Η τραγική ιστορία της Ελένης και των τεσσάρων κοpιτσιών της που αγνοούνταν μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν μετά από 41 χρόνια. Ο εγγονός της ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος του 1974

Η Ελένη Κυριακού – Θεμιστοκλέους 46 χρόνων, οι κόρες της Σούλλα 11, Μάρω 19, Θεμιστούλα 21 και η Αγγελική 25 χρόνων μαζί με το εξάμηνο βρέφος της Ανδρέα, πριν από την τουρκική εισβολή διέμεναν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στο Τραχώνι Κυθρέας. Ήταν μια ενωμένη κυπριακή οικογένεια που ζούσε ήρεμα και ειρηνικά.

Στις 14 Αυγούστου 1974, όταν άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, η περιοχή Μιας Μηλιάς – Κουτσοβέντη – Τραχωνίου Κυθρέας, δέχτηκε βομβαρδισμούς από την τουρκική πολεμική αεροπορία και από ισχυρές δυνάμεις στρατού και μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης.

Η τραγική ιστορία της Ελένης και των τεσσάρων κοριτσιών της που αγνοούνταν μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν μετά από 41 χρόνια. Ο εγγονός της ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος του 1974! - Εικόνα1

Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974

Λίγο πριν από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, τα τουρκικά στρατεύματα διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιας Μηλιάς και κινήθηκαν προς την περιοχή Τραχωνίου Κυθρέας.

Οι κάτοικοι του Τραχωνίου όταν πληροφορήθηκαν ότι τα τουρκικά στρατεύματα κινούνταν προς το χωριό τους άρχισαν αμέσως να το εγκαταλείπουν και να κατευθύνθηκαν προς το Παλαίκυθρο και τη Λευκωσία.

Η Ελένη μαζί με τις κόρες της και τον εγγονό της, τους υπόλοιπους συγγενείς και άλλους κατοίκους  τους Τραχωνίου, με απόγνωση και αγωνία έτρεχαν μέσα από τους αγρούς για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους πάνοπλους Τούρκους που τους καταδίωκαν.

Πεζοπόρα τμήματα του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενα από τεθωρακοσμένα, είχαν πλησιάσει το χωριό και άρχισαν να βάλλουν κατά των κατοίκων οι οποίοι το εγκατέλειπαν.

Η τραγική ιστορία της Ελένης και των τεσσάρων κοριτσιών της που αγνοούνταν μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν μετά από 41 χρόνια. Ο εγγονός της ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος του 1974! - Εικόνα2

Η πιπίλα του βρέφους και άλλα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Φωτογραφίες που δημοσίευσε το sigmalive

Από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων τραυματίστηκε ένας από την ομάδα και έπεσε στο έδαφος.  Αμέσως, η σύζυγος και ο γιος του, αλλά και η Ελένη με τις τέσσερις κόρες της έτρεξαν προς βοήθεια του.

Η Αγγελική κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της, Ανδρέα. Τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί…

Έκτοτε η Ελένη, η Μάρω, η Θεμιστούλα, η Σούλλα, η Αγγελική και ο Ανδρέας όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι Τραχωνίου οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο τραυματισμού του συγγενή τους, δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Τελικά μετά από 41 χρόνια τα οστά των αγνοουμένων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τραχώνι  Κυθρέας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Η τραγική ιστορία της Ελένης και των τεσσάρων κοριτσιών της που αγνοούνταν μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν μετά από 41 χρόνια. Ο εγγονός της ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος του 1974! - Εικόνα3

Τα τέσσερα κοpίτσια της Ελένης: Αγγελική Κυριάκου Θεμιστοκλέους, Θεμιστούλα Θεμιστοκλέους, Ελένη Θεμιστοκλέους, Μάρω Θεμιστοκλέους και Σούλλα Θεμιστοκλέους.

Το τέλος αυτής της τραγωδίας γράφτηκε στην Κύπρο το 2015, όπου τα πέντε παιδιά και η ηρωική μάνα κηδεύτηκαν από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος και Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Εκκλησία που έγινε η κηδεία ήταν κατάμεστη. Έξι μικρά κιβώτια – φέρετρα τυλιγμένα με ελληνικές και κυπριακές σημαίες με τα οστά των 6 μέχρι πρόσφατα αγνοουμένων.

Στα πέντε φέρετρα μια φωτογραφία. Το 6ο του εξάμηνου Ανδρέα δεν είχε. Στη σύντομη ζωή δεν έβγαλε μια φωτογραφία έστω για τη μνήμη αυτών που έζησαν αναζητώντας τον.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον επικήδειο λόγο του: «Δεν υπάρχει νους που να μπορεί να συλλάβει πώς μπορεί να ανεχτεί η ιστορία της ανθρωπότητας τέτοια εγκλήματα όπως αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο το 1974. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη που να μπορεί να παρηγορήσει τα θύματα τέτοιων εγκλημάτων, από τα οποία είναι γεμάτη η ιστορία της ανθρωπότητας και του τόπου μας που επιτρέπουν να σκοτώνεται ένα βρέφος έξι μηνών.  Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να παρηγορήσουν μια τέτοια μέρα, τους οικείους της οικογένειας Θεμιστοκλέους. Δεν υπάρχει τρόπος να κλείσει αυτή η πληγή, να σταματήσει η σκέψη που τυραννάει ένα ολόκληρο λαό, που παρόλη τη συμφορά και το φαρμάκι, θέλει να πάρει τα κλειδιά από το χέρι της γιαγιάς Ελένης και να πάει πίσω στα παλιά. Εκεί που γεννήθηκε και ρίζωσε. Στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στο χωριό του. Δίχως να τον σημαδεύουν τα όπλα, δίχως να τον παρακολουθεί το άγρυπνο βλέμμα του στρατού, δίχως να του θυμίζει η κατοχή ότι είναι ένας περαστικός επισκέπτης. Να πάει πίσω στα χώματα που πότισε ο λαός μας με τόσο αίμα.

Θα παλέψουμε για να ξημερώσει εκείνη η μέρα. Για να λυτρωθεί από την τόση αδικία ο λαός μας. Για να μείνει έστω αυτή η παρηγοριά στον πόνο της οικογένειας Θεμιστοκλέους».

Πηγές:

https://www.newside.gr/2015/10/tragiki-istoria-elenis-tessaron-agnoountan-meta-eisvoli-tourkon-stin-kipro-entopistikan-omadiko-tafo-kideutikan-meta-xronia-eggonos-itan-mikroteros-agnooumenos-1974/, Πηγή: sigmalive

https://www.protothema.gr/greece/article/516831/kupros-kideutike-meta-apo-41-hronia-i-oikogeneia-tou-molis-6-minon-agnooumenou/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments