Σύγχρονο θαύμα των Χαιρετισμών στον μοναχό Σάββα της Καλύμνου. Εμφάνιση Ουρανίου Φωτός

Ένα ακόμη θαυμαστό γεγονός που συνδέεται με τους Χαιρετισμουύς θα σας διηγηθούμε σήμερα όπως το διαβασαμε από το Ιστολογιο toeilhtarion.blogspot.gr.

Εκεί γίνεται αναφορά στον υποτακτικό του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω , στον μοναχό Νικηφόρο Λάπα ( 1903-1992 ) τον αργότερα μετονομασθεντα σε Σάββα μοναχό, ο οποίος ασκήτευσε και αγωνίστηκε υπεράνθρωπα τα τελευταία 32 χρόνια της ζωής του στο Ασκητήριο του Τιμίου Σταυρού στα δυτικά του νησιού, αριστερά της ακροθαλασσιάς του Καντουνιού.

Ο π. Παύλος Νικηταράς (1912- 1999) ανέφερε ότι κάποια ασέληνη βραδιά είχαν βγει με τον π. Νικηφόρο για ψάρεμα στον κόλπο του Κουβαριού.

Όταν κατά τις 11 το βράδυ ανέσυραν τα δίκτυα και έπρεπε να “ξεψαρίσουν” ο π. Παύλος ρώτησε με απορία τον Γέροντα Νικηφόρο :

“Μα πως θα ξεψαρίσουμε αφού δεν έχει καθόλου φώς ;”

Ο Γέροντας του απάντησε

«Έχει ο Θεός!”

Ξεκίνησαν να λένε τους Χαιρετισμους στην Υπεραγία Θεοτόκο και ξαφνικά εμφανίστηκε ένας φωτεινός δίσκος από πάνω τους που φώτισε όλον τον τόπο!

Ο π. Παύλος τρόμαξε, φοβούμενος ότι ήταν κάποιος δορυφόρος που θα έπεφτε πάνω τους, αλλά ο Γέροντας Νικηφόρος παρέμεινε απαθής απαγγέλοντας τους Χαιρετισμούς!

Έτσι μέσα στο άπλετο αυτό θεϊκό φως συνέχισαν το “υπούργημα” τους , την διακονία τους αυτή δηλαδή το “ξεψάριαμα” των δικτυών και μόνο αφότου έριξαν τα δίκτυα για δεύτερη φορά στην θάλασσα εξαφανίστηκε αυτός ο ουράνιος δίσκος, και εξαφανίστηκε το ουράνιο φως, που έστειλε η Υπεραγία Θεοτόκος στους δούλους Της, που έλεγαν τους Χαιρετισμούς Της.

Για άλλη μία φορά διαπιστώνει κανείς ότι σύγχρονες οσιακές μορφές όπως αυτή του μοναχού Νικηφόρου (αργότερα Σάββα) είχαν καθημερινή τους συνήθεια την απαγγελία των Χαιρετισμών, όχι μόνο κάθε βράδυ με το Απόδειπνο, αλλά σε κάθε περίσταση.

Και διαπιστώνουμε και από αυτήν την μαρτυρία – όπως και από τα δεκάδες επώνυμα θαύματα που μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το Ιστολόγιο – ότι δεν υπάρχει προσευχή, που να ελκύει τόσο άμεσα την θεία Χάρη, όπως οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας.

Ούτε είναι τυχαίο ότι Άγιοι (παλαιότεροι και σύγχρονοι) της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας επέμεναν στην πνευματική αυτή εργασία της απαγγελίας των Χαιρετισμών, όταν φυσικά δεν επιδίδονταν στην εργασία της νοεράς, καρδιακής προσευχής, η οποία φυσικά απαιτεί έμπειρο χειραγωγό, σε αντίθεση με τους Χαιρετισμούς, που όλοι μας ανά πάσα στιγμή και περίσταση της ημέρας μπορούμε να απαγγέλλουμε.

Αναλυτική αναφορά στην οσιακή αυτή μορφή του π.Νικηφόρου (μετέπειτα Σάββα μοναχού) μπορείτε να διαβάσετε στο “Αγιολόγιο της Καλύμνου” (σ. 79-87), Αγνής Μαγκλής Ηγουμένης και Ευγενίας Κασσιώτου μοναχής, Κάλυμνος 1998 καθώς και στο  βιβλίο του μακαριστού Μωυσέως μοναχού Αγιορείτου, Ο Γέροντας της σιωπής και των δακρύων. Μοναχός Σάββας της Καλύμνου,1903-1992, Αθήνα 2002.

Πηγή : http://xairetismoi.blogspot.gr/2016/03/thauma-xairetismwn-ston-monaho-savva-kalymnou-emfanisi-theiou-fwtos.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments