«Θα έρθεις στον τάφο μου και θα γονατίσεις»

Είχε ήδη αρχίσει να σκοτεινιάζει, και το αυτοκίνητο που οδηγούσα για την Mtskheta, όταν πρόσεξα έναν άντρα που έμοιαζε με έναν άστεγο.

Αποφάσισα να μην σταματήσω το αυτοκίνητο, πιστεύοντας ότι αυτός ο αλήτης θα μπει στο αυτοκίνητο, και τότε ολόκληρο το αυτοκίνητο θα βρωμάει από τη μυρωδιά του. Έτσι  δεν σταμάτησα. Ταξίδεψα 400 μέτρα, η συνείδησή μου άρχισε να με βασανίζει, και αμέσως γύρισα το αυτοκίνητο και έβαλα τον ξένο στο αυτοκίνητό  και συνέχισα να κινούμε προς την κατεύθυνση  στο μοναστήρι Samtavro.

Ξαφνικά ένα υπέροχο άρωμα αισθάνθηκα  στο αυτοκίνητο, το οποίο κράτησε πολύ καιρό. Ο οδηγός σκέφτηκε ότι μυρίζει σαν ευχάριστη «εκκλησία»; Αυτή τη στιγμή, ο γέροντας Γαβριήλ στράφηκε προς αυτόν και είπε: «Λοιπόν, αγαπητό παιδί  μου! 

Μήπως το αυτοκίνητό σας μυρίζει; »Τότε ο οδηγός συνειδητοποίησε από πού προήλθε αυτό το άρωμα και ότι αυτός ο άνθρωπος διάβαζε τις σκέψεις του. Ο ταξιδιώτης είπε ότι το όνομά του είναι «ο μοναχός Γαβριήλ,» και ο οδηγός θα έρθει στον τάφο του και  θα  γονατίσει. Φυσικά, ο οδηγός δεν κατάλαβε τι έλεγε, και σκέφτηκε, «Πώς μπορώ να έρθω στον τάφο, πώς μπορώ να ξέρω πότε και πού θα πρέπει να θαφτεί! Και μάλιστα να γονατίσω.! «

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο ίδιος οδηγός από τη Γερμανία πήγε  στη Μονή Σαμπαβρό. Οδηγήσουμε το αυτοκίνητο και, έχοντας κάνει ένα μακρύ ταξίδι, έφθασε στο Mtskheta στις τρεις το πρωί. Το μοναστήρι ήταν φυσικά κλειστό, άρχισε να χτυπήσει στη σιδερένια πόρτα και σύντομα μία από τις μητέρες άνοιξε την πόρτα σε αυτόν. Είπε στη μητέρα  ότι έλαβε δωρεές από τη Γερμανία για το μοναστήρι.

Οι μητέρες ήταν ευχαριστημένες και με ευγνωμοσύνη πήραν το χέρι αυτού του ανθρώπου και τον οδήγησαν κάπου. Ήταν νύχτα, και ο οδηγός δεν κατάλαβε πού οι καλόγριες τον έσυραν. Η μητέρα  έδωσε το λάδι στη λάμπα σε  έναν τάφο και μου ζήτησε πεισματικά να γονατίσω. Με μια αίσθηση εσωτερικής διαμαρτυρίας, γονάτισα και άκουσε από τη μητέρα: «Μην νομίζετε ότι αυτό είναι ένα απλό λάδι. Αυτό το θαυμάσιο λάδι είναι για  τάφο του αγαπημένου μας  μοναχού Γαβριήλ «… 

Και τότε ήμουν γεμάτος έκπληξη! Όλος ο εσωτερικός θυμός και η διαμαρτυρία αντικαταστάθηκαν από έκπληξη μέσα μου! Κοίταξα την φωτογραφία του γέροντα Γαβριήλ και έμαθε ότι αυτός  ζητιάνος με τα  κουρελιασμένα ρούχα,» ήταν αυτός που του  είπε πριν από μερικά χρόνια: «Θα έρθεις στον τάφο μου και θα γονατίσεις»… τα μάτια του οδηγού, προσκύνησαν  στον τάφο του γέροντα γόνατα Γαβριήλ, και  γέμισαν  με δάκρυα.

Από την ιστορία της γερόντισσας Seraphim (Chitanava): μια μνήμη που λέει ένας απλός άνθρωπος, ένας μετανάστης για τον ΑΓΙΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.

Πηγή: http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2018/01/seraphim-chitanava.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments