Τι είναι ο αεροβαπτισμός;

Στη βάπτιση η ακριβής εφαρμογή είναι η τρις κατάδυση του βαπτιζομένου σε ρέον ύδωρ, κατά προτίμηση, με επίκληση της Αγίας Τριάδας εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος από κληρικό, επίσκοπο ή πρεσβύτερο, ποτέ από διάκονο ή άλλον κατώτερο κληρικό (υποδιάκονο, αναγνώστη κ.λπ.).

Οικονομική βάπτιση («κατ’ οικονομίαν») είναι ο λεγόμενος αεροβαπτισμός, σε βρέφη που η ζωή τους είναι σε κίνδυνο, τα οποία κληρικός ή λαϊκός σηκώνει τρεις φορές ψηλά στον αέρα επικαλούμενος το όνομα των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας προκειμένου το βρέφος αν πεθάνει, να κηδευθεί ως χριστιανός και να τύχει των μνημοσύνων. Ο αεροβαπτισμός είναι η οικονομία της εκκλησίας στην τέλεση του μυστηρίου του βαπτίσματος.

Σημείωση : Στο κανονικό δίκαιο της Εκκλησίας μας χρησιμοποιείται ευρύτατα και συνηθέστερα ο όρος “οικονομία” σε αντιδιαστολή προς την ακρίβεια. Οι ιεροί κανόνες εφαρμόζονται από την εκκλησία με ευθύνη του επισκόπου κατά δυο διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι η ακρίβεια και ο άλλος είναι η οικονομία. Κατ’ ακρίβειαν εφαρμογή των ιερών κανόνων είναι η αυστηρή, κατά γράμμα και χωρίς εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις, η τήρηση όλων όσων προβλέπουν σε κάθε περίπτωση. Κατ’ οικονομίαν εφαρμογή των κανόνων της εκκλησίας σημαίνει την ελαστική, κατά το πνεύμα και όχι κατά γράμμα, τήρησή τους, δηλαδή κατ’ εξαίρεση, σε μερικές περιπτώσεις για σύντομο χρονικό διάστημα και με κριτήριο την σωτηρία των μελών της εκκλησίας.

Πηγή : http://anastasiosds.blogspot.gr/2012/08/blog-post_12.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments