Νέες τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά-Άμεσα στην Ελλάδα τα πρώτα Rafale-Εκπαιδεύσεις “εξπρές” σε πιλότους & τεχνικούς

Άμεσα στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα γαλλικών μαχητικών Rafale F3 – Πότε έρχονται στη χώρα μας – «Στρατοπεδεύουν» στο ελληνικό επιτελείο οι Γάλλοι

Με τους πλέον γρήγορους ρυθμούς Αθήνα και Παρίσι συνεργάζονται ήδη ώστε τα μυστικά των Rafale να περάσουν το συντομότερο δυνατό στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα πρώτα μαχητικά θα παραδοθούν σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο του 2021 και θα είναι μεταχειρισμένα. Θα ακολουθήσουν 6 καινούργια και ακόμη 6 μεταχειρισμένα έως το καλοκαίρι. Από αυτά τα 14 θα είναι μονοθέσια και τα 4 διθέσια.

Ταυτόχρονα, προχωρούν τάχιστα όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά στην Ελλάδα των πρώτων 12 από τα 18 συνολικά γαλλικά μαχητικά τα οποία συμφωνήθηκε να αποκτήσει η HAF. Πρόκειται για τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη τα οποία ήδη χρησιμοποιεί η γαλλική πολεμική αεροπορία και αναμένεται ακόμα και έως το καλοκαίρι του 2021 να έχουν φτάσει στην Ελλάδα και στη φωλιά των «Δελταπτέρυγων» στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Ήδη στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας Γάλλοι της κατασκευάστριας εταιρείας Dassaul και της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας άρχισαν να ενημερώσουν τα στελέχη της HAF ανά ενότητες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η Πολεμική μας Αεροπορία για το νέο μαχητικό που πρόκειται να αποκτήσει αλλά και για τις διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν τους επόμενους μήνες. Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, το οικονομοτεχνικό πλαίσιο, η εκπαίδευση, ο οπλισμός, οι επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και η γρήγορη ενσωμάτωση των Rafale βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυμελής γαλλική αντιπροσωπεία έχει ξεκάθαρη εντολή από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να παραδώσει τους επόμενους μήνες στην Πολεμική μας Αεροπορία τα 12 καλύτερα μεταχειρισμένα μαχητικά που διαθέτει το Παρίσι στο οπλοστάσιό του. Δηλαδή Rafale F3 με ελάχιστες ώρες πτήσεις και σε άριστη κατάσταση.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη θέσει όλα τα στελέχη της τα οποία εμπλέκονται στη διάθεση των Γάλλων και το «φροντιστήριο» έχει αρχίσει. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι Έλληνες επιτελείς να αποκτήσουν πλήρη εικόνα όλων των χαρακτηριστικών που διαθέτουν τα Rafale αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας της HAF σε ζητήματα εκπαίδευσης και υποστήριξης των μαχητικών. Ταυτόχρονα, το επιτελείο ήδη αναζητά τα στελέχη τα οποία θα εμπλακούν, είτε αυτό αφορά ιπτάμενους είτε τεχνικούς.

Η γαλλική τεχνολογία είναι ήδη γνωστή στην Πολεμική Αεροπορία εδώ και δεκαετίες από την απόκτηση των F1 έως και τα Mirage 2000 και 2000-5 τα οποία βρίσκονται στο οπλοστάσιο της HAF. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τα 18 Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000, τα παλαιότερα γαλλικά μαχητικά που εξακολουθούν να επιχειρούν από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Τρία από τα τέσσερα βασικά όπλα τα οποία χρησιμοποιεί το Rafale είναι ήδη γνωστά στην Πολεμική Αεροπορία. Τα στρατηγικά βλήματα Scalp, οι πύραυλοι Εχοcet και τα βλήματα Mica ήδη βρίσκονται στο οπλοστάσιο των δύο Πολεμικών Μοιρών στην Τανάγρα. Το νέο όπλο το οποίο αναμένεται να κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο και να δώσει τεράστιο πλεονέκτημα στη HAFέναντι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί δίχως άλλο το βλήμα Μeteor. Με βεληνεκές που ξεπερνά τα 100 χλμ. ανάλογα πάντα με το ύψος από το οποίο το μαχητικό θα το εκτοξεύσει και ταχύτητα τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο βλήμα αέρος-αέρος  αποτελεί ένα πραγματικό υπερόπλο.

Με δεδομένη την απόκτηση Meteor μαζί με τα 18 Rafale οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν τη δυνατότητα να επανασχεδιάσουν αποστολές και να «στήσουν» εκ νέου την επιχειρησιακή εκπαίδευση. Και μόνο το γεγονός ότι το Meteor θα επιτρέπει στους Έλληνες αεροπόρους να στοχοποιούν τουρκικά μαχητικά πολύ πριν αυτά θα μπορούν να εκτοξεύσουν όπλα εναντίον τους αλλάζει όλα τα δεδομένα και εξασφαλίζει στη HAF απόλυτη εναέρια υπεροχή στην αναχαίτιση αλλά και στην κρούση.

Εκπαιδεύσεις “εξπρές” από τη Γαλλία σε πιλότους & τεχνικούς μετά τις υπογραφές για τα Rafale

Σύμφωνα με την γαλλική ιστοσελίδα meta-defense.fr, αμέσως μετά την υπογραφή για την προμήθεια των μεταχειρισμένων γαλλικής κατασκευής αεροσκαφών Rafale, Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί εδάφους θα μεταβούν στην Γαλλία για ταχεία εκπαίδευση στο αεροσκάφος αυτό.

Η εκπαίδευση του ελληνικού προσωπικού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, θα τεθεί υπό την αιγίδα της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας και Γάλλων αξιωματικών εκπαιδευτών.

Σκοπός σύμφωνα με γαλλικές πηγές θα είναι η ταχεία εκμετάλλευση των γαλλικών υπό παράδοση αεροσκαφών από την ελληνική πολεμική αεροπορία φυσικά στο Αιγαίο ή οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, μαζί βέβαια με την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1974, σε μια τρομερά κρίσιμη περίοδο μετά την τουρκική εισβολή, η ελληνική ΠΑ είχε παραλάβει 40  γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη MIRAGE F1 “μέσα” από τις γαλλικές πολεμικές μοίρες.

Οι Έλληνες πιλότοι μάλιστα εντυπωσίασαν και τότε τους Γάλλους εκπαιδευτές, διότι μέσα πραγματικά ελάχιστο χρόνο έμαθαν αρκετά και μετέφεραν οι ίδιοι τα αεροσκάφη τους  σε ελληνικά αεροδρόμια σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση.    

Το σενάριο λοιπόν, ότι σε μερικούς μόνο μήνες θα πετούν αεροσκάφη αυτού του επιπέδου στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, όπως είναι φυσικό στο τουρκικό γενικό επιτελείο αεροπορίας.

Τον ακριβή λόγο μας τον δίνει ένας Έλληνας πρώην πιλότος της ΠΑ, ο  κ. Στέφανος Καραβίδας Επισμηναγός ε.α. (Ι) στην ιστοσελίδα anixneuseis.gr.

“Ο ρόλος των RAFALE ως μαχητικών 4ης γενιάς, εντός του δικτύου Αεράμυνας της χώρας, θα είναι αντίστοιχος της Σάρισας στην Μακεδονική Φάλαγγα, δίνοντας τους την δυνατότητα του πρώτου και μακρινού πλήγματος ή FLO (First Launch Opportunity) και απαγκίστρωσης πολύ πριν απειληθούν από τα εχθρικά αεροσκάφη.

Είναι πολύ σημαντικό να οριστικοποιηθεί η έκδοση που θα παραλάβουμε και η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον F2 με προοπτική αναβάθμισης και κάλλιστα F3.

O συνδυασμός του ραντάρ AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και τον αισθητήρα IRST (infrared search and track), το καθιστούν χωρίς αντίπαλο στην περιοχή, αφού τα τουρκικά F-16 δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν καν το οπλικό τους σύστημα.

Η συνέργεια του RAFALE με το πυκνότερο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη, το οποίο διαθέτει η Πατρίδα μας και υπό την προστασία του οποίου θα βρίσκεται, θα έχει σαν απότοκο τα τουρκικά αεροσκάφη να απειλούνται ή ακόμη και να εμπλέκονται, άνωθεν των μικρασιατικών παραλίων.

Έχουν την δυνατότητα να φέρουν μεγάλο φορτίο έξυπνων όπλων Αέρος-Εδάφους, τα οποία με ακρίβεια και αυτόνομη καθοδήγηση, θα μπορούν να πλήττουν στρατηγικούς στόχους πολύ βαθιά στην μικρασιατική χερσόνησο. Σύμφωνα με τις εμβέλειες που αναφέρονται σε ανοικτές πηγές, οι αφέσεις θα μπορούν να γίνουν αρκετά δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού, με τα αεροσκάφη-φορείς να είναι προστατευμένα από το Αντιαεροπορικό δίκτυο της χώρας”, αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Δηλαδή τα γαλλικά μαχητικά δύνανται πετώντας σε απολύτως ασφαλές “περιβάλλον” να εκτοξεύσουν εφόσον απαιτηθεί, τους “έξυπνους” πυραύλους που θα διαθέτουν και θα έχουμε αγοράσει, κατά τουρκικών στρατηγικών στόχων, και αυτό λέει πάρα πολλά στην αεροπορική τακτική από εδώ και στο εξής.

Τι κερδίζουν οι Γάλλοι όμως από την πώληση των αεροσκαφών στην Ελλάδα

Για την  Dassault, ένα τέτοιο συμβόλαιο θα ήταν διπλά επωφεαλές.

Πρώτον, η γαλλική εταιρεία… έπρεπε να επιτύχει μια νέα παραγγελία για να αποφύγει τη διακοπή της γραμμής παραγωγής του αεροσκάφους αυτού κατά τα έτη 2025 και 2026, λόγω έλλειψης παραγωγής αεροσκαφών.

Τώρα υπάρχουν οι τρέχουσες παραγγελίες που είναι για τη Γαλλία 28 Rafale (που θα παραδοθούν μεταξύ 2022 και 2024), ενώ εκκρεμούν οι παραγγελίες για Ινδία και Κατάρ, επιτρέποντας το εργοστάσιό να λειτουργήσει έως τα μέσα του 2024.

Το δεύτερο είναι ότι η σύμβαση με την Ελλάδα είναι επίσης ιστορική για την Dassault Aviation, διότι η εταιρεία τελικά καταφέρνει να πείσει μια ευρωπαϊκή χώρα να αγοράσει αυτό το μαχητικό αεροσκάφος.

Μέχρι στιγμής αναφέρουν οι Γάλλοι, οι Έλληνες προτιμούσαν αμερικανικά αεροσκάφη ως εναλλακτική λύση.
Μάλιστα ο Eric Trappier, διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, έχει επανειλημμένα επικρίνει την «αμερικανική προτίμηση» πολλών ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη τους.

Αυτό ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και το Βέλγιο, το οποίο το 2018 προτίμησε το αμερικανικό αεροσκάφος F-35 από το Rafale παρά την προσφορά στρατηγικής συνεργασίας που του είχε προτείνει  η Γαλλία.

“Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν ο ιδανικός πρώτος πελάτης που έσπασε την ευρωπαϊκή κατάρα που έπληξε το Rafale. Αυτή η χώρα είχε αγοράσει 40 Mirage F1το 1974, στη συνέχεια παρέλαβε 40 Mirage 2000 και τέλος 15 Mirage 2000-5 το 2000. Αυτή η τελευταία σύμβαση περιλάμβανε επίσης και τον εκσυγχρονισμό των 10 Mirage 2000 στο πρότυπο 2000-5 με μεγάλη συνεισφορά της Ελληνικής βιομηχανίας”, αναφέρει Γάλλος δημοσιογράφος.

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, τα κέρδη είναι αμοιβαία τόσο για την Ελλάδα όσο και την γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Πυροδοτεί εκ νέου το κλίμα η Άγκυρα: Τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο

Νέες  NAVTEX εξήγγειλε η Άγκυρα, σε ν.α. Αιγαίο και Κύπρο με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ανά πάσα έτοιμη για… διάλογο.

Έτσι με δύο νέες NAVTEX ο υδατογραφικός σταθμός της Αττάλειας ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά, απέναντι από τη Ρόδο, ενώ η δεύτερη NAVTEX αφορά έρευνες του Yavuz εντός της  κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγές:

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/915203_toyrkikes-askiseis-me-pragmatika-pyra-anamesa-se-rodo-kai-kastelorizo

https://newpost.gr/amyna/5f60a9e4bdaf9cce7ae27cc8/amesa-stin-ellada-i-proti-partida-gallikon-mahitikon-rafale-f3-pote-erhontai-sti-hora-mas-stratopedeyoyn-sto-elliniko-epiteleio-oi-galloi

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6963687_ekpaideyseis-expres-apo-ti-gallia-se-pilotoys-tehnikoys-meta

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments