1690 κρούσματα-Πώς ο χειμώνας επηρεάζει την μετάδοση του κορωνοϊού-Μεταδίδεται ο ιός από το ηλεκτρονικό τσιγάρο;-Ανεστάλη η κλινική δοκιμή της θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron-Ο ιός «παραμονεύει» ακόμα και σε συναθροίσεις με λίγα άτομα

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επελαύνει στην Ελλάδα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει 1.690 νέα κρούσματα το απόγευμα της Παρασκευής.

Σήμερα ανακοινώνουμε 1690 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 37196, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

4083 (11.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13107 (35.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

128 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 37 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 286 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 620 θανάτους συνολικά στη χώρα. 236 (38.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 30/10/2020

Γώγος: Αν φτάσουμε στα 4.000 κρούσματα, δεν θα περιμένουμε 15 μέρες για νέα μέτρα

Την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας παράλληλα ότι «αν έχουμε 4 χιλιάδες κρούσματα δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων».

Παράλληλα, δήλωσε πως η πρότασή τους είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους και μια λύση είναι να κλείνει η εστίαση γύρω στις 22.00 το βράδυ.

Επίσης, όπως ανέφερε η Επιτροπή, έχει προτείνει να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από τις πορτοκαλί περιοχές. 

Κρούσματα κορωνοϊού σε δύο ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας

Προβληματισμό και κινητοποίηση δημιουργεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες σε δύο ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της Λάρισας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στην μία περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 15, τα οποία αφορούν 7 εργαζόμενους και 8 τρόφιμους.

Στην δεύτερη περίπτωση έχουν καταγραφεί 5 κρούσματα, 1 αφορά εργαζόμενο και 4 τρόφιμους εκ των οποίων ένας 65χρονος απεβίωσε.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι έως τώρα τα κρούσματα σε εργαζόμενους του ΕΚΑΒ στη Λάρισα φτάνουν τα 10.

Παράλληλα, έχει εντοπιστεί κρούσμα και σε Λαρισαία αθλήτρια.

Θεσσαλονίκη: Στο 7,4% τα θετικά rapid test – Στα 32 έτη ο μέσος όρος

Πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο θετικότητας ήταν τα αποτελέσματα των rapid test που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη από τα 15 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρέθηκαν στην πόλη σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 3.402 ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν θετικά 252 δείγματα (7,4%) και μέση ηλικία τα 32 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό, δηλαδή, των θετικών στο σύνολο των τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό είχε ανέβει στο 4,4 ενώ πριν από περίπου 15 ημέρες βρισκόταν περίπου στο 3.

H Θεσσαλονίκη βρίσκεται από τις 6 το πρωί σε lockdown καθώς εντάχθηκε μαζί με Λάρισα και Ροδόπη στην ομάδα των περιφερειακών ενοτήτων της κατηγορίας 4 (κόκκινο) στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορίου για τον κορωνοϊό.

Όπως είπαν στον ΘΕΜΑ 104,6 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και μέλη του ιατρικού κόσμου της πόλης η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είνα μεγάλη.

Για οριακή κατάσταση στις μονάδες Covid που αγγίζει και το 80% έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης. Υπάρχουν «πολλές εισαγωγές ασθενών με COVID19» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικολος Νίτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δείγματα των rapid test που έγιναν την Πέμπτη στην πόλη έδειξαν ότι το 6,7% είναι θετικό.

Στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου στο οποίο βρέθηκαν θετικοί με κορωνοϊό 24-25 άτομα του προσωπικού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος στο Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρης Λουκίδης. «Οι εργαζόμενοι που δίνουν αυτή τη στιγμή στη μάχη είναι άνω των 50 ετών και εργάζονται 1 για 10 ασθενείς, είμαστε στα όρια μας», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη», δήλωσε η Τζίνα Λεπτοκαρίδου, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα μιλώντας στη Voria.gr. Η ίδια διευκρίνισε πως υπάρχουν σχέδια για όλα τα επίπεδα διασποράς και ανάλογα με την εικόνα της χώρας γίνονται συσκέψεις για να μπαίνουν σε εφαρμογή.

Την ίδια ώρα ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη ότι τα ενεργά κρούσματα στην πολη κυμαίνονται από 60.000 έως 70.000.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, μάλιστα, εστάλη στους κατοίκους της πόλης και μήνυμα από το 112.

Ζέρβας: Φοβάμαι για τη διασπορά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Την ανησυχία του για διασπορά του κορωνοϊού το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Φοβάμαι γιατί το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου πολλοί Θεσσαλονικείς πήγαν εκδρομή σε θέρετρα γύρω από τη Θεσσαλονίκη και φοβάμαι ότι έγινε διάδοση ότι δυστυχώς τα αποτελέσματα θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αρχικά δεν υπήρχε και καθόλου φορτίο στα νοσοκομεία. Τώρα και εκεί το πράγμα αρχίζει να γίνεται δύσκολο» πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ερωτηθείς, δε, για τη στάση της νεολαίας τόνισε ότι «υπήρχαν παράλληλες καταστάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, δύο πόλεις με μεγάλη πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν ήρθαν προφανώς όλοι οι φοιτηές λόγω των συνθηκών, αλλά δημιουργήθηκε θέμα. Προφανώς δεν δαιμονοποιούμε τους φοιτητές, απλά διαπιστώνουμε πώς μπορεί να ανοίξει μια κερκόπορτα».

Πώς ο χειμώνας επηρεάζει την μετάδοση του κορωνοϊού

Τον τρόπο μετάδοσης του ιού μεταξύ των ανθρώπων καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους διερευνά μια νέα μελέτη, ενόψει του χειμώνα που έρχεται, προκειμένου οι άνθρωποι να γνωρίζουν καλύτερα πώς θα προστατευτούν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο Covid-19 φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικός σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη αναφέρουν πως στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού προστίθεται και ο κίνδυνος της γρίπης, ο οποίος σαφώς επιβαρύνεται από την τάση μας να κλείνουμε τα παράθυρα τους χειμερινούς μήνες.

Η νέα μελέτη διερευνά σε βάθος το μυστικό της ασυνήθιστης επιτυχίας αυτού του ιού, δηλαδή τη μεταδοτικότητα του και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να μεταφέρεται από τον έναν οργανισμό στον άλλο. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως συμπεραίνεται.

Στις αρχές του Απρίλη, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνταν αν ο κορονοϊός θα εξαφανίζονταν το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ο Γιανουίνγκ Ζου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη, όπως αναμενόταν, στην πραγματικότητα μάλιστα τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά.

Για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο Covid καταφέρνει να επιβιώσει σε περιπτώσεις όπου ο ιός της γρίπης αποτυγχάνει, οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικές θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή και την ομιλία, όταν οι άνθρωποι φταρνίζονται ή βήχουν.

Οι επιστήμονες παράλληλα μελέτησαν το διάστημα που ένα μικρόβιο σαν αυτό παραμένει μεταδοτικό έξω από κάποιον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα συμπεράσματα των ειδικών, τα αναπνευστικά σταγονίδια -που θεωρούνται ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης- δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης.

«Διαπιστώσαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σταγονίδια αυτά ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτή των έξι ποδιών που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», λέει ο Ζου. Το φαινόμενο αυτό αυξάνεται όσο πιο ψυχρό είναι το περιβάλλον.

Εκτός από την ικανότητα του να ταξιδεύει πιο μακριά, ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, τα σταγονίδια εξατμίζονται ευκολότερα όταν υπάρχουν σε ένα ζεστό και ξηρό περιβάλλον. Αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι μικροσκοπικά θραύσματα ιών που ενώνονται με άλλα σωματίδια που διασκορπίζονται στον αέρα με τον βήχα, την ομιλία και την αναπνοή.

«Πρόκειται για πολύ μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία μπορούν να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό επειδή αιωρούνται στον αέρα για ώρες», σημειώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, Ζου Λαμπ.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το αν μεταδίδεται ο κορωνοϊός από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εβδομαδιαίως η HuffPost UK απαντά σε ερωτήματα αναγνωστών της σχετικά με τον Covid – 19 και ζητήματα υγείας. Σειρά έχει η ερώτηση του αναγνώστη της HuffPost UK, Τέρι: Είναι είναι πιθανό ο καπνός του ηλεκτρονικού τσιγάρου ενός ατόμου που έχει μολυνθεί με κορονοϊό να μπορεί να τον διαδώσει ;

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός που προκαλεί τον κορανοϊό είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί μέσω των ατμών του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή του καπνού του τσιγάρου παρά, για παράδειγμα, όταν κανείς αναπνέει κανονικά.

Όμως, η καθηγήτρια Λίντα Μπάουλντ, ειδική δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λέει στην HuffPost UK: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν (να μεταδοθεί ο ιός), απλά (αυτό) σημαίνει ότι δεν έχει δι=οθεί προτεραιότητα στο να εξεταστεί ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου για (πιθανότητα να υπάρχει) Covid».

Η HuffPost UK δέχτηκε πολλά αιτήματα για απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση. Και η καθηγήτρια Κέιτλιν Νότλεϊ, ειδική στις επιστήμες εθισμού στη Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς, δεν εκπλήσσεται από αυτό.

«Το ενδιαφέρον ζήτημα – και ίσως γιατί αυτό είναι (έντονο) στη συλλογική συνείδηση – είναι ότι ο ατμός κάνει την εκπνοή πολύ ορατή», λέει.

«Προφανώς, αυτή τη στιγμή, με την ανησυχία για τη μετάδοση της λοίμωξης, με τους ατμούς να είναι πολύ ορατοί, (αυτό) καθιστά σαφές πόσο μακριά πηγαίνει ο άνεμος κι ακόμα περισσότερο σ’ έναν έναν εσωτερικό χώρο. Καθιστά σαφές ότι κάποιος που έχει μολυνθεί με Covid μεταδίδει αυτήν την πιθανή μόλυνση μέσω της αναπνοής του».

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μας λένε να απέχουμε δύο μέτρα από τους άλλους είναι επειδή οι στενές επαφές μπορούν να τροφοδοτήσουν την εξάπλωση του Covid-19.

Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια και μικρότερα αερολύματα που φεύγουν από τη μύτη και το στόμα όταν ένα άτομο μιλά, γελάει ή αναπνέει. Αυτά τα σωματίδια μπορούν στη συνέχεια να εισπνευστούν από την μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες άλλων και να προκαλέσουν μόλυνση.

Έτσι, θεωρητικά, η εκπνοή ατμών ή καπνού θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διάδοση του ιού.

«Γνωρίζουμε σε σχέση με το κάπνισμα πώς όταν οι άνθρωποι εκπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, ο παράπλευρος καπνός που βγαίνει από το τσιγάρο μπορεί να μεταφέρει αναπνευστικά παθογόνα», λέει η καθηγήτρια Μπάουνλντ. «Άρα σίγουρα, θα έλεγα, ότι (είναι πολύ πιθανό) εάν [μολυσματικοί] άνθρωποι εκπνέουν ατμούς θα υπάρχει ιός σε αυτόν τον ατμό».

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να μολυνθεί κάποιος από τον ιό εάν έρθει σε επαφή με ατμούς ηλεκτρονικών τσιγάρων, προσθέτει. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρότεινα ότι είναι σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος από κάποιον [που έχει τον ιό] και αναπνέει έντονα».

Ο καθηγητής Νότλεϊ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας λέει ότι υπάρχει «ξεκάθαρα» ανάγκη για μελέτη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι καπνιστές; Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίγνωση ότι οι άλλοι που δεν καπνίζουν ανησυχούν για την έκθεση τους στις εκπνοές τους.

«Θα ήταν πολύ σοφό την στιγμή αυτή να προτείνουμε οι άνθρωποι να μην καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους ή γύρω από άλλους ανθρώπους», λέει η καθηγήτρια Λίντα Μπάουλντ, «και επίσης οι καπνιστές δεν θα πρέπει να καπνίζουν ενώ βρίσκονται κοντά σε κάποιον ή ενώ στέκονται στην ουρά για να πάνε σε σούπερ μάρκετ ή να φάνε σε υπαίθριο χώρο».

Ο καθηγητής Νότλεϊ συμφωνεί και λέει ότι, ενώ όλοι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις ούτως ή άλλως, όσοι καπνίζουν μπορεί να θέλουν να είναι σε «επιπλέον επαγρύπνηση» και πιθανόν να αυξήσουν ακόμη και την απόσταση τους από τους άλλους.

«Είναι ευγενικό ως προς τους άλλους να βεβαιωθούμε ότι δεν θα εισπνέεται κανένας άλλος εκπνεόμενος ατμός – οπότε απλά (καλό είναι) να αποφεύγονται οι πολυσύχναστοι χώροι όπως πρέπει να κάνουμε ούτως ή άλλως», προσθέτει ο καθηγητής Νότλεϊ.

Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει: «Δεν θα θέλαμε να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο αν έχουν επιλέξει να το κάνουν ως τρόπο διακοπής του καπνίσματος… Γνωρίζουμε ξεκάθαρα από τα στοιχεία (που έχουμε) ότι τα άτομα που καπνίζουν συμβατικό τσιγάρο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα Covid εάν έχουν μολυνθεί».

Ούτε lockdown, ούτε ανοσία αγέλης: Τα επιτυχημένα μοντέλα Ιαπωνίας, Βιετνάμ, Νέας Ζηλανδίας

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet ανακοινώνεται η σημασία παρεμβάσεων έναντι του COVID-19. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από την ακαδημαϊκή υπότροφο Δρ. Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ,) και Θάνο Δημόπουλο (Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Μέχρι σήμερα ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει προσβάλλει περισσότερα από 40 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, και έχει προκαλέσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους. Με το δεύτερο κύμα να έχει κάνει απειλητική την εμφάνισή του στην Ευρώπη και ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, χρειαζόμαστε μια σαφή περιγραφή του κινδύνου που ελλοχεύει από τον  COVID-19 καθώς και των αποτελεσματικών στρατηγικών για την αντιμετώπισή του.

Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού και μέσω αερολύματος, ειδικά σε συνθήκες με ανεπαρκή εξαερισμό. Ο ιός έχει υψηλή μολυσματικότητα και σε συνδυασμό με την απουσία ανοσίας στον πληθυσμό, δημιουργούνται  συνθήκες για ταχεία εξάπλωσή του στην κοινότητα. Η θνητότητα (ποσοστό των θανατηφόρων κρουσμάτων) του COVID-19 είναι πολύ υψηλότερη από την εποχική γρίπη. Αναφορικά με την ανοσία δεν είναι γνωστό πόσο διαρκεί και όπως με άλλους εποχικούς κορωνοϊούς, είναι δυνατόν να εμφανιστεί επαναμόλυνση, που προς το παρόν αγνοούμε τη συχνότητά της. Τα περιοριστικά μέτρα έναντι της μετάδοσης του ιού περιλαμβάνουν την τήρηση της φυσικής απόστασης, την χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών, και την αποφυγή συγχρωτισμού ειδικά σε μέρη με ανεπαρκή εξαερισμό. Η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση επαφών, και η απομόνωση είναι επίσης μέτρα κομβικής σημασίας για τον έλεγχο της διασποράς.

Στην αρχική φάση της πανδημίας πολλές χώρες εφάρμοσαν μέτρα τύπου καραντίνας για να επιβραδυνθεί η ταχεία εξάπλωση του ιού και αντίστοιχα να περιοριστεί και ο αριθμός θανάτων καθώς και ο κορεσμός των υπηρεσιών υγείας. Αυτή η τακτική μας επέτρεψε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για επερχόμενο δεύτερο κύμα. Η καραντίνα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς και στην ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού και τα αποτελέσματά της είναι ακόμα χειρότερα σε χώρες που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την περίοδο αυτή για την οργάνωση αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου της πανδημίας. Οι χώρες αυτές αναγκάστηκαν να εφαρμόζουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθεί η εμπιστοσύνη στη δυνατότητα περιορισμού της πανδημίας.

Η άφιξη του δεύτερου κύματος και η συνειδητοποίηση των μελλοντικών προκλήσεων οδήγησαν στη σκέψη για την «ανοσία της αγέλης», σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Οι υπέρμαχοι αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανοσία στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και στη συνέχεια και στις ευπαθείς ομάδες.

Αυτή η προσέγγιση αποτελεί μια επικίνδυνη «επιστημονική πλάνη» που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Οποιαδήποτε στρατηγική πρόληψης της πανδημίας που βασίζεται στην ανάπτυξη ανοσίας από μόλυνση με COVID-19 είναι προβληματική. Η μη-ελεγχόμενη μετάδοση στα νεότερα άτομα ελλοχεύει σημαντικό κίνδυνο νόσου και θνησιμότητας σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη διάρκεια της  ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 στα άτομα που έχουν μολυνθεί, και η ενδημική μετάδοση, συνέπεια της σταδιακής εξασθένησης της ανοσίας, θα έθετε σε κίνδυνο τους ευάλωτους πληθυσμούς στο μέλλον.

Μια τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να τερματίσει την πανδημία του COVID-19 αλλά θα προκαλούσε επαναλαμβανόμενες επιδημίες, όπως συνέβη με πολλές μολυσματικές ασθένειες πριν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Επίσης, θα προκαλούσε ένα συνεχές φορτίο στην οικονομία και τους επαγγελματίες υγείας, αρκετοί  εκ΄ των οποίων εκτέθηκαν στον COVID-19. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό ποιοι μπορούν να νοσήσουν με μακροπρόθεσμα συμπτώματα COVID. Το να καθορίσουμε τις ευάλωτες ομάδες είναι περίπλοκο, αλλά ακόμα κι αν επιτευχθεί αυτό, το ποσοστό των ευάλωτων ομάδων απαριθμεί έως και το 30% του πληθυσμού σε μερικές περιοχές. Η παρατεταμένη απομόνωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού είναι πρακτικά αδύνατο και ανήθικο. Μια τέτοια προσέγγιση κινδυνεύει, επίσης, να επιδεινώσει περαιτέρω τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Στοχευμένες δράσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αλλά πρέπει να συμβαδίζουν με πολυεπίπεδες πρακτικές και για το γενικό πληθυσμό.

Για άλλη μια φορά, αντιμετωπίζουμε μια  ταχεία αύξηση στα περιστατικά COVID-19 σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, των ΗΠΑ, και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι κρίσιμο να ενεργήσουμε αποφασιστικά και άμεσα. Αποτελεσματικά μέτρα για την καταστολή και τον έλεγχο της μετάδοσης πρέπει να εφαρμοστούν ευρέως, και πρέπει να υποστηρίζονται από οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα που ενθαρρύνουν  την κοινότητα να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που έχουν προκληθεί εν μέρει και από την πανδημία. Περιοριστικά μέτρα θα απαιτηθούν άμεσα για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2.

Ο σκοπός αυτών των μέτρων είναι ο περιορισμός της μετάδοσης  που θα επιτρέψει την ταχεία ανίχνευση εστιών μετάδοσης και η άμεση αντιμετώπιση μέσω προσεγγίσεων find, trace, isolate and support systems (διάγνωση – ιχνηλάτηση – απομόνωση – στήριξη του συστήματος). Με αυτή την προσέγγιση η ζωή μας μπορεί να επιστρέψει σχεδόν στο φυσιολογικό χωρίς την ανάγκη γενικευμένων lockdown. Η προστασία της οικονομίας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον έλεγχο του COVID-19.

Ιαπωνία, Βιετνάμ και Νέα Ζηλανδία, αποτελούν παραδείγματα επιτυχούς ελέγχου της πανδημίας επιτρέποντας στις δραστηριότητες των κατοίκων να επιστρέψουν σχεδόν στο φυσιολογικό. Τα στοιχεία είναι σαφή: Ο έλεγχος της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας μέχρι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και θεραπεία μέσα στους επόμενους μήνες.

Ανεστάλη η κλινική δοκιμή της θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron ανακοίνωσε την αναστολή της κλινικής δοκιμής του κοκτέιλ συνθετικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού σε νοσοκομειακούς ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο υψηλής ροής αλλά όχι διασωλήνωση.

Αυτό το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Οκτωβρίου και η Regeneron λίγο μετά κατέθεσε αίτηση χορήγησης άδειας υπό όρους στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου η θεραπευτική αγωγή της να μπορεί να διατεθεί ευρέως στους μη νοσοκομειακούς ασθενείς που έχουν ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα.

Η εταιρία δεν διευκρίνισε σαφώς τον λόγο για την αναστολή της δοκιμής, δηλώνοντας μόνο ότι η επιστημονική επιτροπή που επιβλέπει τη μελέτη είχε συστήσει την αναστολή λόγω ενός “δυνητικού σήματος ασφάλειας και ενός δυσμενούς προφίλ κινδύνου-οφέλους”.

Οι δοκιμές θεραπειών ή εμβολίων μπορεί να ανασταλούν όταν ένας συμμετέχων ασθενήσει, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να εξακριβωθεί αν η ασθένεια είναι μια παρενέργεια ή είναι ανεξάρτητη από το μόριο. Αρκετές θεραπείες έχουν ανασταλεί έτσι τους τελευταίους μήνες, στη συνέχεια επαναλήφθηκαν (τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson). Μια θεραπεία αντισωμάτων άλλης εταιρίας, του ομίλου Eli Lilly, ανεστάλη πριν από δύο εβδομάδες.

Κορωνοϊός: «Παραμονεύει» ακόμα και σε συναθροίσεις με λίγα άτομα

Μερικές φορές, μπορεί να υποθέτουμε ότι είναι κυρίως οι μεγάλες συγκεντρώσεις, όπου παρευρίσκονται πολλά άτομα συγχρόνως στον ίδιο χώρο, δίχως να τηρείται το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάδοση του νέου κοροναϊού δεν σχετίζεται μόνο με τον αριθμό των ατόμων που είναι παρόντα αλλά και από το πόσο μεταδοτική είναι η περίπτωση ενός συγκεκριμένου ατόμου που έχει μολυνθεί. Ακόμη και ένα μικρό συμβάν, όπως μια οικογενειακή συνάθροιση ή ένα ραντεβού με λίγους παλιούς φίλους μπορεί να αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης (superspread event), στην περίπτωση που παρευρίσκεται ένα άτομο που έχει μολυνθεί και αποτελεί εξαιρετική μολυσματική περίπτωση. Εάν τα άτομα δεν ακολουθούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά.

Τι είναι οι εστίες υπερμετάδοσης;

Σύμφωνα με τον S. Wesley Long, ερευνητή στο Houston Methodist Hospital στο Χιούστον του Τέξας, η εστία υπερμετάδοσης δημιουργείται όταν ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό έρχεται σε επαφή με πολλά άλλα άτομα, οδηγώντας σε ασυνήθιστα πολλές περιπτώσεις μόλυνσης, σε ασυνήθιστα δηλαδή πολλά κρούσματα. Ο Joshua LaBaer, ερευνητής για την Covid-19 στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εξήγησε περαιτέρω ότι, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο ιός εξαπλώνεται ομοιογενώς, με κάθε άτομο δηλαδή να μεταδίδει τον ιό σε ένα ή δύο άλλα άτομα, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να μην συμβαίνει.

Αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό δεν τον μεταδίδουν σε άλλους. Ωστόσο, άλλοι άνθρωποι πιθανόν να μπορούν να το μεταδώσουν σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από τα δύο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το “superspreading” έχει διαπιστωθεί σε πολλές εκδηλώσεις, ειδικά όταν συγκεντρώνονται ομάδες ανθρώπων. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι ορισμοί» υποστηρίζει ο Joshua LaBaer «αλλά μπαρ, εκκλησίες, κάθε είδους συγκέντρωση, κηδείες, εστιατόρια μπορεί α αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης, οδηγώντας σε πολλά κρούσματα ταυτόχρονα».

Πότε διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο υπερμετάδοσης;

«Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κοντινές αποστάσεις, δίχως να τηρούν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας, αυξάνεται ο κίνδυνος» σύμφωνα με τον Joshua LaBaer. «Όσο περισσότεροι συγκεντρώνονται τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιος να έχει μολυνθεί» συμπληρώνει. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η έλλειψη συμπτωμάτων δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν υπάρχει κρούσμα, μιας και μπορεί κάποιος να φέρει τον ιό ασυμπτωματικά, να βρίσκεται στην προσυμπτωματική ακόμα φάση ή ακόμα και να είναι «ολιγοσυμπτωματικός», όπως λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Αν και ακόμα δεν έχει τεκμηριωθεί, πιστεύουμε ότι δύο έως και τρεις ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και την μόλυνση, γίνεται κανείς μολυσματικός» δηλώνει ο Joshua LaBaer. «Και αυτό είναι πριν αναπτύξουμε συμπτώματα», τόνισε. «Παραμένουμε μολυσματικοί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πιθανώς δέκα ημέρες. Για αυτό ο ιός είναι τόσο επικίνδυνος» εξηγεί.

Μέτρα που μειώνουν τις πιθανότητες υπερμετάδοσης

Η καλύτερη μέθοδος για να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες υπερμετάδοσης είναι να τηρήσουμε πιστά τις συστάσεις των ειδικών των υγειονομικών αρχών, να χρησιμοποιούμε δηλαδή σωστά την μάσκα και να τηρούμε το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως και την αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων και φυσικά των κανόνων ατομικής υγιεινής. Οι ειδικοί προσθέτουν πως «αν βρεθείτε γύρω από άτομα που δεν έχετε στενή επαφή, ακόμα και αν πρόκειται για συγγενείς, φορέστε μάσκα».

Πηγές:

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-o-cheimonas-epereazei-ten-metadose-toe-koronoioe_gr_5f98368fc5b6b74d85f4e339?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles, (Με πληροφορίες από weforum.org)

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kliniki-dokimi-therapeias-antisomaton 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ti-prepei-na-ynorizoeme-yia-to-an-metadidetai-o-koronoios-apo-to-elektroniko-tsiyaro_gr_5f96c825c5b673c60825bbf6

https://www.skai.gr/news/ygeia/oute-lockdown-oute-anosia-agelis-epityximena-montela-iaponias-vietnam-neas-zilandias

https://www.protothema.gr/greece/article/1060272/koronoios-gogos-an-ftasoume-sta-4000-krousmata-den-tha-perimenoume-15-meres-gia-nea-metra/

https://www.larissanet.gr/2020/10/30/krousmata-koronoiou-se-dyo-idiotikes-klinikes-tis-larisas/

https://www.protothema.gr/greece/article/1060315/thessaloniki-sto-74-ta-thetika-rapid-test-sta-32-eti-o-mesos-oros/

https://www.vita.gr/2020/10/30/ygeia/koronaios-paramoneyei-akoma-se-synathroiseis-me-liga-atoma/

https://sputniknews.gr/ellada/202010308707132-neo-alma-1690-krousmata-koronoiou-simera-stin-ellada—128-oi-diasolinomenoi/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments