Παναγία Μηλιώτισσα

Όταν το 1922 ήρθαν οι παππούδες μας στην Ελλάδα ως πρόσφυγες από την Μ.Ασία και συγκεκριμένα από ένα χωριό της Μ.Ασίας που λεγόταν Ελμαλίκ του Νομού Νικομήδειας,πήραν μαζί τους τα εικονίσματα τους, την κολυμβήθρα, το Άγιο Δισκοπότηρο, την καμπάνα, καθώς επίσης και την Εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας και πολλά άλλα ιερά αντικείμενα.

Στην αρχή περίπου για δυο χρόνια εγκαταστάθηκαν στον Βόλο και στη συνέχεια στο χωριό Μηλιά στο Ν. Πέλλας, όπου βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

Επειδή το Ελμαλίκ στα Ελληνικά σημαίνει Μηλιά ή Μήλοι, την Παναγία την ονόμασαν Μηλιώτισσα, έχει Αγιογραφηθεί τον 10ο – 12ο αιώνα μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ από καλογέρους ερημίτες. Συντηρήθηκε πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης περίπου το 1400 – 1450, δεύτερη συντήρηση έγινε το 1650 – 1700 στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη Αγιογραφία φαίνεται μέχρι και σήμερα καθαρά. Η ιστορία της Παναγίας της Μηλιώτισσας είναι πολύ μεγάλη. Το 1938 αφού ήταν μόνιμη πλέον στην Μηλιά, έκανε το πρώτο Της Θαύμα. Μια άρρωστη γυναίκα ψάχνοντας την θεραπεία της επισκέφτηκε πολλές εκκλησίες αναζητώντας το δικό της θαύμα, μια νύχτα βλέπει στον ύπνο της την Παναγία την Μιλιώτισσα να της λέει: 

-Γιατί πας σε άλλες εκκλησίες και δεν έρχεσαι σε μένα; 

Την άλλη μέρα έκανε Αγιασμό στην εκκλησία κρατώντας την Παναγία στα χέρια της και έγινε καλά. Το 1940 όταν άρχισε ο πόλεμος με τους Γερμανούς και στην συνέχεια ο εμφύλιος πόλεμος, οι στρατιώτες μας από πολλά μέρη της Αλμωπίας ερχόντουσαν και έκοβαν ένα κομματάκι από την Εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας για φυλαχτό. Αυτό φαίνεται μέχρι και σήμερα.

Η Παναγία την εποχή 1948 –1975 ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα ακόμη και στο εξωτερικό για τα Θαύματά Της. Κάποια μέρα περίπου το 1968 ήρθε ο Στρατηγός της Έδεσσας, ο Διοικητής της Αστυνομίας και ο Εισαγγελέας στην εκκλησία να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στην Παναγία (ηλεκτρικό ή μαγνητικό φαινόμενο…) πέρα από την δύναμή Της, ενώ κάποια γυναίκα πήρε την Παναγία στα χέρια της και ο Ιερέας άρχισε να ψάλλει τον Αγιασμό η Παναγία άρχισε να κινείται και να χτυπά την γυναίκα παντού τότε ο Διοικητής πήγε να πιάσει την Εικόνα, να την σταματήσει, τότε τον χτύπησε στο χέρι η Παναγία, αμέσως ο Διοικητής έκανε τον Σταυρό του και πίστεψε πιο πολύ στην δύναμή Της. Θα σας αναφέρω τι ακριβώς συνέβαινε από το 1938 μέχρι το 1975.

Ο Αγιασμός προς την Παναγία την Μηλιώτισσα γινόταν ως εξής: Μπροστά από την Ωραία Πύλη ο προσκυνητής καθόταν κάτω και κρατούσε με τα χέρια του πάνω στα γόνατά την Παναγία την Μηλιώτισσα. Ο Ιερέας έκανε τον Μικρό Αγιασμό διαβάζοντας τα Τροπάρια και τις Ευχές του Μικρού Αγιασμού προς την Παναγία μας και η Εικόνα άρχιζε να ταλαντεύεται και να κουνιέται δεξιά – αριστερά, πάνω – κάτω με αλματάκια και συγχρόνως χτυπούσε στο πρόσωπο ή στο μέτωπο και ενώ έτρεχε αίμα αυτός ή αυτή όπου έκανε τον Αγιασμό δεν πονούσε!!! Όταν τελείωνε ο Αγιασμός η Εικόνα σταματούσε να χτυπάει και την τοποθετούσαν πάλι στο προσκυνητάρι Της.

Αυτή η θαυματουργική προσφορά συνεχίστηκε και ερχόντουσαν πολλοί προσκυνητές για να δουν έστω ένα θαύμα Της. Έχουμε εκατοντάδες προσωπικές μαρτυρίες πιστών που έχουν δει Θαύμα Της Παναγίας. Το 1975 ο τότε Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας κ.κ. Καλλίνικος απαγόρευσε αυτόν τον Αγιασμό που γινόταν προς την Παναγία την Μηλιώτισσα. Έχουμε ακούσει από τους παππούδες μας ότι κάποια μέρα ένα πρωινό μετά το 1970 – 1975 ο Μητροπολίτης Καλλίνικος ήθελε να πάρει την Παναγία από το χωριό για συντήρηση, και έτσι κι έγινε (αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του χωριού φοβόντουσαν μην αλλάξει την Εικόνα και φέρει κάποια άλλη παρόμοιά Της…)

Ξημερώματα Την πήρε και Την πήγε στην Έδεσσα και μετά από κάποιες ημέρες Την ξανά έφερε πίσω στο χωριό μου, την Μηλιά. Μετά από αυτό οι χωριανοί μου είχαν αμφιβολία αν πράγματι η Εικόνα είναι η ίδια, όμως από τότε μέχρι και σήμερα η Θαυματουργή Εικόνα Της Παναγίας της Μηλιώτισσας εξακολουθεί να φανερώνει την δύναμή Της μέσω των Θαυμάτων Της και να προσελκύει κόσμο για να Την προσκυνούν και να ζητούν την Θεία Χάρη Της. Είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα και σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά Θαύματα, έχει δώσει την υγεία σε καρκινοπαθείς, έχει χαρίσει παιδιά σε πολλά άτεκνα ζευγάρια που είχαν κάνει εξωσωματικές γονιμοποιήσεις ξοδεύοντας πολλά χρήματα. Έχει δώσει πάνω απ’ όλα ψυχική ηρεμία σε πολλούς προβληματισμένους ανθρώπους.

Η Παναγία η Μηλιώτισσα βρίσκεται στον Ι.Ν.Γεννέσιον της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Μακάρι η Παναγία να είναι βοηθός μας και οδηγός μας ο Χριστός.

Υπάρχει σχετική ομάδα και στο facebook: www.facebook.com/group.php

Η Παναγιά μαζί μας!!!

Πηγή : http://agiasoslesvoy.blogspot.gr/2013/02/blog-post_20.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments