Ερντογάν: Κατ’ εντολή του Μωάμεθ η απόφαση για την Αγία Σοφία – Τι είπε για την τουρκική Navtex

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμύνθηκε της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τι ανέφερε για τον εμφύλιο στη Λιβύη.

Της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπεραμύνθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της πρώτης προσευχής στο εσωτερικό του ιστορικού μνημείου στις 24 Ιουλίου.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έγινε κατ’ εντολή του Μωάμεθ και είναι αποτέλεσμα του στόχου περί ευημερίας του έθνους μας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια δημόσιας παρέμβασής του.

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως μία ενιαία χώρα, η οποία δεν αγνοεί τα δικαιώματα των άλλων αλλά λαμβάνει υπόψη τα δικά της».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή, με τις εργασίες αναμόρφωσης του μνημείου να συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Ήδη μάλιστα έχουν τοποθετηθεί χαλιά στο δάπεδο, τα οποία είναι σε χρώμα σκούρο πράσινο προς τιρκουάζ, ενώ το επόμενο διάστημα τα ψηφιδωτά αναμένεται να καλυφθούν από κουρτίνες.

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου»

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη νέα τουρκική Navtex, η οποία αφορά θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας -στα ανοικτά της Κρήτης.

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου, ούτε για τα σεισμογραφικά σκάφη μας, ούτε για τα γεωτρύπανα. Έχουμε δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και έχουμε λάβει τα μέτρα μας».

Η τουρκική Navtex αφορά σεισμικές έρευνες από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου για τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Τι είπε για τη Λιβύη

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ειδική μνεία και στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

«Πρέπει να αποτρέψουμε το πραξικόπημα που απειλεί την Τρίπολη» τόνισε, χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Διαμήνυσε δε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγή: https://sputniknews.gr/tourkia/202007217871437-erntogan-kat-entoli-tou-moameth-i-metatropi-tis-agias-sofias-se-tzami—ti-eipe-gia-ti-livyi/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments