Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης: Βαρθολομαίε εσύ θα γίνεις σύντομα Πατριάρχης!

Ομιλία του Μητροπολίτου Μόρφου Νεόφυτου για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκης. Από το 1:05:18  θα ακούσετε την συγκλονιστική προόραση του Αγίου για τον σημερινό Πατριάρχη μας! 

«Ο Πατριάρχης ο Οικουμενικός ο Βαρθολομαίος ήταν τότε Φιλαδελφείας [Μητροπολίτης Φιλαδελφείας] και επισκέφθην τον Γέροντα, είχε ακούσει γι’ αυτόν και τον έστειλεν ο Οικουμενικός τότε Πατριάρχης ο Δημήτριος και επήρεν μία μεγάλη επιστολή του γέροντα και του έγραφε μέσα, μου την έδειξεν ο Γέροντας και μου την έδωσε και του την εκάδρωσα στην Αθήνα.

Και του την έδωσε και έγραφε μέσα ¨τέκνον περιλάλητον από τα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, μεταφυτευθέν εις τα ευλογημένα χώματα της Ευβοίας¨. Έτσι του έγραφε μέσα θυμούμαι ο Δημήτριος. ¨Εύχου για τον ταπεινό θρόνο του Ανδρέα, για την Βασιλεύουσα Πόλη.¨ Και είχε έτσι πολύ αγάπη στο Πατριαρχείον και στους επισκόπους ο Γέροντας και στην εξουσία δηλαδή την ποιμαντικήν της ιεραρχίας.

Και επήγαινεν ο Βαρθολομαίος και μετέφερε την επιστολήν αυτή και εξομολογήθην κοντά του, ήταν τότε Μητροπολίτης. Του είπε, εσύ θα γίνεις σύντομα Πατριάρχης. Όχι, του λέει, Γέροντα δεν θα γίνω, δεν με θέλουν οι Τούρκοι επειδή ξέρω γλώσσες πολλές και επειδή φαίνομαι και κάπως δυναμικός. Οι Τούρκοι, του λέει, επεμβαίνουν και όταν θα γίνει μια εκλογή Πατριάρχη αυτοί καθορίζουν ποιος θα είναι ο Πατριάρχης διότι όποιους δεν θέλουν, τους σβήνουν. Του λέει, [ο Ιάκωβος Τσαλίκης] ΟΧΙ ΘΑ ‘ΡΘΩ ΕΚΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΤΣΑΚΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΕΣΕΝΑ. ΕΣΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ.

Μετά από μερικούς μήνες έγινε, εκοιμήθηκε ο Δημήτριος, έγιναν εκλογές, εκατήρτισαν τον κατάλογο των εκλέξιμων Αρχιερέων, τον έστειλαν στους Τούρκους στρατηγούς – στην Τουρκία οι στρατηγοί καθορίζουν την πορεία της χώρας- και εκεί που άρχισαν να μελετούν το έγγραφον του Πατριαρχείου, έγινε ένας πειρασμός μεταξύ των Τούρκων και άρχισαν να τσακώνονται, και πάνω στον καυγά εθυμήθηκαν ότι υπάρχει και η λίστα, ο κατάλογος των εκλεξίμων αρχιερέων των Ελλήνων, των Ρωμηών μάλλον όπως λένε εκεί.

Και είπε κάποιος, ε μα εδώ έχουμε και τη λίστα των Ρωμηών, πως θα γίνει; Αυτοί θέλουν Πατριάρχη. Και είπε εκεί ο αρχιστράτηγος, δεν μας αφήνετε με τους Ρωμηούς, όποιον θέλουν ας εκλέξουν, να σταλεί πίσω η επιστολή τους και πέστε τους είναι ελεύθεροι να εκλέξουν όποιον θέλουν. Και με αυτόν τον τρόπο εξελέγην ο Βαρθολομαίος Οικουμενικός Πατριάρχης. Σου λένε μερικοί, τι κάνουν οι καλόγεροι, τι κάνουν οι άγιοι και τι προσφέρουν. Οι άγιοι νοηματοδοτούν την Εκκλησία, καθορίζουν την ιστορία, αυτό κάνουν οι άγιοι …»

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments