Έβρος: Συμπλοκή ανάμεσα σε κτηνοτρόφο και Τούρκους-ΜΜΕ Τουρκίας: Θα πολιορκήσουμε τα Ελληνικά νησιά-Νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis-Το μήνυμα του Πολεμικού Ναυτικού στην Τουρκία: Για κάθε δικό σας θα φεύγει και ένα δικό μας

Συμπλοκή ανάμεσα σε κτηνοτρόφο και Τούρκους στον Έβρο – Εκπυρσοκρότησε καραμπίνα

Ο κτηνοτρόφος υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι οι Τούρκοι τον χτύπησαν

Συμπλοκή ανάμεσα σε έναν Έλληνα κτηνοτρόφο και οκτώ Τούρκους που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στον Έβρο.

Όλα ξεκίνησαν όταν κτηνοτρόφος που βρισκόταν στον Κάμπο των Φερών αντιλήφθηκε ότι ομάδα Τούρκων εισήλθε παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Ο κτηνοτρόφος ζήτησε από τους οκτώ Τούρκους, οι οποίοι πέρασαν ως πρόσφυγες τα σύνορα, να σταματήσουν και να περιμένουν την Αστυνομία.

Οι Τούρκοι αρχικά επιχείρησαν να τον αγνοήσουν, εκείνος προσπάθησε να τους ακινητοποιήσει, μέχρι που ακολούθησε συμπλοκή ανάμεσά τους. Ο κτηνοτρόφος είχε στην κατοχή του καραμπίνα, την οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να σταματήσει τους Τούρκους, έως ότου φτάσει στο σημείο η Αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι Τούρκοι κατάφεραν να αρπάξουν από τον κτηνοτρόφο το όπλο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε δύο φορές στον αέρα. Σημειώνεται δε ότι από τύχη δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Όταν έφτασαν τελικά αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο της συμπλοκής εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση οι οχτώ Τούρκοι και συνελήφθησαν. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε η καραμπίνα του κτηνοτρόφου, ο οποίος διαθέτει νόμιμη άδεια για την κατοχή της. 

Ο κτηνοτρόφος υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι οι Τούρκοι τον χτύπησαν. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι τους απείλησε με όπλο.

Τελικά σχηματίστηκε δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. τόσο για τους Τούρκους όσο και για τον κτηνοτρόφο για τα αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης, της απειλής και του νόμου περί όπλων. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία.

ΜΜΕ Τουρκίας: Θα πολιορκήσουμε τα Ελληνικά νησιά-Νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis

Την πολεμική ρητορική συνεχίζει ο τουρκικός Τύπος με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «πολιορκία των στρατικοποιημένων ελληνικών νησιών» και επιστροφή του «Oruc Reis» νότια του Καστελόριζου. 

Δημοσίευμα της Turkiye αναφέρει, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη στον ΣΚΑΪ, ότι «Έχουμε το δικαίωμα να μπλοκάρουμε τη διέλευση των ελληνικών καραβιών από τα στενά και θα πολιορκήσουμε τα νησιά, τα οποία θα στρατικοποιήθηκαν. Να κόψουμε την επαφή τους με την Αθήνα».    

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σημειώνει ότι ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», μετά τη συντήρησή του, θα ταξιδέψει νότια του Καστελόριζου και οι έρευνες θα έχουν διάρκεια δύο μηνών. Παράλληλα, αναφέρει ότι «Βάλαμε τη Λωζάνη στο τραπέζι. Η Τουρκία άνοιξε την κάρτα της Λωζάνης απέναντι στην Αθήνα που αυξάνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». Μάλιστα, προειδοποίησε και την Ελλάδα λέγοντας ότι η Χίος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη, ενώ «επιστρατεύει» παλιά φωτογραφία του πρώην υπουργού, Δημήτρη Αβραμόπουλου μαζί με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου από τη Χίο για να αποδείξει ότι το νησί είναι στρατικοποιημένο. 

Παράλληλα, την έκδοση νέας Navtex για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» προανήγγειλε χθες η ιστοσελίδα της  Yeni Safak.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που διεξάγει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση. Μετά τις εργασίες συντήρησης γνωστοποιήθηκε ότι με την έκδοση νέας Navtex θα συνεχίσει τις γεωλογικές έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Yeni Safak σημειώνει ότι το ερευνητικό πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα για μια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10/8/2020.

Δύο νέες Navtex

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς εξέδωσε NAVTEX για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» για έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, δεύτερη Navtex που εξέδωσε αφορά ασκήσεις με πυρά κοντά στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Οι συντεταγμένες της νέας NAVTEX

TURNHOS N/W : 1156/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-09-2020 17:57)TURNHOS N/W : 1156/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY EXTENDED UNTIL 122059Z OCT 20 IN CURRENT AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N – 031 45.73 E
34 06.13 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 122059Z OCT 20.

Η δεύτερη Navtex

TURNHOS N/W : 1155/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-09-2020 17:52)
TURNHOS N/W : 1155/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 17 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 171400Z SEP 20.

Την ίδια ώρα, την έκδοση νέας Navtex για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» προαναγγέλλει η ιστοσελίδα της Γενί Σαφάκ.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που διεξάγει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση. Μετά τις εργασίες συντήρησης γνωστοποιήθηκε ότι με την έκδοση νέας Navtex θα συνεχίσει τις γεωλογικές έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα, η «Γενί Σαφάκ» σημειώνει ότι το ερευνητικό πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα για μια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10/8/2020.

Σε αυτό το κλίμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η αντίδραση της Κύπρου: Θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις

Την ανανέωση της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κος Κούσιος ανέφερε ότι η νέα δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου «είναι μια εξέλιξη που ακριβώς αποδεικνύει την πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική της αποσταθεροποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι κάτι που αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, ο οποίος ήδη έχει αφιχθεί στην Κύπρο. Είναι, επίσης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει με βεβαιότητα αντικείμενο συζητήσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για την κλιμακούμενη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τις ενέργειες που φαίνεται να δείχνουν αποκλιμάκωση σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε τις απειλές της Τουρκίας στην Ελλάδα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Η Κύπρος είχε πετύχει απόφαση και ελήφθησαν ήδη κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας – μη ικανοποιητικές προφανώς – αλλά το θεσμικό πλαίσιο για τις κυρώσεις υπήρξε θετικό για εμάς. Υπήρξε η απόφαση, και η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που να προκαλούν κόστος για την Τουρκία, να είναι αποτρεπτικές για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας». 

Κληθείς να πει κατά πόσο η Λευκωσία θα επιμείνει στη διασύνδεση κυρώσεων Λευκορωσίας και Τουρκίας, ο κ. Κούσιος απάντησε: «Να το ξεκαθαρίσω διότι έχουν προκληθεί κάποια πολιτικά σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόσον αφορά τη Λευκορωσία, ήταν πάντοτε σταθερή. Επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών, είχαν δηλώσει ότι τασσόμαστε υπέρ των κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα είχαμε πει ότι δεν θα πρέπει η Ε.Ε. να αντιμετωπίζει το θέμα με δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Δεν θα μπορούσε δηλαδή στην περίπτωση της Λευκορωσίας να λαμβάνονται αποφάσεις για κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα στην περίπτωση της Τουρκίας να χρησιμοποιούνται άλλες αρχές στην εφαρμογή κυρώσεων. Η θέση μας είναι, ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ μας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βερολίνο και σε συνέχεια των όσων έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Η θέση μας, λοιπόν, είναι ότι θα πρέπει η Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία».

Το μήνυμα του Πολεμικού Ναυτικού στην Τουρκία: Για κάθε δικό σας θα φεύγει και ένα δικό μας

-Το δόγμα του φεύγεις εσύ για να φύγω κι εγώ

-Μετρούν τα πλοία του Τουρκικού στόλου αν επιστρέφουν στις κύριες βάσεις τους

-Πάνω από 20 πλοία είχαν βγει στο Αιγαίο από τα Δαρδανέλια

-Απόφαση της ηγεσίας η ισχυροποίησης στο νοτιοανατολικό τμήμα Αιγαίου- Μεσογείου

«Ένα πολεμικό πλοίο θ’ αποσύρουν οι Τούρκοι από το Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο, ένα πλοίο θ’ αποσύρουμε κι εμείς.»

Αυτό είναι το δόγμα με το οποίο πρόκειται να προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις επόμενες ημέρες και είναι μια απάντηση στην παρατεταμένη Τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον έναν μήνα σε διάρκεια.

Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς και τον προγενέστερο γενικό συναγερμό της 21ης Ιουλίου, που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, τότε ομιλούμε για ένα διάστημα γεμάτων δυο μηνών αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Σημειώνεται πάντως από πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, ότι αποκλιμάκωση δεν σημαίνει πως οι πάνω από δέκα μονάδες επιφανείας του στόλου που επιτηρούν σ’ όλη την οριογραμμή, από τη Σαμοθράκη έως τη Στρογγύλη, ότι θα γυρίσουν κι αυτές στο ναύσταθμο. Οι θέσεις τους είναι στα ακριτικά λιμάνια και στο πλευρό των νησιωτών.

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης φαίνεται πως υπάρχουν αλλά όχι οι αποδείξεις που θα πείσουν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να στείλει σήμα προς όλες τις μονάδες Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας για «πέρας συναγερμού».

Η μόνη έμπρακτη απόδειξη για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι δεν ρισκάρει στο παραμικρό και είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις εκεί που χρειάζεται, είναι η Τουρκία να σταματήσει το κρυφτό στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κι εφόσον είναι πραγματικά έτοιμη για διάλογο, πρέπει να οδηγήσει τα πλοία της εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.

Και την ίδια στιγμή που η Αθήνα ζητά αποδείξεις, η Άγκυρα απαντά με διατήρηση των τεχνητών εντάσεων. Η έκδοση της νέας navtex για τις 17 Σεπτεμβρίου, που αφορά άσκηση με πυρά σε Διεθνή αλλά και χωρικά ύδατα της Τουρκίας, ουσιαστικά κρατά ακόμη περισσότερο μονάδες επιφανείας στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου.

Αν δεν γυρίσουν αυτά τα πλοία δεν έχουμε τέλος επιφυλακής

Για την ιστορία, μόνο από τα Δαρδανέλια και τη Σμύρνη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είχαν εξέλθει  πλοία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στο Αιγαίο και ορισμένα από αυτά έφτασαν έως τη Μεσόγειο πλαισιώνοντας το Oruc Reis.

Ειδικότερα, εξήλθαν περισσότερα από είκοσι πολεμικά πλοία, από φρεγάτες μέχρι και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου των τουρκικών ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και μικρός αριθμός υποβρυχίων.

Κατά συνέπεια αν η επιτήρηση-παρατήρηση στο Αν. Αιγαίο αναφέρει προς το Επιτελείο πως αυτός ο αριθμός πέρασε και πάλι με βορειοανατολική πορεία προς τα στενά του Βοσπόρου, μόνο τότε οι μονάδες επιφανείας θα πάρουν εντολή να ταξιδέψουν και να καταπλεύσουν στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. Και αυτό βέβαια, όπως επισημαίνουν Επιτελείς δεν θ’ αφορά όλες τις κύριες μονάδες επιφανείας, τα υποβρύχια και τα ταχέα σκάφη.

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει πλέον στην ηγεσία την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την πιο ισχυρή παρουσία στο νοτιοανατολικό σημείο του Αιγαίου, εκεί δηλαδή που είναι η καρδιά των γεγονότων και της ισχυροποίησης των θέσεων της Ελλάδας.

Και επειδή η Τουρκία ότι λέει το κάνει- αυτό έχει αποδείξει μέσω των κυβερνητικών εμπρηστικών δηλώσεων- οι Επιτελείς έχουν λάβει ήδη αποφάσεις γι’ ακόμη πιο προωθημένη παρουσία απ’ άκρη σ’ άκρη στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και νοτιότερα της Κρήτης.

Η αυτοπεποίθηση των ΕΔ οδήγησε στο νότο και την επίδειξη Ελληνικής σημαίας

Άλλωστε η Ελληνική στρατιωτική παρουσία πολύ πιο νότια ακόμη κι από το ακριτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου (σ.σ. πρώτη φορά οι ΕΔ και ειδικά ο στόλος βρέθηκε πάνω από 60 ν.μ. νότια από την Κάρπαθο στα τέλη Ιουνίου και μάλιστα τορπίλισε πλοίο στόχο κατά την άσκηση που έκανε)  ήταν μια απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας που οδήγησε τις Ένοπλες Δυνάμεις για πρώτη φορά μακριά από το κλειστό Αιγαίο και την κάλυψη που παρέχεται από τα εκατοντάδες νησιά.

Πρόκειται για μια κίνηση που και στο παρελθόν είχε προταθεί από στρατιωτικές ηγεσίες αλλά δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες που να ωθούσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν από το Αιγαίο στη Μεσόγειο για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πλέον η ισχυρή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε Κρήτη, Κάρπαθο, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, τη Ρόδο είναι μια ειλημμένη απόφαση και στέλνει μάλιστα το μήνυμα ότι οποιαδήποτε απόφαση παραβατικής συμπεριφοράς από τη γείτονα θα έχει την ανάλογη απάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο και μάλιστα με πολύ μικρή χρόνο ανταπόκρισης.

Πηγές:

https://newpost.gr/amyna/5f61af6ac55d2687056080b9/turkiye-tha-poliorkisoyme-ta-stratikopoiimena-ellinika-nisia-yeni-safak-notia-toy-kastelorizoy-to-oruc-reis?preview=true&original=true

https://hellasjournal.com/2020/09/allo-i-endixis-apoklimakosis-ki-allo-i-apodixis-pou-theli-to-epitelio-gia-to-peras-sinagermou/

https://www.ethnos.gr/ellada/124038_symploki-anamesa-se-ktinotrofo-kai-toyrkoys-ston-ebro-ekpyrsokrotise-karampina

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments