346 κρούσματα-Περιοριστικά μέτρα στο Άγιο Όρος-Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που έχει μπει «λουκέτο-Στρες, μοναξιά, θυμός: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα-Τι είναι το «μοντέλο της Μαδρίτης»-Πνευμονία: Πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς κάτω των 40-Η Ρωσία θα εγκρίνει το δεύτερο εμβόλιο

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε συνολικά 346 νέα κρούσματα της πανδημίας της COVID-19 στην Ελλάδα για τις τελευταίες 24 ώρες.

Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τα 210 κρούσματα εντοπίζονται στον νομό Αττικής.

Περιοριστικά μέτρα στο Άγιο Όρος -10 επισκέπτες ανά μονή, απαγορεύεται η μετακίνηση σε άλλη μονή

Μέτρα για τον περιορισμό της διασπορά του κορωνοϊού στο Αγιο Ορος αποφασίστηκαν μετά τα κρούσματα σε μονές.

Η Ιερά Κοινότητα απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις μονές του Αγίου Ορους με οδηγίες για να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού. Η εγκύκλιος ορίζει έως και δέκα τους επισκέπτες ανά μονή, ενώ απαγορεύει τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Αγιο Ορος.

Τα μέτρα έρχονται μετά τα τουλάχιστον 10 κρούσματα κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί σε μονές, ενώ ένας μοναχός νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε στις στις Καρυές του Αγίου Όρους μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, και συμμετείχαν σε σύσκεψη με θέμα την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού στη χερσόνησο του Άθω.

Τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία που έχει μπει «λουκέτο» – Το μήνυμα της Κεραμέως

Μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης διεξάγονται τα μαθήματα στα σχολεία που είναι σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, καθώς λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας.

Η Υπουργός Παιδείας  και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως «επισκέφθηκε» μέσω τηλεδιάσκεψης το 1ο  Γυμνάσιο Πέλλας που πραγματοποιούσε εξ  αποστάσεως διδασκαλία μαθήματος αγγλικών, διαπιστώνοντας ότι η διαδικασία διεξάγεται κανονικά και με πλήρη αποτελεσματικότητα.

Η Υπουργός δήλωσε: «Η δια ζώσης διδασκαλία των παιδιών μας από τους  εκπαιδευτικούς είναι αναντικατάστατη. Ωστόσο, όταν υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια, σε αυτή την ιδιαίτερη σχολική χρονιά που ξεκίνησε, οι εκπαιδευτικοί μας καλούνται να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας μέσω τηλεκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και έχει θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου, σε αυτήν την πρωτοφανή συγκυρία, να συνεχίζεται κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία, η ύλη να προχωράει, να συμμετέχουν κανονικά οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί να ασκούν το λειτούργημά τους.»

Με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και σε συνέχεια των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλε η εκπαιδευτική κοινότητα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προέβη σε συμπληρωτικές δράσεις επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων.

– Από το καλοκαίρι λειτουργούν Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCS) για την ταχεία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση (https://learn.eap.gr/ και https://elearn.aegean.gr/)

– Εκπονήθηκε οδηγός από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως (http://iep.edu.gr/el/component/k2/1067-odigos-gia-ton-ekpaideftiko-sxediasmo-mathimaton-eks-apostaseos), όπου αποτυπώνονται συνοπτικά οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

– Προβλέπεται πρόσθετο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στο στρατηγικό πλαίσιο των επιμορφώσεων (160.000 εκπαιδευτικοί, με προϋπολογισμό 2 εκατ. € μέσω ΕΣΠΑ).

Μέρες άγριες! Στα χέρια ηλικιωμένος και γυναίκα στο λεωφορείο για μη χρήση μάσκας 

Ένα νέο περιστατικό μέσα σε λεωφορείο, με επιβάτες αρχικά να λογοφέρουν για τη μη χρήσης μάσκας για τον κορωνοϊό… Και στην συνέχεια να έρχονται στα χέρια μπροστά στη κάμερα του MEGA!

Στο βίντεο που παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης, 22.09.2020, το Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο ηλικιωμένος κύριος επιχειρεί να κατεβάσει με τη βία, τη γυναίκα που κάθεται ακριβώς από πίσω του και δεν φοράει τη μάσκα της.

Γυρισμένος προς τα πίσω, αρπάζει το καρότσι με τα ψώνια που βαστάει στα χέρια της, τραβώντας το προς την έξοδο του λεωφορείου.

Όλα άρχισαν όταν η γυναίκα ανέβηκε στο λεωφορείο χωρίς να φοράει μάσκα και ο ηλικιωμένος κύριος της ζήτησε να κατέβει αποκαλώντας την ανεύθυνη…

Η γυναίκα αρνήθηκε να κατέβει από το λεωφορείο, λέγοντας ότι δεν φοράει μάσκα γιατί δεν υπάρχει κορωνοϊός. Στη συνέχεια έκατσε πίσω από τον ηλικιωμένο κύριο, ο όποιος συνέχισε να της ζητάει να κατέβει από το λεωφορείο.

Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επιβατών με τον οδηγό του λεωφορείου, να μένει αμέτοχος.

Αυτό είναι το μήνυμα της ΕΛΑΣ που θα ακούγεται από περιπολικά σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους

«Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει ως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου».

Αυτό θα ακούγεται μεταξύ άλλων στο το ηχητικό μήνυμα της ΕΛΑΣ κατά του συνωστισμού στις πλατείες και τους δρόμους, το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube.

Το ηχητικό μήνυμα που αναπαράγεται από περιπολικά στην Αττική μέχρι και την 4 Οκτωβρίου, ενημερώνει τους πολίτες ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους.

«Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» αναφέρεται στο μήνυμα που επαναλαμβάνεται και σε άλλες γλώσσες.

Τα μηνύματα αυτά θα είναι έτοιμα από σήμερα, είχε δηλώσει το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Τα μηνύματα θα μεταδίδονται με περιπολικά και θα παρακαλούν και θα προτρέπουν τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να αραιώσουν» είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μια αυξημένη επιτήρηση για να αποφύγουμε τον συνωστισμό».

«Για την Αττική που ισχύουν τα ειδικότερα μέτρα προχθές και χθες έχουμε μια πολύ καλή εικόνα. Η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται και δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο δεν καθησυχάζουμε, θα είμαστε παρόντες και θα έχουμε αυξημένη επιτήρηση ώστε να μην εισηγηθούν οι επιστήμονες κλιμάκωση των μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Κάλεσε, επίσης, τους πολίτες «να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς, τους επιστήμονες, την κυβέρνηση και να κλείσουν τα αυτιά τους σε άτομα που για διάφορες σκοπιμότητες εισηγούνται ή προτείνουν διάφορα ή ασκούν κριτική χωρίς περιεχόμενο».

Εξήγησε, τέλος, ότι «για κάποιες μικρές μειοψηφίες εφαρμόζονται και κατασταλτικά μέτρα και πρόστιμα. Αυτοσκοπός είναι ο καθένας να συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος είναι έξω από την πόρτα μας. Υπάρχουν μέτρα για μέγιστο αριθμό στις συναθροίσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο σκοπός του μέτρου είναι ότι θέλει να προφυλάξει από τον συνωστισμό».

Τι είναι το «μοντέλο της Μαδρίτης» που θέλουν να εφαρμόσουν στην Αττική

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών, ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν υιοθετηθεί το «μοντέλο Μαδρίτης» και στην Αττική, να επιστρέψουν οι περιορισμοί κυκλοφορίας και τα SMS για μέρος του πληθυσμού της Αττικής και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί.

Στη Μαδρίτη από τη Δευτέρα (21.09.2020), ένα εκατομμύριο από τους 6,6 εκατ. κατοίκους της πόλης έχει τεθεί σε καραντίνα και δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους εκτός αν πρόκειται για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές δε, τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι ανοιχτά έως τις 10:00 το βράδυ, με εξαίρεση τα μαγαζιά που κάνουν delivery. Επίσης, έχουν κλείσει τα πάρκα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Αττική, κυρίως από τις πλατείες, όπου θα μπουν κορδέλες και δεν αποκλείονται κοινές περιπολίες αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας.

Στρες, μοναξιά, θυμός: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Υψηλή επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στο στρες, τη μοναξιά και τον θυμό, αλλά και βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT) στον πληθυσμό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την ερευνητική ομάδα της Μελέτης για την Ελλάδα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών (72%) ανέφερε επιδείνωση του στρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Ποσοστό 21% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων του στρες, ενώ ποσοστό 7% έκανε λόγο για βελτίωση των επιπέδων του στρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης των επιπέδων του στρες, το οποίο έφτασε στο 96%. Στην έρευνα δεν εντοπίστηκαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στα ποσοστά επιδείνωσης του στρες, ωστόσο, όσον αφορά τα ποσοστά βελτίωσης των επιπέδων του στρες, αυτά ήταν μεγαλύτερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (12% έναντι 9%).

Οσον αφορά τη μοναξιά, οι περισσότεροι/ες συμμετέχοντες/συμμετέχουσες (70%) στην έρευνα ανέφεραν επιδείνωση της μοναξιάς τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης των επιπέδων της μοναξιάς -έφτασε στο 96%- παρουσίασαν οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών). Ποσοστό 27% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων της μοναξιάς, ενώ μόλις το 3% βελτίωση.

Οι νεαροί ενήλικες (18-39 έτη) ανέφεραν μεγαλύτερα ποσοστά επιδείνωσης της μοναξιάς συγκριτικά με τους ενήλικες μέσης ηλικίας (40-64 έτη). Αναφορικά με τον θυμό, 71% των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών παρουσίασε επιδείνωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Τα ποσοστά επιδείνωσης του θυμού ήταν υψηλότερα στους ηλικιωμένους (96%) αλλά και στους νέους (57%) συγκριτικά με τα άτομα μέσης ηλικίας (53%). Ποσοστό 26% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων του θυμού, ενώ ποσοστό 3% βελτίωση των επιπέδων θυμού. Στην έρευνα καταγράφηκαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στα ποσοστά μικρών αλλαγών του θυμού (42% στους άνδρες έναντι 39% στις γυναίκες), αλλά όχι στα ποσοστά επιδείνωσης ή μείωσης των επιπέδων του θυμού.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά, βελτιώθηκε το 66% των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών, μικρές αλλαγές παρατηρήθηκαν στο 26%, ενώ στο 1% των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών παρατηρήθηκε επιδείνωσή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Διαφορές στα ποσοστά βελτίωσης της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και των ατόμων μέσης ηλικίας δεν βρέθηκαν, ενώ οι ηλικιωμένοι βελτίωσαν την κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά τους σε ποσοστό 96%.

Ιντερνετ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ
Οσον αφορά το Ιντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ, αναφέρθηκε αύξηση του χρόνου χρήσης τους στο 85% των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών από την Ελλάδα. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες (77% έναντι 72%). Η χρήση του Ίντερνετ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ΜΜΕ αυξήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ήταν μεγαλύτερη στους νεαρούς ενήλικες (81%) και τους ηλικιωμένους (98%) έναντι των ατόμων μέσης ηλικίας (72%)  

Τρόποι διαχείρισης
Οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης των ιδιαίτερων συνθηκών που επέφερε στην καθημερινότητα η πανδημία ήταν η άσκηση ή το περπάτημα (63%), η χρήση του διαδικτύου (61%), τα χόμπι (61%), η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (60%), η μελέτη ή η μάθηση κάτι νέου (49%), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση (48%), η εργασία στον χώρο ή στο σπίτι (42%), η ενημέρωση για την πανδημία Covid-19 (41%), τα ΜΜΕ (41%), ο χρόνος με ένα κατοικίδιο (36%), καθώς και η σωματική εγγύτητα και η σεξουαλική δραστηριότητα (36%). Άλλες στρατηγικές διαχείρισης, όπως η χρήση αλκοόλ ή ουσιών και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.

Για τους άνδρες, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας ήταν η χρήση του διαδικτύου (61%), η άσκηση ή το περπάτημα (59%), τα χόμπι (56%) και η άμεση κοινωνική επαφή ή η συναναστροφή (55%). Για τις γυναίκες, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας ήταν η άσκηση ή το περπάτημα (64%), η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (62%), η χρήση του διαδικτύου (61%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση (51%). Για τους νεαρούς ενήλικες, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης ήταν η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (65%), η άσκηση ή το περπάτημα (65%), τα χόμπι (65%) και η χρήση του διαδικτύου (62%). Για τα άτομα μέσης ηλικίας ήταν η άσκηση ή το περπάτημα (62%), η χρήση του διαδικτύου (60%) και η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (57%). Για τους ηλικιωμένους, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης ήταν η άσκηση ή το περπάτημα (58%) και η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (47%).

Το ερευνητικό εγχείρημα προωθείται στη χώρα μας από τη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 40 χωρών. Στη μελέτη συμμετείχαν μέχρι τις 31 Αυγούστου 7.467 άτομα, ενώ οι περισσότερες απαντήσεις αφορούν το διάστημα από τις 26 Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου. Η διάμεση ηλικία των ατόμων από την Ελλάδα που απάντησαν στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν 41 έτη.

Γρεβενά: Θετικά στον κορωνοϊό τρία νεαρά άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι

Συναγερμός έχει σημάνει στα Γρεβενά, όπου θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν τρία άτομα νεαρής ηλικίας.

Για τα παραπάνω κρούσματα ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε 80 ιχνηλατήσεις γιατί πρόκειται για νέους με έντονες κοινωνικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά φαίνεται να συμμετείχαν πρόσφατα σε πάρτι νεολαίας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, Δημήτρης Ψευτογκάς, δήλωσε ανήσυχος για τα κρούσματα που παρουσιάζονται στην πόλη και στα χωριά των Γρεβενών ενώ προς τις τοπικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Δευτέρα, σημειώθηκε στην Ελλάδα νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 453 νέα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 15.000.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Συναγερμός στο νοσοκομείο Τρικάλων: Σε καραντίνα 9 γιατροί και νοσηλευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Trikala Voice, ασθενής έφτασε στο νοσοκομείο, απευθύνθηκε στα Επείγοντα για ενοχλήσεις και παρέμεινε εκεί επί ώρες, ερχόμενος σε επαφή με αρκετό κόσμο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε ως θετικός στην Covid-19 και οι εργαζόμενοι τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 18 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή.

Κρούσμα σε εργαζόμενο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) δεν θα προσέλθουν, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στην εργασία τους λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «δεδομένου ότι προ ολίγου διεγνώσθη θετικός στον covid-19 εργαζόμενος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), ο οποίος φέρεται να έχει έλθει σε επαφή με πολλούς συναδέλφους του της ίδιας υπηρεσιακής μονάδας, με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, οι εργαζόμενοι στην ΥΣΜΑ αύριο, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου τ.έ., δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους».

«Εντός της αύριον η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ θα λάβει οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών και του ΕΟΔΥ», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Λοιμωξιολόγος Σωτηρία: Εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη

Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού και την μάχη που δίνουν καθημερινά οι γιατροί περιέγραψε η κ. Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, Συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο», ανέφερε η κυρία Γκάγκα.

Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση», είπε η λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε ότι «το σύστημα υγείας πιέζεται».

Κάποιοι ασθενείς… δεν πίστευαν στην ύπαρξη του ιού

Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς.

Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν… πίστευαν στην ύπαρξη του ιού.

Απαραίτητα τα μέτρα πρόληψης

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας είπε πως αν τα τηρήσουμε, ίσως να αποφύγουμε το lockdown. Σημαντική είναι η χρήση μάσκας, τα ανοιχτά παράθυρα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμη να μην φωνάζουμε όταν είμαστε με πολύ κόσμο, για να αποφεύγουμε την πολύ δυνατή αναπνοή που εκσφενδονίζει σωματίδια. Όχι συγκεντρώσεις σε πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζονται τα μέσα μεταφοράς.

«Εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη», σημείωσε η κυρία Γκάγκα και τόνισε ότι αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τους περιορισμούς και τα πράγματα γίνουν δραματικά τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Σοβαρές καταγγελίες για την COSMOTE: «Αποκρύπτουν κρούσματα κορωνοϊού» – Διαψεύδει η εταιρεία

Καταγγελία στο Sputnik από την Αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της COSMOTE e-value κα Κατερίνα Τζήμα, η οποία μας μεταφέρει τις προσπάθειες των εργαζομένων, για να τηρηθούν στοιχειώδη μέτρα κατά της πανδημίας. Διαψεύδει κατηγορηματικά η COSMOTE.

«Mέχρι την Παρασκευή, που επιβλήθηκε από τον Χαρδαλιά ο περιορισμός των ατόμων σε χώρους εργασίας με εφαρμογή της τηλεργασίας, οι εργαζόμενοι της COSMOTE κινδυνεύαμε», καταγγέλλει στο Sputnik η Αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της COSMOTE e-value κα Κατερίνα Τζήμα.

«Ο κίνδυνος οφειλόταν στον συνωστισμό, την έλλειψη μέτρων, την απόκρυψη από το σύνολο των εργαζομένων των κρουσμάτων της COVID-19, ήδη από τις 17 Αυγούστου, που λέγανε στους συναδέλφους, στο υποκατάστημα του Κεραμεικού, να πάνε σπίτια τους για τηλεργασία, χωρίς να αποκαλύπτουν την αιτία, που ήτανε βεβαίως κρούσμα της COVID-19».

Το «σκηνικό» επαναλήφθηκε, συνεχίζει την καταγγελία της η κα Τζήμα, προ ημερών, οπότε ένας προϊστάμενος με COVID-19 ήρθε σε επαφή στον 1ο όροφο, επίσης στο υποκατάστημα του Κεραμεικού, με 10 συναδέλφους της. «Μόνο οι συγκεκριμένοι 10 εργαζόμενοι ενημερώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι που ήρθαμε σε επαφή μαζί τους κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου. Μας το απέκρυβαν».

Μαθεύτηκε, όμως, και διαμαρτυρηθήκανε. «Ζητήσαμε να μας κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα κι αρνήθηκαν. Ξέρετε, όταν η αμοιβή μας -επειδή το 80% των εργαζομένων είμαστε ενοικιαζόμενοι από τρίτη εταιρεία- είναι μόλις 500 ευρώ, δεν μπορούμε να δώσουμε τα 150 για να κάνουμε το τεστ. Οπότε κινδυνεύουμε όλοι στην COSMOTE. Κι όποιος πρόλαβε, αν πρόλαβε, να σωθεί τώρα που ξεκίνησε (από την Παρασκευή) η τηλεργασία» προσθέτει η συνομιλήτριά μας.

Οτιδήποτε κι αν ζήτησαν οι εργαζόμενοι για τη στοιχειώδη προστασία τους από την πανδημία, όλα τα αίτημα πέσανε στο κενό, σύμφωνα πάντα με την κα Τζήμα. «Ζητήσαμε, καταρχάς διαχωριστικά plexiglas. Είπαν όχι. Ζητήσαμε κι άλλες μάσκες, που είναι αναγκαίες. Είπαν όχι. Ζητήσαμε απολυμάνσεις συχνότερες, με ειδικό για τον κορονοϊό καθαριστικό, και όχι με το απλώς “ενισχυμένο καθαριστικό”, που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι. Είπαν όχι. Ζητήσαμε να μας κάνουν τεστ COVID-19. Είπαν όχι. Ζητήσαμε γιατρό εργασίας, σε όλες τις βάρδιες. Είπαν πάλι όχι. Κι από το καλοκαίρι στην COSMOTE εμφανίζονται διαρκώς κρούσματα. Είμαστε σε κίνδυνο».

Υπήρξε ακόμη ένα αίτημα που «βρήκε τοίχο»: «Η στοιχειώδης αποσυμφόρηση, που ήταν εφικτή, διότι μπορούσαν να μας μοιράσουν τους εργαζομένους στα ακίνητα που έχει ο ΟΤΕ, όπως αυτό στη Βικτώρια, που ανακαινίζεται τρία χρόνια και παραμένει άδειο. Είπαν και σε αυτό “όχι”».

Διαψεύδει κατηγορηματικά η COSMOTE

Τις παραπάνω καταγγελίες διαψεύδει κατηγορηματικά η ΟΤΕ-COSMOTE.

Επικοινωνώντας με τα κεντρικά γραφεία της, αφού μας διαβεβαίωσαν ότι «προφανώς αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα».

Αναλυτικά, λάβαμε από το γραφείο Τύπου την ακόλουθη απάντηση:

«Από την πρώτη στιγμή ο όμιλος ΟΤΕ έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού του, σε άμεση συνεργασία και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. ‘Ημασταν από τις πρώτες εταιρείες που εφαρμόσαμε την τηλεεργασία, την οποία εφαρμόζουμε έως και σήμερα, ειδικά στην e-value. Οι τηλεεργαζόμενοι αγγίζουν το 70-80% του δυναμικού. Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που προσέρχονται στην εργασία τους στην εταιρεία, έχουμε φροντίσει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας στους χώρους και να καθαρίζονται συνεχώς με ειδικά απολυμαντικά. Ενώ διατίθενται στους εργαζόμενους μάσκες και αντισηπτικά. Η εταιρεία ενημερώνει συνεχώς τους εργαζομένους για τα μέτρα προστασίας που ισχύουν στον όμιλο, τα οποία προσαρμόζει ανάλογα με τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές οδηγίες».

Στο μεταξύ, υπάρχει ακόμη μια εταιρεία, η στοιχηματική NOVIBET, όπως μας πληροφορεί η κα Τζήμα, όπου «οι εργαζόμενοί της κινδυνεύουν, καθώς την περασμένη βδομάδα κλήθηκαν γύρω στους 200 εργαζόμενους να επιστρέψουν στα γραφεία, χωρίς να τηρηθούν οι δέουσες αποστάσεις μεταξύ τους».

Την περασμένη Πέμπτη στην εταιρεία εμφανίστηκε και κρούσμα. Η εταιρεία έκανε τεστ στο προσωπικό, αλλά «μέχρι να βγουν το αποτελέσματα, οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να είναι ο ένας πάνω στον άλλο».

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας – Τα τρία βασικά «όπλα»

Στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης βρίσκονται οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς οι πολίτες που διαβιούν στις δομές αυτές χρήζουν αυξημένης προστασίας από τον κοροναϊό.

Απαρέγκλιτος κανόνας είναι η αυστηρή τήρηση των οδηγιών καθημερινής πρακτικής, που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού, όσο και των περιθαλπομένων.

Τρία τα βασικά «όπλα»

Στο πλαίσιο αυτό, τα τρία εργαλεία για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού είναι τα νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, τα συνεχή μοριακά τεστ στο προσωπικό και οι εντατικοί έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των πρωτοκόλλων αυξημένης προστασίας των ηλικιωμένων.

Όπως αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, για τη διενέργεια των ελέγχων αξιοποιείται η συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει η πολιτεία.

Τα πρόστιμα

Συγκεκριμένα, από την αρχή του μήνα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 63.000 ευρώ συνολικά σε 14 δομές (9 στην Περιφέρεια Αττικής, 2 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 1 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 2 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας).

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κυρίως για την μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού και μη τήρηση ερωτηματολογίου του προσωπικού.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Οδηγός ασφαλούς συμπεριφοράς εργαζομένων

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τον κοροναϊό, είναι η σύνταξη ενός λεπτομερούς οδηγού ασφαλούς συμπεριφοράς των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις προνοιακές δομές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σύμφωνα με τον οδηγό, οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας καθοριστικά στην πρόληψη για τον περιορισμό της πανδημίας, καλούνται στη σχολαστική τήρηση και εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων φορέων όχι μόνο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου, αλλά και στο σύνολο της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής τους.

Ειδικότερα:

– Για την προστασία τόσο των ίδιων, όσο και των ευπαθών ατόμων, που εξυπηρετούν, συνιστάται αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ήτοι πραγματοποίηση επισκέψεων ή υποδοχή επισκεπτών κατ’ οίκον και μετάθεση στο μέλλον όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια, κλπ).

– Αναβολή μη αναγκαίων αδειών του προσωπικού με μέριμνα για την αποτροπή επαγγελματικής εξουθένωσης (Burn Out), με ορθό καταμερισμό της εργασίας.

– Σε περίπτωση απουσίας με άδεια, πραγματοποίηση υποχρεωτικού προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου για κοροναϊό με τη μέθοδο PCR τουλάχιστον 48 ώρες, πριν από την επάνοδό τους στην εργασία και παράδοση του αποτελέσματος στον υπεύθυνο της δομής κατά την ημέρα επιστροφής του εργαζομένου.

– Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με άτομα που έρχονται από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον κορονοαϊό και τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά.

– Να αποφεύγονται ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες και να εξετάζεται η δυνατότητα χρονικής μετάθεσης των ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

– Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως αποδυτήρια, λουτρά, χώροι εστίασης, κλπ, με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού ατόμων στον ίδιο χώρο και την τήρηση του κριτηρίου της ασφαλούς απόστασης.

– Αποφυγή κοντινών επαφών ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και καταρροή.

– Αποφυγή ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων εκτός των δομών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, στον έτερο χώρο εργασίας θα πρέπει να τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα/οδηγίες ασφάλειας, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της απασχόλησης.

– Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αν υπάρχει δυνατότητα οχημάτων ΙΧ.

Τι συμβαίνει, αν ο εργαζόμενος έρθει σε επαφή με κρούσμα

Εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας), είναι απολύτως αναγκαίο να τηρούν τις κάτωθι οδηγίες:

– Παρακολούθηση της υγείας τους (με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

– Διαμονή σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό και τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων από το άτομο αυτό.

– Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου αυτού στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν.

– Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

– Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από τυχαία επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού).

– Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες και σεντόνια, τα οποία, μετά από σχολαστικό πλύσιμο, επαναχρησιμοποιούνται.

– Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και, στη συνέχεια, απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

– ‘Αμεση ενημέρωση του υπεύθυνου της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, στην οποία εργάζεται.

* Επισυνάπτεται ο οδηγός.

Epivakkorona: Η Ρωσία θα εγκρίνει το δεύτερο εμβόλιο για τον κορωνοϊό έως τις 15 Οκτωβρίου

Η Ρωσία αναμένει την έγκριση του δεύτερου εν δυνάμει εμβολίου κατά της Covid-19 έως τις 15 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor).

«Το υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας …ξεκίνησε την διαδικασία έγκρισης του εμβολίου Epivakkorona… Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου Epivakkorona αναμένεται στις 215 Οκτωβρίου του 2020» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το εμβόλιο αυτό έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας το οποίο ολοκλήρωσε τις πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία έχει εγκρίνει το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας τον Αύγουστο. Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου αυτού που έχει την ονομασία Sputnik-V, στην οποία συμμετέχουν 40.000 εθελοντές, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά την έγκριση του εμβολίου θα πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές στις οποίες θα συμμετέχουν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Το Ινστιτούτο Vector στις 24 Ιουλίου έλαβε την άδεια από το υπουργείο Υγείας να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή εθελοντών.

Γερμανία: Σε καραντίνα χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί -Μόλις κατήργησαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας, 6.987 μαθητές και 576 εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού, ενώ επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 238 μαθητές και 46 καθηγητές.

«Η συνέπεια είναι ότι έκλεισαν εντελώς τέσσερα σχολεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία λόγω της πανδημίας, ενώ υπάρχουν επίσης 106 τα οποία έχουν κλείσει μερικώς. Οι αριθμοί αυτοί προέκυψαν από 4.510 (4.862 συνολικά) δημόσια σχολεία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας (από τις 9 Σεπτεμβρίου)», γράφει η εφημερίδα “Rheinische Post”, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείο Παιδείας του εν λόγω κρατιδίου.

«Η κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας μετά από δύο εβδομάδες οδήγησε σε τεράστια αβεβαιότητα μεταξύ μαθητών και δασκάλων»
Η Ένωση Εκπαιδευτικών Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας επέκρινε την έλλειψη ενός σαφούς προγράμματος λειτουργίας των σχολείων στην εποχή του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, «η κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας μετά από δύο εβδομάδες οδήγησε σε τεράστια αβεβαιότητα μεταξύ μαθητών και δασκάλων», όπως δήλωσαν στην εφημερίδα.

«Τα σχολεία μένουν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ δεν επιτρέπεται να αποφασίζουν για δεσμευτικούς κανονισμούς, όπως είναι η μάσκα στην τάξη. Έτσι δεν μένουν παρά οι κανονισμοί που εισήχθησαν εκ των ενόντων στα περισσότερα σχολεία. Η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη. Ακόμα απέχουμε πολύ από την κανονικότητα στα σχολεία», τόνισε ο Σβεν Κρίστοφερ, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών του κρατιδίου.

Νέα περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Νέα μέτρα ανακοίνωσε για τη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, το μεσημέρι της Τρίτης. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε την Βρετανική κυβέρνηση να λάβει πιο επιβάλλει πιο αυστηρούς περιορισμούς, με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί καθημερινά εάν δεν προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι περιορισμοί που θα τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου αφορούν:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαγαζιά, ταξί και εστιατόρια

-Στις 10 το βράδυ θα κλείνουν παμπ, μπαρ και εστιατόρια

-Αναβάλλεται η επιστροφή του κοινού στις αθλητικές διοργανώσεις, που είχε οριστεί για την 1η Οκτωβρίου.

-Το όριο καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις είναι τα 15 άτομα

-Πρόστιμο 200 λίρες σε όσους δεν φορούν μάσκα

-Υποχρεωτική τηλεργασία για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την έως τώρα εργασία στο σπίτι.

Την Δευτέρα, ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε  ότι τα νέα κρούσματα στη Βρετανία διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Τις τελευταίες ώρες οι Βρετανοί αναμένοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, υπό τον φόβο ενός νέου γενικού lockdown. 

Μείωση της καραντίνας σε 10 μέρες εξετάζει η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές αναμένεται να μειώσουν τη διάρκεια της καραντίνας που επιβάλλεται σε όσους είχαν επαφές με ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό στις δέκα ημέρες από 14 προηγουμένως, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

Η Ισπανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών COVID-19 στη δυτική Ευρώπη και οι περιφερειακές αρχές έχουν επιβάλει μερικό lockdown από χθες, Δευτέρα, σε ορισμένες συνοικίες της Μαδρίτης και σε άλλες περιοχές και λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Οι αρχές έχουν διαγνώσει περισσότερα από 670.000 περιστατικά μόλυνσης στη χώρα αφότου εμφανίστηκε η COVID-19 και 30.663 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

Ο σταθμός Ser ανέφερε πως οι περιφέρειες και η κεντρική κυβέρνηση θα συμφωνήσουν για τη μείωση της διάρκειας της καραντίνας αργότερα σήμερα. Η βορειοανατολική περιφέρεια Καταλονία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζει καραντίνα 10 ημερών.

Πνευμονία: Πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς κάτω των 40

Την ανάγκη προσοχής, εγρήγορσης και συμμόρφωσης των νέων στα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού για την προστασία του συνόλου και των ίδιων επιβεβαιώνει νέα αναδρομική μελέτη που διεξήχθη στη Νότιο Κορέα και καταδεικνύει ότι το ένα τέταρτο (26%) των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, ηλικίας 18 έως 39 ετών, εκδήλωσαν πνευμονία.

Η μελέτη υπογράφεται από τον επίκουρο καθηγητή Hyun ah Kim του Νοσοκομείου Dongsan του Πανεπιστημίου Keimyung και τον Δρ Hyo-Lim Hong του Ιατρικού Κέντρου του Καθολικού Πανεπιστημίου Νταεγκού στην ομώνυμη πόλη της Νοτίου Κορέας.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά τις εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) με αντικείμενο τη νόσο COVID-19.

«Η χαμηλή εγρήγορση των νέων έχει καταστεί κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως» επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, τονίζοντας, με βάση και τα ευρήματά τους, πως οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως διατρέχουν εξίσου κίνδυνο πνευμονίας ή βαριάς μορφής πνευμονίας λόγω της COVID-19.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκε η συχνότητα εκδήλωσης πνευμονίας και τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου σε ενήλικες ασθενείς, ηλικίας 18 έως 39 ετών, που εισήχθησαν για νοσηλεία σε έξι νοσοκομεία στην Νταεγκού (μία από τις πρώτες εστίες της πανδημίας στη Νότιο Κορέα) από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Εξετάστηκαν συνολικά τα δεδομένα για 315 άτομα που νοσηλεύτηκαν σε απομόνωση. Εξ αυτών 205 (65%) ήταν γυναίκες και 32 (10,2%) ήταν ασυμπτωματικοί (στη Νότιο Κορέα ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν όταν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες).

Τα συμπτώματα που εμφάνισαν: βήχας (168, 53%), πονόλαιμος (83, 26%), πυρετός (82, 26%), ρινική καταρροή (99, 31%), μυαλγία ( 62, 20%), ρίγη (51, 16%) και διάρροια (46, 15%).

Οι ακτινογραφίες θώρακος κατέδειξαν 71 (23%) επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πνευμονίας. Από τους 85 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία, 43 επιβεβαιώθηκε ότι είχαν πνευμονία. Έντεκα περιπτώσεις πνευμονίας διαγνώστηκαν με αξονική τομογραφία ενώ παρουσίαζαν προγενέστερα φυσιολογική εικόνα στις ακτινογαφίες. Συνολικά, η πνευμονία επιβεβαιώθηκε σε 83 (26%) ασθενείς.

Περίπου για το ένα τέταρτο (16/71, 23%) των περιπτώσεων, απεικονίζονταν ακόμη βλάβες στην τελευταία ακτινογραφία θώρακος πριν το εξιτήριο από το νοσοκομείο -στην περίπτωση των ασυμπτωματικών η τελευταία ακτινογραφία έγινε δέκα ημέρες μετά τη διάγνωση. Οι ασθενείς που είχαν εμφανίσει συμπτώματα μπορούσαν να εξέλθουν του νοσοκομείου έπειτα από δύο αρνητικά τεστ για τον ιό SARS-CoV-2.

Σοβαρή πνευμονία υπήρξε σε 7 περιπτώσεις (2,2%), με έναν ασθενή να χρειάζεται αναπνευστήρα. Τα συμπτώματα του πυρετού, του βήχα, της διάρροιας και της δύσπνοιας ήταν στατιστικά πολύ συχνότερα μεταξύ όσων εμφάνισαν πνευμονία.

Ως προς τις εξετάσεις αίματος, έδειξαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (ένδειξη φλεγμονής) -πάνω από οκτώ φορές υψηλότερα επίπεδα από ότι σε ασθενείς χωρίς πνευμονία. Υπήρξε, επίσης, μία περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή που στη συνέχεια εκδήλωσε πνευμονία.

Πηγές:

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6648507/kroysma-koronoioy-se-ergazomeno-tis-ypiresias-syntirisis-mnimeion-akropoleos?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://sputniknews.gr/ellada/202009218300932-katelixe-59hronos-sti-larisa—347-oi-nekroi-apo-koronoio/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://sputniknews.gr/ellada/202009228296911-sovares-kataggelies-gia-tin-COSMOTE-apokryptoun-krousmata-koronoiou—diapseudei-i-etaireia/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-loimoxiologos-prosehoyme-liges-pithanotites-na-kollisoyme

https://newpost.gr/ellada/5f69f709e78804c804cb19fb/koronoios-ayto-einai-to-minyma-tis-elas-poy-tha-akoygetai-apo-peripolika-se-plateies-kai-kentrikoys-dromoys

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-nosokomeio-trikalon-karantina-9-giatroi

https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-hiliades-mathites-ekpaideytikoi-germania

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-perioristika-metra-sto-agio-oros

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1120044/koronoios-ti-einai-to-montelo-tis-madritis-poy-theloyn-na-efarmosoyn-stin-attiki

https://www.iefimerida.gr/ygeia/stresmonaxiathymosepiptoseis-toy-koronoioy-stin-ellada, Πηγή: ΑΠΕ

https://www.newsbeast.gr/health/arthro/6651206/epivakkorona-i-rosia-tha-egkrinei-to-deytero-emvolio-gia-ton-koronoio-eos-tis-15-oktovrioy

https://www.newsbreak.gr/kosmos/129596/nea-perioristika-metra-sti-vretania-anakoinose-o-mporis-tzonson/

https://www.newsit.gr/ellada/meres-agries-sta-xeria-ilikiomenos-kai-gynaika-sto-leoforeio-gia-mi-xrisi-maskas-video/3107767/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification, Πηγή: Mega.

https://ygeiamou.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/131334/koronoios-pnevmonia-poso-kindinevoun-i-asthenis-kato-ton-40/

https://www.in.gr/2020/09/22/greece/synagermos-sta-grevena-thetika-ston-koronaio-tria-atoma-pou-symmeteixan-se-parti/

https://sputniknews.gr/ellada/202009228305861-akomi-346-nea-krousmata-koronoiou-simera-stin-ellada—okto-thanatoi/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr 

https://www.in.gr/2020/09/22/greece/koronaios-tilekpaideysi-se-ola-ta-sxoleia-pou-exei-mpei-louketo-minyma-tis-kerameos/

https://www.in.gr/2020/09/22/greece/koronaios-ti-prepei-na-prosexoun-oi-ergazomenoi-stous-oikous-eygirias-ta-tria-vasika-opla/

https://www.in.gr/2020/09/22/world/koronaios-meiosi-tis-karantinas-se-10-meres-eksetazei-ispania/, Πηγή: ΑΜΠΕ

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments