Τι σημαίνει ότι ο Ιερέας καταλύει; Γιατί γίνεται;

Μετά την απόλυση του Ιερέα και την διανομή του Αντιδώρου οι χριστιανοί φεύγουν με σεβασμό από την Εκκλησία. Και μένει στον Ναό ο Ιερέας, για να καταλύσει το Άγιο Ποτήριο. Ω, η κατάλυση του Αγίου Ποτηρίου!

Ότι έχει μέσα το τρώγει και το πίνει ο Ιερέας και γίνεται αυτός Άγιο Ποτήριο! Και τι έχει μέσα; Έχει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού! Αλλά, προσέξτε! Στο Άγιο Ποτήριο μαζί με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι και τα ψίχουλα που έβγαλε ο Ιερέας στην Προσκομιδή, μνημονεύοντας ζωντανά και πεθαμένα ονόματα.

Αυτά τα ψίχουλα, που είναι οι ψυχές ζώντων και νεκρών, αφού τις έπλυνε πρώτα με το Αίμα του Χριστού – ρίχνοντάς τες στο Άγιο Ποτήριο και λέγοντας «απόπλυνον Κύριε τα αμαρτήματα των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων Σου» –  μετά τις κατέλυσε, τις πήρε μέσα του.

Ώστε, λοιπόν, μετά την κατάλυση του Αγίου Ποτηρίου ο Ιερέας μπορεί να πει στους χριστιανούς του: «-Χριστιανοί μου, στην Θεία Λειτουργία σήμερα σας έλουσα στο Αίμα του Χριστού για να καθαριστεί η ψυχή σας και τώρα σας έχω στην καρδιά μου! Σας κατέλυσα μαζί με την Θεία Κοινωνία! Είμαστε ένα!».

Ας μας δώσει την Χάρη Του ο Ιησούς Χριστός, χριστιανοί μου, να Τον γευόμαστε στην Θεία Λειτουργία. Αυτός είναι ο παράδεισος, ο φυτευμένος  κάτω στην γη. 

+από το βιβλίο του Επισκόπου 

Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως

κ.κ. Ιερεμίου Φούντα+ 

+Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ+

-Σύντομα κηρύγματα-

Πηγή: http://agiostherapon.blogspot.gr/2013/07/40.html

(στὸ διάστημα αὐτὸ ὁ καταλύων τὸ Ἅγιο Ποτήριο δὲν ἐπιτρέπεται νὰ ὁμιλεῖ).

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments