Γνωρίζετε τι συνέβη τη νύχτα που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος;

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε τον Ιούλιο (ο μήνας Λώος του ημερολογίου των Μακεδόνων), του 356 π.Χ. στην Πέλλα, πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους. 

Μάλιστα, η παράδοση λέει ότι η γενεαλογία του ανάγεται σε δύο σημαντικότατες μορφές της αρχαίας ελληνικής παράδοσης: ο ημίθεος Ηρακλής υπήρξε γενάρχης της δυναστείας των Αργεαδών Μακεδόνων ενώ ο Νεοπτόλεμος, υιός του ήρωα Αχιλλέα, ίδρυσε το βασιλικό οίκο των Μολοσσών, μέλος του οποίου ήταν η μητέρα του Ολυμπιάδα. Η θρυλούμενη καταγωγή του Αλέξανδρου συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, από τα πρώτα έτη του βίου του.

Πατέρας του ήταν ο Φίλιππος ο Β’, μια μεγάλη μορφή στην Ιστορία του αρχαίου κόσμου, έξοχος στρατιώτης, πολιτικός και διπλωμάτης. Αναμορφωτής του μακεδονικού στρατού και δημιουργός του μακεδονικού κράτους, του πρώτου «εθνικού κράτους» στον ελληνικό χώρο, ήταν συνετός σαν βασιλιάς, αλλά σαν άνθρωπος παρασυρόταν συχνά από βίαια και άγρια πάθη.

Μητέρα του ήταν η ωραία Ολυμπιάδα, Ηπειρώτισσα βασιλοπούλα των Μολοσσών, που ο Φίλιππος τη γνώρισε στη Σαμοθράκη, όπου είχαν πάει και οι δυο, για να μυηθούν στα μυστήρια του Διόνυσου. Ήταν κι αυτή μια μεγάλη μορφή, με ισχυρή θέληση, άμετρη φιλοδοξία και βίαια αισθήματα.

Ο θρύλος λέει ότι τη νύχτα πριν από τον γάμο της, η Ολυμπιάδα ονειρεύτηκε ότι τη διαπέρασε ένα αστροπελέκι, φωτιά βγήκε από τη μήτρα της και εξαπλώθηκε σε μεγάλη απόσταση πριν να σβήσει. Ένα-δύο μήνες αργότερα και ο Φίλιππος είδε ένα όνειρο: σφράγιζε τον κόλπο της γυναίκας του και το κερί έφερε την εικόνα του λιονταριού.

Κάποιοι από τους μάντεις του παλατιού θεώρησαν ότι αυτό σήμαινε πως ο Φίλιππος θα έπρεπε να παρακολουθήσει πιο στενά τη σύζυγό του. Όμως, ο Αρίστανδρος από την Τελμησσό – ο οποίος, αργότερα, συνόδευσε τον Αλέξανδρο στην Ασία – είχε μια πιο αποδεκτή εξήγηση: η Ολυμπιάδα ήταν έγκυος σε έναν ρωμαλέο γιο, γενναίο σαν λιοντάρι. Κανείς, είπε στον Φίλιππο, δεν σφραγίζει ένα άδειο βάζο.Ολυμπιάδα
Ο θρύλος, που αναφέρει ο Πλούταρχος για τη γέννηση του Αλέξανδρου, συνδυάζει τη γέννα αυτή με θεικά σημάδια. 

«Όταν γεννήθηκε ο Αλέξανδρος

σημάδια τρανά φανερωθήκαν.

Οι αετοί και τ’ άλογα αναρριγήσαν,

η Άρτεμις στον τοκετό ξεχάστηκε

και κάηκε ο ναός της,

καθώς τον ουρανό έσχιζε

η θεϊκή αστραπή του Δία».

Είναι νύχτα της 22ας προς την 23η Ιουλίου του 356 π.Χ.

Τη νύκτα, λοιπόν, που η Ολυμπιάδα έφερε στον κόσμο τον Αλέξανδρο (356 π.Χ.), και η φύση του θα ήταν «Θυμοειδής» και «λεοντώδης», όπως είχε προμαντέψει ένας μάντης στο Φίλιππο, στην Έφεσο καταστράφηκε από μια τεράστια πυρκαγιά ο ναός της θεάς Άρτεμης!

Οι ντόπιοι Πέρσες μάγοι το ερμήνευσαν αυτό ως οιωνό κι άλλων καταστροφών που θα ακολουθούσαν. «Έτρεχαν πέρα-δώθε χτυπώντας τα πρόσωπα τους και κραυγάζοντας ότι θρήνος και μεγάλη συμφορά για την Ασία είχε γεννηθεί εκείνη τη μέρα», ένας εμπρηστής που ήταν γραφτό να καταστρέψει ολόκληρη την Ανατολή. 

Ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας, γιος του Αμύντα, πληροφορείται την γέννησή του γιου του, ταυτόχρονα με την είδηση της νίκης των στρατευμάτων του στην Ιλλυρία και των αλόγων του στην Ολυμπία.

Και την ίδια εκείνη νύχτα, δύο βασιλικοί αετοί πέταξαν απ’ τον Όλυμπο κι ήρθαν και στάθηκαν στην στέγη του ανακτόρου της Πέλλας.

Η μητέρα του, η Ολυμπιάδα, προσέλαβε αμέσως μια τροφό ευγενικής καταγωγής, που λεγόταν Λανίκη, για να τον θηλάσει μαζί με το γιο της Πρωτέα. Ο Αλέξανδρος έτρεφε τα τρυφερότερα αισθήματα γι αυτήν σ΄όλη του τη ζωή. Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι οι δυο της γιοι πέθαναν στην εκστρατεία της Μ. Ασίας και ο αδελφός της Κλείτος «ο μέλας», αντιβασιλιάς τότε της Βακτριανής (Αφγανιστάν) σκοτώθηκε απ΄ τον Αλέξανδρο στο γνωστό επεισόδιο. Ο Αλέξανδρος ποτέ δεν συγχώρησε τον εαυτό του για το παραπάνω γεγονός.

Λίγο μετά τη γέννηση του Αλέξανδρου, η Ολυμπιάδα τον πήγε στο ιερό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.  Το ίδιο βράδυ, ο Φίλιππος ονειρεύτηκε τον Θεό Άμμωνα να κρατάει στην αγκαλιά του τον νεογέννητο Αλέξανδρο, αναγγέλλοντας πως ο γιος του θα γίνει βασιλιάς του κόσμου.

Και οι αστρολόγοι επίσης προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο Αλέξανδρος, ο οποίος γεννήθηκε τη νύχτα της 22ας προς την 23η Ιουλίου, όταν η Γη εξέρχεται από τον Αστερισμό του ΚΑΡΚΙΝΟΥ και εισέρχεται στον Αστερισμό του ΛΕΟΝΤΟΣ, δηλαδή ο νεογέννητος βασιλιάς έχει τα στοιχεία και των δύο αυτών αστερισμών. 

Ποιος ήταν, όμως, ο άνθρωπος ο οποίος πυρπόλησε το ναό της Εφεσίας Αρτέμιδας και γιατί;

Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Ηρόστρατος και όταν οι Εφέσιοι τον έπιασαν και τον βασάνισαν για να πει γιατί το έκανε αυτό. Αυτός είπε ότι ήθελε το όνομά του να μείνει στην Ιστορία, πράγμα που κατά μια έννοια εξασφάλισε. 

Ο ναός αυτός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Ιωνίας. Ήταν μαρμάρινος, μήκους 109 μέτρων και πλάτους 55 μέτρων, είχε περιμετρικά διπλή σειρά κιόνων και περατώθηκε στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Η βάση των θεμελίων του είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79 μέτρα. Το κύριο τμήμα του ναού υποστήριζαν 120 μαρμάρινοι κίονες. Κάθε κίονας είχε ύψος 20 μέτρα. Οι τεράστιοι ογκόλιθοι, προερχόμενοι από τους γύρο λόφους, μεταφέρθηκαν εκεί με τροχαλίες και συνδέθηκαν με μεταλλικούς πείρους. Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που χτίστηκε αργότερα στην Αθήνα.temple-artemis

Μετά την ολοκλήρωση της οροφής, καλλιτέχνες διακόσμησαν το κτίριο με υπέροχες γλυπτές παραστάσεις. Στη μέση του ναού υπήρχε το μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Άρτεμης. Ξέρουμε πως έμοιαζε αυτό το άγαλμα από τα αρχαία αντίγραφα που βρέθηκαν στα ερείπια της Εφέσου. Εμφανίζουν μια θεότητα πολύ διαφορετική από την παρθένο κυνηγό των βουνών με το τόξο και τα κυνηγετικά σκυλιά της. Το κάτω μέρος του αγάλματος ήταν σταθερό, σαν κίονας, και τυλιγμένο από τα πόδια μέχρι τη μέση με ρούχα στολισμένα με ανάγλυφες μορφές ζώων, πτηνών και εντόμων. Πάνω από τη μέση της κρέμονταν σε σειρές στρογγυλεμένα εξογκώματα – περίπου 30 συνολικά – σε σχήμα μαστών. Προφανώς πρόκειται για μια πολύ αρχαία θεά προστάτιδα της γονιμότητας, θεά των φυσικών δημιουργικών δυνάμεων. Το ιερό της θεάς Αρτέμιδος υπηρετούσαν ιερείς και ιέρειες παρθένοι, που ονομάζονταν Μεγάβυζοι ή Μεγαλόβυζοι.

Η ιστορία δεν μας λέει τι τίμημα χρειάστηκε να πληρώσει για την αθανα­σία του ονόματος του και αν τελικά, άξιζε τον κόπο του. Το επόμενο πρωινό, ένας λαός κοίταζε γεμάτος οργή και θλίψη τα καπνίζοντα ερείπια του υπέροχου ναού, ο οποίος είχε χτιστεί πριν από 200 χρόνια, με χρήματα του βασιλιά Κροίσου της Λυδίας.  Ήταν και μια υλική απώλεια, εκτός από πνευματική, γιατί ο ναός προσέλκυε πολλούς προσκυνητές στην πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως απτόητος ο λαός της Εφέσου, στρώθηκε στη δουλειά, για να καθαρίσει τα ερείπια και να μαζέψει τα χρήματα, ώστε να ξαναχτίσει αυτό που έχασε.  Τα κατάφερε τόσο καλά, και έκτισαν (για μια ακόμα φορά) έναν νέο ναό, εφάμιλλο του προηγουμένου.

Πηγές:

http://www.pronews.gr/istoria/631737_megas-alexandros-ti-synevi-vrady-poy-gennithike

http://history-of-macedonia.com/2010/09/15/naos-artemis-efesos/

http://ellinis.blogspot.com/2012/02/blog-post_5022.html

https://anakalipto.blogspot.com/2013/01/blog-post_13.html

http://www.mixanitouxronou.gr/to-vradi-pou-gennithike-o-megas-alexandros-kaike-o-naos-tis-artemis-stin-efeso-ke-theorithike-oti-megali-simfora-tha-evriske-tous-perses-pos-o-eptachronos-alexandros-anekrine-ke-entiposiase-tous/

https://maccunion.wordpress.com/2011/12/13/μέγας-αλέξανδρος-τα-πρώτα-χρόνια/

https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/259703/megas-alexandros-oi-mythoi-kai-o-thryloi-gia-ti-gennisi-toy

http://archive.patris.gr/articles/52877#.WyKomaczbcs

https://ellaniapili.blogspot.com/2017/07/blog-post_920.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments