Πόση ώρα πρέπει να καίμε το καντήλι και τι κάνουμε το καμένο φιτίλι και το νερό;

Κανονικά το καντήλι πρέπει να καίγεται όλο το 24ωρο, και αν μπορούμε ας χαλάμε κι΄ έναν τενεκέ καθαρό λάδι το χρόνο για τον Κύριο. Μη ανησυχούμε, θα μας το δώσει απ΄ αλλού…

Ωστόσο θα πρέπει να προσέχουμε να μην είμαστε απόλυτοι σε τέτοια ζητήματα γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος η ζώσα ορθόδοξη πίστη να μετατραπεί σε δεισιδαιμονία.

Οπότε θα προτείναμε να ανάβουμε το καντήλι καθημερινά, τουλάχιστον τις ώρες που είμαστε στο σπίτι εκτός και αν έχουμε κάποιο τάμα ότι θα το κρατήσουμε ακοίμητο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι με το άναμμα του καντηλιού δείχνουμε λίγο φιλότιμο στον Θεό και αφιερώνουμε κάτι από τα άπειρα που μας έχει δώσει, σαν μια μικρή προσφορά αγάπης και ανταπόδοσης των δωρεών που έχουμε λάβει αναξίως.

Σχετικά με τα άναμμα των καντηλιών η Αγία Ματρώνα της Μόσχας έλεγε τα παρακάτω:

“Συμβούλευε νά κάνουμε σωστά τόν σταυρό μας καί νά σταυρώνουμε τά πάντα γύρω μας, ακόμη καί τό φαγητό μας…

Τήν ρώτησε κάποτε ή Ζηναϊδα Ζδάνοβα,

” Γιατί επέτρεψε ό Θεός νά κλείσουν καί νά γκρεμίσουν τόσες Εκκλησίες στήν Ρωσία;”

καί απάντησε μέ τά παρακάτω λόγια,

“Αυτό ήταν τό θέλημα τού Θεού. Ο λαός είναι σάν υπνωτισμένος καί μιά φοβερή δαιμονική δύναμη έχει μπεί σέ δράση. Βρίσκεται στόν αέρα, καί διεισδύει παντού.

Παλιά, ή δαιμονική αυτή δύναμη κατοικούσε στά έλη καί στά πυκνά δάση, επειδή οί άνθρωποι πήγαιναν τακτικά στήν εκκλησία, φορούσαν καί τιμούσαν τόν σταυρό.

Τά σπίτια τους ήταν προστατευμένα από τίς εικόνες, τά κανδήλια πού έκαιγαν, τόν αγιασμό πού έκαναν…

Τά δαιμόνια πετούσαν μακριά καί φοβόντουσαν νά πλησιάσουν…

Σήμερα όμως, τά σπίτια αυτά αλλά καί οί ίδιοι οί άνθρωποι έχουνε γίνει κατοικητήριο δαιμόνων γιά τήν απιστία τους καί τήν απομάκρυνσή τους από τόν Χριστό…”

Όταν σβήνει το καντήλι ακόμη και αυτό που έχουμε στο σπίτι μας, το καμένο φιτίλι του δεν πρέπει να το πετάμε στον νεροχύτη η στα σκουπίδια αλλά σε μια γλάστρα η στο χώμα. Το ίδιο ισχύει και για το νερό του καντηλιού κάτω από το λάδι όταν θέλουμε να το αλλάξουμε δεν το ρίχνουμε στο νεροχύτη.

Επιμέλεια κειμένου Χώρα Του Αχωρήτου

Πηγή: https://www.agiooros.net/forum/viewtopic.php?f=76&t=8482&start=40

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments