391 κρούσματα-Θα φοράμε μάσκα «για δύο χρόνια», λέει ιολόγος-Σε ποια Κέντρα Υγείας μπορείτε να κάνετε δωρεάν τεστ COVID-19-Νέο διαγνωστικό τεστ δείχνει το αποτέλεσμα σε μόλις πέντε λεπτά-Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το «δεύτερο κύμα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 391 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Νωρίτερα, συναγερμός σήμανε στην εταιρεία μπαχαρικών «Ηλιος», μετά τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων κορωνοϊού στο τμήμα παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλος της εταιρείας παρουσίασε κάποια από τα συμπτώματα του κορωνοϊού, και υπεβλήθη σε τεστ, το οποίο αργότερα βγήκε θετικό. Αμεσα σήμανε συναγερμός και τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ, ενώ η εταιρεία έκανε τεστ σε όλο το προσωπικό του τμήματος παραγωγής, με αποτέλεσμα να προκύψουν άλλα 12 θετικά δείγματα, στο σύνολο 13.

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 391 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα 161 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Συναγερμός σε εταιρεία μπαχαρικών – 13 κρούσματα

Συναγερμός σήμανε στην  εταιρία μπαχαρικών «Ήλιος»  μετά τον εντοπισμό 13 επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στο Τμήμα της Παραγωγής.

Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία της , ενώ τα περίπου 50 άτομα της παραγωγής βρίσκονται στα σπίτια τους σε απομόνωση.

Ο ασθενής «μηδέν» έχει εντοπιστεί και είναι υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος, αφού παρουσίασε κάποια από τα συμπτώματα του ιού, στο τεστ που υποβλήθηκε βρέθηκε θετικός.

Αμέσως ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ ώστε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η ιχνηλάτηση, ενώ από τα τεστ που έγινε στο προσωπικό «φανερώθηκαν» τα υπόλοιπα 12 κρούσματα.

Κορωνοϊός: Θα φοράμε μάσκα «για δύο χρόνια», λέει ιολόγος

Με αγώνα μαραθωνίου συνέκρινε μια επιφανής Ισπανίδα ιολόγος τη μάχη με τον νέο κορωνοϊό, προειδοποιώντας ότι στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες προστασίας για δύο χρόνια!

Μπορεί οι ελπίδες της παγκόσμιας κοινής γνώμης να στρέφονται στο εμβόλιο, που θα δώσει τέλος στον εφιάλτη και ίσως να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του χρόνου, όπως δήλωσε προ ημερών ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει, τόνισε η δρ Μαργκαρίτα ντελ Βαλ, επικεφαλής του Ισπανικού Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου Salud Global. «Θα το ξεπεράσουμε σε μερικά χρόνια, αλλά μην περιμένουμε ότι θα είναι ένας αγώνας εκατό μέτρων. Θα είναι μαραθώνιος», δήλωσε στο MarketWatch.

H διακεκριμένη ιολόγος μίλησε και για τη δραματική πορεία της επιδημίας στην Ισπανία και την κόπωση που παρατηρείται σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού από τα περιοριστικά μέτρα, τις εντολές για το social distancing και τη χρήση μάσκας – ένα μεγάλο πρόβλημα όσο ο φονικός κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί στον πλανήτη μέχρις ότου είναι διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Αλλά ως τότε θα περάσει αναπόφευκτα κι ένα μεγάλο διάστημα μέχρι την έγκρισή τους από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, την αποδοχή τους από το κοινό και τη διανομή τους.

Κι ως εκ τούτου, όπως είπε η δρ Ντελ Βαλ, οι μάσκες θα παραμένουν για ένα μεγάλο διάστημα το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε απέναντι στον κορωνοϊό: «Θα πρέπει να συνηθίσουμε στη χρήση της μάσκας και τη λήψη ορισμένων μέτρων για δύο χρόνια και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας». Ανάλογες απόψεις εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ Άντονι Φάουτσι, στη διάρκεια εκδήλωσης στο «Facebook Live» σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν εμβολιστεί το 75% με 80% του πληθυσμού στις ΗΠΑ «δεν θα εξαλειφθεί η ανάγκη να είμαστε εχέφρονες και προσεκτική με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία», αλλά και ο διευθυντής του CDC, δρ Ρόμπερτ Ρένφιλντ, που τόνισε τον περασμένο μήνα στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η μάσκα «παρέχει μεγαλύτερη εγγυημένη προστασία σε σχέση με το εμβόλιο» έναντι του κορωνοϊού.

Σε ποια Κέντρα Υγείας μπορείτε να κάνετε δωρεάν τεστ COVID-19

Δείτε τη λίστα με τα 161 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία που μπορείτε να απευθυνθείτε αν έχετε συμπτωματολογία που να παραπέμπει σε λοίμωξη από τον SARS-CoV2 και μπορείτε να κάνετε τεστ COVID-19

Στη μάχη κατά της επιδημίας COVID-19 μπαίνει από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας από τη Δευτέρα τίθενται στη διάθεση των πολιτών συνολικά 161 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Από τις 12 Οκτωβρίου, λοιπόν, τίθενται σε λειτουργία 103 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα και επιπλέον 58 από τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και 42 περιφερειακά ιατρεία. Ειδικά, στην Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV2, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για Ιατρείο COVID-19, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Ενδεικτικό της βοήθειας που θα δώσουν στο σύστημα των δημοσίων νοσοκομείων οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η αύξηση κατά τουλάχιστον 500 διαγνωστικών τεστ που θα γίνονται για κορωνοϊό, ημερησίως. Σήμερα ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1.000.

Δείτε τη λίστα με τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία ανά ΥΠΕ όπου μπορείτε να εξεταστείτε για κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η λίστα με τις δομές της ΠΦΥ είναι δυναμική και θα προστίθενται συνεχώς καινούργια Κέντρα Υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Νέο διαγνωστικό τεστ δείχνει το αποτέλεσμα σε μόλις πέντε λεπτά

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ισχυρή τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος CRISPR για να δημιουργήσουν ένα τεστ-εξπρές, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε μόλις πέντε λεπτά. Επικεφαλής των ερευνητών είναι Τζένιφερ Ντούντνα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, η οποία πήρε -μαζί με τη Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπεντιέ- το φετινό Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της μεθόδου CRISPR πριν μερικά χρόνια.

Το νέο τεστ δεν χρειάζεται ακριβή εργαστηριακή υποδομή και μπορεί να γίνει σε ιατρεία, σχολεία και γραφεία, εμφανίζοντας τα αποτελέσματα με τη βοήθεια μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Είναι το πιο γρήγορο διαγνωστικό τεστ CRISPR που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα (το έως τώρα ταχύτερο ήθελε περίπου μία ώρα). Συγκριτικά, τα συνήθη μοριακά τεστ PCR χρειάζονται γύρω στις 24 ώρες.

Τα τεστ CRISPR ανιχνεύουν μια γενετική αλληλουχία RNA -μήκους περίπου 20 βάσεων- που είναι μοναδική για τον SARS-CoV-2. Το νέο βελτιωμένο τεστ CRISPR, σύμφωνα με το “Science”, μπορεί να ανιχνεύσει έως 100 σωματίδια του κορωνοϊού σε ένα μικρολίτρο διαλύματος (τα συμβατικά τεστ σε ακριβά εργαστηριακά μηχανήματα «πιάνουν» έως και ένα μόνο σωματίδιο ανά μικρολίτρο).

Το τεστ εμφανίζει, εκτός από τη μεγάλη ταχύτητα, μεγάλη ακρίβεια στα αποτελέσματά του, ενώ παράλληλα -κάτι σημαντικό- κάνει και εκτίμηση για το ιικό φορτίο του ατόμου από όπου λαμβάνεται το δείγμα. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ήδη εργάζονται για την τυποποίηση του τεστ και την εμπορική κυκλοφορία του.

Πώς λειτουργεί η χορήγηση υπεράνοσης ανοσοσφαιρίνης και ρεμδεσιβίρης στους ασθενείς με κορωνοϊό

Νέα κλινική μελέτη αναφορικά με την ασφάλεια, την ανοχή και την αποτελεσματικότητα μια θεραπείας για τον κορωνοϊό, που αποτελείται από το συνδυασμό του αντι-ιϊκού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη (remdesivir) με ένα «συμπυκνωμένο» διάλυμα αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2, ξεκίνησαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη διεξάγεται σε ενήλικες ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και 16 άλλες χώρες σε πέντε ηπείρους. Αυτή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζει και χρηματοδοτεί το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), του Εθνικού Ινστιτούτων Υγείας, των ΗΠΑ ενώ ονομάζεται ITAC (Inpatient Treatment with Anti-Coronavirus Immunoglobulin).

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα γι’ αυτή.

Το «μείγμα» αντισωμάτων που δοκιμάζεται στη μελέτη ITAC είναι ενδοφλέβια χορηγούμενη υπερ-ανοσος ανοσοσφαιρίνη έναντι του κορονοϊού. Τα αντισώματα έναντι του κορονοϊού, σε αυτό το «μείγμα», προέρχονται από το πλάσμα του αίματος που δίνεται από υγιείς ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Αυτά τα αντισώματα καθαρίζονται και συμπυκνώνονται έτσι ώστε η υπεράνοση ανοσοσφαρίνη έναντι του κορονοϊού να περιέχει αρκετές φορές περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 από ότι συνήθως βρίσκεται στο πλάσμα ατόμων που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Οι ερευνητές της ITAC υποθέτουν ότι η παροχή στους ασθενείς της υπεράνοσης ανοσοσφαιρίνης έναντι του κορονοϊού, κατά την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID-19, πριν ακόμα ο οργανισμός προλάβει να αναπτύξει προστατευτική ανοσολογική απόκριση από μόνος του, θα μπορούσε να αυξήσει τη φυσική απόκριση των αντισωμάτων στο SARS-CoV-2, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο.

Ο διευθυντής του NIAID Άντονι Φάουτσι (Anthony S. Fauci), είπε ότι η δοκιμή ITAC θα εξετάσει εάν η προσθήκη της υπεράνοσης ανοσοσφαιρίνης έναντι του κορωνοϊού σε ένα σχήμα που περιέχει το αντι-ιϊκό remdesivir μπορεί να δώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα μια απαραίτητη ώθηση για την καταστολή του SARS-CoV-2 νωρίς κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Το αντι-ιϊκό φάρμακο Remdesivir χορηγείται προς το παρόν για τη θεραπεία ορισμένων νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, με βάση την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από τη μελέτη ACTT που υποστηρίζεται από το NIAID.

Η ACTT διαπίστωσε ότι ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονταν νοσηλεία και που έλαβαν remdesivir χρειάστηκαν στατιστικά σημαντικό μικρότερο χρόνο έως την ανάρρωση, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το Remdesivir είναι ένα ερευνητικό αντι-ιϊκό ευρέος φάσματος που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Gilead Sciences, Inc.

Η μελέτη ITAC θα εντάξει 500 νοσηλευόμενους ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω που θα παρέχουν την συγκατάθεση τους μετά από ενημέρωση, που εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 για λιγότερο από 12 ημέρες και δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (π.χ δεν θα είναι διασωληνωμένοι ή σε σοκ).

Η ένταξη των αρρώστων θα γίνει σε 58 κέντρα στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα τυχαιοποιηθούν να λάβουν εγχύσεις είτε υπεράνοσης ανοσοσφαιρίνης έναντι του κορονοϊού μαζί με remdesivir είτε εικονικό φάρμακο (placebo) και remdesivir. Ούτε οι συμμετέχοντες ούτε η ομάδα μελέτης θα γνωρίζουν ποιος λαμβάνει ποιο θεραπευτικό σχήμα.

Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ITAC είναι να συγκρίνει την κλινική κατάσταση των συμμετεχόντων στην ομάδα συνδυασμένης θεραπείας με τους συμμετέχοντες στην ομάδα που θα λάβει μόνο remdesivir την 7η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας.

Μια ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης των δεδομένων και της ασφάλειας (DSMB) θα επανεξετάσει τα προσωρινά δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ασθενών καθώς και την ακεραιότητα της μελέτης.

Πανικός στην Ευρώπη – Προσπαθεί να αποφύγει τα lockdown αλλά οι περιορισμοί αυξάνονται

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 έχει φτάσει στα όρια των κορυφώσεων του περασμένου Απριλίου, δείχνοντας ότι το «δεύτερο κύμα» είναι εδώ και δείχνει τα δόντια του.

Βέβαια, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τότε τα αυξημένα κρούσματα, που καταγράφηκαν αφού είχαν επιβληθεί καθολικά λοκντάουν, αντανακλούσαν την πραγματικότητα της διασποράς του κοροναϊού πριν την επιβολή των μέτρων και το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασία σε κρίσιμους χώρους όπως τα γηροκομεία.

Τώρα τα αυξημένα κρούσματα αφορούν τη διασπορά του ιού σε χώρες όπου υπήρξε εν μέρει τουλάχιστον επιστροφή στην «κανονικότητα» από τις αρχές του καλοκαιριού, που σημαίνει περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές αλλά και περισσότερες ευκαιρίες μετάδοσης, αλλά και τον σημαντικά αυξημένο αριθμό τεστ που γίνεται.

Από την άλλη, βέβαια η θνησιμότητα δεν έχει ακολουθήσει τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων. Ακόμη και εάν καταγράφεται αύξηση, τα πράγματα απέχουν πολύ από τις τραγικές στατιστικές του Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Η μείωση της θνησιμότητας αντανακλά δύο βασικές παραμέτρους: το ότι βελτιώθηκαν σημαντικά τα πρωτόκολλα προστασίας των ευπαθών, ιδίως σε χώρους όπως τα γηροκομεία, αλλά και τη βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα βαριά περιστατικά, αποτέλεσμα και της διαρκώς αυξανόμενης γνώσης που έχουμε για τη διαχείριση της ασθένειας.

Ωστόσο η ανησυχία είναι μεγάλη στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς παρότι ο κύριος όγκος των κρουσμάτων είναι ήπια, εντούτοις η αύξηση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σημαίνει και αύξηση των βαριών περιστατικών, αυτών δηλ. που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ ή ακόμη και διασωλήνωση. Ο φόβος, δηλαδή που επανέρχεται είναι αυτός της εξάντλησης των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το «δεύτερο κύμα»

Στη Γερμανια τα 4058 κρούσματα την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου σηματοδότησαν μια σημαντική αύξηση. Την ίδια στιγμή 487 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 239 διασωληνωμένοι, ο υψηλότερος αριθμός από τον περασμένο Ιούνιο. Και το άγχος είναι ότι όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, πράγμα που θα αυξάνει και την πιθανότητα των σοβαρών περιστατικών και αυτών που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο ζωής.

Την ίδια μέρα η Γαλλία κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με επιπλέον 18746 κρούσματα και 80 νεκρούς. Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ αυξήθηκε στους 1427. Αυτό είναι πιο χαμηλά από τους 7148 ασθενείς στις 8 Απριλίου, επάνω δηλ. στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο ανησυχεί τις αρχές το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή πάνω από το 30% των κλινών ΜΕΘ καλύπτεται από ασθενείς με COVID-19.

Στην Ιταλία στις 8 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 4458 νέα κρούσματα. Ήταν η πρώτη φορά που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 4.000 από τα μέσα Απρίλη.

Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου  12423 νέα κρούσματα και 126 επιπλέον θάνατοι στη χώρα που έχει το συνολικότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Δυτική Ευρώπη (848324), την ώρα που ένα δικαστήριο της Μαδρίτης ακύρωσε ουσιαστικά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τοπικά λοκντάουν στην Ισπανική πρωτεύουσα, απόφαση με την οποία είχε διαφωνήσει η τοπική κυβέρνηση.

Ανάλογη είναι η εικόνα που υπάρχει και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: αύξηση των κρουσμάτων σε αριθμούς που παραπέμπουν στην κορύφωση του πρώτου κύματος, πολύ χαμηλότεροι αριθμοί θανάτων και σταδιακή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Τα διλήμματα των κυβερνήσεων

Στο «πρώτο κύμα», υπό το βάρος του φόβου αλλά και του σημαντικού αριθμού θυμάτων μέσα σε βραχύ χρόνο, οι κυβερνήσεις προχώρησαν στα «οριζόντια» λοκντάουν που στο τέλος όντως κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τη μετάδοση, επιτρέποντας, στην Ευρώπη, μια ανάπαυλα το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, αυτά τα μέτρα είχαν πολύ μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, βυθίζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες υφέσεις, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να σπεύσουν να πάρουν μέτρα για να αποφύγουν την κατάρρευση οικονομιών και κοινωνιών.

Όμως, ήδη από τότε ήταν σαφές ότι το μέτρα του λοκντάουν είχε ληφθεί με τη λογική ότι θα ήταν χρονικά περιορισμένο. Τώρα, όμως, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα μιας πανδημίας που θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη και για την οποία το εμβόλιο θα έρθει μετά από μερικούς μήνες και βεβαίως όταν θα έρθει δεν θα είναι εύκολο να εμβολιαστεί μεμιάς όλος ο πληθυσμός.

Την ίδια στιγμή οι επιδημιολόγοι έχουν κάνει σαφές ότι δεν αρκεί η λογική της επιβολής ενός ακόμη σύντομου λοκντάουν. Αυτό απλώς θα μετέθετε στο χρόνο την επόμενη κορύφωση που με τη σειρά της θα απαιτούσε εκ νέου περιοριστικά μέτρα κ.ο.κ. Θα μπορούσε κανείς να προτείνει το λοκντάουν έως ότου είναι δυνατός ο μαζικός εμβολιασμός, όμως αυτό είναι περισσότερο μια «νοητική άσκηση» παρά ένα πραγματικό ενδεχόμενο, εφόσον είναι δεδομένο ότι κάτι θα είχε τρομακτικό κόστος και θα απειλούσε με κοινωνική κατάρρευση.

Αυτό οδηγεί σε μια άλλη λογική, επίσης δύσκολη: διαρκείς παρεμβάσεις και περιοριστικά μέτρα που δεν θα έχουν «οριζόντια» μορφή. Αυτό φαίνεται από τα μέτρα που ανακοινώνονται: νέοι περιορισμοί στη λειτουργία των χώρων εστίασης (μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.), ως προς το ωράριο και την πυκνότητα των πελατών, προσωρινές αναστολές λειτουργίας τέτοιων χώρων, επέκταση της χρήσης μάσκας και διαρκή προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας.

Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα (άρα και του μεγαλύτερου συνωστισμού σε κλειστούς χώρους σε αντίθεση με τη θερινή στροφή σε υπαίθριους χώρους») διαμορφώνει πίεση για επιπλέον μέτρα, που σε αυτή τη φάση οι κυβερνήσεις δείχνουν να προκρίνουν να τα παίρνουν σε τοπικό επίπεδο, παρά σε πανεθνικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε αντιδράσεις, όπως φάνηκε από την περίπτωση των διαμαρτυριών στη Μαδρίτη γι’ αυτό που χαρακτηρίστηκε ως ένα τοπικό «ταξικό λοκντάουν».

Ταυτόχρονα, η όλη ατμόσφαιρα που δημιουργείται ήδη εν μέρει οδηγεί σε αλλαγές συμπεριφοράς  των πολιτών που παραπέμπουν σε συνθήκη λοκντάουν, με περιορισμούς μετακινήσεων.

Όλα αυτά αναμένεται να διαμορφώσουν και νέα πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και άρα να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

Συστήματα υγείας στο όριο

Την ίδια στιγμή η προοπτική αύξησης των κρουσμάτων γεννά και την ανησυχία για τα συστήματα υγείας, ακόμη και σε χώρες όπου αυτά είναι αναπτυγμένα και απέφυγαν την κατάρρευση ακόμη και στην κορύφωση.

Στη Γαλλία το Ινστιτούτο Παστέρ υποστήριξε ότι με βάση τα στατιστικά του μοντέλα τα νοσοκομεία πολλών περιοχών θα φτάσουν στο όριό τους μέχρι τον Νοέμβριο, ιδίως στην Ile-de-France (που περιλαμβάνει και το Παρίσι), όπου τα πράγματα μπορεί να φτάσουν στο όριο νωρίτερα.

Η διαπίστωση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο το ερώτημα γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για 12.000 κλίνες ΜΕΘ (το μέγιστο που έφτασε τον Απρίλιο ο συνολικός αριθμός διαθέσιμων ΜΕΘ ήταν 7.0000). Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde η αιτία ήταν ότι για να καταστεί δυνατή αυτή η αύξηση χρειάζονταν επιπλέον προσλήψεις 24.000 νοσηλευτών και 10.500 θέσεων βοηθητικού προσωπικού.

Πηγές:

https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-marathonios-mahi-me-covid-19-maska-gia-dyo-hronia

https://ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/137190/koronoios-se-pia-kentra-igias-borite-na-kanete-dorean-test-covid-19/

https://www.protothema.gr/world/article/1053130/koronoios-neo-diagnostiko-test-deihnei-to-apotelesma-se-molis-pede-lepta/, Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://www.newsbeast.gr/health/arthro/6709884/pos-leitoyrgei-i-chorigisi-yperanosis-anososfairinis-kai-remdesiviris-stoys-astheneis-me-koronoio

https://www.tovima.gr/2020/10/09/society/koronaios-synagermos-se-etaireia-mpaxarikon-13-krousmata/

https://www.in.gr/2020/10/09/world/panikos-stin-eyropi-prospathei-na-apofygei-ta-lockdown-alla-oi-periorismoi-ayksanontai/

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-391-nea-kroysmata-9-10-anakoinosi-eody

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments