Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια. Διεκόπη η κυκλοφορία στη περιοχή

Η φωτιά πέρασε από το Κοντοδεσπότι, με αποτέλεσμα να καεί τουλάχιστον ένα σπίτι και κατευθύνεται προς τα Ψαχνά-Εκκενώθηκαν Κοντοδεσπότι, Σταυρός, η Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου, ορισμένα σπίτια έξω από τα Ψαχνά και όλη η προσπάθεια των δυνάμεων στο σημείο έχει επικεντρωθεί στα αναχαίτιση του μετώπου πριν περάσει την πλαγιά για τα Ψαχνά-Διακοπές στην κυκλοφορία και τεράστια κινητοποίηση.

Στην προστασία των Ψαχνών έχουν επικεντρωθεί οι ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν αναπτυχθεί στην Δίρφη, δημιουργώντας ένα νοητό τείχος από πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η φωτιά ξέσπασε μεταξύ των χωριών Κοντοδεσπότι και Σταυρός και ευτυχώς ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, ανταποκρίθηκε άμεσα στην εισήγηση της Πυροσβεστικής, λόγω για εκκένωση των κοινοτήτων που ολοκληρώθηκε επιτυχώς και εγκαίρως.

Η πυρκαγιά περικύκλωσε το Κοντοδεσπότι, περνώντας από τα σπίτια που βρίσκονται περιμετρικά του χωριού και υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιές, ενώ το πύρινο μέτωπο κινήθηκε στη συνέχεια με μεγάλη ταχύτητα προς τα νότια, δηλαδή προς τα Ψαχνά.

Επίσης δόθηκε εντολή για την εκκένωση της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοεπηκόου καθώς και για κατοίκους σπιτιών που βρίσκονται περιμετρικά των Ψαχνών.

Οι ελπίδες για αργότερα τη νύχτα έχουν επικεντρωθεί στην πτώση της έντασης των ανέμων και στην αύξηση της υγρασίας, ενώ από την τεράστια κινητοποίηση που επίσης έχει γίνει εγκαίρως, πλέον στο σημείο επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές και 43 στρατιώτες, καθώς επίσης δύο οχήματα ΟΤΑ, 18 βυτιοφόρα, 11 μηχανήματα χωματουργικών εργασιών για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών έξω από τα Ψαχνά και συνολικά 13 εναέρια μέσα, εκ των οποίων 5 ελικόπτερα, 6 Canadair και 2 PZL.

Έκλεισε ο δρόμος από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια

Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού έχει διακοπεί εντελώς από την Καστέλλα, όπως και το επαρχιακό οδικό δίκτυο στα Νότια από Ψαχνά προς Κοντοδεσπότι και στα Βόρεια από Προκόπι προς Κοντοδεσπότι για να προληπτικούς λόγους, αλλά και για την ελεύθερη κίνηση των οχημάτων Πυροσβεστικής, Αστυνομίας ΕΚΑΒ κλπ. στην περιοχή.

Όλη η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί, στο να αναχαιτιστεί το πύρινο μέτωπο, πριν φτάσει στα Ψαχνά, γιατί ακολουθεί η νύχτα και δεν θα μπορούν να επιχειρούν πλέον τα εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος και έχει περικυκλώσει το χωριό Κοντοδεσπότη, από το οποίο απομακρύνθηκαν οι 250 κάτοικοι και βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ από το χωριό Σταυρός, το οποίο επίσης έχει εκκενωθεί.

Ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι κάηκαν στάβλοι περιμετρικά του χωριού και εκτίμησε ότι «οι ζημιές σε σχέση με το μέγεθος της φωτιάς είναι μικρές».

«Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Πρόκειται για μια περιοχή με πυκνή βλάστηση και πολλά πεύκα» τόνισε ο κ. Ψαθάς και συμπλήρωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν άμεσα ωστόσο «λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματίες από τη φωτιά ενώ προληπτικά, βρίσκεται σε ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Χαλκίδας.

Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής», όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια». Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος, κ. Ψαθάς στα τρία χιλιόμετρα από το μέτωπο υπάρχει πτηνοτροφική μονάδα που έχει προπάνιο.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.

Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Σε ό,τι αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν οι ρίψεις τόνων νερού από αέρος από όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα, ενώ δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής έχουν μεταφερθεί στην περιοχή για να συνδράμουν στον έλεγχο της κατάστασης.

Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων και συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης.

Πηγές:

https://www.eleftherostypos.gr/ellada/277704-ektakto-ekkenothike-proliptika-to-xorio-stayros-apo-tin-pyrkagia-stin-eyboia/

http://www.kathimerini.gr/979704/gallery/epikairothta/ellada/mainetai-ektos-elegxoy-h-fwtia-sthn-eyvoia—ekkenw8hkan-dyo-xwria-fwto—vinteo

https://www.news247.gr/koinonia/ektos-elegchoy-i-fotia-stin-eyvoia-teichos-prostasias-prospathoyn-na-stisoyn-oi-pyrosvestes-sta-psachna.6640206.html

http://newpost.gr/ellada/688365/megalh-pyrkagia-sthn-eyboia-oi-floges-efthasan-sta-spitia-sto-kontodespoti-ekleise-o-dromos-apo-xalkida-pros-b-eyboia

Βίντεο από το Πύρηνο μέτωπο την Εύβοια. Δείξτε Προσοχή στην Ευρύτερη περιοχή στα Ψαχνά Ευβοίας. Κοινοποήστε.

Gepostet von Forecast Weather Greece am Sonntag, 12. August 2018

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments