Πως ένα τυφλό παιδί και ένα αγίασμα ονόμασαν χιλιάδες Κύπριους με το όνομα Ανδρέας

Πάνω από 36 χιλιάδες άνθρωποι γιορτάζουν στην Κύπρο, του Αποστόλου Ανδρέα του ονομαζόμενου και Πρωτόκλητου.

Στη μεγαλόνησο σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας και μέσα από την τελευταία απογραφή πληθυσμού το όνομα Ανδρέας το συναντούσαμε 36,628 φορές μέχρι το 2011 και βρίσκεται στην πρώτη θέση από τα αντρικά ονόματα. 

Ποιος ήταν ο Απόστολος Αντρέας και η σχέση του με την Κύπρο

Ο Απόστολος Ανδρέας έφερε ελληνικότατο όνομα. Ο Ανδρέας από το Ανδρεύς ή Ανδρείας ήταν καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και μαζί με τον αδελφό του, Σίμωνα Πέτρο, ήταν ψαράδες οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος».

Περνώντας κατά τη δεύτερη πορεία του προκειμένου να μεταφέρει το χριστιανικό μήνυμα, από το Βυζάντιο, την Ηράκλεια της Θράκης, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο έφτασε στην Πάτρα την εποχή που ήταν ανθύπατοι ο Λεσβίος και ο διάδοχος του Αιγεάτης. Λόγω του ότι- σύμφωνα με τη χριστιανική διαδασκαλία- θεράπευσε τη Μαξιμίλλα, σύζυγο του ανθύπατου Αιγεάτου και την έκανε χριστιανή ο ειδωλολάτρης σύζυγος της με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον οδήγησε στο μαρτύριοτου Σταυρού. Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής.

apostolos andreas kipros

Ο θρύλος της Κύπρου για τον Πρωτόκλητο

Γιατί, όμως, είναι τόσο αγαπητό το όνομα του Πρωτόκλητου στην Κύπρο;

Όπως αναφέρει μια Κυπριακή παράδοση, σε μια περιοδεία του, ο Απόστολος Ανδρέας, έφτασε στην Κύπρο. Το καράβι, που τον μετέφερε στην Αντιόχεια πέρασε από το γνωστό ακρωτήρι του αποστόλου Ανδρέα και τα νησάκια Κλείδες, όπου αναγκάστηκαν  να σταματήσουν  γιατί κόπασε ο άνεμος.

Εκεί τους έλειψε το νερό. Ένα πρωί, που ο πλοίαρχος βγήκε στο νησί κι έψαχνε να βρει νερό, πήρε μαζί του και τον απόστολο αλλά νερό δεν βρήκαν πουθενά.  Κάποια στιγμή, που έφτασαν στη μέση των δύο εκκλησιών και ο άγιος αφού γονάτισε μπροστά σ’ ένα κατάξερο βράχο και προσευχήθηκε να στείλει ο Θεός νερό και έκανε στο σημείο αυτό το σύμβολο  του Σταυρού.

Από τη ρίζα του βράχου βγήκε αμέσως μπόλικο νερό, που τρέχει μέχρι σήμερα μέσα σ’ ένα λάκκο της παλαιάς εκκλησίας κι απ’ εκεί προχωρεί και βγαίνει από μια βρύση κοντά στη θάλασσα. Είναι το γνωστό αγίασμα.

Στο καράβι υπήρχε και το τυφλό παιδί του καπετάνιου το οποίο μόλις του έδωσαν το νερό που έφερε το θαύμα του Αποστόλου ένιψε το πρόσωπο του και το παιδί άρχισε να βλέπει.

Μετά το θαύμα πίστεψαν στο χριστιανισμό  και βαφτίστηκαν. Το τυφλό παιδί  πήρε το όνομα Ανδρέας. Ο Απόστολος Ανδρέας, κάλεσε τότε  κοντά του όλους εκείνους που πίστεψαν στον Χριστό και βαφτίστηκαν και τους αποχαιρέτησε.

Αργότερα, μετά από χρόνια, κτίστηκε στον τόπο αυτόν που περπάτησε και άγιασε με την προσευχή, τα θαύματα και τον ιδρώτα του ο Πρωτόκλητος μαθητής, το μεγάλο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Τα πιο κοινά ονόματα

Τα πιο κοινά ονόματα στην Κύπρο δεν είναι άλλα από το Μαρία και το Ανδρέας. Με το όνομα Μαρία αριθμούνται 39.883 γυναίκες Ενώ ακολουθούν τα ονόματα Ελένη, Γιώργος, Ανδρούλα, Κώστας, Χρίστος.

Στις 13 πρώτες θέσεις των ονομάτων με πάνω από 10 χιλιάδες «ιδιοκτήτες» δεν υπάρχουν παρά μόνο 2 αρχαιοελληνικά ονόματα. Πρόκειται για το Ελένη και Δημήτρης τα οποία έχουν ήδη εκχριστιανισθεί.

Η πρώτη τριάδα των αρχαιοελληνικών ονομάτων απαρτίζεται από τα ονόματα:

Ελένη : 29.393

Δημήτρης : 10.115

Αλέξανδρος : 4.254

Πηγή: https://www.newsbomb.com.cy/kypros/story/734836/pos-ena-tyflo-paidi-kai-ena-agiasma-onomasan-xiliades-kyprioys-me-to-onoma-andreas?fbclid=IwAR1wKulrNDS5zO3sRvLGosy61XKWFvFoIEoQh_XR_b0MyklhzyJAvn7RbQ4Του Αντρέα Πολυκάρπου

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments