Στην Φολέγανδρο η Παναγία Της Κοιμήσεως

Η Παναγία είναι η πιο φημισμένη εκκλησία της Φολέγανδρου και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι κτισμένη σε ένα βράχο πάνω από την Χώρα, και δεσπόζει με το κατάλευκο χρώμα της στη θέση κάποιου αρχαίου ναού, του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί οικοδομικό υλικό. Στον αυλόγυρο του ναού, όπως και στο εσωτερικό του ο επισκέπτης διακρίνει εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και πολλές βάσεις από αγάλματα. Παλαιότερα ήταν καθολικό γυναικείας Μονής.

Το σχήμα της είναι ορθογώνιο και ο τύπος της είναι μονόκλιτη βασιλική με πολλούς τρούλους. Διαθέτει επίσης και ψηλό κατάλευκο καμπαναριό.

Από μαρμάρινη επιγραφή που χρονολογείται το 1687 εικάζεται ανακαίνιση του ναού την χρονολογία αυτή, ενώ ο ναός πήρε την σημερινή του μορφή με κατασκευές και επεμβάσεις που έγιναν μεταξύ των ετών 1816 και 1821. Στην διακόσμηση του ναού έχουν εργαστεί πολλοί φημισμένοι τεχνίτες, μεταξύ των οποίων και ο μαρμαρογλύπτης Καπαριάς από την Τήνο, που φιλοτέχνησε το μαρμάρινο τέμπλο, τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και τον άμβωνα του ναού.

Στην εκκλησία φυλάσσεται μία ασημοστόλιστη εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται από τους Βυζαντινούς χρόνους. Η εικόνα, σύμφωνα με τις ντόπιες παραδόσεις, είναι θαυματουργή και συνδέεται με πολλές ιστορίες με επιδρομές πειρατών και άλλους θρύλους. Ακολουθώντας τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου οι ευσεβείς κάτοικοι του νησιού κάθε χρόνο κάνουν περιφορά της εικόνας σε κάθε σπίτι σε όλο το νησί, σε ανάμνηση παλαιότερης σωτήριας επέμβασης της Παναγίας.

 «Μια παράδοση που διηγούνται οι γεροντότεροι, όταν έχουν πιει μερικά ποτηράκια ρακί, που την έχουν ακούσει και αυτοί από τους παππούδες τους, λέει ότι κάποτε, τα παλιά χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1790, λίγο πριν τον ξεσηκωμό του Αιγαίου από τον Λάμπρο Κατσώνη, εμφανίστηκαν απειλητικά 18 φούστες με Αλγερίνους πειρατές, τους φοβερότερους πειρατές της εποχής που λυμαίνονταν το Αιγαίο. Οι κατατρομαγμένοι φιλειρηνικοί κάτοικοι του νησιού έτρεξαν ψηλά στην εκκλησία της Παναγίας για να τους προστατεύσει. Αφού προσευχήθηκαν ευλαβικά και με κλάματα απελπισίας, αλλά και ελπίδας για την βοήθεια της Παναγίας, πήραν την εικόνα της, την μετέφεραν στην άκρη του γκρεμού παρακαλώντας την να τους σώσει. Τότε ένας φοβερός βοριάς φύσηξε μανιασμένα, παρέσυρε τα πειρατικά και τα βούλιαξε πνίγοντας όλους τους φοβερούς πειρατές. Σώθηκε μόνο ένας χριστιανός αιχμάλωτος που κολύμπησε προς την στεριά και όταν έφτασε σώος κοντά στους σωσμένους πιστούς, με ξέπνοη φωνή τους είπε, ότι πριν βουλιάξουν τα καράβια, είδε μια μεγάλη αστραπή να κατεβαίνει από ψηλά από τον βράχο και να κτυπάει τα καράβια. Όλοι απέδωσαν το γεγονός σε θαύμα της Παναγίας και έκτοτε οι ντόπιοι θεωρούν την Πρωτομαγιά μεγάλη γιορτή …»

Η πρόσβαση στο ναό γίνεται μέσω ενός λιθόστρωτου μονοπατιού που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας στη Χώρα και σαν άσπρο φίδι, όπως φαίνεται από μακριά, ξεδιπλώνεται μέχρι την εκκλησία. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά της ώρας μέχρι να φτάσετε στον Ναό.

 

Πηγή : http://www.greekhotel.com/cyclades/folegand/folegandros-sightseeing/panagia-church-gr.htm

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments