Πάτερ Βαρνάβας: Η αμαρτία δεν εξαλείφεται με το κλάμα του πληγωμένου εγωισμού μας, ούτε με την ψευτοευλάβεια ότι τάχα στεναχωρήσαμε τον Θεό

Μια από τις μεγαλύτερες εκτροπές της εκκλησίας μας είναι η ενοχοποίηση της χαράς και η ιεροποίηση της κατήφειας και της στεναχώριας.

Ταυτίσαμε την χαρά με την εξωστρέφεια,ενώ την μελαγχολία με την κατάνυξη και την πνευματικότητα. Όσο πιο κακομοίρης φαίνεται κάποιος στην εκκλησία,τόσο πιο άγιο τον χαρακτηρίζουμε. Η στενοχώρια τι είναι; Είναι το κλαψούρισμα μας γιατί δεν ικανοποιήθηκαν οι εγωκεντρικές μας επιθυμίες, όπως το μικρό παιδάκι που είναι στην κούνια του, κλαίει μέσα στην ανευθυνότητα του για να γίνει το δικό του.

Όταν δεν βρίσκω την αξία μου στην δημιουργία και τη ζωή και δεν νιώθω σημαντικός, προσπαθώ να είμαι κάτι με το κλάμα και τη δυστυχία μου. Η αμαρτία δεν εξαλείφεται με το κλάμα του πληγωμένου εγωισμού μας, ούτε με την ψευτοευλάβεια ότι τάχα στεναχωρήσαμε τον Θεό, τι αστείο….

Στις προσωπικές μας σχέσεις όταν αισθανθώ ότι ο άλλος είναι απειλή και πρέπει να προστατευθώ, δεν θα μπορώ να έχω χαρά. Δεν θα μπορώ να έχω χαρά γιατί δεν θα μπορώ να αγαπήσω, δεν θα μπορώ να σχετιστώ, δεν θα μπορώ να συναντηθώ με τον άλλο.

Είμαι σε μια διαρκή επιφυλακτικότητα, διαμορφώνω τις άμυνες μου, τους τρόπους που θα διαχειριστώ τον άλλο. Για να γίνουμε παρηγοριά για τον άλλο πρέπει να περάσουμε από την κόλαση μας. Λέμε άπιστοι, άθεοι ,γιατί εμείς είμαστε πιστοί και ένθεοι. Λέμε για τον Θεό, εμείς τον Θεό τον ψηλαφίσαμε, τον είδαμε,τον γευτήκαμε, η δουλεία μας αυτοί δεν είναι. Αν δεν λάβουμε αυτήν την εμπειρία πως θα την μεταφέρουμε στους άλλους.

Επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, διανοητικά λέμε πράγματα. Άρα χρειάζεται να παλέψουμε με τον Θεό, με τον εαυτό μας,να σταθούμε ενώπιον του Θεού, να έχουμε αυτήν την γεύση και αίσθηση. Η σχέση αν δεν περάσει από την κόλαση,την οδύνη,την ταλαιπωρία δεν μπορεί να βαθαίνει! Απόσπασμα της ομιλίας Η αιτία της στενοχώριας και ο λόγος της χαράς!

π. Βαρνάβας Γιάγκου

Απομαγνητοφώνηση Χώρα Του Αχωρήτου

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments