Χυδαία πρόκληση Οκτάι: Δεν είναι σωστό να παραδώσουμε τα Βαρώσια σε αρουραίους-Η Άγκυρα αδειάζει Στόλτενμπεργκ–Τρεις νέες Navtex για 27 και 28 Οκτωβρίου-Ερντογάν: «Ναι, δοκιμάσαμε τους S-400, δεν θα ζητήσουμε και άδεια»

Σε μία χυδαία πρόκληση προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να παραδώσουμε ένα μέρος όπως τα Βαρώσια, που θα καθορίσει το μέλλον και θα πετύχει την οικονομική και ανάπτυξη του ψευδοκράτους, σε αρουραίους. Ο ίδιος είπε την Παρασκευή στον Ερσίν Τατάρ «θα προχωρήσουμε μέχρι τέλος στο θέμα των Βαρωσίων».

Το Κυπριακό, συνέχισε, είναι κοινή υπόθεση και θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την πολιτική ισότητα, την κυριαρχία των Τ/κ και την δίκαιη κατανομή των πόρων.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος που ήταν ο πρώτος φιλοξενούμενος του νέου Τ/κ ηγέτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είπε ότι την νέα περίοδο θα εργαστούν πιο στενά και με περισσότερη συνεργασία με το ψευδοκράτος για την ευμάρεια της «χώρας» και του «λαού», με την «κυβέρνηση» Τατάρ, όπως είπε. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν σε ότι αφορά το θέμα του νερού και είπε πως  θα εργαστούν εντατικά και σε άλλους τομείς.

Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον κ. Οκτάι για την παρουσία του, λέγοντας πόσο τον ικανοποιεί. “Με την μητέρα πατρίδα Τουρκία”, πρόσθεσε, έχουν εργαστεί σκληρά στην κοινή υπόθεση του Κυπριακού και σημείωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα τους.

Η δημοκρατία και η πολιτική βούληση φάνηκαν τις κάλπες, ανέφερε ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι στις διαπραγματεύσεις θα εργαστεί από κοινού με την Τουρκία και είναι σημαντικό να υπάρχει αρμονική συνεργασία με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία προς όφελος των κοινών τους συμφερόντων.

Θα εργαστεί, πρόσθεσε, για να δείξει στη διεθνή κοινότητα “τα λάθη που έχουν πράξει οι Ε/κ”  και δίδει σημασία στο να προχωρήσει η πενταμερής σύνοδος που πρότεινε, όπως είπε, η Τουρκία.

Ευχαρίστησε και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν για την πρόσκληση, λέγοντας ότι θα είναι στην Τουρκία η πρώτη του επίσκεψη ως «πρόεδρος» του ψευδοκράτους.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια» ήταν μια σωστή απόφαση και έχει σημασία για το μέλλον του ψευδοκράτους, από οικονομικής πλευράς. Αυτή η κίνηση δεν αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, γιατί θα αποδοθούν τα δικαιώματα στους ιδιοκτήτες και αυτό θα γίνει υπό τη “διοίκηση” του ψευδοκράτους, ανέφερε.

Η Άγκυρα Αδειάζει Στόλτενμπεργκ – Νέα Navtex ανήμερα των εθνικών επετείων

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Τουρκία, καθώς λίγες ώρες αφότου ο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν, την αναστολή προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο ανήμερα των εθνικών τους εορτών, η Άγκυρα εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX για 27 και 28 Οκτωβρίου.

Αυτές είναι οι τρεις νέες Νavtex:

http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/all-stations/23-all-stations/antalya-navtex-station/7418-turnhos-n-w-1326-20

http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/all-stations/23-all-stations/antalya-navtex-station/7416-turnhos-n-w-1325-20

http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/all-stations/23-all-stations/antalya-navtex-station/7414-turnhos-n-w-1324-20

Νωρίτερα λοιπόν μετά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επεσήμανε ότι «οι δύο χώρες συμφώνησαν να ακυρώσουν τις ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα γύρω από τις εθνικές γιορτές. Καλωσορίζω αυτήν την απόφαση, πολύ ευπρόσδεκτο βήμα και για μία ακόμη φορά θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και την Τουρκία, δυο σημαντικούς συμμάχους για την ευελιξία τους και την δημιουργική προσέγγισή τους» τόνιζε και είχε καταλήξει λέγοντας: «Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λόγια και τις πράξεις  ώστε να μειώσουμε περαιτέρω την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Μετωπική Ερντογάν κατά ΗΠΑ: «Ναι, δοκιμάσαμε τους S-400, δεν θα ζητήσουμε και άδεια»

Τη δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως αυτή ήταν επιτυχημένη.

Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός και ειδικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400.

«Οι δοκιμές ήταν σωστές, έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται. Η προσέγγιση των ΗΠΑ δεν είναι δεσμευτική για μας για κανέναν λόγο, γιατί τι νόημα έχει να τους έχουμε αν δεν τους δοκιμάσουμε; Φυσικά και δεν πρόκειται να συμβουλευτούμε τις ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα. Όχι μόνο για τους S-400, αλλά για πολλά από τα βαρέα και ελαφριά όπλα μας. Για μερικά από αυτά που έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές και τώρα με παρόμοιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις δοκιμές και τις ασκήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στην τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT.

O Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στους ελληνικούς S-300, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον δεν ρωτάει την Αθήνα για αυτούς τους πυραύλους. «Προφανώς το ρωσικό όπλο που έχουμε τους ενοχλεί. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δρόμο μας».

H είδηση της δοκιμής του συστήματος S-400 είχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες τους ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «οποιαδήποτε δοκιμή του συστήματος αεράμυνας S-400 θα ήταν λυπηρή».

Την είδηση για τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος είχε επιβεβαιώσει την Πέμπτη και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ,σημειώνοντας πως η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην αγορά ενός συστήματος πυραύλων «Patriot» από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι αγόρασε τους S-400.

Έχουμε κάθε δικαίωμα στις συζητήσεις για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ

«Η Τουρκία έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε μια λύση για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όπως και η Ρωσία», διεμήνυσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως ελπίζει οι δύο χώρες να μπορέσουν να συνεργαστούν προς τον στόχο αυτό.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ομάδα του Μινσκ (Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ) δεν έχει επιδείξει πρόοδο στην επίλυση της κρίσης.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία στη Συρία και στη Λιβύη. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα και στο Καραμπάχ και να λύσουμε το πρόβλημα επιτέλους» σχολίασε.

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Τραμπ προσφέρει κάλυψη στον Ερντογάν

Στο ναδίρ είναι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό με την ταξιδιωτική οδηγία καθώς πάγωσαν οι υπηρεσίες πολιτών και βίζας στα προξενεία των ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω προειδοποιήσεων για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου «πρόκειται για μία ευθεία απειλή στις σχέσεις των δύο χωρών». Παρ’ όλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ «προσφέρει κάλυψη στον Ερντογάν, προκειμένου να μην καταστραφεί οικονομικά η χώρα» σχολίασε σχετικά με τους πυραύλους S-400.  Aντίθετα ο Πομπέο σκέφτεται διαφορετικά, σύμφωνα με πληροφορίες του το State Department έχει τρεις επιλογές για κυρώσεις στην Τουρκία.  

Υπενθυμίζεται ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας την Παρασκευή, τονίζοντας ότι έλαβε αναφορές για πιθανή επίθεση εναντίον Αμερικανών και άλλων αλλοδαπών και ανέστειλε προσωρινά τις προξενικές υπηρεσίες

Νέα απόπειρα της Τουρκίας να γκριζάρει το Αιγαίο: O Στόλτενμπεργκ κάνει προτάσεις αλλά δεν τραβά το αυτί της Άγκυρας

Η Άγκυρα στις 8 το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε τρεις διαφορετικές navtex για ασκήσεις, δυο από αυτές στην περιοχή της νότιας Τουρκίας στ’ ανοιχτά της Φοινίκης

Όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου φαίνεται ότι έχει βάλει σκοπό να «γκριζάρει» η Τουρκία και να αμφισβητεί έτσι το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιεί ασκήσεις, ακόμη και εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά από το Ανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους.

Πως μπορεί άλλωστε να ισοσκελιστεί μια άσκηση ή πιο σωστά η δέσμευση περιοχής με navtex από την Ελλάδα στο Μυρτώο πέλαγος από τις 29 Οκτωβρίου, με εκείνη της 28ης που έχει αναγγείλει η Τουρκία εδώ και πολλές ημέρες, στην καρδιά του Αιγαίου και μάλιστα με πραγματικά πυρά;

Και σε αυτό τον ισοσκελισμό γι’ άλλη μια φορά, στο πλευρό της Άγκυρας φαίνεται πως στάθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο οποίος κάλεσε τις δυο πλευρές ημέρες Εθνικών Επετείων να μην γίνονται ασκήσεις, κάτι που ουσιαστικά προβλέπεται εδώ και πολλά χρόνια από το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, αλλά η Άγκυρα το έχει ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια.

Υπάρχουν όμως πολύ βασικές διαφορές ανάμεσα στις δυο περιοχές που θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ο κ. Στόλτενμπεργκ, όσο κι αν θέλει να διατηρήσει τη συνοχή της Συμμαχίας.

Η Τουρκική navtex έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από την Εύβοια, την Σκύρο, τα Ψαρά, στον 25ο Μεσημβρινό δηλαδή, εκεί που η γείτονα αξιώνει πολλά χρόνια τώρα να διχοτομήσει το Αιγαίο.

Από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά, από το μέσο του Αιγαίου, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία είχε δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να πετούν οπλισμένα Ελληνικά αεροσκάφη, ακόμη κι αν εκείνη προχωρά σε παραβιάσεις. Το ίδιο έχει απαιτήσει και για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για τον Στρατό Ξηράς δε, βλέπουμε όλο το τελευταίο διάστημα την βιομηχανία των navtex, με τις οποίες αναφέρει ακόμη μια αξίωσή της, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αν. Αιγαίο.

Σ’ ότι αφορά τη δέσμευση της περιοχής κοντά στο πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο πέλαγος από την Ελληνική πλευρά, δεν σημαίνει απαραιτήτως και άσκηση, διότι η θαλάσσια περιοχή δεσμεύεται βάσει του ετήσιου προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτός πλέον έχει πολλές αλλαγές, λόγω της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και των αναγκών που υπάρχουν για επιτήρηση και αποτροπή στο Αν. Αιγαίο, νότια από τη Ρόδο και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Διαχρονικές προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές 

Αν ανατρέξει κανείς στις ανοιχτές και μόνο πηγές του διαδικτύου μπορεί άνετα να βρει πόσες προκλητικές ενέργειες έχει κάνει η Τουρκία σε Εθνικές Επετείους της Ελλάδας, σε ημέρες μεγάλων Χριστιανικών Εορτών, αλλά και σε ημέρες μνήμης και τιμής, όπως εκείνη του μνημόσυνου για τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο.

Σχεδόν κάθε χρόνο την ώρα που καταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στεφάνια στη μνημείο της Καρπάθου, τα τουρκικά F-16 παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εμπλέκονται με Ελληνικά μαχητικά.

Η Ελληνική πλευρά πάντως ξεκαθαρίζει ότι τέτοιου είδους συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν έχει επιτευχθεί και αυτό οφείλεται στην προκλητική συμπεριφορά που διατηρεί η Τουρκία με την παρουσία του Oruc Reis εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ «πρότεινε» αμοιβαία αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία σε περιόδους εορτών, προτρέποντας παράλληλα την Τουρκία ν’ αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και οι όποιες διαφορές υπάρχουν να λυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Πάντως ανώτατη στρατιωτική πηγή σημείωνε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η άσκηση την 28η Οκτωβρίου προηγείται οποιασδήποτε Ελληνικής δραστηριότητας. Αν δεν υπάρξει ακύρωση πολύ νωρίτερα αντιλαμβάνεται ο καθένας το ποιος είναι τελικά ο ταραξίας και ο αναξιόπιστος εκ των εταίρων στη Συμμαχία και φυσικά η Ελλάδα νομιμοποιείται να πράξει εκείνο που ξέρει, δηλαδή ν’ ασκείται όπως οφείλει να κάνει.

Σημειολογικά πάντως αξίζει ν’ αναφερθεί ότι την ώρα που ο Γιένς Στόλτενμπεργκ ομιλεί για ματαίωση των ασκήσεων της ερχόμενης εβδομάδας, η Άγκυρα στις 8 το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε τρεις διαφορετικές navtex για ασκήσεις, δυο από αυτές στην περιοχή της νότιας Τουρκίας στ’ ανοιχτά της Φοινίκης, εκεί δηλαδή που είναι ένα μέρος του Τουρκικού στόλου συγκεντρωμένο και σε κοντινή σχετικά απόσταση από το Καστελόριζο.

Μπορεί να πει κανείς πως πρόκειται για μια «προσεκτική» άσκηση, σχετικά μακριά από το πεδίο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σχετικά κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής επικράτειας, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Η navtex για το πεδίο βολής «Καράβια» δηλαδή ενόχλησε την Τουρκία για την 29η Οκτωβρίου;

Πηγές:

https://www.ethnos.gr/politiki/129936_den-kanei-piso-i-toyrkia-treis-nees-navtex-gia-27-kai-28-oktobrioy

https://newpost.gr/kosmos/5f932ccbb8ab24f2712746e4/hydaia-proklisi-toy-oktai-den-einai-sosto-na-paradosoyme-ta-varosia-se-aroyraioys, Πηγή: ΚΥΠΕ

https://newpost.gr/politiki/5f9337ba8464f31e07e3ee89/i-agkyra-adeiazei-stoltenmpergk-nea-navtex-animera-ton-ethnikon-epeteion

https://hellasjournal.com/2020/10/nea-apopira-tis-tourkias-na-gkrizari-to-egeo-o-stoltenmpergk-kani-protasis-alla-den-trava-to-afti-tis-agkiras/

https://www.cnn.gr/kosmos/story/239665/proklitiki-epivevaiosi-tis-dokimis-ton-s-400-o-erntogan-den-tha-zitisoyme-kai-adeia-apo-tis-hpa

https://www.ethnos.gr/politiki/129928_mihalis-ignatioy-o-tramp-prosferei-kalypsi-ston-erntogan

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments