Σύγχρονοι Άγιοι της Ορθοδοξίας μας και ο μακαριστός Γέροντας Σάββας Αχιλλέως

Σκοπός της Εκκλησίας μας, όπως διδάσκει η ορθόδοξος πίστη, είναι ο αγιασμός του ανθρώπου. Η Εκκλησία είναι το εργαστήρι του Θεού που παράγει αγίους, σύμφωνα και με τα λόγια του Κυρίου μας που λέει «γίγνεσθε άγιοι ότι άγιος ειμί και Εγώ». Η Εκκλησία προβάλει και εορτάζει καθημερινά διαφορετικούς αγίους της, ώστε τα μέλη της να μιμούνται την ζωή τους και να γίνονται και αυτοί άγιοι. Αλλοίμονο εάν η Εκκλησία σταματήσει να παράγει αγίους, τότε δεν υπάρχει λόγος υπάρξεώς της. Έτσι προς τα τέλη του 20ου αιώνα αλλά και στις αρχές του 21ου αιώνα η Εκκλησία πρόσφερε στον Θεό πολλά άξια τέκνα της που υπήρξαν πραγματικά οσιακές και άγιες μορφές μέσα στον χώρο της Εκκλησίας μας. Οι μορφές αυτές όταν ζούσαν ήταν αστέρες πολύφωτοι της Εκκλησίας, όπου με τα κηρύγματά τους, τις ομιλίες τους, τα συγγράμματά τους και με την όλη ζωή τους, δίδασκαν το λαό του Θεού. Δια τούτο και τα ονόματά τους ήταν και παραμένουν γνωστά τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός. Κάποιοι εξ αυτών διώχθηκαν και μάλιστα σκληρά από την εκκλησιαστική διοίκηση, άλλοι συκοφαντήθηκαν και πολεμήθηκαν, άλλοι ήταν υπό της εκκλησιαστικής διοίκησης στο περιθώριο. Τι προς τούτο όμως; Στη συνείδηση του εκκλησιαστικού πληρώματος παραμένουν ως άγιοι.

Μήπως το αυτό δεν συνέβηκε και με παλαιοτέρους αγίους όταν εκείνοι ζούσαν; Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, ελάχιστα μόνο θα αναφέρουμε προς υπενθύμιση, Ιωάννη τον Χρυσόστομο, Γρηγόριο τον Θεολόγο, Μάξιμο τον Ομολογητή, Θεόδωρο τον Στουδίτη, Νεκτάριο Πενταπόλεως κτλ. Γι’ αυτούς οι διωγμοί, οι συκοφαντίες, η απομόνωση και όλες οι ταλαιπωρίες που υπέστησαν όσο ζούσαν οι ανωτέρω άγιοι αποτελούσαν πάντα για τον ευλαβή λαό μας στέφανοι μαρτυρίου.

Ας δούμε όμως και τις σύγχρονες μορφές με τις οποίες χιλιάδες λαού μεγάλωσαν. Λίγα μόνο ονόματα θα αναφέρουμε όπως π. Φιλοθέος Ζερβάκος, π. Αμβρόσιος Λάζαρης, π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, π. Αμφιλόχιος Μακρής, π. Μάρκος Μανώλης, π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, π. Αυγουστίνος Καντιώτης (Επίσκοπος Φλωρίνης), π. Θεολόγος Πασχαλίδης (Επίσκοπος Λαρίσης), π. Αντώνιος Κόμπος (Επίσκοπος Σισανίου), π. Ιάκωβος Παχής (Επίσκοπος Αργολίδος), π. Γεώργιος Καρσλίδης (αγιοκατατάχθηκε), π. Παΐσιος Εζνεπίδης (αγιοκατατάχθηκε), π. Πορφύριος Μπαϊρακτάρης (αγιοκατατάχθηκε), π. Σίμων Αρβανίτης, π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης, π. Ιερώνυμος Αποστολίδης (Αιγίνης), π. Ιάκωβος Τσαλίκης, π. Ιωσήφ ο Ησυχαστής, π. Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, π. Εφραίμ Κατουνακιώτης, π. Ευμένιος Σαριδάκης, π. Αθανάσιος Χαμακιώτης. Σίγουρα είναι και πολλοί άλλοι άνδρες και γυναίκες που αγίασαν. Εμείς εδώ αναφέρουμε κάποια εκ των ονομάτων τα οποία με την διδασκαλία τους και τη ζωή τους επηρέαζαν το πλήρωμα της Εκκλησίας του Χριστού.

Ένας τέτοιος άγιος κληρικός που αποτελεί το νέο καύχημα της ορθοδόξου Εκκλησίας είναι και ο προσφάτως κοιμηθείς π. Σάββας Αχιλλέως. Ενάρετος κληρικός με πολλά χαρίσματα γι’ αυτό και ο Κύριός μας ως πρώτο σημείο της αγιότητός του έδωσε την νεκρική ευκαμψία (αν και ήταν ήδη δύο ημέρες στο ψυγείο), όπως ξεκάθαρα φαίνεται και σε βίντεο που υπάρχει πλέον στο διαδίκτυο. Ήδη προσέρχονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σάββα Καρέα για να προσκυνήσουν στον τάφο του και να προσευχηθούν όπως δείχνουν και οι κάτωθι φωτογραφίες που μας έστειλε προσκυνητής που ήταν στον Ιερό Ναό για τον ίδιο σκοπό.

Η Εκκλησία ως εργαστήρι αγίων συνεχίζει και σήμερα να παράγει άγιες μορφές, οι οποίες είναι ήδη ζώντες και κινούνται ανάμεσά μας, διδάσκοντας όλους μας το πως πετυχαίνεται η μετάνοια, η σωτηρία και η αγιότητα του ανθρώπου. Επιτρέψτε μας να αναφέρουμε μερικές σύγχρονες πνευματικές μορφές που βαδίζουν και σήμερα τον δρόμο της αγιότητος και ευχόμαστε μέσα από την ψυχή μας να τον ολοκληρώσουν, ζητούμε δε την συγγνώμη τους που φέρουμε τα ονόματά τους στη δημοσιότητα. Αλλά ήδη ο πιστός λαός τους γνωρίζει και προσέχει τη φωνή τους. Οπότε δεν λέμε κάτι νέο και άγνωστο αλλά ούτε και πρωτόγνωρο. Οι πάντες τους γνωρίζουν. Φέρουν και αυτοί τα στίγματα των αγίων, διωγμούς, πολέμους, συκοφαντίες, ύβρεις και όσα η κατά Χριστόν ζωή έλκει.

Από το Άγιον Όρος ας αναφέρουμε τους πιο γνωστούς όπως ο π. Ευθύμιος στην Καψάλα, π. Ιωάννης στην σκήτη της Αγίας Άννας, ο Γέροντας Εφραίμ της Βατοπαιδίου, ο π. Γαβριήλ έξω από τη Μονή Κουτλουμουσίου, ο Γέροντας Φιλόθεος της Καρακάλου, ο Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα κ.α. Από τον κόσμο ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, ο π. Νεκτάριος Βιτάλης της Καμάριζας, ο π. Ιωήλ (Επίσκοπος Εδέσσης), ο π. Αθανάσιος Πίττας στο Αγρίνιο, ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης στο Τρίκορφο, ο π. Αριστείδης Παπαδόπουλος στη Μικρόπολη Δράμας, ο π. Νικόδημος Πετρόπουλος στην Πάτρα, ο π. Αντώνιος στους Τρούλους Κύπρου, ο π. Αθανάσιος (Επίσκοπος Λεμεσού), ο π. Αθανάσιος ηγούμενος στην Μονή Τροοδίτισσας στην Κύπρο και άλλοι πολλοί. Αλλά οι ανωτέρω είναι γνωστοί στο πλήρωμα της Εκκλησίας και χιλιάδες λαού ακολουθεί τη φωνή τους. Το Άγιο Πνεύμα όπου θέλει πνεί και όχι όπου εμείς θα θέλαμε.

Πηγή : http://www.pentapostagma.gr/2016/08/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CF%89.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments