312 κρούσματα-Νέο κρούσμα σε σχολείο στην Πετρούπολη-Μητέρα κατηγορείται ότι υποκίνησε κατάληψη-Ποινή φυλάκισης 14 μηνών στον πατέρα μαθητή που επιτέθηκε σε καθηγητή-Ποια είδη εμβολίων αναμένονται-Από τι πάσχουν πολλοί ασθενείς που καταλήγουν στις ΜΕΘ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε συνολικά 312 νέα κρούσματα της πανδημίας της COVID-19 στην Ελλάδα για τις τελευταίες 24 ώρες.

Σήμερα ανακοινώνουμε 312 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα. 118 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέο θετικό κρούσμα σε σχολείο στην Πετρούπολη

Ακόμα ένα κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε σε σχολείο, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πετρούπολης, πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό.

Όπως ενημέρωσε με ανάρτησή τους στο Facebook, έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και ο διευθυντής του σχολείου στο οποίο πραγματοποιήθηκε απολύμανση, ωστόσο επισήμανε ότι «το σχολείο κλείνει μόνο με απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας».

Παράλληλα κάλεσε τον κόσμο να μην ακούει τους συνωμοσιολόγος και να προφυλαχθεί.

https://www.facebook.com/stefanos.vlachos.petroupoli/posts/1430986593766161

Τρεις νεκροί σε λίγες ώρες – 317 τα θύματα της πανδημίας στην Ελλάδα

 Μια γυναίκα 97 ετών είναι το τελευταίο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 317.

Η 97χρονη κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 13:30 το μεσημέρι.

Ήταν από τους τροφίμους στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο, όπου διαπιστώθηκε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, ενώ έπασχε από βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ηλικιωμένος άνδρας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από τις αρχές του μήνα και τελικά κατέληξε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης, ακόμη ένας θάνατος καταγράφηκε από κορωνοϊό στη χώρα, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας άνδρας 65 ετών.

Πάτρα: Πώς το κρούσμα σε μητέρα μαθητή σημαίνει συναγερμό σε άλλα δύο σχολεία

Σε τεστ για τον κορωνοϊό υποβλήθηκε ο μαθητής του 2ου Λυκείου, στην Πάτρα, η μητέρα του οποίου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη καθώς τα παιδιά δηλώνουν πως χρειάζονται ολιγομελή τμήματα και πως η μάσκα δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές και μέτρα.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκη Πετρόπουλο, υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από τη διευθύντρια του σχολείου, κινητοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ και σήμερα θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα του τεστ που έκανε ο μαθητής.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είτε το τεστ βγει θετικό είτε αρνητικό, ο μαθητής μαζί με τη μητέρα του θα είναι σε καραντίνα για 14 μέρες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο thebest.gr.

Όπως εξήγησε, στο σχολείο έγινε απολύμανση με ειδικό υγρό ενώ παραμένει άγνωστο αν το σχολείο θα ανοίξει αύριο.

Εκπαιδευτικός ο πατέρας του παιδιού

Σε καραντίνα είναι και ο πατέρας του παιδιού είναι εκπαιδευτικός όπως λέει στο thebest.gr ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Ζέρβας. Σύμφωνα με τον ίδιο σε καραντίνα είναι και ένας μαθητής από άλλο Λύκειο που μπήκε στο αυτοκίνητο της μητέρας.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία για τρία σχολεία. Το 2ο Λύκειο, το Λύκειο του μαθητή που μπήκε στο αυτοκίνητο της μητέρας αλλά και για το σχολείο όπου εργάζεται ο πατέρας του μαθητή του 2ου Λυκείου.

Τι λέει η μητέρα του μαθητή

Η κ. Ευαγγελία τονίζει ότι πήγε χθες στο σχολείο για να αφήσει χρήματα στον γιο της και πως η κατάληψη στο σχολείο δεν έγινε για τη μη χρήση μάσκας επισημαίνοντας ότι ούτε η ίδια είναι αρνήτρια της μάσκας λέγοντας μάλιστα πως δεν την αποχωρίζεται.

«Μία μητέρα που ήρθε να παραλάβει το παιδί της από το σχολείο, διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Οι καθηγητές του σχολείο αν και ήξεραν ότι είχαν έρθει σε επαφή μαζί της, δεν έκαναν καμία ενέργεια για να μας προστατεύσουν. Δεν έμειναν σπίτι, ούτε έκαναν τεστ» λέει στο thebest.gr μαθητής του σχολείου.

Οι μαθητές σήμερα είχαν ως αίτημα την απολύμανση του χώρου ενώ φορούν μάσκες. 

Μητέρα κατηγορείται ότι υποκίνησε κατάληψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Βουκολιών

Της έγινε μήνυση από τη Διεύθυνση του σχολείου – Η ίδια αρνείται την κατηγορία ότι υποκίνησε την κατάληψη ωστόσο αντιτίθεται στην “επιβολή” όπως λέει χρήσης μάσκας

Πρώτη ενημέρωση 11.26 / Τελευταία ενημέρωση 12.15

Το κατώφλι του εισαγγελέα Χανίων πέρασε το πρωί η μητέρα που κατηγορείται ότι βρισκόταν ως υποκινήτρια πίσω από την κατάληψη χθες του Γυμνασίου – Λυκείου Βουκολιών, του δήμου Πλατανιά Χανίων.

Η Διευθύντρια του Λυκείου και ο Διευθυντής του Γυμνασίου προχώρησαν σε μήνυση σε βάρος της γυναίκας και για υποκίνηση της κατάληψης, αποτροπή μαθητών για χρήση μάσκας αλλά και για εξύβριση εκπαιδευτικών.

Ο εισαγγελέας την παρέπεμψε σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ωστόσο η δίκη της αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Θυμίζουμε ότι σήμερα το Γυμνάσιο – Λύκειο Βουκολιών λειτούργησε κανονικά και οι μαθητές πήγαν στις τάξεις τους.

Η μητέρα σε δηλώσεις της, αρνείται ότι υποκίνησε εκείνη την κατάληψη των μαθητών παρόλο που δηλώνει αντίθετη με την επιβολή όπως λέει της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία που έκλεισαν -Τα πρωτόκολλα ΕΟΔΥ και υπουργείου Παιδείας

Εναν οδηγό προς τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που κλείνουν έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας.

Η οδηγία αφορά τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας, όπως τα 6 σχολεία που παραμένουν κλειστά εξαιτίας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που θα αναστέλλεται η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας, θα ενεργοποιείται ταυτόχρονα το «εργαλείο» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τι προβλέπει το υπουργείο Παιδείας για τα κλειστά σχολεία

Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

Αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Το πρωτόκολλο για τα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτη η διαδικασία από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, για την αναστολή λειτουργίας ενός σχολείου, η εντολή θα δίνεται από τον διευθυντή της οικείας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι από το υπουργείο Παιδείας.

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει από την πλευρά του ένα αναλυτικό πρωτόκολλο για τα σχολεία και τις περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε σχολική μονάδα οφείλει να ορίσει έναν υπεύθυνο διαχείρισης κορωνοϊού και έναν αναπληρωτή.

Ο υπεύθυνος διαχείρισης κορωνοϊού κάθε σχολικής μονάδας πρέπει να κάνει τα εξής:

-ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης κορωνοϊού,

-έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών, ενημερώνεται για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα κορωνοϊού σε σχολεία και την αντιμετώπισή τους,

-έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών, που σχετίζονται με συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό για μαθητές και προσωπικό και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό (εφόσον συστηθεί από ιατρό) και του αποτελέσματός του,

-διαμορφώνει λίστα ατόμων του Τμήματος της σχολικής τάξης, που εκδηλώθηκε το κρούσμα και παρέχει σχετικές πληροφορίες στον φορέα ιχνηλάτησης των επαφών,

-έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό στο σχολείο.

Χανιά: Ποινή φυλάκισης 14 μηνών στον πατέρα μαθητή που επιτέθηκε σε καθηγητή

Συγκεκριμένα, ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή, η οποία θα ισχύσει αν ο καταδικασθείς καταβάλει το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ στο 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου ως δωρεά για κοινωφελείς σκοπούς, επέβαλε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, όπου οδηγήθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στον 40χρονο πατέρα μαθητή του συγκεκριμένου Γυμνασίου που το πρωί της Δευτέρας βιαιοπράγησε σε βάρος καθηγητή του σχολείου, όταν το θύμα της επίθεσης δεν επέτρεψε στο παιδί του καταδικασθέντος να μπει στο σχολείο χωρίς τη μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στην κατάθεσή του ο καθηγητής που δέχθηκε την επίθεση αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν και τόνισε ότι στην προτροπή του προς το παιδί του 40χρονου να φορέσει τη μάσκα για να μπει στο σχολείο δέχτηκε από τον πατέρα του παιδιού μια κουτουλιά και μια κλωτσιά. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος δήλωσε στο δικαστήριο ότι μετάνιωσε για τη συμπεριφορά του, υποστηρίζοντας ότι δεν τον εκφράζει, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βίαιος άνθρωπος.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της τόνισε ότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε τις πράξεις και επεσήμανε ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να βρίζει και να αντιδρά με αυτό τον τρόπο αλλά και να εξαπολύει απειλές, ειδικά μπροστά σε παιδιά, και πρότεινε την ενοχή του.

Ο 40χρονος κάθισε στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της πρόκλησης σωματικής βλάβης, εξύβρισης και απειλής σε βάρος του εκπαιδευτικού. Έξω από τον χώρο των δικαστηρίων είχαν συγκεντρωθεί εκπαιδευτικοί σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον συνάδελφό τους, ζητώντας παράλληλα την τιμωρία του γονέα που επιτέθηκε στον καθηγητή.

ΠΟΕΔΗΝ : Γεμίζουν με περιστατικά κορωνοϊού τα νοσοκομεία

Δεν είναι αντιπροσωπευτικά της διασποράς του κοροναϊου τα ημερήσια κρούσματα που δίδει ο ΕΟΔΥ, ειδικά στην Αττική, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας πως η διασπορά είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, χθες που εφημέρευε το ΘΡΙΑΣΙΟ σημείωσε ρεκόρ εισαγωγών, καθώς εισήχθησαν 14 θετικά κρούσματα και η κλινική νοσηλεύει 35 θετικά.

«Είναι κρίμα να προσαρμόσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων πάλι στη περίθαλψη περιστατικών κοροναϊού. Τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ήδη λάβει εντολή να αναπτύξουν κλινικές κοροναϊού» αναφέρει η καταγγελία.

Ολόκληρη η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ:

ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ.

Δεν είναι αντιπροσωπευτικά της διασποράς του κοροναϊου τα ημερήσια κρούσματα που δίδει ο ΕΟΔΥ ειδικά στην Αττική. Το Εθνικο Κέντρο Αιμοδοσίας έκανε μέχρι πριν λίγες ημέρες 5000 με 6000 τεστ ημερησίως και τώρα κάνει 400.

Η διασπορά είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται και από τη ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊο. Χθές το ΘΡΙΑΣΙΟ εφημέρευε και σημείωσε ρεκόρ εισαγωγών. Εισήχθησαν 14 θετικά κρούσματα και η κλινική νοσηλεύει 35 θετικά κρούσματα.
Υπάρχει και η διασπορά του ιού στη παθολογική κλινική απο θετικό κρούσμα ασθενή και δυο θετικές στον ιό νοσηλεύτριες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΩΤΗΡΙΑ. 103 εκ των οποίων οι 17 στη ΜΕΘ.

ΘΡΙΑΣΙΟ. 39 εκ των οποίων 4 στη ΜΕΘ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 86 εκ των οποίων 22 στη ΜΕΘ.

ΑΤΤΙΚΟ. 26 εκ των οποίων οι 8 στη ΜΕΘ.

ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ. 45 Ασθενείς.

ΕΛΠΙΣ. 8 Ασθενείς.

ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ. 20 Ασθενείς.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 1 Ασθενής.

ΝΙΚΑΙΑ 3 Ασθενείς.

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ.

Οι λειτουργούσες ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι 607 κλίνες για γενικά περιστατικά με δυνατότητα ανάπτυξης αλλων 28 με την πρόσληψη προσωπικού.

Λειτουργούν και 169 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κοροναϊού με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 39 με τη κατάλληλη στελέχωση.

Κάθε χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 50 διασωληνομένους ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Είναι κρίμα να προσαρμόσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων πάλι στη περίθαλψη περιστατικών κοροναϊου. Τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ήδη λάβει εντολή να αναπτύξουν κλινικές κορονοιου.
Εάν πάλι πάμε σε αναστολή χειρουργείων, εξωτερικών ιατρείων , διαγνωστικών εξετάσεων , καρδιολογικών επεμβάσεων, μετατροπή γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ κοροναϊου θα χάνουμε τσάμπα ασθενείς απο άλλες αιτίες.

Έρχονται νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία – Πού θα αναπτυχθούν

Δραματική αύξηση των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ καταγράφει το υπουργείο Υγείας γι αυτό και ετοιμάζονται νέα κρεβάτια εντατικής

Νέα κρεβάτια εντατικής δημιουργεί άμεσα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να είναι διαθέσιμα στην περίπτωση που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα και νοσήσουν βαριά συμπολίτες μας. Άλλωστε, με βάση τα επίσημα στοιχεία σήμερα 7 στις 10 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα είναι καλυμμένες (ποσοστό 74%).

Γεγονός που σημαίνει πως αν χρειασθούν δεν θα μπορέσουν να διατεθούν για την πανδημία του κορονοϊού. Από την άλλη, οι ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 37,5%.Αντίστοιχα, αυξημένη κάλυψη παρατηρείται στις ΜΕΘ και της Αττικής, καθώς, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς: «Παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ, πάνω από 60% με αυξητική τάση, ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα αλγορίθμων ρίσκου, δείχνει υψηλότατο κίνδυνο».Σήμερα οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ φθάνουν σε όλη τη χώρα τις 930. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, μάλιστα, ήταν πολύ περισσότερες, καθώς δεκάδες αίθουσες χειρουργείων είχαν μετατραπεί σε εντατικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από τις 930 κλίνες που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα, οι 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19. Από τις 701 αυτές κλίνες σήμερα είναι κατειλημμένες οι 519, ενώ οι 182 παραμένουν κενές. Επίσης, από τις συνολικές 930 κλίνες στις ΜΕΘ,  οι 229 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Από τις 229 οι 223 είναι σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ οι 6 σε στρατιωτικά.

Οι κατειλημμένες κλίνες
Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%, αναφέρει ο υπουργός Υγείας.Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην κορονοϊού, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Νέες κλίνες

Με το φόβο ότι θα αυξηθούν τα βαριά περιστατικά του κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας αυξάνει τις κλίνες ΜΕΘ στη χώρα. Συγκεκριμένα, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», τέσσερα στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.«Το υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει την δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί» διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας.

Νέες μόνιμες ΜΕΘ

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία». Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι πάντως στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν γενικά για ελλείψεις τόσο στις υποδομές όσο και στο προσωπικό. «Οι λειτουργούσες ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι 607 κλίνες για γενικά περιστατικά με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 28 με την πρόσληψη προσωπικού. Λειτουργούν και 169  κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 39 με τη κατάλληλη στελέχωση. Κάθε χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 50 διασωληνωμένους ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ» αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Το Russia Today τρολάρει την Ελλάδα για τις μάσκες – 1000% προστασία από τον κορωνοϊό!

Γίναμε… θέμα παγκοσμίως με τις μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία – Αντίστοιχες μάσκες δόθηκαν και στη Βραζιλία 

Θέμα μέχρι και στο Russia Today έγιναν οι… γιαγαντιαίες μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία, με το πρακτορείο να σχολιάζει σκωπτικά στο Twitter: «+1.000% προστασία; Η Ελλάδα προμηθεύει τα σχολεία με τεράστιες μάσκες».

Δεν έλειψαν, βέβαια, τα σχόλια από χρήστες του Twitter, κάτω από την ανάρτηση, οι οποίοι επίσης σχολίασαν την αστοχία με τις μάσκες, ενώ σύμφωνα με σχόλιο, αντίστοιχο… φιάσκο συνέβη και στη Βραζιλία.

Δείτε την ανάρτηση:

https://twitter.com/RT_com/status/1305992403938160641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1305995181309784066%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fflashnews.gr%2Fpost%2F437458%2Fto-russia-today-trolarei-thn-ellada-gia-tis-maskes-1000-prostasia-apo-ton-korwno-o

Παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό – Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ήπιες έως μέτριες παρενέργειες εμφάνισαν ορισμένοι συμμετέχοντες στις δοκιμές τελικού σταδίου του πειραματικού εμβολίου της για το νέο κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Περισσότερα από 12.000 άτομα έχουν λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ενημέρωσή της προς τους επενδυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η Pfizer έχει ήδη «στρατολογήσει» περισσότερους από 29.000 εθελοντές (θα φθάσουν τελικά τους 44.000) για να δοκιμαστεί το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθεί την πορεία της δοκιμής, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση εικονικού εμβολίου (placebo) για λόγους σύγκρισης, μπορεί να συστήσει τη διακοπή της οποιαδήποτε στιγμή, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με την εταιρεία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Είχε προηγηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου η προσωρινή αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca-Οξφόρδης λόγω σοβαρών παρενεργειών σε ένα μόνο Βρετανό εθελοντή. Τη Δευτέρα οι δοκιμές άρχισαν ξανά μετά το «πράσινο φως» στη Βρετανία, αλλά όχι ακόμη στις ΗΠΑ.

Κορωνοϊός: Ποια είδη εμβολίων αναμένονται -Πώς θα αναπτύσσεται η ανοσία

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν ανασκόπηση των διαθέσιμων εμβολίων έναντι του κορωνοϊού.

Παγκοσμίως, βρίσκονται σε ανάπτυξη και υπό διερεύνηση πολλοί διαφορετικοί τύποι εμβολίων έναντι του κορωνοϊού. Ορισμένα από αυτά βασίζονται σε τεχνολογίες DNA ή RNA (παράγουν δηλαδή κομμάτια του ιού μετά τον εμβολιασμό, μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό). Άλλα βασίζονται σε ανασυνδυασμένες υπομονάδες που περιέχουν ιϊκούς επίτοπους, άλλα βασίζονται σε φορείς με βάση απενεργοποιημένο αδενοϊό και άλλα σε χορήγηση κεκαθαρμένου αδρανοποιημένoυ ιού. Τα εμβόλια με κεκαθαρμένο αδρανοποιημένο ιό έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανάπτυξη εμβολίων και είναι γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά για την πρόληψη ασθενειών όπως η γρίπη και η πολιομυελίτιδα.

Σημειώνεται ότι σχετικά με την ανεύρεση εμβολίου απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις που καθιστούν δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για το πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται:

-η δυνατότητα του εμβολίου να παράγει αντισωματική απάντηση για επαρκές χρονικό διάστημα (για παράδειγμα χρονικό διάστημα 3 μηνών δεν κρίνεται επαρκές)

-η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και, ακολούθως η δυνατότητα μαζικής παραγωγής σε ευρεία κλίμακα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε παγκόσμια κλίμακα.

Πώς αναπτύσσεται η ανοσία μέσω εμβολίων;

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τα παθογόνα, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ως «ξένους» οργανισμούς. Όταν ο ιός μολύνει τα κύτταρα του ξενιστή (δηλαδή του ανθρώπου), πολλαπλασιάζεται και παράγει νέα ιικά σωμάτια που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο στη συνέχεια επάγει ανοσιακή απόκριση μέσω ανάπτυξης ειδικών αντισωμάτων. Τα αντισώματα αλληλεπιδρούν ειδικά με πρωτεϊνες (αντιγόνα) του ιού εμποδίζοντας την περαιτέρω μόλυνση κυττάρων του ξενιστή, ενώ μέσω της ενεργοποίησης κυτταροτοξικών κυττάρων καταστρέφονται τα ανθρώπινα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό οπότε δεν μπορούν να παραχθούν νέα ιϊκά σωματίδια. Έτσι, ο «εισβολέας» εξοντώνεται. Τα Β και Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που αναγνωρίζουν ειδικά το παθογόνο έχουν (συνήθως) μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελούν τα λεγόμενα «κύτταρα μνήμης» που προσφέρουν ανοσία.

Είδη εμβολίων

Η βασική αρχή όλων των εμβολίων είναι να εκθέσουν τον οργανισμό σε ένα αδρανές ιϊκό αντιγόνο το οποίο φυσικά δεν θα προκαλέσει νόσο, αλλά θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου να αναγνωρίζει άμεσα τον ιό (σαν να υπήρχε προηγούμενη μόλυνση) και να τον αδρανοποιεί. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές τεχνολογίες ανάπτυξης εμβολίων.

Εμβόλια Νουκλεϊκών οξέων (DNA, RNA)

Τα εμβόλια που βασίζονται σε γενετικό υλικό (RNA ή DNA) του ιού είναι ασφαλή και σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν. Η παραγωγή τους βασίζεται στη σύνθεση γενετικού υλικού του ιού το οποίο κωδικοποιεί για ένα ιϊκό αντιγόνο. Το γενετικό υλικό στη συνέχεια εισάγεται σε ανθρώπινα κύτταρα τα οποία παράγουν το ιϊκό αντιγόνο, κινητοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, κανένα από τα υφιστάμενα εγκεκριμένα εμβόλια δεν έχει βασιστεί σε αυτήν τη τεχνολογία.

Εμβόλια που βασίζονται σε ιικούς φορείς

Σε αυτήν την τεχνολογία παραγωγής εμβολίων χρησιμοποιείται ως φορέας ένας ιός, όπως της ιλαράς, ή ο αδενοϊός, που είναι γενετικά τροποποιημένος ώστε να παράγει πρωτεΐνες (αντιγόνα) του κορωνοϊού. Αυτοί οι ιοί είναι εξασθενημένοι και δεν προκαλούν νόσο. Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων φορέων: i) αυτοί που μπορούν να πολλαπλασιάζονται στα κύτταρα του ξενιστή και ii) αυτοί που δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν γιατί τα βασικά τους γονίδια έχουν απενεργοποιηθεί.

Ιικοί φορείς που μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε ανθρώπινα κύτταρα (π.χ. εξασθενημένος ιός ιλαράς). Παράδειγμα τέτοιου εμβολίου είναι το πρόσφατα εγκεκριμένο εμβόλιο έναντι του ιού Εbola. Αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή και προκαλούν ισχυρή ανοσιακή απάντηση, αν και ενδεχόμενη ανοσία στο φορέα (π.χ. στον ιό της ιλαράς) μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ιικοί φορείς που δεν πολλαπλασιάζονται (π.χ. εξασθενημένος αδενοϊός). Προς το παρόν, κανένα υφιστάμενο εγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει βασιστεί σε αυτήν την τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται εκτενώς σε γονιδιακή θεραπεία. Η χρήση ενισχυτών δόσης μπορεί να είναι απαραίτητες για να προκαλέσουν μακροχρόνια ανοσία.

Εμβόλια που βασίζονται σε ιικές πρωτεϊνες

Εμβόλια που αφορούν σε χορήγηση ιϊκών πρωτεϊνών. Τα «παραδοσιακά» αυτά εμβόλια βασίζονται στην χορήγηση ιϊκών πρωτεϊνών ή τμήματων ιϊκής πρωτεΐνης (αντιγόνων) στον άνθρωπο. Οι ερευνητικές προσπάθειες με αυτήν την κατηγορία εμβολίων εστιάζονται στην εξωτερική πρωτεΐνη του ιού (spike) και συγκεκριμένα στο τμήμα της πρωτεΐνης που αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα των κυττάρων του ξενιστή. Τα εμβόλια αυτά, προκειμένου να προκαλέσουν ικανοποιητική ανοσία, συνήθως απαιτούν τη συγχορήγηση ανοσο-ενισχυτικών παραγόντων και πιθανότατα αναμνηστικές δόσεις χορήγησης. Παρόμοια εμβόλια είχαν αναπτυχθεί επιτυχώς κατά του ιού SARS-CoV (επιδημία SARS του 2003) σε πιθήκους, αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Εμβόλια που βασίζονται σε κενά ιϊκά σωματίδια που μοιάζουν με το ιό. Τα κενά ιϊκά σωμάτια που χρησιμοποιούνται σε αυτή την κατηγορία εμβολίων προσομοιάζουν τη δομή του κορωνοϊού αλλά δεν είναι μολυσματικά επειδή δεν διαθέτουν γενετικό υλικό. Τα εμβόλια αυτού του τύπου μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή ανοσιακή απάντηση, αλλά είναι σχετικά δύσκολο να παρασκευαστούν.

Εμβόλια που βασίζονται στον ίδιο τον κορωνοϊό SARS-CoV-2

Πρόκειται για «παραδοσιακή» τεχνολογίας η οποία βασίζεται στη χρήση εξασθενημένων ή αδρανοποιημένων εκδοχών του κορωνοϊού. Πολλά υφιστάμενα εμβόλια (π.χ. έναντι της ιλαράς ή της ευλογιάς) έχουν βασιστεί σε αυτήν την τεχνολογία, αλλά χρειάζονται εκτεταμένες δοκιμές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους. Στη βάση αυτών των τεχνολογιών αναφέρονται γενικά δύο επιμέρους κατηγορίες εμβολίων.

Εμβόλια που αφορούν σε εξασθενημένο ιό. Ο ιός εξασθενεί συνήθως μέσω χορήγησης σε πειραματόζωα ή ανθρώπινα κύτταρα όπου συσσωρεύει μεταλλαγές οι οποίες μειώνουν τη νοσηρότητά του. Στην παρούσα φάση γίνεται προσπάθεια να εξασθενήσει ο κορωνοϊός μέσω κατευθυνόμενων γενετικών αλλαγών που οδηγούν σε μειωμένη αποτελεσματικότητα παραγωγής ιϊκών πρωτεϊνών.

Εμβόλια που βασίζονται σε αδρανοποιημένο ιό. Σε αυτόν τον τύπο εμβολίου ο ιός χορηγείται αδρανοποιημένος στον οργανισμό. Η παραγωγή αυτών των μη μολυσματικών ιών απαιτεί μεγάλες αρχικές ποσότητες μολυσματικών ϊικών σωματιδίων.

Ακολουθεί περιγραφή των δύο σημαντικότερων εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 που βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες φάσης 3 σε Ευρώπη και Αμερική.

Το εμβόλιο AZD1222 της Οξφόρδης

Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Jenner Institute Oxford University and Oxford Vaccine Group). Το εμβόλιο AZD1222 χρησιμοποιεί αδενοιό από χιμπατζή ώστε να εκθέσει την πρωτεΐνη S του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να προάγει την ανοσολογική απόκριση.

Η μελέτη θα συμπεριλάβει 30.000 ενήλικες εθελοντές σε 80 κέντρα στις ΗΠΑ. Οι εθελοντές θα τυχαιοποιηθούν να λάβουν είτε το εμβόλιο είτε εικονικό φάρμακο, ενώ η μελέτη θα είναι διπλά τυφλή, δηλαδή ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές θα γνωρίζουν ποιος εθελοντής λαμβάνει το εμβόλιο και ποιος το εικονικό φάρμακο. Οι εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις (είτε εμβόλιο είτε φυσιολογικό ορό, ανάλογα με την ομάδα στην οποία θα έχουν τυχαιοποιηθεί) με διαφορά 4 εβδομάδων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της μελέτης, 20.000 εθελοντές θα λάβουν το εμβόλιο και 10.000 το εικονικό φάρμακο, δηλαδή η τυχαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε αναλογία 2:1.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι η πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 μετά από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η ικανότητα του εμβολίου να προστατεύσει από λοίμωξη COVID-19 ανεξάρτητα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, καθώς και η προστασία από σοβαρή νόσο COVID-19 και η πιθανότητα μείωσης των επισκέψεων στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω COVID-19. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν και πιθανές παρενέργειες του εμβολίου όπως ήπια συστηματικά συμπτώματα και δερματικές αντιδράσεις στο σημείο της έγχυσης. Ειδικές μετρήσεις θα πραγματοποιούνται σε δείγματα αίματος για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό της ανοσολογικής απόκρισης στους εθελοντές.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε προσωρινή παύση της παγκόσμιας μελέτης φάσης 3 που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου AZD1222 προκειμένου ανεξάρτητη επιτροπή να αξιολογήσει δεδομένα που σχετίζονται με την ασφάλεια του νέου εμβολίου, και κυρίως με την περίπτωση ενός εθελοντή που πιθανώς εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα. Δεν προέκυψε ισχυρή συσχέτιση του εμβολίου με την εμφάνιση του ανεπιθύμητου συμβάματος και, ως αποτέλεσμα, η κλινική μελέτη συνεχίζεται πλέον κανονικά.

Εμβόλιο mRNA-1273

Η σχετική κλινική δοκιμή φάσης 3 έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει εάν το εμβόλιο mRNA-1273 μπορεί να αποτρέψει τη συμπτωματική νόσο COVID-19 σε ενήλικες. Το εμβόλιο αυτό αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, με έδρα τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

Συνοπτικά, το υποψήφιο εμβόλιο mRNA-1273 θα δοκιμαστεί  σε 89 περίπου ερευνητικά κέντρα  στις ΗΠΑ και αναμένεται να ενταχθούν περίπου 30.000 ενήλικες εθελοντές που δεν έχουν προσβληθεί από COVID-19. Το εμβόλιο  mRNA-1273 της Moderna χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του αγγελιοφόρου   RNA (messenger RNA), ώστε να κωδικοποιεί αυτό το κομμάτι της  πρωτεΐνης-ακίδας του ιού. Με το εμβόλιο, αυτό το  αγγελιοφόρο   RNA οδηγεί  τα κύτταρα του σώματος να εκφράσουν την πρωτεΐνη-ακίδα και με αυτό τον τρόπον να προκαλέσει την αναγνώρισή του από το ανοσοποιητικό και μια ικανοποιητική  ανοσολογική απόκριση. Οι εθελοντές θα λάβουν δύο ενδομυϊκές ενέσεις σε χρονικό διάστημα  περίπου 28 ημερών. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν τυχαία σε αναλογία 1: 1 είτε δύο δόσεις (ενέσεις) με 100 μικρογραμμάρια του  mRNA-1273 είτε δύο ενέσεις με  εικονικό φάρμακο (φυσιολογικό ορό). Η δοκιμή είναι τυφλή, δηλαδή οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες δεν θα γνωρίζουν ποιος έχει λάβει το εμβόλιο και ποιος το εικονικό φάρμακο.

Η κλινική δοκιμή έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την ασφάλεια του mRNA-1273 και να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη συμπτωματική νόσο COVID-19 μετά από δύο δόσεις. Δευτερεύοντες στόχοι της μελέτης είναι η διερεύνηση της δυνατότητας του εμβολίου  να αποτρέψει την σοβαρή COVID-19 ή την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 με ή χωρίς συμπτώματα της νόσου. Θα διερευνηθεί επίσης εάν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει το θάνατο που προκαλείται από τη λοίμωξη COVID-19 και αν μία μόνο δόση μπορεί να αποτρέψει τη συμπτωματική COVID-19, μεταξύ άλλων, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η διάρκεια της προστασίας. Οι επιστήμονες θα εξετάσουν τα δείγματα αίματος στο εργαστήριο για να ανιχνεύσουν και να ποσοτικοποιήσουν τις ανοσολογικές ανταποκρίσεις αποκρίσεις. Οι ερευνητές θα παρακολουθούν στενά την ασφάλεια των συμμετεχόντων και κάθε περίπτωση πιθανής νόσου του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Από τι πάσχουν πολλοί ασθενείς που καταλήγουν στις ΜΕΘ

Αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό διατρέχουν οι πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε μια ανασκόπηση μελετών, τονίζοντας την ανάγκη αυξημένης προσοχής των ασθενών και βελτίωσης των διαγνωστικών εργαλείων για τη νόσο

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων από την COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Warwick.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες έπειτα από συστηματική επανεξέταση μελετών με αποτελέσματα ασθενών με COVID-19, οι οποίοι είχαν επίσης διαγνωσθεί με αποφρακτική υπνική άπνοια. Στη σχετική δημοσιευμένη στο Sleep Medicine Reviews, υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών του ιού στους έχοντες την σχετική με τον ύπνο πάθηση και για καλύτερο εντοπισμό όσων παραμένουν αδιάγνωστοι.

Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου και τις συννοσηρότητες που σχετίζονται με την υπνική άπνοια, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση, είναι παρόμοιοι με αυτούς που συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα από την COVID-19. Εν προκειμένω, όμως, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο, πέρα από αυτούς τους παράγοντες.

Η συστηματική επανεξέταση ανέλυσε 18 μελέτες που διεξήχθησαν έως και τον Ιούνιο του 2020 και σχετίζονταν με την αποφρακτική υπνική άπνοια και την COVID-19, εκ των οποίων οι οκτώ αφορούσαν κυρίως στον κίνδυνο θανάτου από την COVID-19 και οι δέκα στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση της υπνικής άπνοιας. Παρόλο που οι μελέτες για την αποφρακτική υπνική άπνοια με COVID-19 που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τότε ήταν λίγες, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί ασθενείς που κατέληξαν στις ΜΕΘ έπασχαν από αποφρακτική υπνική άπνοια και ότι στους διαβητικούς ασθενείς μπορεί να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, σε μια εκτενή μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν για COVID-19, διαπιστώθηκε πως όσοι λάμβαναν θεραπεία για αποφρακτική υπνική άπνοια διέτρεχαν 2,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν την έβδομη ημέρα από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια αυξάνεται, παράλληλα με την άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας και άλλων σχετικών παραγόντων κινδύνου. Στην επανεξέταση τονίζουν ότι η πανδημία έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στις τρέχουσες διαγνώσεις, τη διαχείριση και τη θεραπεία ασθενών με αυτή ή άλλη διαταραχή του ύπνου, γι’αυτό θεωρούν πως είναι απαραίτητο το επόμενο βήμα προς την ανακάλυψη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών δρόμων για τα άτομα αυτά.

«Χωρίς σαφή εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς πόσοι είναι εκείνοι που έχουν βιώσει χειρότερα αποτελέσματα λόγω της COVID-19. Η πάθηση αυτή υποδιαγιγνώσκεται εκτενώς και δεν γνωρίζουμε αν η αδιάγνωστη υπνική άπνοια επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο ή όχι. Είναι πιθανό η COVID-19 να αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και να έχει επιπτώσεις στα μονοπάτια της βραδυκινίνης, καταστάσεις που επηρεάζονται κατά κόρον στους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια. Στις περιπτώσεις ατόμων που οι μηχανισμοί αυτοί έχουν ήδη επηρεαστεί, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη η COVID-19 να τους πλήττει εντονότερα», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Michelle Miller από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι με διαγνωσμένη αποφρακτική υπνική άπνοια να είναι συνειδητοποιημένοι σχετικά με τον δυνητικά επιπρόσθετο κίνδυνο και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν την έκθεσή τους στον κορωνοϊό.

Πηγές:

https://www.newsbeast.gr/health/arthro/6629481/parenergeies-apo-to-emvolio-tis-pfizer-gia-ton-koronoio-i-anakoinosi-tis-etaireias?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-embolia-anamenontai-pos-tha-anaptyssetai-anosia

https://ygeiamou.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/130373/koronoios-apo-ti-paschoun-polli-asthenis-pou-kataligoun-stis-meth/

https://flashnews.gr/post/437446/ti-dhlwnei-h-mhtera-poy-kathgoreitai-oti-ypokinhse-katalhpsh-sto-gymnasio-lykeio-boykoliwn

https://flashnews.gr/post/437458/to-russia-today-trolarei-thn-ellada-gia-tis-maskes-1000-prostasia-apo-ton-korwno-o

https://www.iefimerida.gr/ellada/sholeia-ti-tha-ishyei-monades-poy-kleinoyn-eody

https://www.in.gr/2020/09/16/greece/poedin-gemizoun-peristatika-koronaiou-ta-nosokomeia/

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1118346/koronoios-treis-nekroi-se-liges-ores-317-ta-thymata-tis-pandimias-stin-ellada

https://www.iefimerida.gr/ellada/poini-fylakisis-se-patera-epitethike-se-kathigiti

https://www.ethnos.gr/ellada/124122_koronoios-erhontai-nees-klines-meth-sta-nosokomeia-poy-tha-anaptyhthoyn

https://newpost.gr/ellada/5f6226a59b47117f62962ac5/koronoios-neo-thetiko-kroysma-se-sholeio-stin-petroypoli

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kroysma-mitera-mathiti-lykeioy-tis-patras

https://sputniknews.gr/ellada/202009168255784-akomi-312-nea-krousmata-koronoiou-simera-stin-ellada-/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments