Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε εν μέρει την ποινή σε βάρος του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων – Απηλλάγη για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα
Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση για επικύρωση της ενοχής του πρώην Μητροπολίτη ως προς το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο.
Όσο αφορά το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την απαλλαγή του λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.
Ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.
Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο Μητροπολίτης αθωώθηκε, ωστόσο οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τον Ιανουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.
«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας» δήλωσε η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.
Σύμφωνα με την κυρία Παπαπαντολέων, «δεν έχει σημασία η ποινή, είναι καθαρά συμβολικής σημασίας η απόφαση. Είναι μια απόφαση εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για την προστασία της ισότητας και της ελευθερίας». Η δικηγόρος, που είχε μιλήσει και προ έτους στο iefimerida.gr για την υπόθεση, είχε υποστηρίξει ότι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατούσε η Εκκλησία μετά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.
«Εχει ένα ενδιαφέρον το τι θα κάνει η Εκκλησία. Είναι λογικό να περιμένει την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ομως πέρα από την οποιαδήποτε ποινή ή κύρωση, η Εκκλησία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ζήτημα, να καταδικάσει, έστω με μια ανακοίνωση. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμβρόσιος εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, ούτε και είναι ο μόνος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγές:
https://www.iefimerida.gr/ellada/istoriki-katadiki-mitropoliti-kalabryton-ambrosioy
Facebook Comments