Τα σενάρια που εξετάζονται μετά την ακύρωση της ΔΕΘ-10.000 εργάτες γης από την Αλβανία χωρίς έλεγχο στην Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: Τα σενάρια που εξετάζονται μετά την ακύρωση της ΔΕΘ

Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα διεξαχθεί – Αντισταθμιστικά μέτρα για την τοπική οικονομία ζητούν οι τοπικοί φορείς – Τι θα γίνει με τις κλαδικές εκθέσεις που θα ακολουθούσαν

Η ζημιά για την HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ αλλά και την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, όμως η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας, σημειώνει ο πρόεδρος της διοργανώτριας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Τζήκας στην πρώτη του αντίδραση μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για ματαίωση της εκθέσεως.

Πλέον, όπως λέει, η διοίκηση της ΔΕΘ επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα: «Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Τώρα, μετά και την ακύρωση της ΔΕΘ, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις κλαδικές εκθέσεις του φθινοπώρου, πώς θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα», εξηγεί στο ΑΠΕ. Όσον αφορά το αν θα υπάρξει κάτι που θα μπορούσε -έστω σε περιορισμένο βαθμό- να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην ακύρωση της ΔΕΘ, σημειώνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, όπως η διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ.

«Τεράστιο το πλήγμα»

Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπάρχουν απ’ τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης. Χαρακτηρίζουν «τεράστιο» το πλήγμα για την τοπική οικονομία και ζητούν απ’ την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα για την στήριξη της.

«Η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας», σημειώνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα».

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει «η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον πρωθυπουργό», καταλήγει.

«Ορθή απόφαση»

Απ’ την πλευρά του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο χαρακτηρίζει «ορθή την απόφαση» και ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα.

Υπεθυμίζεται ότι η 85η ΔΕΘ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία

«Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις.

Πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα διεξαχθεί ΔΕΘ

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία μπήκε στην αφετηρία το 1926. Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 ώς το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής.

Τουρισμός – Κορωνοϊός σημειώσατε 2: Ομολογία αποτυχίας για το άνοιγμα του τουρισμού τα νέα μέτρα

Ήταν 13 Ιούνιου σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει με την ασφάλεια των επισκεπτών ως απόλυτη προτεραιότητα. «Ελάτε στην Ελλάδα» είπε απευθυνόμενος στους ανταποκριτές των ξένων μέσων, «μεταφέρετε στους αναγνώστες σας ότι είναι ευπρόσδεκτοι. Παίρνουμε απολύτως σοβαρά την ευθύνη για την ασφάλειά σας».

Σχεδόν δύο μήνες μετά η Ελλάδα στέλνει απελπισμένο μήνυμα στους τουρίστες: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα»… Πως αλλιώς θα μπορούσε να εκληφθεί το μήνυμα των τελευταίων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς μέχρι τις 23 Αυγούστου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι κλειστά από τις 24:00 μέχρι τις 7:00 σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Ακυρώνεται η ΔΕΘ. Αναστέλλονται εκδηλώσεις με όρθιους και μπαίνουν περισσότερο αυστηροί όροι στις πύλες εισόδου.

Πως, όμως, φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο; Οι λοιμωξιολόγοι χτύπαγαν…καμπάνες φώναζαν εδώ και καιρό ότι τα πράγματα ξεφεύγουν. Δεν ίδρωνε το αυτί κανενός! Και καλά οι πολίτες και οι επιχειρηματίες που δεν ένοιωθαν καμία κοινωνική ευθύνη, ο κρατικός μηχανισμός; Και να το ξεκαθαρίσουμε, πολλές φορές είχαμε επαινέσει για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος πανδημίας την κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία της. Η αναζωπύρωση είναι δίκαιο να  χρεωθεί ως κυβερνητική αποτυχία.

Η Ελλάδα, γύρισε πίσω, εκεί που όλα έμοιαζαν «μαύρα» και η καραντίνα διέλυε την κοινωνία και την οικονομία. Όμως τρέξαμε γρηγορότερα από τη …φθορά του κορωνοϊού, σήμερα τον κυνηγάμε. Στη συνέχεια η κυβέρνηση σαν να «μέθυσε» από την επιτυχία και τα πολλά θετικά ξένα δημοσιεύματα και άρχισε τα αλλεπάλληλα λάθη. Με αποφάσεις που χαρακτηρίζονταν με προχειρότητα, με αντιφάσεις, ιδεοληψίες και χωρίς ξεκάθαρη επιδημιολογική στρατηγική και ενιαία κριτήρια για τον έλεγχο των επισκεπτών.

Ένα βιαστικό και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο άνοιγμα των συνόρων. Οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς, επισκέπτες έμπαιναν από τα σύνορα χωρίς έλεγχο, με απλή βεβαίωση ενώ και στα αεροδρόμια δεν υπήρξαν πιο ενδελεχείς έλεγχοι για κορωνοϊό. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό δεν εφαρμόστηκαν παντού, ενώ ήταν αδύνατο να περιμένει κανείς πώς θα δεν θα υπάρξουν ασυμπτωματικοί τουρίστες. Γίναμε θεατές μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής, από τη μια ο υπουργός Τουρισμού απέκλεισε ότι θα υπάρξει αύξηση της πληρότητας στα πλοία. Από την άλλη, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100, αποφασίστηκε η αύξηση της πληρότητας από το 65% στο 80%. Και ταυτόχρονα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ακόμη και στα καταστρώματα, δηλαδή σε ανοικτούς χώρους.

Η πολιτεία εξέπεμψε ένα μήνυμα χαλαρότητας σε όλα τα επίπεδα ακόμα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι πολίτες πίστεψαν ότι η πανδημία πέρασε, ακόμη και υπουργοί δεν φορούσαν πουθενά μάσκες, ακόμη και σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση. Χαμός με τα πάρτι, εγκαίνια και πολιτικές φιέστες και πανηγύρια παρουσία βουλευτών και δημάρχων. Ενώ στις πλατείες η πολιτεία έδειξε ένα αυταρχικό πρόσωπο περάσαμε στην χαλαρότητα στα πανηγύρια, στα μπιτς μπαρ, στα πριβέ πάρτι και στα μπαράκια που δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο κορωνοϊός ντυνόταν καθημερινά… γαμπρός και από τις 12.00 και μπρος κυκλοφορούσε σαν γαμπρός από πάρτι σε κέντρα διασκέδασης, γάμους, βαφτίσεις και φυσικά στις τουριστικές περιοχές. Η εγκληματική αδιαφορία  των ελεγκτικών μηχανισμών αποτυπώθηκε στα μέσα μεταφοράς και με την Εκκλησία.

Δεν συζητάμε για την αστοχία του Δημάρχου Αθηναίων με τον «μεγάλο περίπατο» με μήνυμα την αποφυγή των ΙΧ και τη χρήση ΜΜΜ. Αλλά χωρίς μέτρα παρακολουθούσαμε καθημερινά χιλιάδες πολίτες συνωστίζονταν στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το μετρό, χωρίς μάσκες και αποστάσεις. Για την εκκλησία, ούτε λόγος, γιατί ο κορωνοϊός δεν κολλάει στους λατρευτικούς χώρους , δεν κολλάει με το κουταλάκι της Θείας Μετάληψης, ούτε σε γάμους και βαφτίσεις. Και φτάσαμε στις αποσπασματικές αποφάσεις με τα έκτακτα μέτρα, με περιορισμούς στα ωράρια υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστημάτων μεσούσης της τουριστικής περιόδου κι αφού είχαμε προσκαλέσει τους τουρίστες να κάνουν με ασφάλεια τις διακοπές τους στη χώρα μας. Η Ελλάδα ανέλαβε μια ευθύνη και τώρα την απαρνείται με το ενδεχόμενο να πλήξει βαρύτατα την αξιοπιστία της τουριστικής βιομηχανίας. Ποιος θα εξηγήσει στον τουρίστα που θα θέλει να πάει να πιει το ποτό του μετά τις 12.00 στις περιοχές που ισχύει απαγόρευση, τι συμβαίνει;

Ακόμα κι αυτό όμως το κάνει με προχειρότητα, με αντιφάσεις, χωρίς ξεκάθαρη επιδημιολογική στρατηγική και ενιαία κριτήρια. Γιατί η Πάρος και η Μύκονος και όχι η Σύρος και η Τήνος;  Η επιλεκτική αυστηρότητα για περιοχές αλλά και η υποχρέωση αρνητικού τεστ για ορισμένες μόνο χώρες και για συγκεκριμένες «πύλες εισόδου», δημιουργεί προβληματισμό και εκπέμπει πανικό που δεν προστατεύει τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας τους δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία. Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι σπασμωδικές κινήσεις χωρίς επιδημιολογικές εξηγήσεις.

Πόσα είναι τα κρούσματα σε Πάρο, Μύκονο και στις άλλες περιοχές που ελήφθησαν έκτακτα μέτρα; Κινδυνεύουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες;

10.000 εργάτες γης από την Αλβανία χωρίς έλεγχο στην Κεντρική Μακεδονία

Οι περισσότεροι εργάζονται στους οπωρώνες της Πέλλας και της Ημαθιας για την συγκομιδή φρούτων. Το ρίσκο της πανδημίας, τα νέα μέτρα στην Κακαβιά και ο συνωστισμός στα σύνορα για να προλάβουν την καραντίνα

Τα τελευταία 15 χρόνια ο Ενίς Μπάρε από το Λιμπράζι της Αλβανίας περνά τα καλοκαίρια του στους οπωρώνες της Πέλλας, δουλεύοντας στη συγκομιδή του ροδάκινου. Φέτος ήρθε στην Ελλάδα στις 30 Μαϊου και παρά την πανδημία, που παρουσιάζει έξαρση στη γειτονική χώρα, δεν υποβλήθηκε σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο στα σύνορα ή κατά την δίμηνη ως τώρα παραμονή του στο χωριό Μάνδαλο, κοντά στα Γιαννιτσά. Ο ίδιος θα μείνει στην περιοχή ως τις 30 Αυγούστου.

Είναι ένας από τους περίπου 10.000 Αλβανούς εργάτες γης που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κεντρική Μακεδονία. Οι περισσότεροι εργάζονται στους οπωρώνες των νομών Πέλλας και Ημαθίας, σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής και διακίνησης ροδάκινου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν εισέλθει χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο, με εξαίρεση όσους μπήκαν στη χώρα από την Κακκαβιά το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου. Ορισμένοι απ΄αυτούς υποβλήθηκαν σε έλεγχο από κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στον μεθοριακό σταθμό εκείνο το Σαββατοκύριακο. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ελέγχων ελήφθησαν 868 δείγματα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου βρέθηκαν 8 θετικά.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 4 Αυγούστου στις πύλες εισόδου της χώρας, εγκαταστάθηκε από την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο ελέγχου στην Κακαβιά, με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων και της Περιφέρειας Ηπείρου. Επίσης, όσοι θα εισέρχονται από τις 16 Αυγούστου και μετά, θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, η τήρηση της οποίας θα ελέγχεται αυστηρά. Τις τελευταίες μέρες σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων στον μεθοριακό σταθμό, από ομογενείς και εργάτες γης που σπεύδουν να περάσουν τα σύνορα πριν από αυτή την ημερομηνία.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κάποια σημαντική ενεργή εστία κορωνοϊού στις περιοχές συγκομιδής φρούτων, αλλά τόσο οι ίδιοι οι εργάτες όσο και οι εργοδότες τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το υπόλοιπο της σεζόν. Το ρίσκο που παίρνουν είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν για να βγει η χρονιά. Η παραγωγή φρούτων και κυρίως ροδάκινου -επιτραπέζιου και βιομηχανικού- είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας των δύο νομών, με δεκάδες χιλιάδες απασχολούμενους στον κλάδο. Την περασμένη άνοιξη, εν μέσω lockdown, οι παραγωγοί εξέπεμψαν SOS, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος η σοδειά να παραμείνει στα δέντρα, ελλείψει εργατικών χεριών. Με νομοθετική πρωτοβουλία στις αρχές Μαϊου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έδωσε τη λύση, παρέχοντας τη δυνατότητα της κατ΄ εξαίρεση μετάκλησης εργατών γης για απασχόληση σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, χωρίς θεώρηση εισόδου στη χώρα. Η διαδικασία γίνεται μέσω αίτησης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την καταβολή παραβόλου 100 ευρώ κατ΄ άτομο που προσκαλεί ο εργοδότης.

Η πρώτη καραντίνα και η χαλάρωση

Στα μέσα Μαίου έφτασαν στην Κουλούρα Ημαθίας τα πρώτα τρία λεωφορεία με συνολικά 75 εργάτες γης (25 σε κάθε πούλμαν με βάση τα πρωτόκολλα), που είχαν προσκαλέσει τοπικοί παραγωγοί. Όπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Τάσος Χαλκίδης, ροδακινοπαραγωγός στην Κουλούρα και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, οι συγκεκριμένοι παρέμειναν σε καραντίνα 14 ημερών στα καταλύματα που τους παρείχαν οι αγρότες, πριν πιάσουν δουλειά στα χωράφια. «Η αστυνομία ήρθε τέσσερις φορές για να ελέγξει. Ακόμα και τα ψώνια τους τα πηγαίναμε εμείς. Μετά έκαναν κάποια μεροκάματα για το αραίωμα των δέντρων και πολλοί έφυγαν για να επιστρέψουν για την συγκομιδή», ανέφερε ο κ.Χαλκίδης.

Τα επόμενα κύματα ήρθαν σταδιακά, χωρίς υγειονομικό έλεγχο και χωρίς καραντίνα, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες αγροτών και εργατών.
«Δεν μου ζητήθηκε από κανέναν να κάνω τεστ, ούτε να μπω σε καραντίνα πριν αρχίσω να δουλεύω», είπε στο ethnos.gr ο Ενίς Μπάρε που εισήλθε στη χώρα δυο εβδομάδες μετά από τους πρώτους συμπατριώτες του, και πρόσθεσε: «Προσέχω μόνος μου. Δεν βγαίνω πολύ από το σπίτι, πηγαίνω για ψώνια με μάσκα και όταν πάω στο καφενείο κρατάω αποστάσεις».

Ο εργοδότης του, ροδακινοπαραγωγός, Τάσος Κυραλίδης, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. «Είναι μια δουλειά που γίνεται στην ύπαιθρο και δεν ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους μετάδοσης», λέει.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Γης Ημαθίας, Δημήτρης Μανόκου, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, δεν είναι το ίδιο καθησυχαστικός. «Τα κρούσματα στην Αλβανία ανεβαίνουν κάθε μέρα και πιο πολύ. Αν υπάρξουν κρούσματα θα έχουμε πρόβλημα», είπε.

Το προηγούμενο διάστημα ένας αριθμός εργατών γης παρέμεινε εγκλωβισμένος στην Αλβανία. Είχαν επιστρέψει για λίγες μέρες στην πατρίδα τους με σκοπό να επανέλθουν στο χωράφι, αλλά τους κράτησαν εκεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 20 Ιουλίου λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στις γειτονικές χώρες,. Με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις, όσοι εξέρχονταν από τη χώρα πριν τις 4 Αυγούστου δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν μέχρι νεωτέρας.

«Αυτή την περίοδο είμαστε στο φουλ της συγκομιδής. Τώρα τα χέρια φτάνουν αλλά σε λίγες μέρες λήγει το τρίμηνο για τους πρώτους που ήρθαν. Αν δεν δοθεί παράταση θα έχουμε πρόβλημα», είπε ο κ.Χαλκίδης.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκύπτει ότι έχουν εισέλθει περισσότεροι από 10.000 εργάτες γης από την Αλβανία τους τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η εμπλοκή με το εργόσημο

«Οι περισσότεροι ήρθαν νωρίς, μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο κρούσμα μέχρι στιγμής. Το ότι εισήλθαν χωρίς έλεγχο είναι κάτι που ανησυχεί κυρίως τους παραγωγούς που τους φιλοξενούν, παρέχοντάς τους στέγη. Από την άλλη δεν γίνεται να απαιτήσεις να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο όλοι αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα τους πριν έρθουν στην Ελλάδα», ανέφερε στο ethnos.gr ο κ.Γιαννακάκης.

Το πρόβλημα, πρόσθεσε, αφορά το θέμα του εργόσημου, που παραμένει σε εκκρεμότητα, παρόλες τις προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΑΑΔΕ να δοθεί λύση.

Μέχρι και πέρυσι οι εργάτες γης από την Αλβανία εισέρχονταν στη χώρα με τρίμηνη τουριστική βίζα και αμείβονταν «μαύρα» για τις αγροτικές τους εργασίες, με αποτέλεσμα από τη μια να στερούνται έσοδα τα κρατικά και τα ασφαλιστικά ταμεία και από την άλλη να μην μπορούν οι παραγωγοί να δικαιολογήσουν τα εργατικά έξοδα στην εφορία.

Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για την έκδοση ΑΦΜ στους μετακλητούς εργάτες γης, απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση ΑΜΚΑ και την πληρωμή τους με εργόσημο. Η διαδικασία θα γίνεται κεντρικά, με στοιχεία που θα στείλουν στην φορολογική Αρχή οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ο ΑΦΜ θα μπαίνει σε αναστολή έξι μήνες μετά την έκδοσή του.

Σύμφωνα με τους αγρότες, ωστόσο, παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή: «Στα στοιχεία που απαιτούνται περιλαμβάνεται και το μητρώνυμο του κάθε εργάτη. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν έχει η Αποκεντρωμένη και αρνείται να το συγκεντρώσει εκ των υστέρων. Από την άλλη, είναι δύσκολο η συγκέντρωση των στοιχείων να γίνει και μέσω των Συνεταιρισμών και των μελών τους. Αν δεν εξαιρεθεί αυτή η απαίτηση, θα έχουμε πρόβλημα και δεν θα μπορούν να εκδώσουν ΑΦΜ», εξήγησε ο κ.Γιαννακάκης.

«Η λύση που δόθηκε με τον ΑΦΜ για 6 μήνες φαίνεται πως είναι μια λύση στα χαρτιά. Οι παραγωγοί πρέπει να δικαιολογήσουν τα λεφτά, ο ΕΦΚΑ πρέπει να έχει έσοδα. Ελπίζουμε να βρεθεί λύση», σχολίασε από την πλευρά του ο γεωπόνος – ερευνητής και πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Χαμπίδης.

Σε ό,τι αφορά τον υγειονομικό έλεγχο των εισερχομένων εργατών, ο ίδιος επισημαίνει πως δεν έγινε δεκτή η πρόταση της βουλευτού Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσως Καρασαρλίδου, να φιλοξενηθούν οι εργάτες γης σε ξενοδοχεία, ώστε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής, να υπάρχει έλεγχος για την πανδημία και ταυτόχρονα να ενισχυθούν και τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Ξάνθη: Ο γάμος θα τους μείνει αξέχαστος – 15.000 ευρώ πρόστιμο μετά από έφοδο της αστυνομίας

Οι υπεράριθμοι καλεσμένοι σε γαμήλιο γλέντι στον Εχινό της ορεινής Ξάνθης, ήταν ο λόγος που επεβλήθη πρόστιμο 15.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, μετά από έφοδο της Αστυνομίας.

Υπεράριθμοι καλεσμένοι σε γαμήλιο γλέντι: Επεβλήθη πρόστιμο μαμούθ 15.000 ευρώ

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο xanthinews.gr, η αστυνομία έκανε έφοδο σε γλέντι γάμου στον Εχίνο (όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε έξαρση κορονοϊού), μετά από καταγγελίες και βεβαίωσε πρόστιμο-μαμούθ 15.000 ευρώ, επειδή οι καλεσμένοι ξεπερνούσαν τους 100!

Υπεράριθμοι καλεσμένοι σε γαμήλιο γλέντι: Διοργανωτής ήταν ο ένας εκ των γονέων του ζευγαριού

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, επενέβη στο γλέντι και κατά την καταμέτρηση των προσκεκλημένων βρέθηκαν αυτοί να είναι περισσότεροι από 100, με συνέπεια να βεβαιωθεί πρόστιμο στον διοργανωτή, ο οποίος, μάλιστα, είναι ένας από τους γονείς του ζευγαριού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα μέτρα τηρούνταν (αποστάσεις, μάσκες κλπ.), ωστόσο, στο σημείο υπήρχε πολύς περισσότερος κόσμος από όσο επιτρέπουν οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και έτσι η αστυνομία επέβαλε τα νόμιμα.

Το σίγουρο είναι ότι το ζευγάρι θα έχει ακόμη έναν λόγο να θυμάται για πάντα τον γάμο του.

Πηγές:

https://newpost.gr/blogs/5f31865a5279179567f6e537/toyrismos-koronoios-simeiosate-2-omologia-apotyhias-gia-to-anoigma-toy-toyrismoy-ta-nea-metra

https://www.ethnos.gr/ellada/118256_10000-ergates-gis-apo-tin-albania-horis-elegho-stin-kentriki-makedonia

https://www.newsitamea.gr/2020/08/10/xanthi-o-gamos-tha-toys-meinei-axechastos-15-000-eyro-prostimo-efodo-tis-astynomias/?utm_medium=onesignal&utm_source=onesignal&utm_campaign=snowboots&utm_content=durable%snow%boots

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ellada/thessaloniki-ta-senaria-pou-exetazonte-meta-tin-akirosi-tis-deth/ 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments