Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας ζητώντας εξηγήσεις για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου. Στο Φανάρι εσπευσμένα ο Γαβρόγλου

Πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανόπουλου για να ζητήσει από την Αθήνα να ενημερωθεί για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα.

Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα από τον κ.Ιερώνυμο oύτε από την ελληνική κυβέρνηση για τα ανακοινωθέντα,  πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συνεπώς τίθενται άμεσα τα ερωτήματα κατά πόσο και πως δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη τόσο από την Εκκλησία της Δωδεκαννήσου, όσο και από εκείνη της Κρήτης αναμένεται επικοινωνία με το Πατριαρχείο, προκειμένου να αναζητηθούν απαντήσεις.  Ωστόσο, ζητήματα αναμένεται να ανακύψουν και για την περιουσία των λεγόμενων «νέων χωρών», (οι μητροπόλεις της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, νησιών Ανατολικού Αιγαίου) που ναι μεν ανήκουν επισκοπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδας ήδη από το 1928, με τη Συνοδική Πράξη, ωστόσο θρησκευτικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Πηγή: https://www.pronews.gr/thriskeia/patriarheia/726121_o-patriarhis-vartholomaios-kalese-tin-geniki-proxeno-tis-elladas

Στο Φανάρι εσπευσμένα ο Γαβρόγλου -Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στο Φανάρι μεταβαίνει αύριο, Σάββατο, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ο οποίος θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί το πρωί, στη σκιά της δυσφορίας Βαρθολομαίου για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την «πρόθεση» συμφωνίας που ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η συνάντηση αυτή, έρχεται λίγες ώρες μόλις μετά την κλήση της Ελληνίδας προξένου στην Κωνσταντινούπολη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος διεμήνυσε σε έντονο τρόπο, κατά πληροφορίες, την ενόχλησή του.

Στην πρόξενο εκφράστηκε σε έντονο ύφος ή απορία γιατί το Φανάρι δεν ενημερώθηκε από την πολιτεία για το προωθούμενο σχέδιο στο χώρο της Εκκλησίας που αφορά κληρικούς και μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του.

Η συνάντηση Βαρθολομαίου-Γαβρόγλου, ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και εμφανίζεται ως «προγραμματισμένη από καιρό» αλλά πιθανότατα επισπεύσθηκε λόγω των εξελίξεων.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/news/457503/sto-fanari-espeysmena-o-gavrogloy-synantisi-me-ton-oikoymeniko-patriarhi?utm_source=iefimerida.gr&utm_medium=os&utm_campaign=os_notification

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments