Χρηστάκης: Θα έχουμε και τρίτο και τέταρτο κύμα-Η κανονικότητα θα έρθει το 2024-Γώγος: Τα κρούσματα είναι πενταπλάσια από αυτά που δείχνουν τα τεστ-Αρκουμανέας: 2.000 κρούσματα αναμένονται και σήμερα-Πέτσας: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα

Πέτσας: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα

Για τα νέα έκτακτα μέτρα μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας: «Θα σκληρύνουν τα μέτρα, αν δεν τα τηρήσουμε». «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τη μη τήρηση των μέτρων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Πέτσας: Εξετάζονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι’ αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη στο σύστημα υγείας.

Γεωργιάδης: Αν η κατάσταση «ξεφύγει», δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, εκφράζοντας την ελπίδα να αποδώσουν τα μέτρα -σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη- προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown.

«Οι γιατροί βλέπουν πάντα το ακραίο υγειονομικό σενάριο και η κυβέρνηση σταθμίζει το οικονομικό κόστος», εξήγησε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί προτάθηκαν από την επιτροπή των επιστημόνων.

Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε πως «παραλάβαμε 850 λεωφορεία στην Αττική, σήμερα είναι 1.150 και έρχονται άλλα 300 τις επόμενες εβδομάδες», συμπληρώνοντας πως έχει αυξηθεί η τηλεργασία και έχουν αλλάξει τα ωράρια προκειμένου να διευκολύνεται η ομαλή προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους.

Υπενθυμίζοντας την κριτική που δέχθηκε τον περασμένο Μάρτιο ότι έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ισπανίας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως αποδείχθηκε ότι η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων λόγω lockdown ήταν η Ελλάδα. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη την είχε η Ισπανία.

«Αν κάπου τα μέτρα έχουν “τρύπα”, θα το διορθώσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, είπε πως αναστέλλονται μόνο οι ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία που πρέπει να πληρωθούν τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε πως για όσες επιχειρήσεις μπουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι θα πάρουν το γρηγορότερο δυνατό τα 534 ευρώ.

«Ας μείνουμε στο αισιόδοξο σενάριο ότι θα αποδώσουν τα μέτρα και θα φτάσουμε στο εμβόλιο προς το τέλος του χρόνου», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν η κατάσταση “ξεφύγει”, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown».

2.000 κρούσματα αναμένονται και σήμερα- Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας

Τον τρομακτικό αριθμό άνω των 2.000 κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό να ακούσουμε και σήμερα, όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες» είπε και τόνισε ότι «κύριος λόγος για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις».

Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας στην ΕΡΤ, επιμένοντας να υπενθυμίζει ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10% η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%. Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, επεσήμανε για μία ακόμη φορά.

Στη Β. Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές ανέφερε, εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι. «Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες» σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για όλη τη χώρα, η Β. Ελλάδα έχει πιο πολλές περιοχές που μπήκαν στο κόκκινο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Εχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και ελπίζουμε –όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές- η εφαρμογή των μέτρων να φέρουν αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας, όπου ναι μεν έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με άλλες χώρες, ελπίζουμε ωστόσο με τα μέτρα που πήραμε να αποδώσουν σε δύο εβδομάδες και κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την επιτήρησή τους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση είναι ο «νούμερο ένα» λόγος της διασποράς. Ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα.

Ολο το σύστημα υγείας στηρίζεται με 6.000 προσλήψεις, κινητές μονάδες ΕΟΔΥ 450 σε όλη τη χώρα, οι ΜΕΘ από 550 πλησιάζουν τις 1000 και προτίθενται και άλλες, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Όμως όπως συμβαίνει και σε συστήματα πιο εξελιγμένα από το δικό μας, πιέζονται πάρα πολύ γιατί αυτό το δεύτερο κύμα είναι πολύ δυνατό αλλά και γιατί μπαίνουμε προς τον χειμώνα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αναμονή για ΜΕΘ στη χώρα μας, σε λίγους μήνες θα φτάσουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην διάθεση κλινών ΜΕΘ.

Καλοδεχούμενη η κριτική, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς για καθυστερήσεις γιατί προφανώς κάτι που δεν έχει γίνει επί δεκαετίες δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. Σε όλη την Ευρώπη η προετοιμασία που υπάρχει για τη δεύτερη φάση δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη, το σύστημα αυτή τη φορά είναι αρκετά πιο προετοιμασμένο. Είμαστε σε όλα τα επίπεδα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι ακόμη και τα τεστ είναι πολλά περισσότερα, από 800 στην αρχή της πανδημίας, την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε στις 30.000 σε μία ημέρα».

Καθηγητής Χρηστάκης: «Θα έχουμε και τρίτο και τέταρτο κύμα. Η κανονικότητα θα έρθει το 2024»

Την άποψη πως ούτε το εμβόλιο θα αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι η κανονικότητα θα έρθει το 2024 εξέφρασε ο κορυφαίος καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Yale Νικόλας Χρηστάκης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας αποκλειστικά στον Απόστολο Μαγγηριάδη και στον ΣΚΑΙ, ο κ. Χρηστάκης υποστήριξε ότι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει το 2024, όταν οι κοινωνίες θα έχουν πλήρως συνέλθει από τις οικονομικές και ψυχικές συνέπειες της πανδημίας, ενώ προβλέπει πως το δεύτερο επιδημικό κύμα θα είναι χειρότερο από το πρώτο.

Δείτε το βίντεο:

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χρηστάκη:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε Καθηγητά, καλησπέρα από την Αθήνα. Φαίνεται πως μπαίνουμε σε μια πολύ σοβαρή φάση στο δεύτερο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι ήδη σε λοκντάουν, ενώ πρόσθετα μέτρα λαμβάνονται στην Αθήνα, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων. Ξέρω ότι μιλάτε τακτικά με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια είναι η συμβουλή σας; Πρέπει να περιμένουμε ένα γενικό λοκντάουν σύντομα;

Δρ. Νίκολας Χρηστάκης: Δεν του έχω μιλήσει τελευταία. Όμως είμαι πάντα διαθέσιμος να μιλήσω μαζί του και με άλλους στην Ελλάδα. Νομίζω πως, ναι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Είναι δύσκολο να πούμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά είναι απαραίτητο να κάνουμε τα δύσκολα βήματα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε να γεμίσουμε τα νοσοκομεία μας, και να αποφύγουμε θανάτους, τότε πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θα πρέπει ίσως να περιμένουμε ένα “σκληρό” χειμώνα που θα μοιάζει με τον τρόπο που ζήσαμε την προηγούμενη άνοιξη;

Δρ. Νίκολας Χρηστάκης: Ναι, αυτό είναι πολύ πιθανό. Δυστυχώς, κάθε πανδημία του αναπνευστικού που γνωρίζω τα τελευταία 100 χρόνια, έχει εμφανιστεί με διαφορετικά κύματα. Κι η συγκεκριμένη έχει έρθει στην ώρα της, τώρα είναι το δεύτερο κύμα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν περιμέναμε. Συνήθως το δεύτερο κύμα έχει το ίδιο μέγεθος με το πρώτο. Το 1918 το δεύτερο κύμα ήταν τέσσερις φορές πιο θανατηφόρο από το πρώτο. Θεωρώ ότι το δεύτερο κύμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι δυο φορές χειρότερο από το πρώτο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε κι ένα τρίτο κύμα;

Δρ. Νίκολας Χρηστάκης: Ναι, ένα τρίτο και πιθανότατα ένα τέταρτο κύμα. Συνήθως όμως, έρχονται κάθε χρόνο, αλλά γίνονται όλο και πιο μικρά. Και βέβαια σε αυτή την περίσταση, είναι πολύ πιθανό πως θα έχουμε ένα εμβόλιο. Οπότε θα έχουμε σχεδόν σίγουρα ένα εμβόλιο το 2021 και θα πάρει περίπου ένα χρόνο για να κατασκευαστεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο και βέβαια να το αποδεχτεί και ο κόσμος. Οπότε κάποια στιγμή το 2022, θα έχουμε έναν εκτεταμένο εμβολιασμό κι αυτό θα έχει σοβαρό αποτέλεσμα στην πορεία της πανδημίας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε Καθηγητά, πότε πρέπει να περιμένουμε επιστροφή στην κανονικότητα;

Δρ. Νίκολας Χρηστάκης: Θα σας έλεγα το 2024. Διότι ακόμη κι αν το 2022 έχουμε φτάσει στην “ανοσία της αγέλης” ή διαθέτουμε ένα εμβόλιο, θυμηθείτε πως ακόμη χρειαζόμαστε χρόνο για να συνέλθουμε από τις ψυχολογικές και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι οικονομίες μας έχουν δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα.

Οπότε ακόμη και όταν οι βιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις του ιού θα είναι πίσω μας, κάποια προβλήματα θα παραμένουν. Οπότε θεωρώ πως, δυο χρόνια μετά, κοντά στο 2024, κρίνοντας και από ιστορικά προηγούμενα από άλλες επιδημίες, θα έχουμε τελικά ξεπεράσει όλες επιπτώσεις του ιού.

Γώγος στον Alpha 98,9: «Τα κρούσματα είναι κατά μέσο όρο πενταπλάσια από αυτά που δείχνουν τα τεστ»

Η Αττική είναι στο «κόκκινο» δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας και τόνισε ότι δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η  κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς η έξαρση ήταν ραγδαία.

«Δεν είναι ένα βήμα πριν από το lockdown η Αττική, είναι στο “κόκκινο”, είναι μια αστική ζώνη που υπάρχει μεγάλη ευκολία διασποράς του ιού. Έτσι έγινε και στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετατράπηκε από πορτοκαλί σε κόκκινη γρήγορα. Υπάρχει κίνδυνος στην Αττική αλλά δεν πρέπει να προτρέχουμε», σχολίασε αρχικά στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε όσον αφορά στα «κρυφά κρούσματα»:

«Δεν ξέρω ποιος το λέει αυτό. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν κρύβονται κρούσματα. Τα θετικά κρούσματα βγαίνουν από εργαστήρια που είναι επώνυμα και σοβαρά, πανεπιστημιακά και κρατικά. Δεν κρύβεται κάτι, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα κρούσματα που βγαίνουν είναι η κορυφή της πυραμίδας και υπάρχει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που δεν έχει εξεταστεί και δεν έχουν ελεγχθεί. Τα τεστ έχουν αυξηθεί, είναι πάνω από 20.000 και επίσης είναι πολλά και τα αντιγονικά, οπότε είναι μεγαλύτερος ο αριθμός».

Για τα μέτρα και στο σύστημα υγείας: «Έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας, έχει βαρύνει γιατί ασχολείται πολύ καιρό με αυτό το θέμα και πρέπει να βάλουμε τις δυνάμεις μας και να συγκρατηθούμε. Πρέπει όμως να κοιτάμε και λίγο αισιόδοξα. Σε 1-2 μήνες θα έρθουν τα εμβόλια, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ευάλωτες ομάδες, θα έχουμε λιγότερα θύματα και μέχρι τον Μάιο θα έχει σπάσει λίγο η πανδημία. Μέχρι τότε πρέπει να κάνουμε πολλά και η πολιτεία κυρίως. Πρέπει να επιτηρεί, να ελέγχει, είναι υποχρέωσή της. Η φάση των συστάσεων δεν έφερε αποτελέσματα, ίσως θέλει επιτήρηση και απαγόρευση. Δεν φταίνε οι επιχειρηματίες που τηρούσαν τα μέτρα να την πληρώνουν για κάποιους που την τα τηρούσαν. Πρέπει να ανοίξουμε νέες μονάδες Covid, να βάλει πλάτες ο ιδιωτικός τομέας σε αυτή τη φάση και να βάλει πλάτες και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να κάνει τεστ ο κόσμος στα σπίτια του όχι να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα για το τι γίνεται στην κοινωνία και να λαμβάνονται μέτρα άμεσα όπου χρειάζονται».

Για το αν τα τεστ πρέπει να γίνονται δωρεάν: «Δωρεάν είναι τα τεστ, υπάρχει η δυνατότητα αυτή στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία. Πρέπει όμως τα τεστ να πάνε στην περιφέρεια για να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. Ξέρω ότι πολύς κόσμος κάνει σε ιδιωτικά εργαστήρια τα τεστ, γιατί δυσκολεύεται να βρει χώρο και αυτό στοιχίζει. Στο δημόσιο όμως είναι δωρεάν. Στα ιδιωτικά εργαστήρια δεν μπορεί να γίνει συνταγογράφηση γιατί δεν υπάρχει κοστολόγηση των τεστ, κάποια στιγμή πρέπει να γίνει».

Για το αν υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη:«Η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη επιβαρύνθηκε ταχύτατα. Πριν προλάβει να ανασάσει κανείς, γιατί υπήρχε τεράστια χαλάρωση όταν μπήκε σε πορτοκαλί ζώνη. Τα μέτρα που είχαν παρθεί ήταν σημαντικά μέτρα, όμως τα δεδομένα που προέκυψαν οδήγησαν στο lockdown, το οποίο έγινε για να αντέξει το σύστημα υγείας και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Δεν μπορεί να πει κανείς πόσο γρήγορα λαμβάνονται τα μέτρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προτρέχουμε, δεν πρέπει να κυνηγάμε τα μέτρα, αλλά να είναι μπροστά και να μπλοκάρουν τη διασπορά. Πολλές φορές αυτό πάει απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία, όμως η δημόσια υγεία έρχεται πρώτη. Σε 15 μέρες θα έχουμε εικόνα».

Για το πόσοι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν από έναν θετικό: «Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Η καλύτερη εικόνα που μπορούμε να πάρουμε για το πόσοι είναι από κάτω από την κορυφή του παγόβουνου, είναι από τους θανάτους και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Ξέρουμε πόσο σχετίζονται με τον αριθμό των περιστατικών στην κοινότητα. Αυτό οδηγεί σε έναν αριθμό που μπορεί να είναι από τριπλάσιος μέχρι δεκαπλάσιος. Συνήθως τα νούμερα είναι περίπου πενταπλάσια τα κρουσματα σε σχέση με αυτά που εντοπίζονται και τα ίδια νούμερα είναι και στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή οι εντατικές δέχονται πίεση, όμως υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα, στο 30-40% ανάλογα με την περιοχή. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη».

Για το ότι κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν στις ΜΕΘ: «Αυτό γίνεται κυρίως στους ηλικιωμένους που μπορεί να έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και να καταλήξουν γρήγορα. Ελεύθερα κρεβάτια υπάρχουν ακόμα».

Πηγές:

https://newpost.gr/ellada/5fa129ae57f9b30a3f507648/gogos-ston-alpha-98-9-ta-kroysmata-einai-kata-meso-oro-pentaplasia-apo-ayta-poy-deihnoyn-ta-test?preview=true&original=true

https://www.newsitamea.gr/2020/11/03/kathigitis-christakis-tha-echoyme-trito-tetarto-kyma-kanonikotita-tha-erthei-to-2024-vinteo/?utm_medium=onesignal&utm_source=onesignal&utm_campaign=snowboots&utm_content=durable%snow%boots, Πηγή: skai.gr

https://www.ethnos.gr/ellada/131381_koronoios-2000-kroysmata-anamenontai-kai-simera-ti-eipe-o-proedros-toy-eody

https://www.iefimerida.gr/politiki/petsas-den-apokleietai-geniko-lockdown-se-oli-ti-hora

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments