Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Διορθώσαμε το λάθος του 1934 και επαναφέραμε τη γνήσια ταυτότητα της

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου με αιχμή την Αγιά Σοφιά, λίγες ημέρες μετά την απόφαση μετατροπής του ιστορικού μνημείου σε τζαμί.

Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέες προκλητικές δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά, λίγες ημέρες μετά διάγγελμα του στον τουρκικό λαό, ανήμερα της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου για την μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί.
 
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, δείχνοντας να αγνοεί τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφασή του, μιλώντας στους δημοσιογράφους έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εμείς αποφασίζουμε για την Αγιά Σοφιά» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να επανεξετάσει το ζήτημα, ούτε – φυσικά – να αλλάξει την απόφαση, όπως του ζήτησε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως “σεβόμαστε τις άλλες θρησκείες”, πώς “υπάρχουν 435 εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη” και πως είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου, διαβεβαιώνοτας πως “θα σεβαστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της”. Μάλιστα, “ακύρωσε” ανοιχτά τον Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το 1934 έγινε μουσείο. Τώρα διορθώνουμε το λάθος και επαναφέρουμε τη γνήσια ταυτότητα της”.   

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε τον Σουλτάνο Μωάμεθ ως ηγέτη των Ορθοδόξων. Μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους. Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε».

Πιο πριν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.

«Στο θέμα αυτό ( της Αγίας Σοφίας) δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο υποχώρησης. Ο πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας κύριο Πούτιν. Αυτή τη στιγμή όλοι έφτασαν στο σημείο να λένε “σεβόμαστε την απόφασή σας, αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά”. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν “να μην ανοίξει ως τζαμί”, τώρα άρχισαν να λένε αυτή την άποψη. Κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, που δεν μπορούν να το χωνέψουν εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση σε αυτό το θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγές:

https://newpost.gr/kosmos/5f0de312d5af7b275abc1ad6/nea-proklisi-erntogan-gia-agia-sofia-diorthosame-to-lathos-toy-1934-kai-epanaferame-ti-gnisia-taytotita-tis

https://www.newsit.gr/kosmos/erntogan-gia-agia-sofia-diorthosame-to-lathos-tou-1934-kai-epanaferame-ti-gnisia-taytotita-tis/3068897/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments