Πόσο θανατηφόρος είναι τελικά ο νέος κορωνοϊός;

Πόσο θανατηφόρος είναι τελικά ο νέος κορωνοϊός;

Οκτώ μήνες πέρασαν από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού και έχει ήδη προσβάλει περισσότερους από 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 730.000.

Ακόμα όμως και σήμερα, παρότι οι επιστήμονες έχουν αποκρυπτογραφήσει πολλά από τα μυστήρια του νέου παθογόνου παράγοντα, εξακολουθούν να μην μπορούν να απαντήσουν σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κορωνοϊός;

Τον περασμένο μήνα η απάντηση στην ερώτηση κατέστη απείρως πολυπλοκότερη, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC), τα οποία υποδεικνύουν ότι για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα, παραμένουν αδιάγνωστα άλλα δέκα, είτε επειδή οι ασθενείς είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, είτε επειδή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε και η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων πλησιάζει το 80%.

Τον Ιούνιο, στο πλαίσιο διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με 1.300 ειδικούς από όλο τον κόσμο, η επικεφαλής του επιστημονικού τομέα, δρ Σούμια Σβαμιναθάν δήλωσε ότι η θνησιμότητα της COVID-19 είναι περίπου 0,6, δηλαδή ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας της είναι μικρότερος του 1%. Βέβαια, παρέλειψε να πει ότι το 0,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ανέρχεται σε 47 εκατ. ανθρώπους. Συνεπώς, ο κορωνοϊός παραμένει μία σημαντική απειλή.

Προφανώς σε κάθε πόλη ή περιοχή όπου πρωτοεμφανίζεται ένας άγνωστος ιός επικρατεί το απόλυτο χάος. Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν εξαιτίας του νέου λοιμώδους παράγοντα και να ταφούν χωρίς να εξεταστούν ποτέ. Είναι, σε αυτή την περίοδο, πρακτικά ανέφικτος ο υπολογισμός του αριθμού των νεκρών εξαιτίας της λοίμωξης και αυτών που κατέληξαν λόγω καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών ή άλλων προβλημάτων.

Αυτό συνέβη στη Γουχάν, που πρώτη δοκιμάστηκε από την COVID-19, αλλά και στην πόλη της Νέας Υόρκης. Οταν το πρώτο σοκ περάσει και η κατάσταση ομαλοποιηθεί, πραγματοποιούνται περισσότερα διαγνωστικά τεστ και εντοπίζονται ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα. Ετσι καθώς ο παρονομαστής του κλάσματος θάνατοι/κρούσματα αυξάνεται, η θνησιμότητα μειώνεται, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα να είναι σταθερά ή προβλέψιμα.

Δέκα κράτη (Ισλανδία, Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία) πραγματοποίησαν πολλαπλάσια διαγνωστικά τεστ, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα στατιστικών Worldometer, γεγονός που θεωρητικά θα έδινε μία σαφέστερη εικόνα της θνησιμότητας.

Διαφορές στα ποσοστά

Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά εμφανίζουν σημαντικές διαφορές: η Ισλανδία αναφέρει λιγότερο από 1%, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ λιγότερο από 2%, το Βέλγιο 16%, η Βρετανία και η Ιταλία 14%. Οπως έχει διαπιστωθεί στα περισσότερα κράτη, 20% των κρουσμάτων θα αρρωστήσουν τόσο βαριά ώστε να είναι αναγκαία η υποστήριξή τους με οξυγόνο ή ακόμα και η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ, επισημαίνει η δρ Τζάνετ Ντίαζ, επικεφαλής κλινικής περίθαλψης του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Κατά πόσον αυτοί οι ασθενείς θα καταλήξουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα και η ποιότητα της περίθαλψης. Θεωρητικά, τα ποσοστά θανάτων αναμένεται να είναι χαμηλότερα στα πιο φτωχά κράτη, που έχουν νεότερους πληθυσμούς και μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Αντιστρόφως, προβλέπεται ότι θα είναι υψηλότερα σε κράτη που έχουν ελλείψεις σε οξυγόνο, αναπνευστήρες, συσκευές αιμοκάθαρσης και λιγότερες δομές υγείας, δηλαδή και πάλι στα πιο φτωχά.

Όμως η πιθανότητα θανάτου από COVID-19 φαίνεται ότι επηρεάζεται και από παράγοντες άσχετους με την οικονομική κατάσταση. Ενας από αυτούς, ιδιαίτερα επιβαρυντικός, αποδεικνύεται ότι είναι η ομάδα αίματος του αρρώστου. Όσοι ανήκουν στην ομάδα Α κινδυνεύουν να αρρωστήσουν πιο βαριά. Αυτή η ομάδα αίματος είναι σχετικά σπάνια στη δυτική Αφρική και τη νότια Ασία και εξαιρετικά σπάνια στους αυτόχθονες πληθυσμούς της Νότιας Αμερικής.

Μέχρι την πρόσφατη διάσκεψη, ο ΠΟΥ δεν διέθετε επίσημα δεδομένα για τη θνησιμότητα της COVID-19, αλλά βασιζόταν σε στοιχεία κρατών και οργανισμών και σε μία ανάλυση Αυστραλών ερευνητών, οι οποίοι αφού μελέτησαν 267 έρευνες από περισσότερα από 12 κράτη επέλεξαν 25 που θεώρησαν πιο αξιόπιστες και κατέληξαν ότι η θνησιμότητα της COVID-19 ήταν 0,64%. Την ίδια στιγμή το αμερικανικό CDC, που υπολογίζει τη θνησιμότητα επί συμπτωματικών κρουσμάτων, εκτιμά ότι βρίσκεται στο 0,4%.

Όμως όλοι αυτοί οι υπολογισμοί είναι ευμετάβλητοι. Με την εξαίρεση του Ιράν και του Ισημερινού, η πανδημία έπληξε αρχικά πλουσιότερα κράτη σε Ασία, δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όπου οι πληθυσμοί έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας. Τώρα, η πανδημία εξαπλώνεται σε κράτη όπως η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νιγηρία.

Σε αυτά εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες συνωστισμού και εξαθλίωσης σε φαβέλες και παραγκουπόλεις, τα περιοριστικά μέτρα ήταν βραχύβια και οι υγειονομικές δομές δεν διαθέτουν ούτε τα απολύτως αναγκαία.

Μπορεί τα περισσότερα κρούσματα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική να καταγράφηκαν σε περιόδους με ήπιο ή θερμό καιρό, όπως η άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ψυχρότερος καιρός, που έρχεται σε λίγους μήνες, θα οδηγήσει τον κόσμο σε κλειστούς χώρους, προκαλώντας έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων.

«Τα χειρότερα έπονται»

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας Λοιμωδών Νοσημάτων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Μάικλ Οστερχολμ, κάθε μία από τις οκτώ πανδημίες γρίπης που έπληξαν τις ΗΠΑ μετά το 1763 είχε ένα σχετικά ήπιο πρώτο κύμα, ασχέτως της εποχής που εμφανίστηκε, το οποίο ακολουθήθηκε, λίγους μήνες αργότερα από ένα δεύτερο, πολύ μεγαλύτερο και απείρως πιο θανατηφόρο.

Το ένα τρίτο των θυμάτων της πανδημίας ισπανικής γρίπης, που διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1918 μέχρι τα τέλη του 1920, απεβίωσε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 1918, περίπου έξι μήνες μετά την εμφάνιση μιας πιο ήπιας εκδοχής του ίδιου στελέχους της γρίπης, στο δυτικό Κάνσας.

Ο δρ Οστερχολμ είναι πεπεισμένος ότι τα χειρότερα έπονται και οι «αριθμοί της πανδημίας» θα είναι πολύ υψηλότεροι τους επόμενους 12 με 18 μήνες, αλλά παραδέχεται ότι «επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κορωνοϊό και όχι με τον ιό της γρίπης, πιθανώς να μην ακολουθήσει το ίδιο πρότυπο. Ομως, ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και αυτό είναι ανησυχητικό».

Το lockdown έφερε «έκρηξη» διαζυγίων και ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε στην Ελλάδα εν μέσω lockdown κατά 20%, αριθμός που αποτυπώνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας

Δεν είναι μόνο η οικονομία της χώρα μας που επλήγη ιδιαίτερα στη διάρκεια του lockdown που έφερε ο κορωνοϊός, καθώς φαίνεται πως ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης έχει πολλαπλές και πολύ σοβαρές πτυχές. 

Καλεσμένοι στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί« του ANT1 βρέθηκαν ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Γώγος και η ψυχολόγος, Κρίστι Καθαργιά, οι οποίοι έκαναν λόγο για «έκρηξη» των διαζυγίων και της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, ως απόρροια της καραντίνας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε στην Ελλάδα εν μέσω lockdown κατά 20%, αριθμός που αποτυπώνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας, ενώ τόνισε πως τα θύματα στην πλειοψηφία τους αρνούνται να καταγγείλουν στις Αρχές όσα βιώνουν. 

Γερμανός επιστήμονας: Ακόμη και με το εμβόλιο, ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί

«Αυτό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα έχει μόνο μια ορισμένη αποτελεσματικότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο επιφανής Γερμανός μαθηματικός και στατιστικολόγος Γκερντ Άντες

«Η Γερμανία ήταν τυχερή στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», υποστήριξε ο επιφανής Γερμανός μαθηματικός και στατιστικολόγος, Γκερντ Άντες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «όσον αφορά τους αριθμούς, ειδικά τον αριθμό των θανάτων, είμαστε σίγουρα ένα υποδειγματικό παράδειγμα και όσον αφορά την ίδια την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, φαίνεται εξωτερικά ότι τα πήγαμε καλά.

Αλλά, αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, δυστυχώς πρέπει να διαπιστώσουμε ότι ήμασταν απλώς τυχεροί», ανέφερε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Από τη μία πλευρά, είχαμε ένα καλά προετοιμασμένο Σύστημα Υγείας, και αυτό ανεξαρτήτως του κορωνοϊού, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρεβατιών. Η βασική υποδομή η οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού ήταν καλύτερη από ότι σε άλλες χώρες. Δεύτερον, κλείσαμε, αντιδρώντας, τα πάντα υπό το κράτος πανικού, ο οποίος όμως ήταν σωστός και δεν έγιναν τα λάθη της Ιταλίας, όπου τότε είχαν ταξιδέψει και πολλοί Κινέζοι», δήλωσε ο εν λόγω ιατρικός στατιστικολόγος.

«Αυτές είναι απλώς διαφορές, στις οποίες όμως πρέπει να ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά. Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα το οποίο έχει παραμεληθεί εδώ και δύο ή τρεις μήνες είναι ότι έχουμε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα ελεγχόμενο lockdown. Έτσι, σήμερα δεν ξέρουμε με σιγουριά εάν θα πρέπει να κλείσουμε το σχολείο όταν ένας μαθητής έχει μολυνθεί ή εάν θα πρέπει να στείλουμε όλη την τάξη ή μόνο μέρος της τάξης στο σπίτι. Όλα αυτά θα μπορούσαν τώρα να ερευνηθούν με ηρεμία», τόνισε ο Άντες.

Πάντως, «ακόμα και με ένα εμβόλιο, ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Αυτό το εμβόλιο θα έχει μόνο μια ορισμένη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι αντίπαλοι του εμβολιασμού. Ένα εμβόλιο δεν θα δημιουργούσε την ανοσία της αγέλης, αλλά μόνο θα μας έφερνε πιθανότατα πιο κοντά σε αυτήν», πρόσθεσε.

Ο Άντες τόνισε επιπλέον ότι «υπάρχει σήμερα υπερβολική ελπίδα για το εμβόλιο. Η ερευνητική (επιστημονική) κοινότητα, ωστόσο, τάσσεται περισσότερο υπέρ της πιο στενής εξέτασης μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται ο σχεδιασμός των κανόνων απόστασης για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού».

Πηγές:

https://www.ethnos.gr/ellada/120186_lockdown-efere-ekrixi-diazygion-kai-endooikogeneiakis-bias-stin-ellada

https://www.ethnos.gr/kosmos/120112_germanos-epistimonas-akomi-kai-me-embolio-o-koronoios-den-tha-exafanistei

https://www.kathimerini.gr/1088316/article/epikairothta/kosmos/poso-8anathforos-einai-telika-o-neos-korwnoios

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments