Αγία Ξενία η Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή. 3 Μαΐου

Η Αγία Ξενία γεννήθηκε το 291 μ.Χ. στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου την περίοδο των Ρωμαϊκών διωγμών, από γονείς χριστιανούς που προέρχονταν από την Ιταλία. Εξαιτίας των διωγμών που γίνονταν εκεί σε ευρεία έκταση, εκείνοι αποφάσισαν να φύγουν και να εγκατασταθούν πλησίον της Καλαμάτας σε ένα αγρόκτημα λίγο έξω από την πόλη, γιατί ο πατέρας της Αγίας ήταν γεωργός.

Ο Έπαρχος της Καλαμάτας Δομετιανός, ενώ πήγαινε για κυνήγι είδε την Ξενία να εργάζεται στο αγρόκτημά της, την ερωτεύτηκε, και αμέσως ήθελε να την πάρει γυναίκα του με την προϋπόθεση όμως, εκείνη, να αρνηθεί την πίστη της και να θυσιάσει στα αρχαία και ψεύτικα είδωλα.

Στην αρχή ο Έπαρχος προσπάθησε με γλυκόλογα και με υποσχέσεις υλικών αγαθών να την κερδίσει. Όταν όμως είδε την σταθερότητα στις αρχές της και όταν άκουσε την ομολογία της υπέρ του Χριστού, άλλαξε στάση και χρησιμοποίησε απειλές, μαγεία, βία, και απάνθρωπα βασανιστήρια. Δεν μπόρεσε παρά τα μαρτύρια να κάμψει την αντίσταση της πιστής και ηρωικής κόρης. Στο τέλος αφού υπέμεινε καρτερικά η Αγία Μεγαλομάρτυς Ξενία όλα τα βασανιστήρια του αντίχριστου επάρχου, παρέδωσε την ψυχή της στο Σωτήρα Χριστό δι” αποκεφαλισμού, την 3η Μαΐου του έτους 318 μ.Χ.

Πηγή : http://www.enoriaka.gr/index.php?option=content&task=view&id=1324&Itemid=58

 
προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments