Ρεσάλτο Τούρκων σε ελληνικό πλοιάριο: To ακινητοποίησαν και τους έψαξαν – «Είμαστε στο όριο για αιματηρό επεισόδιο»

«Έχουμε καταντήσει γραφικοί βγαίνουμε στις ιστοσελίδες, στα κανάλια και τίποτα δεν γίνεται. Θα έχουμε πρόβλημα μπορεί να υπάρξει μεγάλο επεισόδιο αν ξεφύγει κάποιος δικός μας». Αυτό δηλώνει Έλληνας ψαράς προμηνύοντας πως η τουρκική προκλητικότητα δοκιμάζει την υπομονή των Ελλήνων επαγγελματιών.

Μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς Τούρκων εναντίον Ελλήνων στη Λήμνο αλλά και ενός παρόμοιου περιστατικού στη Σαμοθράκη που φαίνεται πως προηγήθηκε, είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας νέες καταγγελίες.

Η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται πως εντείνεται σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων αλιέων. Όπως καταγγέλλουν, Τούρκοι λιμενικοί ανάγκασαν ελληνικό αλιευτικό να ”δέσει”, και έλεγξαν τους Έλληνες ψαράδες για τα απαραίτητα έγγραφα, σε διεθνή ύδατα.

Όλα δείχνουν πως οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν βάλει μπρος ένα σχέδιο κλιμάκωσης στο Αιγαίο στοχεύοντας τους Έλληνες αλιείς, στην υπομονή και τις αντιδράσεις τους.

Συγκεκριμένα, ψαράς μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή έδεσε «με το έτσι θέλω» το αλιευτικό σκάφος του και τού ζήτησε τα χαρτιά του στα… διεθνή ύδατα!

Από πλευράς του, ο Παναγιώτης Μόσχος, από το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου, τόνισε επίσης ότι Τούρκοι από αλιευτικά σκάφη βγάζουν όπλα, απειλούν ενώ η τουρκική ακτοφυλακή ζητά τα χαρτιά τους.

Οι αλιείς ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ. «Τα μεγάλα σκάφη μας παίρνουν και τα δίκτυα, τα καταστρέφουν. Τι να κάνουμε; Ζητάμε να τηρηθεί το ναυτικό δίκαιο… Δεν υπάρχει για τους Τούρκους; Δεν βλέπουν τι γίνεται οι Ευρωπαίοι, οι Έλληνες, δεν το βλέπει κανένας;».

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των γρι-γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός είχε καταγγείλει περιστατικό με πυροβολισμούς δυτικά της Σαμοθράκης, γεγονός το οποίο προηγήθηκε αυτού της Λήμνου και αποκρύφτηκε από την Κυβέρνηση.

«Είχαμε ένα περιστατικό δυτικά της Σαμοθράκης προς τη Λήμνο, δύο μέρες πριν από το περιστατικό της Λέρου όπου μετά από φραστικό επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά, έπεσαν και πυροβολισμοί. Ο Έλληνας τράβαγε μπροστά με την μηχανότρατα, ήθελε να περάσει ο Τούρκος, ακολούθησε το φραστικό επεισόδιο και μετά ο Τούρκος τράβηξε όπλο και έριξε τρεις πυροβολισμούς και μια ριπή» κατήγγειλε ο κ. Μανιός.

Ωστόσο, το Λιμενικό Σώμα του συνέστησε να «μη δώσει έκταση» στο θέμα. «Το λιμεναρχείο είναι ενήμερο. Ο συνάδελφος ενημέρωσε αμέσως. Όμως η απάντηση που πήρε ήταν να μην πει τίποτα και να μην δώσει έκταση στο θέμα» πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για συνεχείς καταγγελίες ψαράδων λόγω παρενόχλησης από τουρκικά αλιευτικά.

«Τη Λήμνο εδώ και πολλά χρόνια, και τη Σαμοθράκη, τις έχουν ισοπεδώσει εντελώς, τώρα έχουν πάει πιο νότια. Έχουν ξεθαρρέψει και έρχονται στη Θάσο, έχουν ρημάξει τη Λήμνο, έχει γίνει γύρω κρανίου τόπος… Οι άνθρωποι τελειώσανε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιός, σημειώνοντας πως έχει θέσει γραπτώς το θέμα στο υπουργείο Ναυτιλίας και το Πανελλήνιο Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων.

Στα 100 μέτρα έφτασαν οι Τούρκοι με 24ωρη κατασκοπευτική δραστηριότητα από Θρακικό πέλαγος μέχρι Αιγαίο, όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Οι παραβιάσεις από τα τουρκικά αλιευτικά έχουν κλιμακωθεί, γίνονται όλη την ημέρα, ακόμη και τη νύχτα. Έφτασαν στα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά.

Οι Τούρκοι με την χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων στο Θρακικό πέλαγος και σε όλο το Αιγαίο διεξάγουν τριπλή αποστολή κατά της Ελλάδος.

Οι Τούρκοι «γεμίζουν» περιοχές με πολεμικά πλοία «παίζοντας» με το στίγμα της εφαρμογής αυτόματου εντοπισμού θέσεως. Πρόσφατα, Τούρκοι Κυβερνήτες αλιευτικών σκαφών «έπαιξαν» με τη λειτουργία της συσκευής αυτόματου εντοπισμού θέσης πλοίου (AIS) και μετέτρεψαν τα αλιευτικά σε… πολεμικά πλοία.

Αργά το απόγευμα της 22-03-2018, όπως είχε αποκαλύψει τότε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, στο πλαίσιο εντατικοποίησης της επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής πέριξ της νήσου Άνδρου, στελέχη του Λιμεναρχείου διαπίστωσαν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Marine Traffic κίνηση τουρκικού Φ/Γ σκάφους να αγκυροβολεί στη θέση »ΦΑΣΣΑ» . Άμεσα, στελέχη του Α’ Λ/Τ Γαυρίου μετέβησαν δια ξηράς στην παραπάνω περιοχή όπου διαπίστωσαν την παρουσία σε αγκυροβόλιο 2 αλιευτικών σκαφών και όχι Φ/Γ πλοίου.

Την ίδια στιγμή ΠΛΣ-111 Υπηρεσίας μετέβη στην περιοχή όπου και βεβαίωσε κατόπιν ελέγχου ότι τα δύο αλιευτικά σκάφη δεν εκπέμπουν ορθό στίγμα μέσω της εφαρμογής αυτόματου εντοπισμού θέσεως (AIS).

«Οι Τούρκοι μας πυροβολούσαν κατά ριπάς» – Eπανδρωμένα με άνδρες της ΜΙΤ-SAS/SAT ήταν τα «ψαράδικα”

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των Ελλήνων για το περιστατικό με τους Τούρκους που μόνο ψαράδες δεν ήταν. Τα αλιευτικά που χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους για υποκλοπή και παρακολούθηση προφανώς ήταν επανδρωμένα από άνδρες της ΜΙΤ και SAS/SAT. Κάτι πήγε στραβά, κάτι φοβήθηκαν και άνοιξαν πυρ.

Διάχυτη πάντως είναι η αίσθηση πως οι Τούρκοι ετοιμάζουν σοβαρό ένοπλο επεισόδιο, κάτι που το ανέφερε και ο Ελληνας ψαράς. Τι θα συνέβαινε αν χτες είχαμε τραυματία Έλληνα;

Όπως κατήγγειλαν οι αλιείς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, οι Τούρκοι  που βρίσκονταν στην περιοχή, πυροβόλησαν προς το μέρος τους, τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι πυροβολισμοί ήταν κατά ριπάς.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς, oι υπόλοιποι ήταν κατά βολή. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο ψαράς Λευτέρης Γιαννούκας, που βρισκόταν στο ένα αλιευτικό.

«Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε»,τόνισε με τη σειρά του και ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του λιμενικού, αλλά όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/2018/08/%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-to.html?utm_source=Notification&utm_medium=Web-Push&utm_campaign=kapoio-campaign

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments