Δρ. Γιώργος Παυλάκης: «Τυχερός» που αρρώστησε τώρα ο Τραμπ και υπάρχουν ελπιδοφόρα φάρμακα

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Το γεγονός ότι οι γιατροί του προέδρου Τραμπ έδρασαν γρήγορα και  τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, δίνοντάς του κοκτέιλ της Regeneron, θα είναι ευκολότερο για τα μονοκλωνικά αντισώματα να δουλέψουν, είπε στη Greek News o Δρ. Γιώργος Παυλάκης, Γιατρός-Ερευνητής που εργάζεται για πολλά χρόνια σε εμβόλια και ανοσοθεραπείες για καρκίνο και AIDS.

Μάλιστα θεωρεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «τυχερό» που αρρώστησε ώρα,  και υπάρχουν ελπιδοφόρα φάρμακα.

«Πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε τίποτε για να βοηθηθεί κάποιος σαν τον πρόεδρο Τραμπ. Σήμερα υπάρχουν πολλά και ελπιδοφόρα φάρμακα», ανέφερε ο γνωστός Έλληνας ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ. Με δεδομένη την προσέγγιση της ασθένειας και της πανδημίας, από μέρους του προέδρου Τραμπ, για πολλούς το γεγονός ότι τελικά ασθένησε ο ίδιος ηταν φυσιολογική εξέλιξη.

Απ. Ναι, δυστυχώς, ο ιός τιμωρεί αυτούς που δεν τον σέβονται, χωρίς να ενδιαφέρεται για τίτλους και αξιώματα. Είχε δηλωθεί ότι η πανδημία τελείωσε, και όλοι προσπαθούσαν να μεταθέσουν την προσοχή από την πανδημία σε άλλα θέματα. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να αγνοούμε τον ιό, ούτε να παρασιωπούμε αυτά που κάνει. Αυτό είναι φοβερό, βλαβερό και πολύ φοβούμαι και θανατηφόρο για πολλούς ανθρώπους.

Ερ. Πόσο ανησυχητικό είναι ότι ο πρόεδρος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο;

Απ. Από τους επιβαρυντικούς παράγοντες – της ηλικίας και του βάρους – ενός ανθρώπου σαν τον πρόεδρο Τραμπ, είχε 4-5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπως και έγινε. Έχει αρκετές πιθανότητες επίσης να χειροτερεύσει, εκτός και δράσουν τα φάρμακα που πήρε νωρίς.

Ερ. Έχει όμως και την δυνατότητα της καλύτερης περίθαλψης από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.

Απ. Ναι, είναι αναμενόμενο ότι ο πρόεδρος θα έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Πήρε ήδη φάρμακα που δεν είναι διαθέσιμα ακόμα σε σας και σε μένα. Αυτό από την άλλη μεριά, αν ο πρόεδρος πάει καλά, υπογραμμίζει και την πρόοδο που έχει γίνει για την αντιμετώπιση της ασθένειας, που είναι εντυπωσιακή. Είναι όντως παρήγορο και δείχνει πόσο βελτιώνεται η κατάσταση για τους μολυσμένους που έχουν βαρύτερα συμπτώματα . Πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε τίποτε για να βοηθηθεί κάποιος σαν τον πρόεδρο Τραμπ. Σήμερα υπάρχουν πολλά και ελπιδοφόρα φάρμακα.

Ερ. Τα φάρμακα που ακούστηκαν ότι του χορηγούνται, όπως το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron, είναι θεραπείες εγκεκριμένες και αποτελεσματικές;

Απ. Αυτά που γνωρίζουμε από τις πρώτες ανακοινώσεις της Regeneron δείχνουν ότι τα αντισώματά τους είναι ασφαλή και ελπιδοφόρα. Δεν ξέρουμε όλα τα δεδομένα, καθώς η Regeneron θα ανακοινώσει πολύ σύντομα, περισσότερα πράγματα για τις μελέτες της. Κρίνοντας από αυτά που γνωρίζω, τα αντισώματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Προσωπικά το τονίζω ήδη από την άνοιξη, ότι τα μονοκλωνικά θα είναι το πρώτο θεραπευτικό εργαλείο όπου θα μπει στην κλινική με αξιώσεις, για να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών. Το δεύτερο φάρμακο, Remdesivir, είναι εγκεκριμένο και δίνεται σε άτομα που είναι συμπτωματικά.

Στο υπέρ της κατάστασης του προέδρου Τραμπ είναι πως οι γιατροί του έδρασαν γρήγορα και αποφασιστικά, θα είναι ευκολότερο για τα μονοκλωνικά αντισώματα να δουλέψουν εναντίον του ιού.

Ερ. Πως κατά την άποψή σας η ασθένεια του προέδρου θα παίξει με όλους αυτούς που τον ακολουθούσαν στην υποτίμηση του κινδύνου από την πανδημία και διαδήλωναν εναντίον των μέτρων; Θα προβληματίσει;

Απ. Αυτή δεν είναι ερώτηση για μένα, αλλά για όσους έκαναν αυτές τις ασχήμιες και που κατέστρεψαν την εθνική προσπάθεια για να διώξουμε τον ιό. Υπάρχουν παραδείγματα χωρών που έκαναν πολλή καλύτερη δουλειά κι εμείς θα πρέπει να μιμούμαστε τα σωστά παραδείγματα. Η ανεύθυνη συμπεριφορά έχει δημιουργήσει μία απρόβλεπτη κατάσταση και μία καινούργια κρίση στις ΗΠΑ, της οποίας τις επιπτώσεις δεν γνωρίζει κανείς. Αντί να έχουμε μία ομαλή προεκλογική περίοδο βλέπουμε μπροστά μας ένα απίθανο σενάριο, ένα ρεάλιτι σόου που μπορεί να «σπάσει τα ταμεία», κινδυνεύει όμως να σπάσει και τη χώρα.

Ερ. Δηλαδή είμαστε ήδη στη β’ φάση της πανδημίας.

Απ. Η Ευρώπη είναι στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Η Αμερική δυστυχώς έχει μία μόνιμη κατάσταση συνεχούς επέκτασης της πανδημίας, γιατί δεν υπήρξε ποτέ πραγματική ύφεση από το πρώτο κύμα. Η Αμερική είναι μεγάλη χώρα και συνεχίζει να έχει τοπικές επιδημίες με διαφορά χρόνου, όπως είχαν προβλέψει πολλοί επιστήμονες την άνοιξη.

Ερ. Πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, οι οποίες μετά την αρχική καθυστέρηση έλαβαν τα σωστά μέτρα και έλεγξαν την πανδημία. Τώρα με το άνοιγμα των σχολείων και του εσωτερικού των εστιατορίων, βλέπουμε τα κρούσμα να ανεβαίνουν εκ νέου. Θα οδηγηθούμε σε νέο κλείσιμο;

Απ. Δυστυχώς όταν έλθει ο χειμώνας κι όλοι περιοριστούμε σε κλειστά μέρη, αυτό είναι παράδεισος για τον ιό. Υπάρχει ακόμη φόβος πως μέρη όπως η Νέα Υόρκη, τα οποία έχουν χτυπηθεί άσχημα, μπορούν να ξαναχτυπηθούν από ένα δεύτερο, ή τρίτο κύμα, ακριβώς επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωπου που δεν έχουν ακόμη «συναντήσει» τον ιό και θα νοσήσουν.

Ερ. Τι απαντάτε σε όσους λένε, «τι άλλο να κάνουμε, η χώρα θα καταστραφεί εντελώς οικονομικά αν παραμείνουμε κλειστοί, ας ανοίξουμε κι όσοι είναι να ζήσουν κι οι άλλοι ας πεθάνουν;»

Απ. Αυτές οι σκέψεις ισοδυναμούν με άπειρη βλακεία και το πλέον ηττοπαθές σενάριο/γνώμη. Δεν είμαστε αδύναμοι απέναντι στον ιό. Είμαστε πολύ δυνατοί αν κάνουμε τα σωστά πράγματα. Έστω κι αν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εμβόλια ή φάρμακα, πιστεύω ότι θα έλθουν σε λίγο και θα βοηθήσουν πολύ. Αλλά κι αν ακόμη δεν τα έχουμε, είμαστε πολύ δυνατοί αν τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας. Το τι ακριβώς χρειάζεται να κάνουμε εξαρτάται κι από την τοποθεσία που ζει κι εργάζεται ο καθένας. Πιθανόν να χρειάζονται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς χρόνους στο Μανχάταν και στην Αϊόβα. Αυτό όμως που είναι απόλυτα κοινό είναι η απόσταση, για να μην δίνουμε στον ιό την αφορμή για να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο και οι μάσκες. Το κακό που έγινε με την πολιτικοποίηση του θέματος της μάσκας, καθυστέρησε τον αγώνα εναντίον της επιδημίας. Και τέλος η καθαριότητα.

Αυτά είναι τα βασικά και θα πρέπει να αντιληφθούμε πως πρέπει να γίνονται όχι για λίγο χρονικό διάστημα, αλλά να καταστούν μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αν τα κάνουμε αυτά σε λίγο καιρό θα γλυτώσει και η οικονομία και θα γλυτώσουμε από πολλούς θανάτους και χρόνιες ασθένειες που θα προκαλέσει ο κορωνοϊος.

Σε αντίθετη περίπτωση, και η οικονομία θα καταστραφεί και – στο χειρότερο σενάριο – η πανδημία θα συνεχίσει να επεκτείνεται.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η επιδημία είναι ακόμα νωρίς και ακόμα επεκτείνεται παγκόσμια. [Δειτε το διαγραμμα].

Ερ. Πόσο μακριά είμαστε από το εμβόλιο;

Απ. Το εμβόλιο τον επόμενο χρόνο. Είναι αδύνατον ρεαλιστικά να μιλάμε ότι μπορούμε να έχουμε νωρίτερα ένα εμβόλιο το οποίο θα ξέρουμε ότι είναι και ασφαλές και δραστικό. Μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να σκεφτούμε ότι πρακτικά πρέπει να εφαρμόσουμε με μεγάλη αυστηρότητα μέτρα δημόσιας υγείας.

Ερ. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα;

Απ. Για τα φάρμακα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, προσωπικά νομίζω – και θα μας το δείξουν οι επόμενες μέρες και εβδομάδες καθώς θα τα δίνουμε σε ολοενα και περισσότερους– πως αν δίνουμε κατάλληλα, όσο πιο γρήγορα γίνεται και με την εποπτεία των θεραπόντων ιατρών τα μονοκλωνικά αντισώματα και το  Remdesivir, αυτά που παίρνει ο πρόεδρος, μπορούν να σώσουν ζωές. Έχουμε και τη δεξαμεθαζόνη και άλλα φάρμακα, άλλα αυτά είναι για επόμενες φάσεις της ασθένειας. Έχουμε αντιπηκτικές αγωγές που προφυλάσσουν από καταστροφές του καρδιαγγειακού και βασικών οργάνων. Αλλά τα φάρμακα δεν θα σταματήσουν την επιδημία. Την επιδημία θα την σταματήσουν όλα μαζί, η οργανωμένη δράση με μέτρα δημόσιας υγείας, μαζί με το εμβόλιο και τα φάρμακα. Όλα μαζί.

Ερ. Τι βλέπετε για την Ελλάδα;

Απ. Ανησυχώ περισσότερο από ποτέ τι θα συμβεί το χειμώνα.

Ερ. Μας ξέφυγε ο έλεγχος στη διάρκεια του καλοκαιριού;

Απ. Στην Αττική θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι χωρίς παραπάνω ουσιαστικές δράσεις, πολύ γρήγορα ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Παρατηρούμε και στην Ελλάδα τα ίδια φαινόμενα, όπως και άλλου. Δηλαδή, κόπωση του πληθυσμού, αντίδραση στα μέτρα δημόσιας υγείας, πολιτικοποίηση και ταραχές στη βάση ότι καταπατούνται οι ατομικές ελευθερίες, ενώ ο ιός είναι αυτός που έχει καταπατήσει τις ελευθερίες. Εγω ακόμα πιστεύω ότι είμαστε σε πόλεμο με τον ιό. Πρέπει δείχνουμε στρατιωτική πειθαρχία και υπακοή αυτόν τον καιρό, για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Η μάχη εναντίον του ιού δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς πειθαρχία. Πειθαρχία σημαίνει περιορισμός για όλους και ο περιορισμός γίνει για μια ανάγκη. Δεν μπορούμε να δρούμε ανεύθυνα – κι εγώ βλέπω πολλή ανευθυνότητα σε ολο τον κόσμο που τελικά κάνει κακό σε όλους, και σε αυτούς που πειθαρχούν. Μη συμμόρφωση με τα μέτρα, ιδίως όταν προέρχεται από ιθύνοντες κύκλους είναι καταστροφικό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέπτονται αυτοί οι άνθρωποι. Αντί να είναι μοντέλα και παραδείγματα για τον υπόλοιπο κόσμο, πως μπορούν ναι λέγονται ηγέτες και οδηγοί των άλλων, τη στιγμή που με την προσωπική τους στάση καταστρέφουν τον παγκόσμιο αγώνα εναντίον της πανδημίας.

Πηγή: https://www.greeknewsonline.com/dr-giorgos-pavlakis-tycheros-pou-arrostise-tora-o-trab-ke-yparchoun-elpidofora-farmaka/?fbclid=IwAR0xO4Q6X7Q6c2LQaeVVXpjx4WWUn68kyvWNV5ZW6nG3t1wU5vt_T8uuzaM

προηγούμενο
επόμενο