Θα καθόσουν να σε αποκεφαλίσουν για μερικές αρχαιότητες;

Αυτός ο άνθρωπος που γονατιστός περιμένει τον αποκεφαλισμό του, σε αυτή τη φωτογραφία, είναι ο Σύριος αρχαιολόγος Δρ. Ο Khaled Al-Asaad.

Ο Χάλεντ Άσαντ ήταν Σύρος αρχαιολόγος και ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Παλμύρας και για πολλές δεκαετίες ο επικεφαλής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

Ο Khaled Al-Asaad αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία των θησαυρών και των αρχαιοτήτων της πόλης Tadmor που τους είχε κρύψει πριν από την άφιξη του ISIS και αυτοί του έκοψαν το κεφάλι.

Ο Αλ-Αλ-Άσαντ εκτελέστηκε στην πλατεία μπροστά από το μουσείο, στο οποίο εργαζόταν για περισσότερα από 50 χρόνια. Το ακρωτηριασμένο σώμα του κρεμάστηκε στη συνέχεια σε μια στήλη .

Ο Khalid al-Assad ήταν ο βασικός φροντιστής των αρχαίων της Παλμύρας, και τον Ιούλιο του 2015 αιχμαλωτίστηκε από μαχητές του ISIS, αλλά παρά τα μακροχρόνια βασανιστήρια, δεν εξέδωσε την τοποθεσία των θησαυρών του Μουσείου και εκτελέστηκε στην κεντρικη πλατεία της Παλμύρας. 

Όταν έγινε σαφές ότι οι μαχητές θα αιχμαλωτίσουν την Παλμύρα, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον αλ Άσαντ έκαναν ό, τι μπορούσαν για να κρύψουν τις μοναδικές, ανεκτίμητες αρχαιότητες της Παλμύρα. Ήταν αυτός που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σωτηρία εκατοντάδων απλήρωτων τεχνουργημάτων, παίρνοντας τα από την Παλμύρα σε ασφαλές μέρος.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες του πρόσφεραν κατοικία και ιθαγένεια, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Συρία. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως. Ο Khaled Al-Asaad μιλούσε πέντε γλώσσες εκτός από έξι αρχαίες γλώσσες, μερικές από αυτές έχουν εξαφανιστεί εντελώς τώρα.

Τα βιβλία και η έρευνα του Khaled Al-Asaad αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο πολλών ιστορικών ειδικοτήτων που εξειδικεύονται στη μελέτη των αρχαιοτήτων και της ζωής της Μεσοποταμίας. Βραβεύτηκε από πολλά διεθνή βραβεία, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

– Ιππότης του Τάγματος Αξίας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

– Ιππότης του Τάγματος Αξίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μπολόνια

– Μετάλλιο Αξίας από τον Πρόεδρο της Τυνησιακής Δημοκρατίας.

– Το συριακό μετάλλιο αξίας, της πρώτης θέσης.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τοποθέτησαν μεσίστιες τις σημαίες τους στο θάνατό του, ενώ πολλά διεθνή μουσεία έχουν πάρει το όνομά του και αρκετά ιστορικά μνημεία έχουν κατασκευαστεί για αυτόν.

Οι μαχητές του ISIS, έκαναν σημαντικές καταστροφές στην Παλμύρα. Μεταξύ άλλων κατέστρεψαν το περίφημο Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες που έστεκε περήφανο στην είσοδο του Ρωμαϊκού Θεάτρου, ενώ από την μανία τους δεν γλίτωσε ούτε η πρόσοψη του αρχαίου Θεάτρου.

Ο 2.000 ετών ναός του Βήλου (Bel) και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, κατεδαφίστηκαν με εκρηκτικά, όπως επίσης και η Αψίδα, ενώ ισοπέδωσαν και  το στρατόπεδο του Διοκλητιανού (τρίτος αιώνας μ.Χ.).

Το Τετράπυλο είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Ήταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολώνες σε κάθε πλευρά.

Η Αψίδα, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Παλμύρας, ηλικίας 2.000 ετών. Ήταν το σύμβολο της αρχαίας πόλης της ρωμαϊκής εποχής, που έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο ναός του Βαάλ Σαμίν κατασκευάσθηκε το 17 μ.Χ., ενώ το κτίσμα επεκτάθηκε σημαντικά από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ. 

Η Παλμύρα, εξαιρετικά διατηρημένο σύνολο μιας ελληνιστικής – συριακής πόλης της ερήμου και εκπληκτική μαρτυρία ελληνιστικού πολιτισμού στα ρωμαϊκά και τα μετέπειτα χρόνια, είναι ένα σπουδαίο μνημείο το οποίο η UNESCO έχει χαρακτηρίσει θησαυρό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Παλμύρα υπάρχει ζωή από τα νεολιθικά χρόνια. Ηταν σταθμός καραβανιών και άρχισε να αναπτύσσεται την εποχή των Σελευκιδών.

Γνωστή και ως «Μαργαριτάρι της Ερήμου», η Παλμύρα είναι όαση, σε απόσταση 210 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού. Η πρώτη γνωστή αναφορά στο όνομα της πόλης χρονολογείται στον 19ο π.Χ. αιώνα, σε επιγραφή που την αναφέρει ως σταθμό για καραβάνια στον Δρόμο του Μεταξιού.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όμως, η πόλη γνωρίζει τη μεγαλύτερη ακμή της, που διαρκεί τέσσερις και πλέον αιώνες, μέχρι το 400 μ.Χ. Πριν από την επικράτηση του Χριστιανισμού τον 2ο αιώνα μ.Χ., οι κάτοικοι λατρεύουν τον σημιτικό θεό Βαάλ, ο ναός του οποίου είναι ένας από τους τρεις σημαντικότερους της πόλης, μαζί με εκείνους των θεοτήτων Γιαριμπόλ του Ηλιου και Αγκλιμπόλ της Σελήνης.

Η αρχαία αυτή πόλη επέζησε στο βάθος των αιώνων από πολέμους και φυσικές καταστροφές και κινδύνευσε να αφανιστεί από το καταστροφικό μένος των τζιχαντιστών.

Οι τζιχαντιστές έχουν εκτελέσει εκατοντάδες ανθρώπους στην Παλμύρα και τη γύρω περιοχή, πολλοί από αυτούς υπάλληλοι του μπααθικού καθεστώτος του προέδρου Ασαντ.

Σε ένα αποτρόπαιο περιστατικό, το Ι.Κ. χρησιμοποίησε παιδιά, που εκτέλεσαν 25 κυβερνητικούς στρατιώτες στο αρχαίο αμφιθέατρο της πόλης.

Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από την κινηματογραφική μεταφορά του γεγονότος στην ταινία “Blood of the Palms”

Πηγές:

https://www.facebook.com/joramvklaveren/photos/a.288998298456263/608235676532522/?type=3&theater

https://radar-gr.blogspot.com/2020/09/blog-post_849.html?fbclid=IwAR2YZGykDesGNUhDuGFWPxXf4dasiInL7yY9ICM8gQ7QIrw0DKRZY4L6uqM

http://ermionh.blogspot.com/2020/08/khaled-al-asaad-82.html

https://www.cnn.gr/kosmos/video/26838/h-palmyra-apo-psila-ti-apemeine-apo-ti-thaymasti-arxaia-politeia

https://www.kathimerini.gr/life/people/1026883/oi-froyroi-tis-palmyras/

https://www.iefimerida.gr/news/259837/i-palmyra-prin-kai-meta-mnimeia-2000-hronon-eginan-kommatia-apo-isis-eikones-vinteo

https://gr.euronews.com/2016/04/02/palmyra-s-past-not-beyond-repair

https://www.cnn.gr/kosmos/story/63662/syria-katestrepsan-to-romaiko-theatro-kai-to-tetrapylon-stin-palmyra-oi-tzixantistes-pics-vid

https://m.facebook.com/prohoramemedia/photos/a.1677078772551525/2668833900042669/?type=3&source=48

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments