Καθολικό lockdοwn ξανά στο Ισραήλ-Λαμία: Αρνητικά τα τεστ όλων των παιδιών που πήγαν σε πάρτι-Γώγος: Ίσως κλείσει και ολόκληρο το σχολείο εάν βρεθούν πάνω από τρία κρούσματα-Ιταλός υπουργός Υγείας: «Σε έξι μήνες θα έχουμε γλιτώσει»

Λήξη συναγερμού στη Λαμία: Αρνητικά τα τεστ όλων των μαθητών που πήγαν σε πάρτι

Όπως αναφέρει το LamiaReport, στο σύνολό τους τα 55 τεστ που έγιναν στο Νοσοκομείο Λαμίας βγήκαν αρνητικά, σκορπίζοντας χαρά στους Λαμιώτες που περίμεναν με αγωνία για το αν υπήρξε διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη εσπευσμένα στην πόλη, για να πραγματοποιήσει τεστ σε 60 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε πάρτι και είχαν άμεσες ή έμμεσες επαφές με το 16χρονο και τη 14χρονη που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν στο πάρτι είναι πολύ μικρότερος, ωστόσο οι τοπικές Υγειονομικές Αρχές από την ιχνηλάτηση που έκαναν δημιούργησαν δυο λίστες, που συνολικά φτάνουν τα 60 άτομα, τα οποία άμεσα ή έμμεσα είχαν επαφή με τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά

Γώγος: Ίσως κλείσει και ολόκληρο το σχολείο εάν βρεθούν πάνω από τρία κρούσματα – Πού δεν θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.

Αυτή η χρονιά, ωστόσο, θα είναι διαφορετική από τις άλλες καθώς ξεκινά εν μέσω ενός ειδικού καθεστώτος, του κορωνοϊού, που επιβάλλει την τήρηση των κανόνων υγιεινής, των αποστάσεων όπως και τη χρήση μάσκας. 

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφερόμενος στα σχολεία τόνισε και πάλι ότι η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%», δήλωσε, ειδικότερα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Σχετικά με τον ιό και τη μετάδοσή του από τα παιδιά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δε νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες.

«Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα», επισημαίνει ο καθηγητής.

Τι ισχύει για τις περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων

Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο υπεύθυνος για τον κορωνοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Σε ποιες περιοχές δεν θα χτυπήσει πρώτο κουδούνι

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου για κάποιες περιοχές αποφάσισαν τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και Πέλλας.

Επιπλέον, αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14 έως και 18 Σεπτεμβρίου των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των εξής σχολείων:

– Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)

– Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)

– 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας)

Κατέληξε 87χρονη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης – Στους 306 οι νεκροί  

Ακόμη ένας νέος θάνατος από κορονοϊό καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο, στη χώρα μας, στους 306.

Κατέληξε 87χρονη, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που είχε εισαχθεί την 1η Σεπεμβρίου στον προεγχειρητικό έλεγχο. Η ηλικιωμένη δεν έφερε υποκείμενα νοσήματα.

Κορωνοϊός -«Καμπανάκι» για τους διασωληνωμένους: 1 στους 3 είναι 40 έως 64 ετών-Μάχη στη ΜΕΘ δίνει 28χρονος

Ανησυχία για τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στους νέους στην Ελλάδα εκφράζουν οι επιστήμονες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής. Η πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού αυτό το διάστημα θεωρείται ως ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω του αυριανού ανοίγματος των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας νωρίτερα έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εξηγώντας τις δυο περιπτώσεις κατά τις οποίες μαθητές -καθώς και εκπαιδευτικοί- θα μπορούν να απουσιάζουν αιτιολογημένα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω επιδημιολογικού φορτίου θα υπάρξουν για σχολεία που δεν θα ανοίξουν.

Κορωνοϊός: To 29% των διασωληνωμένων είναι κάτω των 64 ετών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τους 54 διασωληνωμένους με κορωνοϊό, η μια περίπτωση είναι στην κατηγορία των 18 έως 39 ετών, οι 15 από 40 έως 64 ετών και 38 από 65 ετών και άνω:

Αυτό σημαίνει ότι το 29,6% είναι κάτω των 64 ετών (στην ομάδα 40 έως 64 ετών), γεγονός που καταρρίπτει τη θέση ότι από τον κορωνοϊό νοσούν βαρέως μόνο οι ηλικιωμένοι.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», μάχη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών δίνει ένας 28χρονος από την Κάτω Αχαΐα.

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι η εισαγωγή του 28χρονου στη ΜΕΘ αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ο νεαρός δεν είναι διασωληνωμένος και οι γιατροί εκφράζουν την ελπίδα ότι θα έχει αίσια έκβαση.

Γκάγκα (Πνευμονολόγος «Σωτηρία»): Τρομακτική η αύξηση των κρουσμάτων
Την ίδια στιγμή, η Πνευμονολόγος – Συντονίστρια και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής «ΣΩΤΗΡΙΑ», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε, μιλώντας στο MEGA, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, στην Αττική, υπάρχουν ήδη κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο επειδή στο λεκανοπέδιο βρίσκεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, η καθημερινή επαφή πρέπει να είναι συνεχώς προσεχτική για τους επόμενους μήνες, υποστήριξε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, η κυρία Γκάγκα εξήγησε στην εκπομπή του MEGA πως αυτά πρέπει να ανοίξουν με τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και πως τα παιδιά είναι εξαιρετικά ώριμα να διαχειριστούν την κατάσταση και να προσαρμοστούν.

Το Ισραήλ μπαίνει σε καραντίνα τριών εβδομάδων

Υπολογίζεται πως η καραντίνα θα κοστίσει 6,5 δισεκ. σέκελ (1,88 δισεκ. δολάρια) στην οικονομία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε απόψε την επιβολή καραντίνας, τουλάχιστον τριών εβδομάδων σε όλη τη χώρα, κάνοντας έτσι το εβραϊκό κράτος την πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που επιβάλλει εκ νέου ένα τέτοιο μέτρο για να αναχαιτίσει ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από κορωνοϊό. «Σήμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή αυστηρής καραντίνας τριών εβδομάδων με δυνατότητα επέκτασης αυτού του μέτρου», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά αλλά τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό αλλά οι μη δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν να κλείσουν εφόσον δεν δέχονται κοινό και πελάτες. Στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα και όχι περισσότερα από 20 στους εξωτερικούς.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται πως η καραντίνα θα κοστίσει 6,5 δισεκ. σέκελ (1,88 δισεκ. δολάρια) στην οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση μετά τον κορωνοϊό.

Οι αρχές επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση της κυκλοφορίας σε σχεδόν 40 πόλεις της χώρας, κυρίως στις αραβικές πόλεις και σε αυτές όπου κατοικούν υπερορθόδοξοι Εβραίοι, με την ελπίδα να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, κάτι που δεν εμπόδισε την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Καθώς πλησιάζουν οι εβραϊκές γιορτές, η συζήτηση φούντωσε μεταξύ των υποστηρικτών της μερικής καραντίνας και αυτών της γενικευμένης. Η κυβέρνηση αποφάσισε όχι μόνο μια γενικευμένη καραντίνα αλλά επέκτεινε το μέτρο για τουλάχιστον τρείς εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των εβραϊκών γιορτών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά της Covid-19 σε μια περίοδο που οι οικογένειες συγκεντρώνονται και οι πιστοί συναντώνται μέσα στις συναγωγές.

Η καραντίνα θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Παρασκευή για τη γιορτή Ρος Ασανά (εβραϊκή πρωτοχρονιά), θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της γιορτής Γιομ Κιπούρ και θα τελειώσει την τελευταία ημέρα της γιορτής του Σουκότ, γύρω στις 9 Οκτωβρίου, διευκρίνισαν οι αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ισραήλ είναι η 2η χώρα στον κόσμο που έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού ανά κάτοικο τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά το Μπαχρέιν, νέο σύμμαχο με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει την Τρίτη στην Ουάσινγκτον συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών του.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει από τα μέσα Μαρτίου αυστηρή καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ακυρωθεί σχεδόν όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό, τα καταστήματα που δεν διαθέτουν τα βασικά προϊόντα ήταν κλειστά, οι δημόσιες συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί και οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους.

Ένας σχετικά χαμηλός αριθμός ασθενών είχε επιτρέψει στις αρχές να επιταχύνουν τη χαλάρωση της καραντίνας με την επαναλειτουργία των μπαρ, των εστιατορίων, των καφέ, των χώρων λατρείας και την άδεια για την τέλεση γάμων διατηρώντας πάντα την υποχρέωση της χρήσης μάσκας.

Ωστόσο το ποσοστό της λοίμωξης στο Ισραήλ άρχισε να αυξάνεται και σήμερα μετρά 153.217 κρούσματα της Covid-19, εκ των οποίων 1.103 θάνατοι, σε έναν πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κορωνοϊός: Ο Ιταλός υπουργός Υγείας βλέπει φως στο βάθος του τούνελ: «Σε έξι μήνες θα έχουμε γλιτώσει»

Αισιόδοξος ότι τα εμβόλια και οι θεραπείες για το νέο κορωνοϊό είναι πιο κοντά κι ότι «στο τέλος του χειμώνα θα δούμε φως», εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica, o Ρομπέρτο Σπεράντσα αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ιταλία. «Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, να φορούμε μάσκες. Αλλά αυτό δεν θα είναι γαι πάντα, μετά το φθινόπωρο και το χειμώνα θα δούμε φως. Πρέπει να αντέξουμε άλλους έξι μήνες, στο τέλος του χειμώνα θα έχουμε σωθεί», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επανέναρξη της πειραματικής φάσης του εμβολίου AstraZeneca, «είναι οπωσδήποτε μια καλή είδηση», διότι «τα προβλήματα που είχαν προκύψει δεν συνδέονταν με το εμβόλιο». Σε ότι αφορά στην επανέναρξη αύριο του σχολικού έτους στην Ιταλία ο Σπεράντσα τόνισε ότι «οι εκπαιδευτικοί δεν θα μείνουν μόνοι και τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν θα αντιμετωπίζονται από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας». Τέλος, κατέστησε σαφές ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας των παιδιών θα πρέπει να γίνεται από τους γονείς, στο σπίτι, και ότι «για απουσίες μεγαλύτερες των τριών ημερών θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον παιδίατρο».

Πηγές:

https://www.ethnos.gr/kosmos/123665_israil-mpainei-se-karantina-trion-ebdomadon?utm_source=push&utm_medium=os

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1117473/koronoios-katelixe-87xroni-sto-ippokrateio-thessalonikis-stoys-306-oi-nekroi

https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/758196_lixi-synagermoy-sti-lamia-arnitika-ta-test-olon-ton-mathiton-poy

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-diasolinomenoi-29-kato-ton-64-eton

https://www.protothema.gr/greece/article/1043961/gogos-isos-kleisei-kai-olokliro-to-sholeio-ean-vrethoun-pano-apo-tria-krousmata-pou-den-tha-htupisei-to-proto-koudouni/

https://www.cretalive.gr/kosmos/koronoios-o-italos-ypoyrgos-ygeias-blepei-fos-sto-bathos-toy-toynel-se-exi-mines-tha-ehoyme

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments