Τουρκικά πλοία επιστρέφουν στον Βόσπορο-O Ερντογάν καταλαβαίνει μόνο «γαλλικά»-Τουρκικό ίδρυμα ισχυρίζεται ότι το σύμπλεγμα Μεγίστης ανήκει στην Τουρκία-Η Γερμανία θέλει να πουλήσει φρεγάτες στην Ελλάδα

Τουρκικά πλοία επιστρέφουν στον Βόσπορο

Με το Oruc Reis αγκυροβολημένο στην Αττάλεια ο Ελληνικό στόλος παρακολουθεί και μελετά τα νέα δεδομένα στο Αιγαίο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Αιγαίο καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μέρος του τουρκικού στόλου επιστρέφει στον Βόσπορο.

Όπως εμφανίζεται το στίγμα του «Oruc Reis» στο σύστημα Marine Traffic, το πλοίο φαίνεται να είναι στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Την κίνηση της Τουρκίας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετικό βήμα και όπως τόνισε «ελπίζουμε να συνεχιστεί και να είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι για άμεσες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία μείζονα διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες».

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα που έχει αρχίσει αυτό το παιχνίδι κυριαρχίας στο Αιγαίο με μοναδικό υπαίτιο τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος είτε με εμπρηστικές δηλώσεις είτε με παράνομες naftex φροντίζει να μην δίνει κανένα περιθώριο ουσιαστικής συνεννόησης με την Ελληνική κυβέρνηση για διάλογο, ίσως να φαίνονται κάποια σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης.

Ανάλογες επιθετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις έκαναν σε καθημερινή σχεδόν βάση και οι υπουργοί του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ ενώ το τελευταίο δεκαήμερο μπήκε στον χορό και ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ, όλοι τους με συγκεκριμένο ρεπερτόριο δηλώσεων που παρέπεμπαν σε κίνδυνο θερμού επεισοδίου.

Όμως αυτή τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις λέξεις και παρόλο που δεν έχουν επιστρέψει όλα τα πλοία που συνόδευαν το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων, ο μεγάλος αριθμός που έχει πάρει τον δρόμο επιστροφής προς τον Βόσπορο κάτι δείχνει.

Βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με την γείτονα χώρα που έχει πλούσιο ιστορικό αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς αλλά το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις σημερινές δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι οποίοι και οι δύο μίλησαν για ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα και τη μη επανεργοποίηση της Naftex που πάλι θα δημιουργούσε στιγμές έντασης στο Αιγαίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό μεταξύ των δύο χωρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον η Τουρκία έχει άλλο μέτωπο να κλείσει  μετά και την χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο στην Κύπρο και τις δηλώσεις του για έκνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Κυπριακή ΑΟΖ, και το δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού ότι οι Αμερικανοί σκέφτονται να μεταφέρουν την βάση τους από το Ιντσιρλικ στην Σούδα.

Όμως ακόμη κι αν όλα τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας βάλουν δείξουν εικόνα επιστροφής στις ναυτικές τους βάσεις  τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται με τις εντάσεις που υπάρχουν στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου έχουν κατευθύνει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ν’ αναθεωρήσει τις θέσεις επιφυλακής των πολεμικών πλοίων και να βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις ώστε πάντοτε η απάντηση να είναι εν τη γενέσει οποιουδήποτε σκηνικού.

Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν ο Ελληνικός στόλος λάβει την εντολή απεμπλοκής μετά από έναν ενάμιση μήνα διαρκούς έντασης, κάποιοι θα παραμείνουν στο Αν. Αιγαίο κι αυτοί δεν είναι μόνο τα πληρώματα των πλοίων επιτήρησης.

Ας κρατήσουν οι «πανηγυρισμοί» για το «Ορούτς Ρέις» – O Ερντογάν καταλαβαίνει μόνο «γαλλικά»

Στο προηγούμενο σχόλιο έγραφα ότι «αυτή είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν» και αναφερόμουν στα «Γαλλικά» του Μακρόν και συγκεκριμένα το «Pax Mediterranea» του Γάλλου Προέδρου.

Ήταν μια ξεκάθαρη απάντηση εναντίον της «Γαλάζιας Πατρίδας» που δεν έφτασε μόνο στον Ερντογάν αλλά και στους «ουδέτερους» συμμάχους. Η απόφαση της Άγκυρας να μην ανανεώσει τη NAVTEX των δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις», στο παραπέντε και ενώ με δηλώσεις και στρατιωτικές κινήσεις είχε δημιουργήσει πολεμικό κλίμα, είναι το αποτέλεσμα εντατικού ελληνικού διπλωματικού «μοχλού πίεσης» και έντονου παρασκηνίου. Δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά είναι μια κίνηση που λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης της σημειακής έντασης στο Καστελόριζο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική εμπλοκή.

Ωστόσο, δεν τελειώσαμε αλλά μπαίνουμε σε έναν μακρύ δρόμο διαβουλεύσεων, παρασκηνίου, ελεγχόμενων εντάσεων αλλά και προβοκατόρικων ενεργειών. Παράλληλα αναμένουμε τους όρους του οδικού χάρτη προς έναν μη εγγυημένο διάλογο και πάντα με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης. Ο άξονας Βερολίνου, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον ένιωσε την πίεση του Μακρόν που πήρε το… όπλο του και άρχισε να πυροβολεί τον Ερντογάν αλλά και όσους τον ανέχονται. Προφανώς αυτή η πίεσε είχε αποτέλεσμα και οδήγησε στην απόφαση των Τούρκων να «μαζέψουν» το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις».

Το Βερολίνο έστελνε το τελευταίο διάστημα μηνύματα στην Άγκυρα ότι οποιαδήποτε προκλητική κίνησh θα ήταν «δρόμος» προς τις κυρώσεις χωρίς επιστροφή. Ο Ερντογάν παγιδεύτηκε στο σκηνικό έντασης που δημιούργησε γύρω από το Καστελόριζο και παρά τις διαφωνίες τους κόλπους των «συμμάχων» μας, για τον τρόπο αντιμετώπισης της προκλητικότητας της Τουρκίας όλοι κατάλαβαν ότι η παραβίαση του νόμιμου δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Καστελόριζο από τα 6 στα 12 ν.μ., και μάλιστα με πολεμικά πλοιά την ώρα που η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν παρούσα στο ακριτικό νησί, δεν θα άφηνε περιθώρια σε Ε.Ε, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να το παίξουν «Πόντιοι Πιλάτοι».

Η συνέχεια θα είναι κρίσιμη καθώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25 Σεπτεμβρίου), οι Τούρκοι θα υποδύονται ότι θέλουν διάλογο χωρίς όρους για να ρίξουν τον «μουτζούρη» στην Αθήνα και να αποφύγουν τις κυρώσεις. Θα φανεί επίσης αν η κίνηση με το ερευνητικό πλοίο είναι μια τακτική ή στρατηγική απόφαση να δώσουν μάχη στο πεδίο του διαλόγου.

Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγάλη ένταση προπαγάνδας και δημόσιας διπλωματίας ώστε ο Ερντογάν να βάλει τους δικούς του όρους για να αποτρέψει μια συμφωνία για επιστροφή στις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Άγκυρα εμμένει για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις», γεγονός που εκ των πραγμάτων πρέπει να μας δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για τους πραγματικούς στόχους της. Υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος με τη βοήθεια των Γερμανών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μας σύρει στον διάλογο που ο ίδιος θέλει και μετά να μας καταγγείλει, επιστρέφοντας στην τακτική της έντασης.

Και επειδή ο Ερντογάν μίλησε πρόσφατα για… λύκο θέλοντας να εξισώσει θύματα και θύτες, ας θυμόμαστε για την Τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, τη γνωστή ρήση, «ο λύκος τρίχα αλλάζει -τομάρι δεν αλλάζει».

Η Γερμανία θέλει να μπει δυναμικά “στο παζάρι” των εξοπλιστικών – “Κυνήγι” για τις 4 φρεγάτες

Kρίσιμο και πολά υποσχόμενο φαίνεται να είναι το επόμενο χρονικό διάστημα στα εξοπλιστικά. 

Ένα σημαντικό βήμα για το εξοπλιστικό είναι η προμήθεια κυρίων μονάδων επιφανείας, ιδιαίτερα αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ, αλλά και να δρομολογήσει και τις διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών. 

Ανοίγει όπως φαίνεται ο δρόμος στο εξοπλιστικό, αφού μετά τη Γαλλία και τα Rafale, τώρα και η Γερμανία, θέλει να μπει στο παιχνίδι μέσω της πώλησης φρεγατών στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερις γερμανικές φρεγάτες, ωστόσο ο στόχος είναι η ανανέωσή τους με φρεγάτες «πολλαπλών λειτουργιών», δηλαδή από τα πιο σύγχρονα όπλα στο Ναυτικό.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση και τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία και δεν διαθέτουν οι Τούρκοι.

Με Rafale και φρεγάτες η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τα σχέδια για τον εκσυχρονισμό των Ενόπων Δυνάμεων από τη ΔΕΘ.

Μοίρα με 18 γαλλικά μαχητικά Ραφάλ, που φέρουν όπλα προδιαγραφών για στρατηγικά πλήγματα αλλά και 4 νέες φρεγάτες και ισάριθμα ελικόπετρα εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιο των τριών Όπλων, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία, ενισχύεται με 15.000 προσλήψεις το δυναμικό και ενισχύεται η ψηφιακή ασπίδα των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πιθανό χαρακτηρίζουν στρατιωτικές πηγές τους πρώτους μήνες του 2021 στο αεροδρόμιο της Τανάγρας να έχουν προσγειωθεί δυο διθέσια και δυο μονοθέσια μαχητικά Rafale, τύπου F-3 R, μεταχειρισμένα και καινούρια.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παράλληλα ότι θα αντικατασταθεί ο στόλος των παλαιότερων MIRAGE 2000, τα οποία σήκωσαν μεγάλο βάρος της αναχαίτισης στο Αιγαίο.

Η διαπραγμάτευση με τις χώρες- «μνηστήρες» για τις φρεγάτες βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται ότι προκρίνεται από τις κατασκευάστριες εταιρίες  όποια προσφέρει άμεσα πλοία ενδιάμεσης λύσης, ενώ θα πάρει και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Κορβέτες αλλά και τουλάχιστον άλλες τρεις πυραυλάκατοι Super Vita υπάρχουν στον σχεδιασμό, ενώ για τον Στρατό Ξηράς τα MLRS είναι προτεραιότητα όπως και τα αντιαρματικά  που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενισχύεται και η Πολεμική Αεροπορία με περισσότερα «έξυπνα» όπλα, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ένα από αυτά είναι και τα Scalp για τα Mirage 2000-5.

Νέοι χάρτες από Άγκυρα για να θεμελιώσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κοιτασμάτων ένυδρου αερίου στο σύμπλεγμα Μεγίστης

Το Doğu Akdeniz Politik, ένα τουρκικό ίδρυμα μελετών που χρηματοδοτείται από το τουρκικό κράτος αναφέρει ότι τα 14 νησιά και νησίδες του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο) ανήκουν ουσιαστικά στην Τουρκία.

Ο χάρτης που δίνουν στη δημοσιότητα είναι ενδεικτικός των προθέσεων της Άγκυρας.

Καθόλου τυχαίο: Η Τουρκία μέσω του Oruc Reis, φαίνεται ότι έχει εντοπίσει κοιτάσματα «ένυδρου αερίου» νότια του νησιωτικού συμπλέγματος.

Όπως φημολογείται στην διεθνή ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» – τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες.  

Ο Τούρκος ενεργειακός εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ αποκάλυψε ότι: «Η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου. Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο νότια του Καστελόριζου είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».

Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου βρίσκονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων.  Οι υδρίτες είναι σε στερεή μορφή στο υπέδαφος.

Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου ή υδριτών μεθανίου, θεωρούνται πολύ στρατηγικά πιο κρίσιμα από το φυσικό αέριο. Σήμερα εκτιμάται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πηγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από κοινού. 

Έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες ένυδρου μεθανίου αλλά στις πολικές περιοχές, ενώ σε ιζηματογενείς κοιλότητες κατά μήκος των ηπειρωτικών παράκτιων περιοχών που είναι πολύ πιο κοντά στις περιοχές με υψηλό πληθυσμό λέγεται ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα εντοπίστηκε από το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πηγές:

https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6623328/toyrkika-ploia-epistrefoyn-ston-vosporo?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://newpost.gr/blogs/5f5e4bf6eff7853d72ca6e64/as-kratisoyn-oi-panigyrismoi-gia-to-oroyts-reis-o-erntogan-katalavainei-mono-gallika?preview=true&original=true, Νίκου Παναγιωτόπουλου

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/oplika-systimata/6963360_i-germania-thelei-na-mpei-dynamika-sto-pazari-ton

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/914558_neoi-hartes-apo-tin-agkyra-oles-oi-nisides-toy-symplegmatos-tis

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments