Λαϊκό προσκύνημα για την αγία Γερόντισσα των Αθηνών

ΜΕΓΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΚΕΠΕ ΗΜΑΣ

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΡΥMΜΕΝΗ ΑΓΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Γράφει ο Μιλτιάδης Γ. Βιτάλης

Νομικός, συγγραφέας, αρθρογράφος

Την Κυριακή (28/6) νωρίς το πρωΐ βίωσα μια συγκλονιστική εμπειρία. Άνθρωποι πολλοί, ειρηνικοί, ταπεινοί, νοικοκυραίοι, πειθαρχημένοι, με αγάπη στην καρδιά τους, ήρθαν στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται στην πλατεία Κεφαλλαρίου στην Κηφισιά για να πάρουν ευλογία και δύναμη από την αγία Γερόντισσα των Αθηνών.

Οι φιλήσυχοι αυτοί άνθρωποι στάθηκαν με τάξη κρατώντας τις αποστάσεις έξω από τον ιερό ναό περιμένοντας με υπομονή να πάρουν την ευχή της και να καταθέσουν για λίγο τον πόνο τους σε μία ανοιχτή αγκαλιά γεμάτη αγάπη Χριστού.

Η γερόντισσα Μαρία, η δια Χριστόν σαλή, δεν είναι η ίδια θαυματουργός, ούτε επιδιώκει υλικές χαρές. Θαυματουργεί προσευχόμενη με ακλόνητη πίστη στην Παναγία και στους Αγίους, οι οποίοι μετά, πρεσβεύουν στον θρόνο του Θεού και έτσι έχουμε πολλά Θαύματα και Σημεία.

Η γερόντισσα Μαρία είναι πάμπτωχη, ανάργυρη, ταπεινή και με τα ελάχιστα χρήματα που έχει, τα οποία είναι προσφορές πνευματικών της τέκνων, βοηθάει καθημερινά άστεγους και πονεμένους.

Την Κυριακή η γερόντισσα των Αθηνών για πάνω από δύο ώρες έκανε υπακοή στο θέλημα των ανθρώπων του πόνου. Άκουσε βάσανα, άκουσε για αρρώστιες, σκούπισε πολλά δάκρυα από τα μάτια των πονεμένων ανθρώπων και τους χάρισε απλόχερα ελπίδα ζωής αιωνίου.

Ο κόσμος αυτός βρισκόταν έξω από τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου επικρατούσε απόλυτη τάξη και ησυχία, αλλά φρονώ ότι είναι από τις λίγες φορές που ο Χριστός δεν ήταν Μόνος Του στο ιερό θυσιαστήριο του ναού της Μεταμορφώσεως αλλά και έξω στο προαύλιο του ναού, ώστε να συντροφεύσει τον πονεμένο άνθρωπο.

Η γερόντισσα των Αθηνών Μαρία παρότι κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει κρυμμένη από τα μάτια των πολλών, πράγμα που το κατάφερε για πολλά χρόνια, τώρα ο Θεός την αναδεικνύει για τους δικούς Του αδιευκρίνιστους λόγους.

Βλέπετε, δεν κρύβεται ο πνευματικός χρυσός για πολύ καιρό από τα μάτια των ευσεβών Χριστιανών. Το πρωϊνό της Κυριακής βρέθηκε και η ταπεινότητά μου εκεί για να πάρει την ευχή της και πραγματικά η συγκίνηση με «διέλυσε».

Έμεινα άφωνος από την αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο της αγίας γερόντισσας Μαρίας που ήρθε από διαφορετικά μέρη της Αττικής για να καταθέσει τα βάρη του στην απεραντοσύνη της αγάπης της.

Φίλες και φίλοι αναγνώστες της αγαπημένης «Ελεύθερης Ώρας» που όπως η Γερόντισσα είπε στον κόσμο, η εφημερίδα αυτή είναι του Χριστού και της Παναγίας και οφείλουμε όλοι να την στηρίξουμε έμπρακτα, η Γερόντισσα των Αθηνών δεν είναι μόνο Θαύματα και Σημεία που αποδίδονται στις προσευχές της. Είναι και κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι πιο απλό.

Είναι η ίδια η αγάπη του Χριστού η οποία αγάπη ξεχωρίζει, όπως ξεχωρίζει η αγάπη και η πραότητά της. Μια κυρία με κινητικά προβλήματα είπε σε πολλούς συγκεντρωμένους ότι κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους είδε το πρόσωπό της φωτεινό, που έλαμπε σαν ήλιος.

Είναι τυχαίο, συμπτωματικό, ότι η γερόντισσα Μαρία μοιάζει καταπληκτικά στην αγία Μαρία την Αιγυπτία. Ότι μοιάζουν δηλαδή σαν δύο σταγόνες νερό.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι η γερόντισσα Μαρία στέκεται δίπλα μας για να μας ακούει, να μας συμβουλεύει, να μας στηρίζει και να μας παρηγορεί. Αλλά ταυτόχρονα στέκεται δίπλα μας για να μας καλέσει σε μετάνοια για την αγάπη του Χριστού.

ΔΟΞΑ ΣΟΙ ΤΩ ΔΕΙΞΑΝΤΙ ΤΟ ΦΩΣ

Πηγή: https://www.elora.gr/portal/arxeio/5785-laiko-proskynima-gia-tin-agia-gerontissa-ton-athinon

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments