280 κρούσματα-Στο 50% από αύριο η πληρότητα της εστίασης στις περιοχές υψηλού κινδύνου-Γίνεται πιο μεταδοτικός και επικίνδυνος ο κορωνοϊός;-Επιβιώνει 28 μέρες σε οθόνες κινητών και επιφάνειες-Έρευνα: Μόνο οι μισοί Έλληνες θα έκαναν το εμβόλιο-Δοκιμές αντιφυματικού εμβολίου κατά του ιού

Στα 280 είναι τα κρούσματα σήμερα 11/10 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, όπως τα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν καταγραφεί  13 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 280 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 41 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22358, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3271 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9093 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

93 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 26 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 449 θανάτους συνολικά στη χώρα. 169 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα 141 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Στο 50% από αύριο η πληρότητα της εστίασης στις περιοχές υψηλού κινδύνου -Ποιες είναι

Στο 50% της πληρότητάς της θα λειτουργεί από αύριο η εστίαση, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί και προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.

Η ανάρτηση Σταμπουλίδη για την εστίαση
Σε ανάρτησή του στο twitter ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνει: «Από αύριο στις περιοχές υψηλού κινδύνου ‪covid19.gov.gr/covid-map εφαρμόζονται ενδεικτικά: 1) στην εστίαση 50% πληρότητα, 4 καθήμενοι, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ‪00:00-05:00 κλειστά 2) αναλογία τμ/άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ.

Στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, Αττική, Αχαϊα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Σάμος, Κέα – Κύθνος, Λέσβος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε: «Εχουμε υποχρέωση όλοι μας να οδηγήσουμε τις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ηπιότερο επίπεδο, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρίνει την απόδοση των μέτρων».

Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού παρουσίασε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, ο οποίος χωρίζει την Ελλάδα σε 4 επίπεδα επικινδυνότητας με την Αττική να βρίσκεται στο τρίτο (πορτοκαλί), το λεκανοπέδιο απέχει αρκετά από το επίπεδο 4 (καμία περιοχή της χώρας δεν είναι σε αυτό το επίπεδο). «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

-Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι στα 4 άτομα.

-Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

-Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο

Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς: «Έχω άγχος πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα»

«ΝΑΙ» στην χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους λέει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, φανερά προβληματισμένος και αγχωμένος για την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Όπως είπε, το κράτος πρέπει να πείσει τους πολίτες για τη σημασία της χρήσης μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους και όχι να επιβάλλει την χρήση της
ως ένα ακόμα μέτρο.

Ακόμη, τόνισε πως ο κόσμος έχει κουραστεί τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως από τα μέτρα προστασίας. «Θα πρέπει η μάσκα να γίνει κάτι σαν το πορτοφόλι, ένα σύνεργο που έχουμε καθημερινά, ένα αντικείμενο το οποίο έχουμε πάντα μαζί μας και το χρησιμοποιούμε», δήλωσε.

Ο κ. Λαζανάς επεσήμανε ότι η μάσκα είναι χρήσιμη όχι μόνο για την προστασία από τον ιό αλλά και από άλλες λοιμώξεις και εποχιακές γρίπες, ενώ φάνηκε αρκετά ανήσυχος σε ό,τι αφορά στο επόμενο διάστημα. «Έχω άγχος πώς θα βγάλουμε το χειμώνα…», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο σύστημα Υγείας, ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για να δοθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού και οι παλιές υποδομές.

Γώγος: Η πίεση στην Αττική είναι σε διασωληνωμένους και ΜΕΘ

Για τη κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Αυτή την στιγμή, όπως είπε στην τηλεόραση του ANT1, είμαστε «σε επίπεδο χαμηλού συναγερμού», ωστόσο επεσήμανε ότι το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ανάγκη για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ». «H κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική καθώς υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως είπε η εικόνα είμαι καλύτερη.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο σημείο είναι να έχουμε τα διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα ή πάνω από 1000 κάθε ημέρα». Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η κατάσταση είναι σε σχετικά καλό επίπεδο, ενώ παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί για την γρίπη.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό ήταν δέκα. Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός τους άγγιζε τους 40, την 1η Οκτωβρίου ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 89 και το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι 100 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ από τους διασωληνωμένους – 1.216 κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα
Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 100 για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που η Αττική μετρά πάνω από 1.200 κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα.

Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πίεση που ασκείται στο δημόσιο σύστημα υγείας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε για πρώτη φορά σε τριψήφιο νούμερο.

Σε ό,τι αφορά τους φόβους για μείωση άλλων χειρουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει μια στρατιά από ΜΕΘ. Όταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση, η οποία θα είναι παροδική. Αν και εφόσον αυτό χρειαστεί, μπορούμε να πάμε κάποια χειρουργεία αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική για μία ακόμα εβδομάδα
Μπορεί χθες στην Αττική να εντοπίστηκαν… μόλις τα 165 από τα 306 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ωστόσο τις τελευταίες επτά ημέρες οι μολύνσεις από κορωνοϊό στο λεκανοπέδιο ξεπέρασαν τις 1.200.

Συγκεκριμένα

Σάββατο 10/10: 165 κρούσματα

Παρασκευή 9/10: 161 κρούσματα

Πέμπτη 8/10: 219 κρούσματα

Τετάρτη 7/10: 194 κρούσματα

Τρίτη 6/10: 213 κρούσματα

Δευτέρα 5/10: 167 κρούσματα

Κυριακή 4/10: 97 κρούσματα

Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού παρουσίασε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, ο οποίος χωρίζει την Ελλάδα σε 4 επίπεδα επικινδυνότητας με την Αττική να βρίσκεται στο τρίτο (πορτοκαλί), το λεκανοπέδιο απέχει αρκετά από το επίπεδο 4 (καμία περιοχή της χώρας δεν είναι σε αυτό το επίπεδο). «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι στα 4 άτομα.

Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο

Γίνεται πιο μεταδοτικός και επικίνδυνος ο κορωνοϊός; Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις

Εργαστηριακά, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει χιλιάδες μεταλλάξεις του κορωνοϊού Sars-Cov-2 και οι περισσότερες καταλήγουν σε μικρές αλλαγές.

Οι μεταλλάξεις ενός ιού είναι μια κατάσταση κοινή σε μια πανδημία, λένε οι επιστήμονες, οι  οποίοι ψάχνουν να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid-19.

Ο νέος κορωνοϊός που απειλεί την οικουμένη έχει μεταλλαχτεί λοιπόν από την έναρξη της πανδημίας. Έχει γίνει όμως και πιο επικίνδυνος;

Εργαστηριακά, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει χιλιάδες μεταλλάξεις του κορωνοϊού Sars-Cov-2 και οι περισσότερες καταλήγουν σε μικρές αλλαγές.

Υπάρχει όμως και μία παραλλαγή, που ονομάζεται D614G, η οποία πιστεύεται ότι έχει διευκολύνει τον ιό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτή η μετάλλαξη θεωρείται ότι έλαβε χώρα μετά το αρχικό ξέσπασμα στην Κίνα και εξαπλώθηκε γρήγορα μετά την άφιξη της Covid-19 στην Ευρώπη.

Από τα τέλη Ιουνίου μάλιστα, η μετάλλαξη D614G εντοπίζεται σταθερά σε όλα σχεδόν τα δείγματα κορωνοϊού του πλανήτη. Και ο τρόπος δράσης της D614G κρίνεται πως βελτιώνει την ικανότητα του ιού να προσβάλει ανθρώπινα κύτταρα.

Παρά το γεγονός ότι η πλήρης δράση της συγκεκριμένης και εξόχως ύποπτης μετάλλαξης δεν είναι ακριβώς σαφής για την ώρα, υπάρχουν μελέτες που τη θεωρούν πιο μεταδοτική από την αρχική μορφή του ιού.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σήμερα κολλούν περισσότεροι άνθρωποι και με πιο γρήγορο ρυθμό. Δεν σημαίνει όμως πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η φύση της Covid-19 έχει γίνει πιο σοβαρή.

Για τις μεταλλάξεις του ιού ανησυχεί η επιστήμη, που αυξάνουν τον κίνδυνο της επαναμόλυνσης. Στο Χονγκ Κονγκ έχει εντοπιστεί από τις 24 Αυγούστου η πρώτη πιθανή επαναμόλυνση από τον κορωνοϊό, 4,5 μήνες μετά την αρχική νόσο.

Στο διάστημα αυτό έχουν καταγραφεί αρκετές μεταλλάξεις του ιού και ίσως αυτό να ευθύνεται για το φαινόμενο της εκ νέου μόλυνσης.

Επιβιώνει 28 μέρες σε οθόνες κινητών και επιφάνειες

Επιστήμονες της Αυστραλίας βρήκαν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων.

Επιστήμονες της Αυστραλίας βρήκαν ότι ο κοροναϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας«Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες (σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως πχ το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο). Επίσης αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε εκείνα από πλαστικό υλικό.

Ανάγκη για καλές πρακτικές

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», τόνισε η δρ Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

«Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2», πρόσθεσε.

Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κοροναϊού μειώνεται. Υπό διερεύνηση παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η ποσότητα του κοροναϊού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί η λοίμωξη Covid-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: Μόνο οι μισοί Έλληνες θα έκαναν το εμβόλιο

Έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τη Metron Analysis αποκαλύπτει πως η Covid-19 έχει μεταμορφώσει τη ζωή μας τους τελευταιους μήνες – Λιγότερο αισιόδοξοι και πιο φοβισμένοι, αλλά συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι οι περισσότεροι πολίτες – Πόσοι τηρούν τα μέτρα και πόσοι θα εμβολιάζονταν;

Δείτε περισσότερα: protothema.gr

«Εγκεφαλική ομίχλη»: Το σύμπτωμα του κορωνοϊού που εμφανίζεται μετά από μήνες προβληματίζει τους επιστήμονες

Για τον Μιραμπάι Νίκολσον ΜακΚέλαρ, ο κορωνοϊός ήταν μια εμπειρία με ήπια συμπτώματα από μικρούς πόνους στο στήθος μέχρι και ημικρανία έντεκα περίπου ημερών.

Όλα αυτά στην αρχή. Επτά μήνες αργότερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο 36χρονος από την Αυστραλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συμπτώματα, αυτή τη φορά διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης και της δυσκολίας στη μνήμη, που συχνά περιγράφεται ως «εγκεφαλική ομίχλη».

«Η κατάσταση αυτή αντανακλά στην ουσία την κατάσταση του εγκεφάλου με βάση την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά. Λέγεται αλλιώς και γνωστική εξασθένηση», λέει ο ΜακΚέλαρ.

Οι συνέπειες, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, δεν είναι καθόλου απλές. «Δεν μπορώ να δουλεύω περισσότερο από μία έως δύο ώρες την ημέρα και ακόμη και το να φεύγω από το σπίτι για ψώνια είναι μια πρόκληση», τονίζει.

«Όταν κουράζομαι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και κάθε μέρα είναι μια δύσκολη κατάσταση. Μερικές φορές το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι στο κρεβάτι και να παρακολουθώ τηλεόραση», λέει.

Ο νεαρός άνδρας εξηγεί πως συχνά δεν μπορεί να κάνει μια συνεκτική συνομιλία, να γράψει ένα μήνυμα ή να στείλει ένα μέιλ. Δεν ζει, απλά υπάρχει, αναφέρει.

Ο Δρ. Μισέλ Ζάντι, σύμβουλος του Queen Square Institute of Neurology επισημαίνει πως έχει γνωρίσει κι άλλους ασθενείς που ζουν σε αυτή την κατάσταση εδώ και μερικούς μήνες. Μερικοί από αυτούς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο ή την εντατική, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που το πέρασαν στο σπίτι.

«Το ποσοστό των ατόμων με αυτά τα συμπτώματα ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού είναι άγνωστο, μερικές μελέτες κάνουν λόγο για 20%, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν ισχύει κάτι τέτοιο», σχολιάζει.

Ο Ζάντι τονίζει επίσης πως και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί δυσκολίες στη σκέψη και τη συγκέντρωση από ασθενείς που αντιμετώπιζαν παρόμοιες καταστάσεις.

Βρετανία : Δοκιμές αντιφυματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιφυματικό εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin) θα δοκιμασθεί σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή του βρετανικού συστήματος υγείας για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά της Covid-19, δήλωσαν ερευνητές που διευθύνουν το βρετανικό σκέλος μιας παγκόσμιας δοκιμής.

Το εμβόλιο Βάκιλλος Καλμέτ-Γκερέν (BCG), που χρησιμοποιείται για την προστασία από τη φυματίωση, προκαλεί εκτεταμένη εγγενή απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει φανεί πως προστατεύει εναντίον μόλυνσης ή σοβαρής νόσου από άλλα παθογόνα του αναπνευστικού.

«Το BCG έχει φανεί πως ενισχύει την ανοσία με γενικό τρόπο, κάτι που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Κάμπελ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ.

«Επιδιώκουμε να διαπιστώσουμε αν το εμβόλιο BCG μπορεί αν βοηθήσει στην προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν από την Covid-19. Αν το κάνει, μπορούμε να σώσουμε ζωές κάνοντας ή συμπληρώνοντας αυτόν τον διαθέσιμο και μη δαπανηρό εμβολιασμό».

Η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τμήμα μιας υφιστάμενης δοκιμής με επικεφαλής την Αυστραλία, η οποία άρχισε τον Απρίλιο και έχει επίσης σκέλη στην Ολλανδία, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Το εμβόλιο BCG δοκιμάζεται επίσης ως προστασία κατά της Covid-19 στη Νότια Αφρική.

Πηγές:

https://www.tanea.gr/2020/10/11/science-technology/koronaios-epivionei-28-meres-se-othones-kiniton-kai-epifaneies/, Πηγή: ΑΜΠΕ

https://newpost.gr/ygeia/5f829abd0170688e5ef4f336/ginetai-pio-metadotikos-kai-epikindynos-o-koronoios-ti-ishyei-gia-tis-metallaxeis

https://www.newsbreak.gr/ellada/135244/loimoxiologos-marios-lazanas-echo-agchos-pos-tha-vgaloyme-ton-cheimona/

https://www.iefimerida.gr/ellada/gogos-koronoio-piesi-diasolinomenoys-meth

https://www.huffingtonpost.gr/entry/eykefalike-omichle-to-semptoma-toe-koronoioe-poe-emfanizetai-meta-apo-menes-provlematizei-toes-epistemones_gr_5f817efbc5b62f97bac31b9a?utm_hp_ref=gr-homepage

https://www.in.gr/2020/10/11/world/vretania-dokimes-antifymatikou-emvoliou-kata-tou-koronaiou/, Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-sto-50-i-plirotita-tis-estiasis

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6715444/eody-280-kroysmata-simera-11-10-dekatreis-neoi-thanatoi?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

προηγούμενο
επόμενο