Άγιος Γεράσιμος εν Κεφαλληνία. Ο Άγιος προστάτης της Κεφαλλονιάς με το χάρισμα ενάντια των δαιμόνων.16 Αυγούστου και 20 Οκτωβρίου

Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης της Κεφαλλονιάς. Ήταν απόγονος της αριστοκρατικής οικογένειας των Νοταράδων και ο προπάππους του ήταν ο τελευταίος Πρωθυπουργός του Βυζαντίου. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1509 από τον Δημήτριο και την Καλή Νοταρά.

Νωρίς αισθάνθηκε τη ματαιότητα του βίου αυτού και ξενιτεύθηκε, για να μην έχει εμπόδια στον θείο σκοπό του. Περιηγήθηκε διαφόρους τόπους, τη Ζάκυνθο, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη, τη Χαλκηδόνα, ζητώντας ενάρετους ανθρώπους, για να συναναστραφεί με αυτούς και να λάβει παραδείγματα αρετής και ασκήσεως.

Στο Άγιον Όρος ήλθε περί το 1536 και μόνασε σε διάφορα μέρη αρκετό χρόνο. Εδώ έλαβε το μέγα και αγγελικό σχήμα των μοναχών και συναναστρεφόμενος οσίους ασκητές είχε μεγάλη ωφέλεια. Αναφέρεται ότι ασκήτεψε στην Καλύβη του Αγίου Βασιλείου, στην έρημο της Καψάλας, και σε μικρό σπήλαιο, κάτω από το κοιμητήρι της σκήτης της Αγίας Άννης.

Κατόπιν μετέβη προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα, όπου συναντήθηκε με τον συγγενή του πατριάρχη Γερμανό τον Β’ (1534-1579), στο θεοβάδιστο όρος Σινά και σε άλλες μονές της Ανατολής. Στα Ιεροσόλυμα χειροτονήθηκε ιερεύς και παρέμεινε επί δωδεκαετία, αποσυρόμενος συχνά στην έρημο του Ιορδάνου προς αυστηρότερη άσκηση. Επισκέφθηκε την Κρήτη, τη Ζάκυνθο το 1554, όπου φιλοξενήθηκε σε σπήλαιο παρά τη μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.

Το 1555 μ.Χ έφτασε την Κεφαλονιά και πέρασε πέντε χρόνια σε μια σπηλιά στη Λάσση ως ερημίτης. Το 1560, μετακόμισε στο οροπέδιο των ομαλών, όπου επισκεύασε το παρεκκλήσι που υπήρχε εκεί και ίδρυσε μια μονή που την ονόμασε ‘Νέα Ιερουσαλήμ’. Η μονή κτίσθηκε πλησίον του χωριού Βαλσαμάτα της επαρχίας Κραναίας. Σύντομα δημιουργήθηκε φιλόθεη αδελφότητα 25 μοναζουσών. Πριν, άλλο σπήλαιο, παρά το Αργοστόλι, τον δέχθηκε επί ένα περίπου χρόνο, στο οποίο δείχνεται η λαξευμένη στον βράχο κλίνη του.

Ο όσιος καθάρισε τον εαυτό του με τις πολύχρονες ασκήσεις, τις αγρυπνίες, τις νηστείες, τα δάκρυα και τις δεήσεις κι έφθασε σε υψηλά μέτρα αγιότητος. Έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος και εν ζωή τελούσε θαύματα. Ηγουμένευσε 19 χρόνια και, αφού προγνώρισε το τέλος του, εκοιμήθη μακάρια στις 15 Αυγούστου 1579. Στην ανακομιδή του το τίμιο λείψανό του βρέθηκε ακέραιο και ευωδιάζον.

Ως προς τη μορφή του ο όσιος ήταν «όμοιος με τον Άγιον Θεοδόσιον τον Κοινοβιάρχην μόνον τα γένεια είχε διαφέροντα, ότι ήσαν ολίγον ξανθά». Η αναγνώριση της αγιότητός του έγινε επί Κυρίλλου Λούκαρη περί το 1622. Το χαριτόβρυτο λείψανό του φυλάγεται στη μονή του μέσα σε ασημένια λάρνακα. Μέχρι σήμερα είναι ακέραιο και φέρει τα άμφια με τα οποία ενταφιάσθηκε. Στο πρόσωπό του φαίνεται αποτυπωμένος ο κόπος της αδιάκοπης αυστηρής του ασκήσεως και είναι διάχυτη μία υπερκόσμια πραότητα. Πηγάζει ιάματα και ιδιαίτερα απελαύνει ακάθαρτα πνεύματα. Είναι ο πολιούχος του νησιού της Κεφαλλονιάς.

Πολλές βιογραφίες και ακολουθίες γράφηκαν και κατά καιρούς εκδόθηκαν για τον λαοφίλητο όσιο Γεράσιμο τον Νέο Ασκητή. Πρώτος βιογράφος του είναι ο ιερομόναχος Παΐσιος Μεταξάς (1625), του οποίου η βιογραφία σήμερα είναι άγνωστη. Γνωστοί συνθέτες ακολουθιών είναι ο ιερομόναχος Μητροφάνης ο Ναύπλιος, ο ιερέας Νικόλαος Γαβριηλόπουλος ο Ζακύνθιος, τις οποίες συμπληρώνουν ένας Ανώνυμος, ο επίσκοπος πρώην Μαΐνης Ιερεμίας, ο ιερομόναχος Γερμανός Καρούσος και ένας Ιωάννης, που αναφέρει πως η έκδοσή του είναι 27η, και άλλοι, όπως ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Η μνήμη του τιμάται στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα ανακομιδής του θαυματοβρύτου λειψάνου του.

'Monastery of Agios Gerasimos on Kefalonia island, Greece' - Κεφαλονιά

Σήμερα η μονή είναι καλύτερα γνωστή ως η μονή του Άγιου Γεράσιμου και είναι το ιερότερο μέρος στην Κεφαλονιά. Η διαδρομή από το Αργοστόλι μέχρι τη μονή είναι 11 χιλιόμετρα. Για να φτάσετε στη μονή περνάτε από το χωριό Ροζάτα, όπου μπορείτε να κάνετε στάση και να απολαύσετε τη θέα του Ληξουρίου και του Αργοστολίου. Στη συνέχεια, περνάτε μέσα από τη ζώνη της Ρομπόλας και τα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα. Μετά την πεδιάδα των 40 πηγαδιών, φτάνετε στη μονή. Η μονή είναι χτισμένη σε μια εκπληκτική τοποθεσία που περιβάλλεται από αμπέλια.

Η καινούργια εκκλησία χτίστηκε μετά το σεισμό του 1953. Στο εσωτερικό της φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου σε ασημένια σαρκοφάγο. Απεβίωσε στις 15 Αυγούστου 1579, αλλά η ονομαστική εορτή γιορτάζεται στις 16 Αυγούστου. Επιπλέον γιορτάζεται και στις 20 Οκτωβρίου επειδή όταν ο τάφος του ανοίχτηκε τον Οκτώβριο του 1851, το σκήνωμά του ήταν άθικτο. Θάφτηκε και πάλι και ο τάφος ανοίχτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Αυγούστου 1852, αλλά το σκήνωμά του ήταν ακόμα ανέπαφο. Στο εσωτερικό της παλιάς εκκλησίας, βρίσκεται η είσοδος στο ερμητήριο του αγίου. Έχει πρόσβαση μέσω ενός μεσαίου μεγέθους ανοίγματος, αλλά παραδόξως όλοι μπορούν να περάσουν ανεξαρτήτως μεγέθους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι παρόλο που οι επισκέπτες χρειάζεται να γονατίσουν όσο βρίσκονται στο ερμητήριο, υπάρχει η θεωρία ότι δεν λερώνονται από το λασπωμένο δάπεδο.

Λόγω της δημοφιλίας του αγίου, η εκκλησία αυτή είναι πακόσμιος χώρος προσκυνήματος και πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη μνήμη του αγίου. Το σκήνωμά του είναι ανοικτό για το κοινό πέντε φορές το χρόνο. Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου γίνονται δύο λιτανείες για να μεταφερθεί το λείψανο του αγίου στον γέρικο πλάτανο που φύτεψε ο ίδιος ο άγιος και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία. Ανεξάρτητα από τα πιστεύω σας, η επίσκεψη στη μονή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορείτε να θαυμάσετε τους θησαυρούς της και την πολιτισμική κληρονομιά του όμορφου νησιού της Κεφαλονιάς!

Πηγές :

http://www.pemptousia.gr/2011/10/%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%BD-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B1-1579/

http://www.xn--mxaakrciop4d.net/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments