Χαλκιδική: 50 κρούσματα σε βιομηχανία τροφίμων-Τι πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές-Νέα απόφαση για τις μάσκες-Πού θα είναι υποχρεωτικές

“Καμπανάκι” στην Χαλκιδική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 50 (!) από τους 300 εργαζομένους σε μεγάλο εργοστάσιο τροφίμων.

Τις πληροφορίες μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open και με βάση το ρεπορτάζ, όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Χαλκιδική είναι ασυμπτωματικοί και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τα πρώτα δύο θετικά κρούσματα ήταν δύο γυναίκες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε γειτονική βαλκανική χώρα και συγκεκριμένα στην Αλβανία. Όταν διαπιστώθηκε πως οι δύο γυναίκες είναι πιθανό να νοσούν από κορονοϊό το εργοστάσιο προέβη σε μαζικά τεστ όλων των εργαζομένων και διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από τους 300 εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί οι 50, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμοί καθώς ουδείς έχει σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Το εργοστάσιο είναι παραγωγής και τυποποίησης ελιάς, ενώ η νομική σύμβουλος της εταιρείας μίλησε στον σταθμό και τόνισε πως έγιναν άμεσα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους για να μην χαθεί χρόνος.

Πόρος: «Corona» party και μία φυσικοθεραπεύτρια -Πώς ξεκίνησαν τα κρούσματα στο νησί

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στον Πόρο μετά την έκρηξη κρουσμάτων στο νησί, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση τόσο για τον εντοπισμό πιθανών νέων κρουσμάτων, αλλά και για να εντοπιστεί από πού ξεκίνησαν, με ένα pool party και μία φυσικοθεραπεύτρια να είναι στο μικροσκόπιο.

Πρώτο το iefimerida.gr αποκάλυψε την Παρασκευή πως στο στόχαστρο των ειδικών είχε μπει pool party, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νησί με τη συμμετοχή νεαρών ατόμων, ενώ νέες αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αρχές ελέγχουν και μία φυσοκοθεραπεύτρια που έκανε μασάζ καθώς και άλλες υπηρεσίες ευεξίας στον Πόρο και φέρεται να ήταν ήδη θετική στον κορωνοϊό.

Η γυναίκα που έκανε φυσικοθεραπείες και υπηρεσίες ευεξίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το iefimeirda.gr κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στον Πόρο κλήθηκε για εξηγήσεις από τις Αρχές μία γυναίκα η οποία παρείχε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, αλλά και υπηρεσίες μασάζ και ευεξίας στο νησί. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται πως η διασπορά του ιού στον Πόρο ξεκίνησε από τη συγκεκριμένη γυναίκα, καθώς ήταν θετική στον κορωνοϊό πριν από το ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η φυσικοθεραπεύτρια έκανε συνεδρία φυσικοθεραπείας σε γυναίκα, γνωστό δημόσιο πρόσωπο στο νησί και την κόλλησε κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται τώρα σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ωστόσο η ανησυχία των Αρχών για τη διασπορά του κορωνοϊού δεν σταματάει εκεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως η φυσικοθεραπεύτρια παρείχε υπηρεσίες και σε άλλους κατοίκους και επισκέπτες του Πόρου.

Το ύποπτο pool party με την ονομασία «Corona» και ο συνωστισμός στα μπαρ

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν τα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στο νησί του Πόρου, στο μικροσκόπιο των Αρχών, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, μπήκε ένα pool party, στο οποίο συμμετείχαν νεαρά άτομα.

Μάλιστα κάτοικοι του Πόρου ανέφεραν πως δεν αποκλείεται το σενάριο κάποια νεαρά άτομα που προφανώς συνωστίστηκαν στο χώρο του πάρτι να κόλλησαν τον ιό. Στη συνέχεια και μην γνωρίζοντας πως είναι φορείς του κορωνοϊού φαίνεται πως κόλλησαν μέλη των οικογενειών τους. Στα social media κυκλοφορούσε και η αφίσα για το συγκεκριμένο πάρτι, το οποίο διοργανωνόταν κάθε Τετάρτη σε ξενοδοχείο του νησιού. Σημειώνεται πως πολλοί χαρακτήριζαν προκλητικό να πραγματοποιείται πάρτι που μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό και μάλιστα με την ονομασία «Corona».

Το ανησυχητικό όμως, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ, είναι ότι οι γονείς και οι συγγενείς των νεαρών εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επαφή με το κοινό.
Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί στον Πόρο είναι και το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου με την εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται πάντως πως παρά τις συστάσεις για αποφυγή συνωστισμού, η διασκέδαση στα μπαρ του νησιού γινόταν και φέτος όπως κάθε καλοκαίρι. Μάλιστα αν και κάτοικοι του Πόρου τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως σε νησιά με μαζικό τουρισμό με Ελληνες και ξένους επισκέπτες σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης, ωστόσο το νησί δεν φαίνεται να είχε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Γι αυτό και οι ειδικοί συνεχίζουν την ιχνηλάτηση με το ενδιαφέρον να στρέφεται και στους εργαζόμενους και τους θαμώνες των μπαρ, αλλά και σε όσους συμμετείχαν στο «Corona» pool party, καθώς φαίνεται πως είχε ήδη ξεκινήσει η διασπορά του κορωνοϊού στο νησί και ενδεχομένως να συνεχίστηκε και εκεί.

Νέα απόφαση για τις μάσκες – Πού θα είναι υποχρεωτικές-Αναλυτικά

Νέα απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με την οποία καθορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε σήμερα 152 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα με την ανησυχία να παραμένει στο “κόκκινο”

Με νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με την οποία καθορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού έως την 31η Αυγούστου 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά:

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους συνάθροισης κοινού

Σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως εξειδικεύονται στον κατωτέρω πίνακα, μη συμπεριλαμβανομένων πάντως των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού cOvID-19, ως εξής:

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας

1. Στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους. Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

2. Τα προσωρινά μέτρα στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (Β’ 2111), όπως η ισχύς αυτής έχει παραταθεί με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.43195/8.7.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’ 2775), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χώρους όλων των επιβατηγών και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, των ημερόπλοιων, των θαλασσίων ταξί και των λαντζών. Στα πλοία και σκάφη του πρώτου εδαφίου απαγορεύεται η οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης.

Ειδικότεροι κανόνες

Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής “Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19” (Β’ 3165), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση των άρθρων 1 έως 3 εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Κυρώσεις και διαδικασίες ελέγχου

1. Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

2. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες των άρθρων 1 και 2 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

3. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται κατά περίπτωση:

α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή και τον πλοίαρχο διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

4. Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 27 και 29 της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Ισχύς

1. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως την 31η Αυγούστου 2020.

2. Η υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48967/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών “Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19” (Β’ 3162), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.49329/3.8.2020 (Β’ 3224) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταργείται από τη δημοσίευση της παρούσας.

Ερήμωσε ο Πόρος μετά την έκρηξη κρουσμάτων και τα μέτρα – Στο μικροσκόπιο pool party

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές για να διακόψουν τη διασπορά του κορωνοϊού στον Πόρο, σε μια περίοδο που η τουριστική αγορά, ειδικά των νησιών ήλπιζε να βγάλει τουλάχιστον τα σπασμένα της φετινής χρονιάς, μετά την καταστροφική καραντίνα στην οποία επήλθε η χώρα.

Ήδη, από την πρώτη μέρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέβαλε ενισχυμένα μέτρα για το νησί, οι επισκέπτες αποχώρησαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πολλές ακυρώσεις, οι οποίες ήταν για τον Δεκαπενταύγουστο. Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί είναι θλιβερή, με πολλά από τα καταστήματα να κλείνουν και τον λιγοστό κόσμο να κυκλοφορεί με μάσκες παντού.

Όπως μετέδωσε δε ο τηλεοπτικός σταθμός STAR,  οι αρχές εξετάζουν η διασπορά του ιού να έγινε σε pool party που έκαναν νεαροί, οι οποίοι στη συνέχεια κόλλησαν μέλη των οικογενειών τους. 

Ο ΕΟΔΥ επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων, ώστε να κάνουν τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, τα οποία ενδεχομένως να κόλλησαν τον ιό.

Το «ξήλωμα»

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε στη απομάκρυνση του διοικητή του αστυνομικού τμήμα Πόρου, μετά από καταγγελίες παραγόντων του νησιού, για μειωμένους ελέγχους, σχετικά με την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου του νησιού, Γιάννη Δημητριάδη στον ΘΕΜΑ 104,6, ο οποίος τόνισε ότι: «Δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων από κανέναν άλλο, πλην του δήμου» και χαρακτήρισε την «απουσία της Αστυνομίας» ως «εντυπωσιακή».

«Επί δύο μήνες προσπαθούσα να πείσω της Αστυνομία να κάνει αυτή τη δουλειά», κατήγγειλε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα έκρουε τον κώδωνα της έλλειψης ελέγχου προς την μεριά των αρμόδιων Αρχών.

Ο διοικητής του τμήματος, αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία της διεύθυνσης Πειραιά όπου υπάγεται και άμεσα να αντικασταθεί από άλλον αξιωματικό του σώματος.

Αναζωπύρωση επιδημίας: Τι πρέπει να προσέχουμε όλοι στις διακοπές

Καθώς ο κίνδυνος του κορωνοϊού δεν έχει εκλείψει και φαίνεται πιθανή η αναζωπύρωση της επιδημίας, διαβάστε μερικούς κανόνες ασφαλείας για τις διακοπές σας που θα σας προστατέψουν από την προσβολή από τον ιό αλλά και θα αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για όλους μας. Η πανδημία της COVID-19 άλλαξε τον τρόπο ζωής και δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης με ιδιαίτερη ανησυχία για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και μεγάλο πρακτικό και συναισθηματικό φορτίο λόγω των περιορισμών στη φυσική επαφή ακόμα και μεταξύ των οικείων προσώπων προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι του κοινωνικού συνόλου.

Καταφέραμε όλοι μαζί αυτήν την περίοδο η χώρα μας να εμφανίζει πολύ χαμηλό ρυθμό μετάδοσης του ιού και να έχει επανέλθει σε μια κανονικότητα στους ρυθμούς της καθημερινότητας, που επιτρέπει πλέον ακόμα και το σχεδιασμό διακοπών.

Είναι όμως εμφανές πως ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και φαίνεται πιθανή η αναζωπύρωση της επιδημίας, ειδικά με τη σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων από και προς το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνουμε σε όλους να τηρούν και στις διακοπές τους παρακάτω κανόνες ασφαλείας που θα τους προστατέψουν από την προσβολή από τον κορωνοϊό αλλά και θα αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Γενικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζουμε

-Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 15-20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλ.

-Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

-Καλύψτε τον βήχα σας ή το φτέρνισμα σας με ένα χαρτομάντηλο το οποίο στη συνέχεια θα πετάξετε.

-Τα καθαριστικά οικιακής χρήσης και μαντηλάκια είναι αποτελεσματικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση αντικειμένων και επιφανειών που αγγίζουμε συχνά.

-Αποφύγετε τις χειραψίες και τη σωματική επαφή.

-Προτιμάτε για έξοδο μέρη που τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που συστήνει η πολιτεία. Για εστιατόρια, καφέ, μπαρ αλλά και παραλίες προβλέπονται αποστάσεις ασφαλείας και περιορισμοί στον αριθμό των θαμώνων προκειμένου να μειώνεται ο κίνδυνος έκθεσης.

-Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε να κάνετε τηλεφωνικά/ ηλεκτρονικά εργασίες που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία σας (ψώνια, τράπεζες κ.λπ.)

Η χρήση της μάσκας

Συστήνουμε τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη όπως σούπερ μάρκετ, τράπεζες και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η χρήση της είναι επιβεβλημένη για όποιον επισκεφτεί για οποιοδήποτε λόγο νοσοκομείο ή ιατρείο αλλά και για όποιον έχει συμπτώματα καθώς περιορίζει τη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό, αν νοσεί. Είναι πολύ σημαντική η σωστή χρήση της μάσκας.

-Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.

-Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.

-Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.

-Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Θεωρείται μολυσμένο!

-Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.

-Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.

-Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.

-Προσπαθήστε να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας (2 μέτρα) ακόμα και αν φοράτε μάσκα ειδικά σε μέρη με αυξημένο συγχρωτισμό (ΜΜΜ, πλοία κ.λπ.)

-Αποφεύγετε οπωσδήποτε τη στενή επαφή (σε απόσταση 2 μέτρων) με όποιον έχει συμπτώματα.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα…

Αν οι ίδιοι εμφανίσετε συμπτώματα, παραμείνετε σπίτι και επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον ιατρό σας ή καλέστε τον τοπικό ιατρό στο μέρος όπου παραθερίζετε. Για ήπια συμπτώματα δεν χρειάζεται παρέμβαση. Αν τα συμπτώματα σας γίνουν πιο έντονα (πχ δύσπνοια) επικοινωνήστε με τον ιατρό σας ή/και τον ΕΟΔΥ στο 1135 για οδηγίες.

Άλλα χρήσιμα τηλέφωνα:

-24ωρη γραμμή για Covid-19 (ΕΟΔΥ): 1135

-Τηλεφωνικό κέντρο ΕΟΔΥ: 210 52 12 000

-Τηλέφωνο ΕΚΑΒ: 166

-Τηλεφωνικό Κέντρο Υπουργείο Τουρισμού: 210 37 36 001

-Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ): 1500

Ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία

Στην περίοδο των διακοπών σημειώνουμε πως όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο που προκαλεί καταστολή του αμυντικού συστήματος (πχ χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ιδίως οι ηλικιωμένοι. Δεν προκαλούν όλα τα ογκολογικά φάρμακα του ίδιου βαθμού ανοσοκαταστολή, αλλά καλύτερα επικοινωνήστε με το ιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

-Αν κατά την περίοδο των διακοπών σας χρειαστεί να επισκεφθείτε τον ογκολόγο σας θυμηθείτε πως οι ασθενείς που προσέρχονται για θεραπεία πρέπει να συνοδεύονται μόνο από ένα άτομο και αυτό αν είναι απαραίτητο.

-Αν εμφανίσετε πυρετό ή/και βήχα, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό σας για να αναβληθεί το ραντεβού και να εκτιμηθεί αν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

-Οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιατρό τους για οδηγίες άμεσα και να μην έρχονται στα ιατρεία χωρίς ειδοποίηση.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, γίνεται πιο αποτελεσματική η προστασία όλων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

Πηγές:

https://www.newsit.gr/ellada/synagermos-sti-xalkidiki-50-krousmata-koronoiou-se-viomixania-trofimon/3082084/

https://www.newsitamea.gr/2020/08/08/koronoios-nea-apofasi-tis-maskes-poy-tha-ypochreotikes-analytika/?utm_medium=onesignal&utm_source=onesignal&utm_campaign=snowboots&utm_content=durable%snow%boots

https://ygeiamou.gr/blogs/koronoios-anazopirosi-epidimias-ti-prepi-na-prosechoume-oli-stis-diakopes/, Γεώργιος Ρηγάκος, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

https://newpost.gr/ellada/5f2ee53b5a1d828c04c11bf9/koronoios-erimose-o-poros-meta-tin-ekrixi-kroysmaton-kai-ta-metra-sto-mikroskopio-pool-party

https://www.iefimerida.gr/ellada/poros-corona-pool-party-fysikotherapeytria-xekinisan-kroysmata 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments