«Έκανε τον σταυρό του και ξεψύχησε…»

«Κανείς ρόλος δεν ήταν ο Πέτρος… ο αληθινός Φυσσούν ήταν μόνο στο εξομολογητήριο…»

Η αυλαία έπεσε, παρουσία λιγοστών συγγενών, φίλων και συναδέλφων, για τον σημαντικό ηθοποιό στην εξόδιο ακολουθία. 

Εκεί, ο πνευματικός του πατέρας Βασίλειος, τον αποχαιρέτησε με ζεστά λόγια και -άγνωστες- προσωπικές εξομολογήσεις που του είχε εμπιστευτεί τα τελευταία χρόνια ο Πέτρος αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι άφησε όλο του το αρχείο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων στον Λυκαβηττό. 

Η κόρη του σημαντικού ηθοποιού Αννια, η εδώ και πολλά χρόνια μοναχή Πορφυρία, κρατώντας στα λεπτεπίλεπτα χέρια της ένα κομποσχοίνι, άκουγε από τα χείλη του ιερέα, όπως και οι παριστάμενοι, πώς αντιμετώπισε ο Πέτρος Φυσσούν την απόφασή της να εγκαταλείψει την κοσμική ζωή και να αφιερωθεί στον Θεό.

«Η κόρη του Πέτρου, όταν αποφάσισε να γίνει μοναχή, έθεσε έναν όρο: Πως μόνο αν συμφωνήσει ο πατέρας της θα πήγαινε στο μοναστήρι. Ομως της έδωσε την ευχή του κι εκείνη ακολούθησε τον δρόμο της…»  ανέφερε στην ομιλία του ο πατήρ Βασίλειος. Συνέχισε περιγράφοντας και τις τελευταίες του στιγμές:

«Στις πέντε και μισή τα ξημερώματα της ημέρας που “έφυγε”, ο διπλανός του (σ.σ.: στο δωμάτιο του νοσοκομείου) τον είδε ακίνητο και φοβήθηκε για το μοιραίο. Σηκώθηκε από το κρεβάτι του και έπιασε το χέρι του Πέτρου. Ηταν κρύο.  Κίνησε να φωνάξει τις νοσοκόμες και τότε ο ηθοποιός σήκωσε το παγωμένο χέρι του, έκανε τρεις φορές τον σταυρό του και ξεψύχησε μόνος μέσα στο δωμάτιο…» είπε ο πατήρ Βασίλειος στον συγκινητικό επικήδειο.

«Ο Πέτρος πέθανε παραμονή της εορτής της αγαπημένης του Νικολέττας, ενώ εκείνη είχε “φύγει” την προπαραμονή της δικής του, έναν χρόνο πριν. Κάτι σημαντικό λέει αυτό για την αγάπη του ζευγαριού, που απέκτησε ένα σπουδαίο παιδί.»

Με βουρκωμένα μάτια οι παρευρισκόμενοι άκουγαν τον ιερέα που βοήθησε με όλες τις δυνάμεις του τον ηθοποιό στις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών.

Στο τέλος της ομιλίας του ο ιερέας ανακοίνωσε ότι ο Πέτρος Φυσσούν άφησε στην εκκλησία το προσωπικό του αρχείο.

Πριν από δώδεκα χρόνια ο Πέτρος Φυσσούν είχε βρεθεί μπροστά σε ακόμη μία δοκιμασία. Η μοναχοκόρη του Ανια, φέρελπις ηθοποιός, αποφάσισε να εγκαταλείψει το θέατρο. Οι τότε κριτικές για εκείνη ήταν διθυραμβικές και όλοι μιλούσαν για ένα παιδί που θα συνέχιζε επάξια το έργο του πατέρα του πάνω στη σκηνή.

Κι όμως, εκείνη αποφάσισε να αφήσει τα πάντα πίσω της, καριέρα οικογένεια και κοσμική ζωή, και να αφιερωθεί στον μοναχισμό. Αυτή ήταν μια «ανοιχτή πληγή» για τον ηθοποιό, λένε οι άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά, καθώς αρχικά δεν μπορούσε να αποδεχτεί την απόφασή της και είχε πληγωθεί βαθιά.

Παρ’ όλα αυτά, η κοπέλα ακολούθησε με συνέπεια τον δρόμο που επέλεξε, και μετά τη χειροτονία της πήρε το όνομα Πορφυρία. Αρχικά βρέθηκε σε ένα μοναστήρι της Βοιωτίας, ωστόσο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα άλλο. Η μονή στην οποία ζει εδώ και χρόνια βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή της Εύβοιας.

Με τον καιρό όμως και οι δύο γονείς της, ιδίως ο αυστηρός πατέρας της, συμβιβάστηκαν πλήρως με την ιδέα ότι η κόρη τους έχει ακολουθήσει τον μοναχισμό και αυτό γιατί την έβλεπαν πραγματικά ευτυχισμένη. Μάλιστα, πήγαιναν και τη συναντούσαν αρκετά συχνά στη μονή και έμοιαζαν ικανοποιημένοι με τη δική της χαρά. Οι σχέσεις τους μάλιστα τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά καλές, με τη μοναχή Πορφυρία να συμπαραστέκεται και στους δύο γονείς της, όταν ασθένησαν

Ο Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1933, ήταν γιος πρόσφυγα από τη Ρωσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη ρωσική επανάσταση.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961-1965 και στη συνέχεια ομοίως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976-1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία αλλά και επιθεώρηση.

Είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και τότε Λένιγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων αλλά και στα Επιδαύρια. Υπήρξε θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας αλλά και μέλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και με Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975. Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών μιλούσε Αγγλικά, Ρωσικά και Σουηδικά. Αδερφός του, ο επίσης ηθοποιός Κώστας Φυσσούν.

Είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες του χρυσού ελληνικού κινηματογράφου όπως οι «Οι γενναίοι του Βορρά», «Μαντώ Μαυρογένους», «Η οργή του αδικημένου».

Τηλεοπτικά, ο σπουδαίος ηθοποιός είχε συμμετέχει σε σημαντικές δουλειές της ιδιωτικής και δημόσιας τηλεόρασης, όπως το «Άγγιγμα ψυχής», «Για μία θέση στον ήλιο», «Τα ψάθινα καπέλα», «Ο κίτρινος φάκελος» και σε αυτοτελή επεισόδια της σειράς «Τμήμα Ηθών». Η τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν σε αυτοτελές επεισόδιο της σειράς του 2007 «Αληθινοί Έρωτες».

Η γυναίκα της ζωής του, Τέτα Χατζηχρήστου και ο πρώτος γάμος του

Ο Πέτρος Φυσσούν έχασε τη γυναίκα του, Τέτα Χατζηχρήστου, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο και για πολλούς αυτό το γεγονός ήταν η αρχή του τέλους για τον ηθοποιό. Η Τέτα Χατζηχρήστου ήταν κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου και της Μαίρης Νικολαϊδου. Ο Κώστας Χατζηχρήστος αρχικά ήταν διαστακτικός για το ειδύλλιο της κόρης του, Τέτας με τον Πέτρο Φυσσούν, λόγω της διαφοράς της ηλικίας τους. Ο Πέτρος Φυσσούν ήταν κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερος από την Τέτα. Βλέποντας όμως την αγάπη τους, οι αντιστάσεις του κάμφθηκαν και το 1982 γαμπρός και πεθερός έπαιξαν μαζί σε μια επιθεώρηση-υπερπαραγωγή στο «Δελφινάριο». Και με τον ερχομό της Ανιας, της μοναχοκόρης που απέκτησε το ζευγάρι, ο παππούς πετούσε στα σύννεφα από χαρά.

Μαζί απέκτησαν μία κόρη την Άνια, που από το 2004 έχει ακολουθήσει τον δρόμο του μοναχισμού παίρνοντας το όνομα Πορφυρία. 

Ο ηθοποιός και η σύζυγός του είχαν τα τελευταία χρόνια μεγάλα οικονομικά προβλήματα και σύμφωνα με δημοσιεύματα το 2013 η σπιτονοικοκυρά τους τους είχε κάνει έξωση γιατί δεν είχαν δυνατότητα να πληρώσουν τα ενοίκια. Τότε είχε βοηθήσει η εκκλησία και μετά το Γολγοθά τους είχε βρεθεί σπίτι για να μείνουν. Τότε είχε κλονιστεί η υγεία του ηθοποιού και είχε καταρρεύσει μπροστά στα μάτια της συζύγου του Τέτας. Μεταφέρθηκε στο Σωτηρία όπου και νοσηλεύτηκε για αρκετές μέρες.

Τον Ιούνιο του 2015, η Τέτα Χατζηχρήστου χάνει τη μάχη με τον καρκίνο και ο Πέτρος Φυσσούν βυθίζεται στο πένθος. «Έχασε το στήριγμά του. Τον άνθρωπό του» λένε άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του ηθοποιού, ενώ η μοναχή Πορφυρία δηλώνει: «Μας παρηγορεί το γεγονός ότι έφυγε γαλήνια και ευχαριστημένη έως την τελευταία στιγμή».

Ο ίδιος ο Πέτρος Φυσσούν, όπως είναι λογικό ήταν συντετριμμένος. Η κόρη του μάλιστα ζήτησε να υπάρξει διακριτικότητα, αναφέροντας: «Σας παρακαλώ, πείτε στους συναδέλφους σας να μην ενοχλήσει κανείς τον πατέρα μου. Μόνο πίκρα θα του προσφέρετε αν σκαλίζεται ξανά και ξανά τον πόνο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο». Οι δύο τους μάλιστα είχαν περάσει αρκετά το τελευταίο διάστημα. Τον Αύγουστο του 2013, βρέθηκαν στον δρόμο, καθώς τους έκαναν έξωση από το σπίτι που νοίκιαζαν στην Άνω Πεύκη. Τότε μάλιστα η εκλιπούσα είχε αναφέρει σχετικά: «Επέλεξα από την πρώτη στιγμή να ζήσω με τον Πέτρο, έναν άνθρωπο γεμάτο αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια. Ήξερα οτι μαζί του θα ζω τίμια. Μέχρι πρόσφατα έπαιρνε μία σύνταξη της τάξης των 1.200 ευρώ. Αλλά το Μνημόνιο την έκοψε και πήγε στα 700 ευρώ». Για καλή τύχη του ζευγαριού, η λύση για στέγαση είχε βρεθεί σχετικά άμεσα, με την παρέμβαση του πατέρα Βασιλείου, από τον ναό του Αγ.Νικολάου στα Πευκάκια.

Ο Πέτρος Φυσσούν πέθανε σε ηλικία 83 ετών από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο “Σωτηρία” της Αθήνας, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου του 2016.

ΑΥΤΌΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΣ ΠΈΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΎΝ

Τον Πέτρο Φυσσούν συνάντησαν πάρα πολλοί άνθρωποι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό. Ωστόσο δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυρισθεί πως τον γνώρισε πραγματικά, πως ήξερε ποιος ήταν πραγματικά και αυτό γιατίποτέ δεν μιλούσε για τον εαυτό του, ούτε δημοσιοποιούσε τα βαθύτερα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Ο Πέτρος Φυσσούν δεν συμβιβάστηκε ποτέ στην ζωή του και επέλεξε με πολύ αυστηρά και προσωπικά κριτήρια αυτούς στους οποίους χάρισε την καρδιά του. Όπως θα δείτε στο video που ακολουθεί, ο αγαπημένος μας κ. Πέτρος έδειξε όλες τις πτυχές του εαυτού του μόνο σε αυτόν που επέλεξε για οδηγό και καθοδηγητή του, στον πνευματικό του πατέρα, τον πρωτ. Βασίλειο Ε. Βολουδάκη.

Η μαρτυρία του μοναδικού -ίσως- ανθρώπου που γνώρισε πραγματικά τον Πέτρο Φυσσούν είναι ένα ηχηρό χαστούκι σε όλους όσοι έσπευσαν να καπηλευτούν το όνομά του και προσπάθησαν να “εξαργυρώσουν” ακόμα και την είδηση του θανάτου του, παρά το ότι όσο βρισκόταν εν ζωή δεν του έδωσαν την παραμικρή σημασία.

Προσωπικά δεν θέλω να προσθέσω τίποτε άλλο στα όσα υπέροχα έμαθα για τον άνθρωπο, που μου έδειξε τόση αγάπη, σαν να ήμουν παιδί του. Σίγουρα η έλλειψη αγαπημένων προσώπων δεν αναπληρώνεται εύκολα, αλλά ωστόσο υπάρχει η μεγάλη παρηγοριά και η ελπίδα της Μέλλουσας και Αιώνιας Ζωής!

Πηγές:

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments