«Μακεδονία του Ίλιντεν» το νέο όνομα για τα Σκόπια, γράφουν σκοπιανά ΜΜΕ

«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) είναι το νέο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την ονομασία των Σκοπίων.

Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Έτερο σκοπιανό μέσο και συγκεκριμένα το  IBNA, κάνει λόγο για νέα ονομασία του κράτους, το οποίο θα λέγεται «Republika Ilindenska Makedonija», δηλαδή, «Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Μακεντονία».

Η νέα ονομασία θα ισχύει για όλες τις χρήσεις αναφέρουν ΜΜΕ των Σκοπίων, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές της χώρας.

Ο προσδιορισμός Ilindenska προέρχεται από την λέξη Ilinden, που στα ελληνικά σημαίνει η Ημέρα του Προφήτη Ηλία.

Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία το 1903 σημειώθηκε η εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού στην κωμόπολη Κρούσεβο της ΠΓΔΜ.

Η 2α Αυγούστου (ημέρα του Προφήτη Ηλία-Ilinden, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) αποτελεί εθνική εορτή στην πΓΔ της Μακεδονίας.

Στη χώρα οι θρησκευτικές εορτές εορτάζονται σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Την πρόταση για ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija», σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχε χθες στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν είναι οριστικό, καθώς τέτοιες ονομασίες είχαν τεθεί στο τραπέζι στη γειτονική χώρα και στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ. Μακεδονία του Κρούσεβο).

Επίσης, δεν είναι σαφές αν η Αθήνα έχει αποδεχθεί ότι μια τέτοια ονομασία αποτελεί βάση συζήτησης για πιθανή λύση, ή αν πρόκειται απλά για έναν ελιγμό της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αποκτήσουν μια ρεαλιστική δυναμική.

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως χρειάζεται λεπτομερή εξέταση καθώς το θέμα με το συγκεκριμένο όνομα μπορεί να κρύβει παγίδες. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η εξέγερση του Ίλιντεν  στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη. 

Τι είχε γίνει στην Εξέγερση του ΊλιντενΗ Εξέγερση του Ίλιντεν (προφέρεται Ηλιντένσκο-Πρεομπράζενσκο βάστανιε, κυριολεκτικά: Εξέγερση του

Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως) ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / Αύγουστο (Γρηγοριανό Ημερολόγιο) του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της ψευδομακεδονικής εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία ως δική της εθνική εορτή.

Η εξέγερση των κομιτατζήδων του ΒΜΡΟ
Το 1897 δημιουργήθηκε η Σλαβόφωνη Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση (ВМРО – Βάτρεσνα Μακεντόσκα Ρεβολγιουστιόνα Οργκανιζάτσιγια) ώστε να οργανώσει και να προκαλέσει μια εξέγερση, με την υπόσχεση αυτοδιάθεσης και αυτονομίας στον τοπικό πληθυσμό.

Αρχική επιδίωξη της ήταν έπειτα από την αυτονόμηση της Μακεδονίας και της Θράκης, να ενταχθούν οι δυο περιοχές στο Βουλγαρικό Βασίλειο, όπως έγινε στην περίπτωση της Ανατολικής Ρωμηλίας όταν- με την Συνθήκη του Βερολίνου (1878)- η περιοχή αυτονομήθηκε και αργότερα, με πραξικόπημα ενάντια στην οθωμανική αρχή, προσαρτήθηκε στην Βουλγαρία.

Ωστόσο πριν την εξέγερση του Ίλιντεν η οργάνωση είχε ανοιχθεί σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Μακεδονίας και η ιδέα της ένωσης με τη Βουλγαρία είχε εγκαταλειφθεί.

Η οργάνωση, που άλλαζε διάφορα ονόματα πριν και μετά την εξέγερση, ξεκίνησε κυρίως ως βουλγαρομακεδόνικη υποστηρίζοντας την ιδέα της αυτόνομης Μακεδονίας αλλά και των περιοχών της Αδριανούπολης με την Θράκη που ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία και την προστασία της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας.

Η οργάνωση είχε ως σύνθημα το «Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες».

Σύντομα στην οργάνωση αυτή δημιουργήθηκαν δύο ρεύματα.

Το ένα, οι Αυτονομιστές, υποστήριζε την αυτονόμηση της Μακεδονίας ως υπόσχεση για την διαφύλαξη της υπόσχεσης της αυτονομίας και αυτοδιάθεσης της περιοχής, ενώ η άλλη ομάδα, που δημιουργήθηκε από μέλη του Ανώτατου Μακεδονικου Κομιτάτου (Върховен македоно – одрински комитет, ВМОК), μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1894 στην Σόφια, υποστήριζε την άμεση προσχώρηση στην Βουλγαρία.

Τα μέλη της ομάδας αυτής ονομάστηκαν Ενωτικοί ή Βερχοβιστές, σε αντίθεση με τους Αυτονομιστές, επειδή πίστευαν στον υπέρτατο στόχο, την άμεση προσάρτηση της Μακεδονίας στην Βουλγαρία.

Έτσι η οργάνωση ΕΜΑΕΟ που δημιούργησε το Ίλιντεν φαίνεται πως είχε ως τελικό στόχο την απελευθέρωση των υπόδουλων Χριστιανών από τον Σουλτάνο και τους Οθωμανούς-τη στιγμή που οι ντόπιοι έβλεπαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να καταρρέει και να δημιουργούνται τα πρώτα βαλκανικά κράτη (με εξαίρεση την Ελλάδα που είχε ήδη δημιουργήσει το πρώτο εθνικό κράτος το 1830) -και μία αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία πιθανότατα μέσα σε μία ομόσπονδη ένωση Βαλκανικών κρατών.

Όταν η εξέγερση εξαπλώθηκε πολλά ηγετικά στελέχη σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Οθωμανούς και η δράση της εξέγερσης καταστάλθηκε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ πολλοί που στρατεύτηκαν με τους εξεργεθέντες σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν ή κατέφυγαν στις ορεινές περιοχές.

Η Ελλάδα υπονόμευσε την εξέγερση του Ίλιντεν
Η στάση του τότε Ελληνικού κράτους, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα ιστορικά, επάνω στην εξέγερση του Ίλιντεν δεν φαίνεται να ήταν θετική γιατί προφανώς μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία θα ήταν κόντρα στις εδαφικές βλέψεις της χώρας μας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Πεζά, τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στο τότε Οθωμανικό Μοναστήρι (Μπίτολα), και τα όσα γράφει σε έκθεση προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης το 1902, η επερχόμενη εξέγερση (Ίλιντεν) έχει ως στόχο μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία, προτίθενται να την ακολουθήσουν και πατριαρχικοί και εξαρχικοί πληθυσμοί και περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες ζωής πολλών Μακεδόνων (κυρίως αγροτών).

Ο ίδιος ο Πεζάς αναφέρει πως ο ίδιος και το Ελληνικό κράτος επιδιώκει μια συνεργασία με τις Οθωμανικές Αρχές και δίνει μάλιστα σε αυτές όλες τις πληροφορίες που έχει μαζέψει σχετικά με τις κινήσεις των αυτονομιστών, καθώς επιθυμεί τη συντριβή του κινήματος.

Αναφέρει ακόμα πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ηρεμία και την ευημερία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς φοβάται πως η αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί και μέσα στην Ελλάδα.

Τις παραμονές της επανάστασης ο νέος πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Κ.Κυπραίος αναφέρει πως υπάρχει συνεργασία του με την Οθωμανική αυτοκρατορία σε επίπεδο πληροφοριών για την επερχόμενη επανάσταση και πως ξοδεύονται χρήματα για προπαγάνδα που θα απέτρεπε τον πατριαρχικό πληθυσμό να μπει στην επανάσταση.

Τέλος ο τότε μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης χαρακτηρίζει με ύβρεις τους επαναστάτες, ενώ φαίνεται πως ο συνεργάτης του και συνεργάτης των Οθωμανών Βαγγέλης Στρεμπενιώτης με τους άντρες του είχε συμμετοχή σε μία εκστρατεία κατά των επαναστατών στις 4 Αυγούστου.

Προβοκατόρικα δημοσιεύματα από Σκοπιανά ΜΜΕ για την ονομασία

Τα περισσότερα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ αλλά και μέσα ενημέρωσης στο Κόσοβο μεταδίδουν ότι βρέθηκε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Και αυτή είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν. Πρόκειται για εμφανώς προβοκατόρικα δημοσιεύματα αφού το συγκεκριμένο όνομα αναφέρεται σε μάχη με στόχο την δημιουργία σλάβικου κράτους στην Μακεδονία που περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά εδάφη.

Τα δημοσιεύματα για την ονομασία δεν είναι μόνο από σκοπιανά αλλά και από κοσοβάρικα ΜΜΕ και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς. Ωστόσο, υπάρχουν και σκοπιανά ΜΜΕ που υποστηρίζουν μεν ότι βρέθηκε λύση για την ονομασία αλλά ότι το Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν δεν έγινε αποδεκτό.

Το έκτο όνομα που έπεσε στο τραπέζι

Πάντως, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών οι ονομασίες που είχαν πέσει ως τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια ήταν πέντε και όλες περιελάμβαναν τον όρο “Μακεδονία”. Ως τώρα γνωρίζαμε ότι η ελληνική πλευρά, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον προτιμούσε τον όρο “Gorna”. Τις τελευταίες ώρες ωστόσο φαίνεται ότι με απόλυτη μυστικότητα έχει πέσει στο τραπέζι και μια άλλη πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων. Για την ακρίβεια λέγεται ότι το νέο όνομα, το έκτο κατά σειρά, έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και ήταν μια πρόταση που μετέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Οι προτάσεις του Νίμιτς ως σήμερα ήταν:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Πλέον, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών” υπάρχει και έκτη πρόταση. Δεν έχει διαρρεύσει ποια είναι αυτή η πρόταση, ωστόσο φαίνεται ότι το γεγονός ότι μεταφέρθηκε από τη σκοπιανή πλευρά, μάλλον, δείχνει και ως ένα βαθμό μια πρόθεση για αποδοχή.

Η πρόταση αυτή, φαίνεται, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών”, πως μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη λύση του “μακεδονικού”, καθώς οι δυο πρωθυπουργοί φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης καθώς θεωρείται πως μπορεί να γίνει αποδεκτό και από την αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια αλλά και από την κοινή γνώμη στα δύο κράτη.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις της Αθήνας για ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινές και για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα σημάνει σίγουρα εξελίξεις, καθώς τηρούνται οι κόκκινες γραμμές που έχουν μπει και ίσως ανοίγει η πόρτα για την ψήφιση της λύσης στην Ελληνική Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Αθήνα και αυτή τη φορά φάνηκε να ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι εκείνη που πιέζεται από τον χρόνο. Η Ελλάδα παίζει το χαρτί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και είναι σε θέση να περιμένει. Τα Σκόπια πάλι όχι.

Αν και μάλλον υπήρξε πρόοδος, αν και το σενάριο που εξετάζεται τώρα από τις δύο πλευρές μοιάζει ως το πλέον προωθημένο και ώριμο οι δυο πλευρές έχουν δρόμο ακόμη για να διανύσουν. Τώρα φαίνεται ότι οι δυο πρωθυπουργοί θα ενημερώσουν τους Προέδρους της Δημοκρατίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι αντιδράσεις που θα καταγραφούν θα δείξουν και την πιθανότητα εξελίξεων μέσα στους επόμενους μήνες…

Ο Τσίπρας ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό 

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αποφάσισε να ενημερώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο και την Κυριακή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν υποχωρεί  από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.   «Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε. – ΝΑΤΟ)».  

Μετά τις χθεσινές επαφές, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Τσίπρας δήλωσε ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί», τονίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα».   «Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», επεσήμανε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι «ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές». 

Αμεση Ανάλυση: Συμφωνία για «τέταρτο Ιλιντεν»;

Έντονη φημολογία, περί συμφωνίας Αθήνας και Σκοπίων σε σύνθετη ονομασία πέραν των όσων έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας ως πιθανή λύση, διακινείται τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια, μετά και την συνάντηση στην Σόφια των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και το κλίμα αισιοδοξίας το οποίο εξέπεμψαν.

Πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημητρόφ, ανέφερε στην «Κ» πως οι δυο πλευρές έχουν έλθει σε συμφωνία στο όνομα «Ιλιντέντσκα Μακεντονίγια» και έχει αναφορά στο ιστορικό ορόσημο του Ιλιντεν (Αγίου Ηλία) και στην ένοπλη εξέγερση εναντίον των Οθωμανών του «μακεδονικού έθνους», σύμφωνα με τα Σκόπια. 

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι κατά την επιστροφή του σήμερα στα Σκόπια ο κ. Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και το αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO DPMNE για τις συζητήσεις που είχε με τον Αλεξη Τσίπρα πάνω στο θέμα αυτό.

«Το όνομα αυτό είναι δεμένο με την ιστορία μας και θεωρείται πιο εύκολο να περάσει στην κοινωνία και να ισχύσει erga omnes, ενώ δεν παραπέμπει στην αρχαία, αλλά στη νεότερη Μακεδονία», εξήγησε και υποστήριξε ότι και το εθνικιστικό κόμμα VMRO, που είναι ενήμερο, δεν θα αντιταχθεί.

Όπως επίσης ενήμερες επ’ αυτού φέρονται να είναι η Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ.

Η λέξη Ιλιντεν είναι για τους γείτονες ένα μυθικό όνομα, που σχετίζεται με την εθνική τους αφύπνιση.

Ανήμερα του Αγίου Ηλία (Ιλιντεν στην γλώσσα του), στις 20 Ιουλίου το 1903 (στην ΠΓΔΜ γιορτάζεται με το παλαιό ημερολόγιο δεκατρείς μέρες μετά) στην πόλη Κρούσεβο της Μακεδονίας, σημειώθηκε εξέγερση εναντίον των Οθωμανών από ένοπλα αντάρτικα τμήματα, «μακεδονικά» κατά τα Σκόπια, «βουλγάρικα» κατά την Σόφια.

Η εξέγερση επνίγη στο αίμα από τα οθωμανικά στρατεύματα άλλα έκτοτε, καταχωρήθηκε στην συλλογική συνείδηση του σλαβομακεδονικού στοιχείου ως εθνικό ορόσημο και μέχρι πρόσφατα ο εορτασμός του αποτελούσε σημείο τριβής με την Βουλγαρία.

Η εξέγερση της 20ης Ιουλίου του 1903, θεωρείται το πρώτο θεμέλιο του «μακεδονικού κράτους» στην χώρα αυτή όπου αποκαλείται το «πρώτο Ιλιντεν» και εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ακολούθησαν το «δεύτερο Ιλιντεν» με την ίδρυση το 1944, από τον Τίτο της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που απετέλεσε  και την πρώτη μορφή οργανωμένου «μακεδονικού κράτους» και το «τρίτο Ιλιντεν», το 1991 με την ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ως ανεξάρτητου κράτους.

Θα υπάρξει και «τέταρτο Ιλιντεν», σε συμφωνία με την Ελλάδα, όπως θέλουν οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών, που πάντως δεν διασταυρώνονται και γι’ αυτό μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς οι δυο πλευρές τηρούν σιγή;

«Κοντός ψαλμός», άλλα σε κάθε περίπτωση μια άλλη συζήτηση θα ανοίξει αφού από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και πολιτικών κομμάτων, απορρίπτεται η παρουσία του όρου Μακεδονία, έστω και αν αυτό δεν παραπέμπει σε ιστορικό προσδιορισμό. 

Ολα αυτά συζητούνται βεβαίως στα Σκόπια. Μένει να δούμε αν πράγματι – όπως επιμένουν στη γειτονική χώρα – έχει συμφωνήσει και ο κ. Τσίπρας ή  – όπως υποστηρίζεται από ελληνικές πηγές-, το όνομα αυτό απορρίφθηκε από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις σε επίπεδο συζητήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. 

Πηγές:

http://www.iefimerida.gr/news/417344/makedonia-toy-ilinten-neo-onoma-gia-ta-skopia-grafoyn-skopiana-mme?utm_source=iefimerida.gr&utm_medium=os&utm_campaign=os_notification

https://www.newsit.gr/politikh/provokatorika-dimosieymata-apo-skopiana-mme-gia-tin-onomasia/2523320/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification

http://www.lifo.gr/now/politics/193288/ragdaies-ekselikseis-o-tsipras-enimeronei-paylopoylo-kai-politikoys-arxigoys-gia-to-skopiano

http://www.kathimerini.gr/964938/article/epikairothta/politikh/to-onoma-makedonia-toy-ilinten-proteine-h-pgdm

http://www.kathimerini.gr/964944/article/epikairothta/politikh/amesh-analysh-symfwnia-gia-tetarto-ilinten, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

https://www.tribune.gr/politics/news/article/467190/oi-skopianoi-yponomeyoyn-ti-symfonia-proteinan-to-alytrotiko-onoma-ilinten-i-makedonia-stoys-makedones.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments