«Ό,τι πλησιάσει στα 50 νμ με κατεύθυνση το ερευνητικό θα κτυπηθεί»-Δεν αποκλείεται νέα πρόκληση των Τούρκων-Ερντογάν στον τάφο του Πορθητή

«Θόλο» προστασίας του Oruc Reis εξαγγέλλει η Τουρκία- «Ό,τι πλησιάσει στα 50 νμ με κατεύθυνση το ερευνητικό θα κτυπηθεί»

«Θόλο» προστασίας του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis πρόκειται να εξαγγείλει η Τουρκία πριν τον απόπλου του σκάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr οτιδήποτε προσεγγίσει σε μία απόσταση 50 ναυτικών μιλίων θα αναγνωρισθεί και εν συνεχεία θα προσβληθεί σε αέρα, επιφάνεια ή υποθαλασσίως. 

Ο απόπλους του Oruc Reis πλέον καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι θα γίνει τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Ο «θόλος» προστασίας της Άγκυρας θα περιλαμβάνει υποβρύχια, αεροπλάνα και πλοία και θα αφορά «no fly zone» πολλών ναυτικών μιλίων γύρω από το σεισμογραφικό και αναχαίτιση οποιουδήποτε πλοίου πολεμικού η εμπορικού καθώς και υποβρυχίων στην περιοχή όπου θα πλέει.

Πρόκειται για κάτι ανάλογο που είχε επιβάλλει ο βρετανικός Στόλος κατά την πλεύση του στα Φώκλαντ. Τότε βέβαια αφορούσε 300 ναυτικά μίλια, αλλά είχε αποτέλεσμα την βύθιση του καταδρομικού General Berglano από βρετανικό υποβρύχιο.

Οποιοδήποτε πλοίο ή αεροσκάφος κατευθυνθεί προς το Oruc Reis θα αναγνωρισθεί και θα προσβληθεί. Τουρκικά μαχητικά θα βρίσκονται συνέχεια στον αέρα χωρίς να προσγειώνονται χάριν στην ύπαρξη των αεροσκαφών τάνκερ KC-135 τα οποία θα παίξουν κομβικά ρόλο, όπως και τα τουρκικά B-737 MESA τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ηλεκτρονικού πολέμου. (έχουν την δυνατότητα να εξαπολύσουν ηλεκτρονικό πόλεμου διαρκούσης της έρευνας από την κεραία τους).

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θέλει κατά κύριο λόγο να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής πλευράς, και κυρίως ένα ρεσάλτο ή ένα εμβολισμό με ένα μη πολεμικό πλοίο, με λίγα λόγια θέλει να εξασφαλίσει πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει να «εμποδίσει» το πλοίο.

Όσοι αξιωματικοί δεν βρίσκονται στις μονάδες τους είναι να μην απομακρύνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 λεπτών από την υπηρεσία τους

Η μόνη επιλογή της Αθήνας πλέον είναι να πλήξει το ωκεανογραφικό πλοίο από απόσταση ή να μεταφέρει το θέατρο επιχειρήσεων σε κάποιο άλλο μέρος όπου τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι πιο ευάλωτα και συγκεκριμένα τη Λιβύη, όπου μπορεί να βομβαρδίσει τους μισθοφόρους της Άγκυρας για να την αναγκάσει να αποσύρει το πλοίο.

Ψυχραιμία και ετοιμότητα επικρατεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτές τις ώρες καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και κανείς δε γνωρίζει εάν τελικά θα δώσει το «πράσινο» φως προκειμένου να εξέλθει ακόμη και σήμερα το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας με σκοπό να ποντίσει καλώδια στα δικά μας ύδατα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του newsbeast οι εντολές που έχουν λάβει όσοι αξιωματικοί δεν βρίσκονται στις μονάδες τους είναι να μην απομακρύνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 λεπτών από την υπηρεσία τους καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να κληθούν να επιστρέψουν εσπευσμένα και άπαντες να μην πραγματοποιούν αναρτήσεις στο Facebook και γενικότερα στα social media που θα αποκαλύπτουν τη θέση στην οποία βρίσκονται.

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν αποκλείσουν να προχωρήσει σήμερα η Τουρκία σε διπλή πρόκληση.

Από τη μια πλευρά δηλαδή να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη προσευχή στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη που πρόσφατα μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας και από την άλλη να ζητήσει να αποπλεύσει το ερευνητικό σκάφος βάσει της παράτυπης Navtex που έχει εκδοθεί και ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Το πρακτορείο Anadolu της γειτονικής χώρας αναφέρει πως το σκάφος ετοιμάζεται να ξεκινήσει για τη Μεσόγειο «έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες», χωρίς να προσδιορίζεται όμως πότε ακριβώς αναμένεται αυτό να συμβεί.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε επίσης είναι εάν το «Oruc Reis» βγαίνοντας από την Αττάλεια και οδεύοντας προς το Καστελόριζο θα επιχειρήσει όντως να ποντίσει καλώδια στον βυθό ώστε να κάνει έρευνες για το εάν είναι κατάλληλο το σημείο για άντληση φυσικού αερίου ή απλώς θα κάνει ένα πέρασμα από την επίμαχη περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως ούτως ή άλλως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βρίσκεται ισχυρή ελληνική ναυτική δύναμη ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια.

«Τα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχιά μας βρίσκονται εκεί που θα πρέπει να είναι» όπως μας λέει χαρακτηριστικά πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεται στον θάλαμο επιχειρήσεων παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τόσο τον ελληνικό όσο και τον τουρκικό στόλο.

Ερντογάν και Μπαχτσελί μετά από την Αγία Σοφία στον τάφο του Πορθητή ζήτησαν “νέες κατακτήσεις”-Βίντεο

Μετά από την κακόγουστη παράσταση Ερντογάν στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο τον Μπαχτσελί, πήγαν για δεύτερη προσευχή στον τάφο του Πορθητή!

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ να ηγηθεί της προσευχής κατά την οποία ζήτησαν  από τον Αλάχ  νέες κατακτήσεις για την Τουρκία.

Είπε κάποιος κάτι για την “ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας”;

Πάνω -Κάτω πάνε στο Αιγαίο τα Τούρκικα Κατασκοπευτικά CN-235…Ψάχνοντας τα Υ/Β 214 του ΠΝ

Πάνω κάτω πάνε χθες και σήμερα τα Τουρκικά  Καταγραφικά CN-235 ψάχνοντας δήθεν Ρώσικα Υποβρύχια ,αλλά η αλήθεια είναι οτι προσπαθούν να εντοπίσουν τα Ελληνικά Υποβρύχια τύπου 214 που έχουν φορτώσει τις Τορπίλες και αναμένουν  αθέατα εντολές στο Βυθό

Τα υποβρύχια αυτά είναι ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας και έχουν πάρει τακτικές θέσεις  έτοιμα και αθέατα στο βυθό !!

Οι Τούρκοι απογείωσαν  Ελικόπτερο που και αυτό έκανε Βόλτες ψάχνοντας, αλλά ακόμη και ένα ζεύγος Τουρκικών Μαχητικών που και αυτά δεν προέβησαν σε παραβιάσεις ,αφού απο οτι φάνηκαν είχαν άλλη αποστολή …Να τραβήξουν πάνω τους τα Ελληνικά Μαχητικά

Παναγιωτόπουλος σε ΠτΔ: Η ένταση με την Τουρκία θα υποχωρήσει, όταν οι στόλοι επιστρέψουν στους ναύσταθμους

Εναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρόντος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, σχετικά με την κατάσταση στο Αιγαίο είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δεξίωση στο προεδρικό.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το «Oruc Reis». Σε ένα μικρό πηγαδάκι που είχαν, ρώτησε τον υπ. Αμυνας για τα νέα επί του θέματος.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Σακελλαροπούλου: Τι μαθαίνουμε;

Παναγιωτόπουλος: Εμείς στις θέσεις μας και εκείνοι στις δικές τους.

Σακελλαροπούλου: Το «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο;

Παναγιωτόπουλος: Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναυστάθμους οι στόλοι. Είμαστε μια χώρα που δεν πλήττει ποτέ. Συγκλονιστική.

Σακελλαροπούλου: Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να το δεις, η προσέγγιση πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν πολύ υψηλά αντανακλαστικά.

Παναγιωτόπουλος (δείχνοντας τον Α/ΓΕΕΘΑ): Έχουμε γερές πλάτες να στηριζόμαστε.

Ηχηρό μήνυμα Γερμανίας σε Ερντογάν: Ακατανόητη η απόφαση για την Αγιά Σοφιά – Δεν μπορούμε να κάνουμε λογικό διάλογο

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα και τις επαφές με Μητσοτάκη και Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, τόνισε ότι πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης – «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε» ξεκαθάρισε

Η Γερμανία αντιδρά ξανά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στέλνοντας νέα προειδοποίηση στην Τουρκία και φανερώντας την αντίθεσή της στην πολιτική των παραβίασεων και προκλήσεων. «Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία», τονίζει ο κ. Μάας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, Σάββατο, στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger» και επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητος ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ’ αυτό. Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάας δηλώνει ακόμη ότι πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ, σε ό,τι αφορά το μελλοντικό στάτους της Αγίας Σοφίας, σημειώνει ότι η UNESCO θα αποφασίσει ποια επίδραση θα έχουν τα μέτρα της Τουρκίας στο καθεστώς της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Αλλά εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα κατά τρόπο ώστε να μην απειληθεί ακόμη και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», λέει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Γερμανία: Είμαστε κατά του οριστικού τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν επέστησε, νωρίτερα, την προσοχή στους Ευρωπαίους ώστε να μην διαρραγούν οριστικά οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία έχουν πλήρως παγώσει εν τω μεταξύ και ορθά, αλλά θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν κλείναμε εντελώς την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία , δηλαδή για πάντα. Εάν το έπραττε αυτό (η Ευρωπαϊκή Ένωση), τότε θα εγκατέλειπε τόσο την αντιπολίτευση όσο και τις κοσμικού χαρακτήρα δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία», τόνισε ο Ρέτγκεν σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ και «General-Anzeiger» της Βόννης, η οποία θα δημοσιευτεί στα φύλλα του Σαββάτου.

«Η Τουρκία παραμένει στρατηγικού ενδιαφέροντος χώρα για την Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία», πρόσθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Η απάντηση Μητσοτάκη για την Αγιά Σοφιά και ο διάλογος με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε πηγαδάκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πώς αισθάνθηκε βλέποντας την εικόνα μέσα από την Αγία Σοφία. Ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις είχε η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στους διαλόγους που έκανε ο πρωθυπουργός.

Σε πηγαδάκι, στο περιθώριο της δεξίωσης, ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πώς αισθάνθηκε βλέποντας την εικόνα μέσα από την Αγία Σοφία.

«Δεν αισθάνθηκα τίποτα λιγότερο από ό,τι όλοι οι Έλληνες», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφος, είπε στον κ. Μητσοτάκη για το τετ-α-τετ στο κιόσκι: «Τελικά, το κάνατε το συμβούλιο αρχηγών». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που επιμένει στη σύγκλησή του, γέλασε, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, είπε «εγώ το πρότεινα». Για να απαντήσει με χιούμορ ο πρωθυπουργός: «Ναι, αλλά χωρίς πρακτικά».

Αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για διάφορα θέματα, τις διακομιδές ασθενών, τις δωρεές κ.λπ. Φεύγοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «να έχουμε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο».

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments