1914 κρούσματα-348 εισαγωγές σε 24 ώρες-Πως μπορείτε να πάτε σε συνεργείο-Τα δύο φάρμακα που δείχνουν αποτελέσματα-Το πείραμα της Σουηδίας-Πόσο θα προστατεύει το εμβόλιο-Ποια βιταμίνη λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων-Σχεδόν 50 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως-Έρευνα αποδεικνύει πως κάποιοι έχουν φυσική ανοσία στον ιό-ΠΟΥ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1914 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56698, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4429 (7.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15678 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

228 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 57 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 323 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα. 316 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

348 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία σε ένα 24ωρο – SOS εκπέμπει η Θεσσαλονίκη

Δραματική εισροή ασθενών με κορωνοϊό καλείται να απορροφήσει καθημερινά το ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια. “Γονατίζουν” τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι ασθενών από Covid. “Το 95% των ασθενών που καταλήγουν σε θάνατο, πάσχει από βαριά υποκείμενα νοσήματα”, αναφέρει στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Τριακόσιοι σαράντα οκτώ (348) ασθενείς με βαριά συμπτώματα του κορωνοϊού εισήχθησαν σε ένα 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας, οι 70 εκ των οποίων, μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εφεδρείες των νοσοκομείων στη συμπρωτεύουσα εξαντλούνται, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 22 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών Covid στη Βόρεια Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας.

“Βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια, κάποια νοσοκομεία να γίνουν αποκλειστικά για Covid και να υπάρχει η δυνατότητα να νοσηλεύουν και στις κλινικές και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας περισσότερους ασθενείς”, αναφέρει στο iatropedia.gr η κα. Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση των νέων κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ, Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Στην Αθήνα, συμπληρώνει, υπάρχει ακόμα αρκετή διαθεσιμότητα στο Σύστημα Υγείας, “δηλαδή το 60% από τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα. Κι αυτό το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι αδειάζουν και κρεβάτια”.

Θεσσαλονίκη: Κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών νοσηλείας κορωνοϊού σε νοσοκομεία

Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυξημένης ζήτησης για τη νοσηλεία ασθενών κορωνοϊού, το ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας προχωρά σε μετατροπές και προσαρμογές κλινικών και νοσοκομείων στις ανάγκες της πανδημίας. Άμεσα προστίθενται στη δυναμικότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης σχεδόν 200 επιπλέον απλές κλίνες Covid, ενώ εάν καλυφθούν οι 22 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid, που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, υπάρχει σχεδιασμός για το άνοιγμα ακόμη 12 κρεβατιών Εντατικής σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα:

-Το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” της συμπρωτεύουσας, δυναμικότητας 100 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων κλινών, εάν παραστεί ανάγκη και όταν ολοκληρωθούν οι νέες προσλήψεις προσωπικού. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και 5 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

-Επίσης, στο νοσοκομείο “Αγιος Δημήτριος” θα αναπτυχθούν ακόμη 40 απλές κλίνες.

-Εντωμεταξύ, για να δημιουργηθούν νέες απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19 στο ΑΧΕΠΑ εκκενώθηκε η Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας 20 κλινών και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

-Επίσης, “άδειασαν” ακόμη 40 κλίνες από δύο κλινικές του ΑΧΕΠΑ, τη Νευροχειρουργική και τη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου. Οι ασθενείς αυτοί μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Την επιχείρηση συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μαζί με τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, καθώς και με τη συνεργασία των Διοικητών των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να βρουν τις βέλτιστες λύσεις για την εξυπηρέτηση των τεράστιων υγειονομικών αναγκών που έχουν ανακύψει, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της πανδημίας.

Κοτανίδου: “Ανέβηκαν οι μολύνσεις στους άνω των 65 γι’ αυτό έχουμε πολλούς θανάτους”

Πάγωσε το πανελλήνιο η ανακοίνωση των 34 θανάτων από κορωνοϊο, μέσα σε ένα μόνο 24ωρο . Μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 79 έτη.

Τα “σκληρά” νούμερα της πανδημίας, δηλαδή οι θάνατοι και οι ασθενείς σε Εντατική, -οι οποίοι μέσα σε ένα 24ωρο έφτασαν τους 220, οι 207 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι- έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Πολύ περισσότερο καθώς ανεβαίνουν τα νούμερα των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα από 65 και άνω, η οποίες -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης την περασμένη Παρασκευή (6/11), υπερβαίνουν τις 150 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα υγείας και ανεβάζει τον αριθμό των θανάτων. Οι περισσότεροι από τους άτυχους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, πάσχουν από βαριά υποκείμενα νοσήματα, επισημαίνει η κα. Κοτανίδου:

“Οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι είναι πολύ βαριά όταν φτάνουν στο νοσοκομείο. Σ’ αυτό οφείλονται. Η αύξηση είναι ραγδαία, αλλά αν δείτε τι έχουν αυτά τα περιστατικά θα καταλάβετε. Το 95% έχει βαριά υποκείμενα νοσήματα”, σημειώνει.

Κοτανίδου: “Τα πρώτα αποτελέσματα από το lockdown θα φανούν μετά από 10 ημέρες”

Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες χώρες, σύμφωνα με την κα. Αναστασία Κοτανίδου, ο αριθμός των θανάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, παραμένει ακόμα χαμηλός.

Πρέπει να αντέξουμε το επόμενο διάστημα την αύξηση στους “σκληρούς” αριθμούς της πανδημίας, για αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση από τα μέτρα και το lockdown, μετά από 10 ημέρες, όπως λέει:

“Το Σύστημα Υγείας θα αντέξει αυτό το μεγάλο κύμα που έρχεται τις επόμενες μέρες, γιατί προσδοκούμε όλοι σε κάποια σταθεροποίηση με την εφαρμογή του lockdown μετά από κάποιες ημέρες. Μετά από 10 μέρες περίπου αναμένεται αυτή η αλλαγή”, τονίζει.

Όσον αφορά, στο εάν αναμένεται σταθεροποίηση στους υψηλούς αριθμούς των θανάτων, δηλαδή σε άνω των 30 ημερησίως, η κα. Κοτανίδου δεν το αποκλείει.

“Είναι αναλόγως με το ποιος θα προσβληθεί από τον ιό. Βλέπουμε τις ηλικίες και τα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι που έχουν μπει στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό λέμε ότι αναμένουμε αύξηση στους θανάτους”, καταλήγει.

«Η γιαγιά είναι με κορωνοϊό στο νοσοκομείο, δεν πιστεύω να έχεις πάει σε πάρτι έτσι;»

Ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης σε σχέση με τη σημασία τήρησης των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού προσπαθεί να περάσει στους συνομιλήκούς του ο φοιτητής σπουδών κινηματογράφου στις Κανάριες Νήσους Γουίλι Σουάρες, μέσα από ένα βίντεο που ανέβασε στα social media.

Στο ενός λεπτού βίντεο που δημιούργησε, ο Σουάρες επισημαίνει πως οι νέοι μπορεί να διαδώσουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, σε ευάλωτα σε αυτόν, μάλιστα, πρόσωπα.

Ειδικότερα, ο πρωταγωνιστής της αφήγησής του βρίσκεται με φίλους του όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα από τη μητέρα του, η οποία τον ρωτά πού βρίσκεται, θέλοντας να του μεταφέρει τα δυσάρεστα νέα. «Η γιαγιά σου είναι πολύ άρρωστη, την πήγαμε στο νοσοκομείο. Δεν μπορεί να αναπνεύσει», τον ενημερώνει, ενώ ο ίδιος έπρεπε προηγουμένως χρειάστηκε να δικαιολογηθεί, μη παραδεχόμενος πως βρίσκεται σε κοινωνική συνάθροιση.

«Αφού όταν πήγα να την δω πριν λίγες ημέρες ήταν μια χαρά», απαντά. «Έχει κορονοϊό. Δεν ξέρουμε πώς κόλλησε αφού όλοι ήμασταν πολύ προσεκτικοί. Δεν έχεις πάει σε πάρτι έτσι;» συνεχίζει η μητέρα ενώ εκείνος αποκρίνεται αρνητικά, με δάκρυα στα μάτια.

«Είναι πολύ άσχημα. Δεν πιστεύουν ότι θα βγάλει το βράδυ» προσθέτει η μητέρα από την άλλη άκρη της γραμμής. Το βίντεο τελειώνει προβάλλοντας τον τρομακτικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ισπανία.

Πως μπορείτε να πάτε σε έκθεση ΙΧ και συνεργείο

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 6 το πρωί και για τις επόμενες 3 εβδομάδες τίθεται σε ισχύ το νέο lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για ειδικούς λόγους.

Η επίσκεψη σε κάποια εμπορία αυτοκινήτων ή συνεργείο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί αποστέλλοντας τον αριθμό 2 με SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 όπου αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών πρώτης ανάγκης όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εταιρείες αυτοκινήτων αλλά και τα συνεργεία μετά το πρώτο lockdown έχουν έτοιμους τους online μηχανισμούς ώστε οι ιδιοκτήτες οχημάτων να μην ταλαιπωρούνται και να μπορούν να πραγματοποιήσουν τα πάντα ηλεκτρονικά απλά με ένα κλικ.

Ειδικότερα οι παραγγελίες καινούριων αυτοκινήτων μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά και όταν φτάσει η ώρα της παράδοσης του οχήματος τα στελέχη της αντιπροσωπείας που το έχετε παραγγείλει θα σας το φέρουν στο σπίτι σας ούτως ώστε να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στον τομέα του service οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν επίσης με ένα κλικ να προγραμματίσουν τη συντήρηση του οχήματός τους και τα στελέχη των συνεργείων έρχονται και παραλαμβάνουν το όχημα από το σπίτι σας και κατόπιν το επιστρέφουν στο χώρο σας χωρίς καμία επιβάρυνση. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι επιπλέον το όχημα τότε οι τεχνικοί σύμβουλοι μέσω του Διαδικτύου θα ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη του οχήματος ώστε να προχωρήσουν ή όχι στην επισκευή που διαπίστωσαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επίσκεψη σε εμπορίες αυτοκινήτων όσο και σε συνεργεία είναι απολύτως ασφαλείς καθώς οι ιδιοκτήτες των μονάδων ακολουθούν πιστά τα αυστηρά πρότυπα που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και βέβαια τα πάντα απολυμαίνονται ώστε ο ιδιοκτήτης του οχήματος που μόλις έχει επιστρέψει από το συνεργείο να το παραλάβει απολυμασμένο ενώ στις εκθέσεις αυτοκινήτων τα πάντα γίνονται σύμφωνα με ότι ορίζει το υπουργείο Υγείας.

Τέλος να επισημάνουμε και τις άκρως δελεαστικές προσφορές τόσο για αγορά αυτοκινήτων όσο και σε ειδικά εκπτωτικά πακέτα συντήρησης που έχουν όλες οι εμπορίες και συνεργεία από τα οποία οι πελάτες θα βγουν σίγουρα κερδισμένοι!

Ξεχάστε τις μετακινήσεις σε άλλους νομούς

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου απαγορεύονται και οι μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ των νομών με εξαίρεση βέβαια κάποιους λόγους. Ωστόσο για την επιστροφή στο τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης που μπορείτε να προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).

Τι θα ισχύσει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί και αυτοκίνητα

Παρά το lockdown η πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει στο 65%, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Ενισχύονται με 300 μόνιμους γιατρούς οι ΜΕΘ

Στην άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων όλης της χώρας, προχωράει το υπουργείο Υγείας, μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Ειδικότερα, εκτός από τις 200 θέσεις που προέβλεπε η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προσλαμβάνονται σε μόνιμες θέσεις και 100 από τους επιλαχόντες του ίδιου διαγωνισμού, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

«Από αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, τόσο οι επιτυχόντες του διαγωνισμού όσο και οι επιλαχόντες, μπορούν να προσέρχονται στα Νοσοκομεία και να αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Δηλώσεις και δημοσιεύματα που ισχυρίζονται το αντίθετο, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, δημιουργούν σύγχυση στους γιατρούς μας, και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γιατί η Άγκυρα «εκδικείται» τους Τουρκοκύπριους εν μέσω πανδημίας

Οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την οικονομία του ψευδοκράτους να αιμορραγεί λόγω της πανδημίας COVID-19 και την Τουρκία να μη βοηθά, όπως λένε – καθώς προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της – και αγανακτούν. Το lockdown έδειξε τα «δόντια» του αρκετά νωρίς, με την ανησυχία να είναι έκδηλη στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς τα έσοδα έχουν ήδη καταρρεύσει.

Από τη στιγμή που η Ευρώπη «κατέβασε ρολά» και ανεστάλησαν οι διελεύσεις στα οδοφράγματα στην Κύπρο, η οικονομία των Κατεχομένων άρχισε να μετρά αντίστροφα, καθώς είναι πλήρως εξαρτημένη από την Αγκυρα, τον τουρισμό και τους Ελληνοκύπριους. Οι τουρίστες δεν μπορούν να φτάσουν ούτε μέσω Τουρκίας, ούτε μέσω ελεύθερης Κύπρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φέρουν χρήματα στα ταμεία. Την ίδια στιγμή το κλείσιμο των οδοφραγμάτων αποδεικνύεται καταστροφικό, αφού οι Ελληνοκύπριοι περνούσαν καθημερινά τα οδοφράγματα για τις αγορές τους – καύσιμα, τρόφιμα, ρούχα, ακόμα και φάρμακα – λόγω της σημαντικής διαφοράς στις τιμές και συντηρούσαν σε μεγάλο βαθμό όλους τους τομείς του εμπορίου.

Εγκατάλειψη

«Η εξάπλωση του COVID-19 στη Βόρεια Κύπρο είναι μερικώς υπό έλεγχο. Μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι η πανδημία δεν είχε τραγικές επιπτώσεις στην υγεία. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για την οικονομία» παρατηρεί ο τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Αμπντουλάχ Κόρκματζχαν μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Η οικονομία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει καταρρεύσει. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν. Για άλλες ο δανεισμός είναι μονόδρομος για ακόμα μία φορά, ενώ οι κύριοι τομείς εσόδων, όπως ο τουρισμός και η παιδεία, έχουν καταρρεύσει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προσθέτει ότι το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ ήταν μόνο για την προστασία του τραπεζικού τομέα και των μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εγκαταλειφθούν στο έλεος εργοδοτών και τραπεζών.

Την τραγική κατάσταση της οικονομίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο Τατάρ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τον Απρίλιο στα ταμεία του κατοχικού κράτους μπήκαν μόνο 200 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (25,5 εκατ. ευρώ περίπου), ένα ποσό εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες της οικονομίας του ψευδοκράτους στον υπερθετικό βαθμό, ιδιαίτερα γιατί η Τουρκία εμφανίζεται απρόθυμη να συμβάλει, παρά τις δηλώσεις, στις 22 Απριλίου, του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος του ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η η Αγκυρα «έχει τη δύναμη να καλύπτει όλες τις ανάγκες της “ΤΔΒΚ”». Αλλωστε, για πολλούς, η Αγκυρα εκδικείται τους Τουρκοκύπριους για τη στάση τους απέναντί της. Τόσο λόγω του «πολέμου» του Ερντογάν στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όσο και γιατί τα Κατεχόμενα δεν προσαρμόζονται πλήρως στις απαιτήσεις της Αγκυρας. Στα «αγκάθια» των σχέσεων Κατεχομένων – Τουρκίας συγκαταλέγεται και η απροθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να συμβάλει στον εντοπισμό οπαδών του Γκιουλέν ή του ΡΚΚ και να τους παραδώσει στην Αγκυρα, η οποία κάνει λόγο για μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων». Στη διαπίστωση ότι οι πόροι που περίμενε το ψευδοκράτος από την Τουρκία δεν ήρθαν ποτέ αναφέρονται ακόμα και οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα «έχει πικρίες»…

Ούτε δεκάρα

«Η Τουρκία δεν έχει στείλει ούτε μία δεκάρα βοήθεια. Ενα περιορισμένο χρηματικό ποσό δαπανήθηκε σε έξοδα για τον στρατό» σημειώνει ο Κόρκματζχαν. «Το καθεστώς του Ερντογάν εκδικείται τους Τουρκοκύπριους και τους τιμωρεί. Γιατί ο Ερντογάν δεν συμπαθεί τους Τουρκοκύπριους και οι Τουρκοκύπριοι δεν συμπαθούν τον Ερντογάν» προσθέτει και υπενθυμίζει ότι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ του τούρκου προέδρου και του τουρκοκύπριου ηγέτη. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος που συνδέει τη μηδενική βοήθεια από την Τουρκία με την προσπάθεια της Αγκυρας για ήττα του Ακιντζί στις εκλογές στα Κατεχόμενα.

Σε δεινή θέση, πάντως, είναι και ο Τατάρ, που πλέον αναγκάζεται να δηλώσει ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με την άρση των περιορισμών, έστω και αν συνεχίζει να δικαιολογεί την Τουρκία. Τουρκοκύπριοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προειδοποιούν για εκτόξευση της ανεργίας, αφού υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, ενώ προεξοφλούν ότι η υποχώρηση της οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά την άρση των περιορισμών. Οι δύσκολες συνθήκες εντείνουν τη δυσπιστία των Τουρκοκυπρίων απέναντι στην Αγκυρα, με αρκετούς να σχολιάζουν ότι ίσως είναι και θετική εξέλιξη, καθώς αναδεικνύει την αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού.

Σουηδία και ανοσία της αγέλης: Το μακάβριο ανέκδοτο της άνοιξης κι ο εφιάλτης που επιστρέφει

Η Σουηδία ήταν το παράδειγμα προς αποφυγή τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τώρα κάποιοι την επικαλούνται και η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη με τις πληγήσες χώρες από Covid-19 είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι ήταν την άνοιξη. Πώς τα κατάφερε τότε και τι δείχνει το άμεσο μέλλον μετά το νέο κύμα κορωνοϊού.

Ο Άγγελος Συρίγος Βουλευτής Α’ Αθηνών, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε στο κανάλι του Open και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» και αναφέρθηκε στο μείζον θέμα του κορωνοϊού..

Ο κ. Συρίγος συνέκρινε στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό από χώρες με τον ίδιο, ή σχεδόν ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα (Βέγιο, Τσεχία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ουγγαρία, Αυστρία) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τους νεκρούς που «φεύγουν» από Covid-19, μόνο η Σουηδία είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα: Η χώρα μας είχε χθες 14 θανάτους και η Σουηδία 13, ενώ την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στη Σουηδία καταγράφηκαν 2 μόλις θάνατοι ενώ στην Ελλάδα 29.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στον σχετικό πίνακα κατάταξης των χωρών ανάλογα με κρούσματα και θανάτους, η Ελλάδα βρίσκεται στην 82η θέση (σε σύνολο 218) με 52.254 κρούσμα και 715 θανάτους και η Σουηδία στην 37η με 146.461 κρούσματα και 6.022 θανάτους. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η ανησυχία έχει επιστρέψει στην σκανδιναβική χώρα, αφού την Πέμπτη είχε καταγράψει 3.441 κρούσματα  και 2 θανάτους (στην Ελλάδα την ίδια μέρα 2.447 κρούσματα και 29 θάνατοι), είναι άξιο έρευνας το γεγονός ότι η Σουηδία από το μακάβριο ανέκδοτο της άνοιξης, έγινε το παράδειγμα του καλοκαιριού.  

 Σαν να μην υπήρχε κορωνοϊός…

Η φωτογραφία που βλέπουμε πιο πάνω έχει ημερομηνία δημοσίευσης στο πρακτορείο AP Τετάρτη 8 Απριλίου και είναι τραβηγμένη σε μια παμπ στη Στοκχόλμη. Την προηγούμενη ημέρα οι Σουηδοί μετρούσαν 519 θανάτους από κορωνοϊό συνολικά (114 στις 7 Απριλίου) και 7693 κρούσματα. Και τι δείχνει το στιγμιότυπο; Μια μέρα όπως όλες τις άλλες πριν εμφανιστεί η Covid-19 στον κόσμο. Ούτε μάσκες, ούτε αποστάσεις, χαμόγελα και αισιόδοξα πρόσωπα.

Στις 5 Απριλίου, ο Anders Tegnell, επικεφαλής λοιμωξιλόγος της δημόσιας υγείας της Σουηδίας είχε στείλει ένα mail στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκφράζοντας ανησυχία σχετικά με τις προτεινόμενες συμβουλές, που αφορούσαν τις μάσκες που «θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας». Το mail έγραφε: «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε ότι κατά πόσο τα άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορωνοϊού; Αν συμβαίνει αυτό θα σήμαινε ότι η εξάπλωση είναι αερομεταφερόμενη, η οποία θα έβλαπτε σοβαρά την περαιτέρω επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεταξύ του πληθυσμού και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας»…

Στις 8 Απριλίου, το ECDC δημοσίευσε τις συστάσεις του ούτως ή άλλως , σύμφωνα με την σχεδόν παγκόσμια επιστημονική συναίνεση: «Θα μπορούσε να εξεταστεί η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα», έγραφαν, «ειδικά όταν επισκέπτεστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους». Ο Tegnell διαφώνησε: «Το ψάξαμε πολύ προσεκτικά. Τα στοιχεία σας είναι αδύναμα», είπε. «Οι χώρες που χρησιμοποιούν μάσκες δεν έχουν καλύτερο αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ επικίνδυνο να πιστεύετε ότι οι μάσκες είναι η χρυσή λύση»!

Η προσέγγιση της Σουηδίας στην πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν, και εξακολουθεί να μην είναι, συμβατή με τον τρόπο που την αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του κόσμου. Η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν διέταξε ποτέ lockdown και κράτησε τα σχολεία ανοιχτά. Ενώ μεγάλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο θύμιζαν πόλεις- φαντάσματα, οι Σουηδοί μπορούσαν να βγουν για φαγητό, να συνομιλούν και να αγκαλιάζονται σε καφετέριες και να ασκούνται στα γυμναστήρια. Η αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, κυρίως, προκάλεσε αμηχανία, αλλά και συναγερμό, με δημοσιογράφους και εμπειρογνώμονες να συζητούν αν η στρατηγική ήταν σωστή, ή αν ο Tegnell – ο κύριος εμπνευστής της τακτικής – είχε χάσει τη  μάχη.

Η χώρα δεν αγνόησε εντελώς την απειλή. Παρόλο που τα καταστήματα και τα εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά, πολλοί Σουηδοί έμειναν σπίτι, σε ποσοστά παρόμοια με εκείνα των ευρωπαίων γειτόνων τους, σύμφωνα με έρευνες και δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας. Και η κυβέρνηση έλαβε κάποια αυστηρά μέτρα στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων και επισκέψεις σε γηροκομεία.

Ωστόσο, η Σουηδία υιοθέτησε εντυπωσιακά διαφορετική πολιτική κατά της πανδημίας από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της επιθυμίας της να αποφύγει να διαταράξει την καθημερινότητα των κατοίκων και ίσως την ελπίδα τους, πληρώνοντας όμως ένα υψηλό τίμημα σε νεκρούς και κρούσματα. Η χώρα προσπαθούσε να επιτύχει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» και να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

Τιμωρία γιατί φορούσαν μάσκα!

Οι σουηδικές αρχές αποθάρρυναν έντονα τους πολίτες να φορούν μάσκες προσώπου, οι οποίες, υποστήριζαν ότι θα φέρουν πανικό, ή ότι συχνά (σχεδόν πάντα στην Ελλάδα) φοριούνται με λάθος τρόπο παρέχοντας ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Μερικοί γιατροί που επέμειναν να φορούν οι πολίτες μάσκα κατά την εργασία δέχτηκαν επιπλήξεις ή ακόμη και απολύθηκαν!

Η σουηδική προσέγγιση στην πανδημία είχε και τους θαυμαστές της. Οι διαδηλωτές ενάντια στους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στο Βερολίνο, στα τέλη Αυγούστου, κυμάτιζαν σουηδικές σημαίες! Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα εξέχον μέλος της ειδικής ομάδας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο νευροραδιολόγος Σκοτ Άτλας, ανέφερε τη Σουηδία ως «πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουμε». 

Όμως η ανάγνωση της στρατηγικής των Σουηδών είναι διπλή. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν (και όχι αδίκως) ότι το τίμημα για την προσέγγιση της Σουηδίας στην πανδημία ήταν πολύ υψηλό. Το ποσοστό θανάτων της χώρας, από την αρχή της εξάπλωσης του ιού άγγιξε κάποια στιγμή εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ιός εξαπλώθηκε στα γηροκομεία, όπου σχεδόν 1000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι οίκοι ευγηρίας της Στοκχόλμης απώλεσαν το 7% από τους 14.000 τρόφιμούς τους, από κορωνοϊό. 

Η συντριπτική πλειονότητα των γερόντων δεν διακομίστηκε σε νοσοκομεία! Αν και οι λοιμώξεις είχαν μειωθεί σημαντικά το καλοκαίρι, οι επιστήμονες ανησυχούσαν πως ένα νέο κύμα θα χτυπήσει το φθινόπωρο, όπως και έγινε. Οι περιπτώσεις αυξάνονται ραγδαία στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, όπου ζει σχεδόν το ένα τέταρτο του σουηδικού πληθυσμού.

Κάποιοι αντιδρούσαν

Στις 25 Μαρτίου, καθώς τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ξεπερνούσαν τα 300 την ημέρα, περίπου 2000 επιστήμονες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας αυστηρότερα μέτρα ελέγχου. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις. Επίσης ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» στις 14 Απριλίου και υποστηριζόταν από 22 γιατρούς – ερευνητές, έφερε τον τίτλο: «Η υπηρεσία δημόσιας υγείας απέτυχε. Οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν». Στην επιστολή σημείωναν ότι από τις 7 έως τις 9 Απριλίου, περισσότεροι άνθρωποι ανά εκατομμύριο κατοίκων είχαν πεθάνει στη Σουηδία από Covid-19 από ό,τι στην Ιταλία και 10 φορές περισσότεροι από ό,τι στη Φινλανδία!

Η απάντηση ήρθε γρήγορα από έναν χείμαρρο αρθρογράφων και σχολιογράφων, που επέκριναν το άρθρο για τον τόνο του υποστηρίζοντας ότι οι «22» έκαναν λάθος τους αριθμούς. Κάποιοι χαρακτήρισαν το θέμα ως επαίσχυντο και τόνιζαν ότι πρέπει να «ακολουθούμε την παράδοση με σεβασμού στη δημόσια υγεία». Η Σουηδία έβαλε στο μυαλό και άλλων χωρών τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης»: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επεξεργαζόταν την ιδέα, πριν την απορρίψει αφού ο ίδιος νόσησε από Covid-19. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε ξεκαθαρίσει ότι η επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» θα βοηθούσε στην προστασία της οικονομίας, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την ιδέα.

«Ανοσία της αγέλης», αλλά με εμβόλιο

Η «ανοσία της αγέλης» δεν είναι ακόμη εύκολα αποδεκτή, αλλά επιστήμονες εκτιμούν ότι στην περίπτωση του Covid-19, το 40% έως και 70% ενός πληθυσμού θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν όμως, ότι η επίτευξη αυτού του στόχου, χωρίς τη βοήθεια ενός εμβολίου, θα προκαλούσε πάρα πολλούς θανάτους και μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Εάν λοιπόν η στρατηγική της Σουηδίας ήταν αποτελεσματική, θα έπρεπε να φανεί στους αριθμούς: Τα κρούσματα μειώθηκαν από το ρεκόρ των 1698 στις 24 Ιουνίου σε περίπου 200 την ημέρα στις αρχές Σεπτεμβρίου και το ποσοστό των θετικών τεστ έφτασε στο χαμηλό ποσοστό του 1,2%. Μερικοί υποθέτουν ότι οι θερινές διακοπές και οι συνήθειες των Σουηδών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βοήθησαν: Εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν πόλεις και κωμοπόλεις και αποσύρονται σε εξοχικά, επί 3 μήνες «υποχρεωτικής» κοινωνικής απόστασης.

Την ίδια εποχή οι αριθμοί σε άλλες χώρες της Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται και πάλι – ειδικά μεταξύ των νέων σε ηλικία – ενώ εκείνοι στη Σουηδία παρέμειναν σταθεροί. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα στη Σουηδία έχουν αρχίσει να αυξάνονται ανησυχητικά. Τα ποσοστά της Στοκχόλμης σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε 2 εβδομάδες, από 334 τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε 967 την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στις 25 Σεπτεμβρίο ανακοινώθηκε ότι η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία είχε συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να συγκρίνει τη σουηδική απόκριση με εκείνη άλλων χωρών και ξεκαθάρισε πώς «οι ερευνητές μπορούν να συμβάλουν καλύτερα σε μελλοντικές καταστάσεις κρίσης».

Η τακτική άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει και στη Σουηδία τώρα: Στην 1η Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι τα μέλη της οικογένειας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα έπρεπε να μείνουν στο σπίτι επί επτά ημέρες, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα, αλλά τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο.

O καθηγητής μοριακης βιολογίας και χημείας στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ,  Άντριου Έβινγκ δήλωσε με νόημα: «Ανησυχώ ότι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πουν, μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτό που έκανε η Σουηδία, αλλά θα πρέπει να σκοτώσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους»…

Το σουηδικό πείραμα έδειξε να πετυχαίνει, όμως το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές ήταν υψηλό. Τώρα οι Σουηδοί ευθυγραμμίζονται με τους γείτονές τους και περιμένουν το νέο χτύπημα της Covid-19. Άρα;

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ: Τα δύο φάρμακα που δείχνουν αποτελέσματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η δεξαμεθαζόνη που συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλέον, αλλά και η ρεμδεσιβίρη δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα στους ασθενείς με COVID-19, όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Στο δεύτερο κύμα πανδημίας η διασπορά του ιού δείχνει να έχει αυξητικούς ρυθμούς και τα νοσοκομεία της Ελλάδας έχουν δεχτεί ήδη μεγάλο αριθμό ασθενών με COVID-19.

Από το πρώτο κύμα έως τώρα, η επιστημονική κοινότητα έχει ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού ωστόσο όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, «οι ιογενείς λοιμώξεις είναι δύσκολες και δεν απαντάνε εύκολα σε φάρμακα, δεν είναι όπως οι λοιμώξεις από μικρόβια, από βακτήρια όπου χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά».

Τα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί αποτελούν το μεγάλο στοίχημα στο να κρατηθεί ο ασθενής με COVID στη ζωή και να νικήσει τον κορωνοϊό.

Η δεξαμεθαζόνη που συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλέον, αλλά και η ρεμδεσιβίρη δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα στους ασθενείς με COVID-19, όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Στο δεύτερο κύμα πανδημίας η διασπορά του ιού δείχνει να έχει αυξητικούς ρυθμούς και τα νοσοκομεία της Ελλάδας έχουν δεχτεί ήδη μεγάλο αριθμό ασθενών με COVID-19.

Από το πρώτο κύμα έως τώρα, η επιστημονική κοινότητα έχει ριχτεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού ωστόσο όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, «οι ιογενείς λοιμώξεις είναι δύσκολες και δεν απαντάνε εύκολα σε φάρμακα, δεν είναι όπως οι λοιμώξεις από μικρόβια, από βακτήρια όπου χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά».

Τα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί αποτελούν το μεγάλο στοίχημα στο να κρατηθεί ο ασθενής με COVID στη ζωή και να νικήσει τον κορωνοϊό.

Ποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον κορονοϊό έχουν αποτελεσματικότητα

«Από όλα τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν ελεγχθεί με διάφορες μελέτες, δύο φαίνεται ότι είναι, σε διαφορετικό βαθμό, αποτελεσματικά» είπε ο κ. Γούλας.

Το ένα που είναι και πιο αποτελεσματικό, όπως τόνισε, είναι η δεξαμεθαζόνη.

«Είναι ένα ισχυρό κορτικοστεροειδές το οποίο ελαττώνει τη θνητότητα στο ποσοστό των ασθενών που καταλήγουν συνεπεία της λοίμωξης από COVID-19.Όταν λοιπόν χορηγείται σε σοβαρά περιστατικά ελαττώνει αυτό το ποσοστό της θνητότητας. Είναι ένα φάρμακο που πλέον το συνιστά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό το φάρμακο κάνει δουλειά σε κάποιο βαθμό. Προκαλεί μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική βελτίωση στα νούμερα» τόνισε προσθέτοντας ότι: 

«Η λογική στην οποία δοκιμάστηκε είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων από COVID-19 οφείλεται σε μια υπέρμετρη ισχυρή φλεγμονώδη απάντηση, δηλαδή ο οργανισμός στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τη λοίμωξη, παράγει κάποιες ουσίες οι οποίες λέγονται κυτταροκίνες και οι οποίες όταν υπερπαράγονται, δημιουργούν μια κατάσταση που θυμίζει σήψη, με αποτέλεσμα να καταλήγει ο οργανισμός. Τα κορτικοστεροειδή είναι πολύ αποτελεσματικά στο να περιορίζουν αυτού του είδους τις καταστάσεις».

Το άλλο φάρμακο για το οποίο έχει γίνει αρκετός λόγος όπως επισήμανε ο κ. Γούλας και το οποίο παρουσιάζει μια κάποια αποτελεσματικότητα είναι η ρεμδεσιβίρη.

«Είναι ένα αντιικό φάρμακο που όμως έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Αυτό όμως που κάνει είναι εάν χορηγηθεί έγκαιρα, δηλαδή στην αρχή της λοίμωξης, έχει δειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τις ημέρες νόσησης και τις ημέρες της νοσοκομειακής περίθαλψης, δηλαδή τις ημέρες που ουσιαστικά ένας ασθενής χρειάζεται να νοσηλευτεί».

«Επιπλέον, αν μειωθεί ο χρόνο νοσηλείας από τις 17 ημέρες στις 12 ημέρες αυτό δίνει ένα κέρδος πέντε ημερών στις κλίνες που απελευθερώνονται στις κλινικές» κατέληξε.

Περιμένοντας τα εμβόλια – Τι λένε οι επιστήμονες

Όλος ο κόσμος (με εξαίρεση τους καχύποπτους και συνωμοσιολόγους αρνητές των εμβολίων) περιμένει τα εμβόλια για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική απάντηση στην πανδημία Covid-19.

Οι επιστήμονες ασφαλώς αναγνωρίζουν την κρίσιμη σημασία των εμβολίων, αλλά δεν παύουν να επισημαίνουν ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τα εμβόλια, ορισμένες από τις οποίες θα παραμείνουν και μετά την εμφάνιση των πρώτων από αυτά. Γι’ αυτό, τονίζουν την ανάγκη να υπάρχει σαφήνεια και ειλικρίνεια σχετικά με το τι θα γνωρίζουμε σχετικά με τα νέα εμβόλια και τι όχι – έστω κι αν αυτό εν μέρει τροφοδοτήσει τις υπερβολικές καχυποψίες ορισμένων.

Όπως αναφέρει ο Πίτερ Ντόσι, αναπληρωτής διευθυντής του βρετανικού ιατρικού περιοδικού British Medical Journal (BMJ) και επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, σε άρθρο του στο BMJ, οι ευρισκόμενες σε εξέλιξη δοκιμές εμβολίων δεν έχουν σχεδιαστεί για να μας πουν αν τα εμβόλια θα μπορέσουν πράγματι να σώσουν ζωές. Καμία δοκιμή εμβολίου δεν είναι σχεδιασμένη για να ανιχνεύσει κατά πόσο το εμβόλιο θα μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή τους θανάτους από κορωνοϊό.

Αρκετές δοκιμές βρίσκονται στην τρίτη και τελική φάση τους, αλλά ακόμη κι αν από αυτές κάποιο εμβόλιο ανακηρυχθεί «αποτελεσματικό», αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεδειγμένα θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν πολύ σοβαρά ή να πεθάνουν από Covid-19. Δεν θα αποδεικνύει καν, όπως επισημαίνει ο δρ Ντόσι, ότι το εμβόλιο θα εμποδίζει ουσιαστικά την μετάδοση του κορωνοϊού από αυτόν που έχει εμβολιαστεί. 

Όπως εξηγεί, όλες οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 αξιολογούν τα ήπια, όχι τα σοβαρά, συμπτώματα της νόσου. Όπως δήλωσε στο BMJ ο Ταλ Ζακς, επικεφαλής για τα ιατρικά θέματα στην αμερικανική εταιρεία Moderna, η οποία δοκιμάζει ένα από τα εμβόλια, η κλινική δοκιμή της δεν έχει επαρκή στατιστική δύναμη για να αξιολογήσει αν το εμβόλιο μπορεί να μειώσει όντως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό, κατά τον Ντόσι, εν μέρει οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήπια μόνο συμπτώματα Covid-19 και έτσι σε δοκιμές εμβολίων π.χ. σε 30.000 άτομα θα εμφανιστούν σχετικά λίγες σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

«Οι νοσηλείες και οι θάνατοι από Covid-19», προσθέτει, «είναι απλώς πολύ ασυνήθιστοι στον πληθυσμό, υπό μελέτη για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, προκειμένου να αποδειχθούν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε μια δοκιμή μόνο 30.000 ανθρώπων. Το ίδιο ισχύει επίσης, όσον αφορά το κατά πόσο ένα εμβόλιο μπορεί να σώσει ζωές ή να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού. Οι δοκιμές δεν έχουν σχεδιαστεί για κάτι τέτοιο», κάτι που επιβεβαίωσε στo ΒΜJ o Zακς της Moderna.

Αλλιώς, το μέγεθος του δείγματος του πληθυσμού και η διάρκεια της δοκιμής του εμβολίου θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερα, κάτι μη αποδεκτό λόγω του επείγοντος της κατάστασης. Η δοκιμή της Moderna έχει σχεδιαστεί για να διαπιστώσει απλώς αν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου Covid-19 σε ένα άνθρωπο.

Όπως και στις αντίστοιχες δοκιμές εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Johnson & Johnson, στόχος είναι να διαπιστωθεί μια μείωση κατά τουλάχιστον 30% στα περιστατικά εργαστηριακά διαγνωσμένης Covid-19 στην ομάδα που έχει εμβολιαστεί σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι φαρμακοβιομηχανίες και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, όπως και με το αντιγριπικό εμβόλιο, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα προστατεύει ακόμη καλύτερα από σοβαρή Covid-19, σε σχέση με ήπια νόσο – κάτι που όμως θα φανεί στην πράξη μετά από κάποιο καιρό. 

Ερωτηματικά για τους ηλικιωμένους

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Ντόσι, ελάχιστες -ίσως και καμία- δοκιμές εμβολίου δεν έχουν σχεδιαστεί, ώστε να διαπιστώσουν αν ειδικά οι ηλικιωμένοι θα ωφεληθούν από το εμβόλιο, παρόλο που ειδικά αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19. Αυτό συμβαίνει, επειδή δεν συμμετέχει επαρκής αριθμός ηλικιωμένων στις δοκιμές των εμβολίων, ώστε να αποδειχθεί ότι όντως ένα εμβόλιο μειώνει τα κρούσματα στα μεγάλης ηλικίας άτομα. Ανάλογη αβεβαιότητα υπάρχει για άλλες ομάδες (παιδιά, ανοσοκατασταλμένοι, έγκυες) που επίσης υποεκπροσωπούνται στις δοκιμές των εμβολίων. Ο Ντόσι εκτιμά πάντως ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να γίνουν βελτιώσεις στο σχεδιασμό των δοκιμών.

Σε άλλο άρθρο στο περιοδικό «Science», οι Μαρκ Λίπσιτς (καθηγητής επιδημιολογίας Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Χάρβαρντ) και Νάταλι Ντιν (επίκουρη καθηγήτρια βιοστατιστικής-επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα) επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ένα εμβόλιο αντί-Covid-19 να παρέχει μικρή ή καθόλου προστασία στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν άλλες χρόνιες παθήσεις (συννοσηρότητες), αλλά να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης ή την μεταδοτικότητα του κορονοϊού στους νέους ενηλίκους. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρχει έμμεση προστασία των ηλικιωμένων, στο μέτρο όμως που εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των μικρότερων ηλικιών.

Πέραν αυτού, τονίζουν ότι ακόμη και μετά την έγκριση κάποιων εμβολίων, θα παραμείνουν ερωτήματα όπως σε ποιο βαθμό τα εμβόλια θα μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση ή να μειώσουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι’ αυτό, θα χρειαστούν άλλες δοκιμές μετά την κυκλοφορία ων εμβολίων, που θα αξιολογούν την αποτελεσματικότητα περισσότερων του ενός εμβολίου (ιδανικά, ανά ξεχωριστή ομάδα του πληθυσμού).

Σε δικό της άρθρο στο «Nature», η δρ Κάντα Σουμπαράο, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Γρίπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αυστραλία, η οποία συμβουλεύει κάθε χρόνο για τη σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό, επισημαίνει ότι «πολλές αβεβαιότητες βρίσκονται μπροστά μας ενόψει των εμβολίων κατά της Covid-19».

Μεταξύ άλλων, ακόμη και όταν δοθεί άδεια στα εμβόλια που θα έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά, θα παραμείνει άγνωστο αν ένα εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό από κάποιο άλλο (κάθε εμβόλιο θα εγκριθεί μετά από σύγκριση με εικονικό εμβόλιο τύπου πλασίμπο και όχι με άλλα εμβόλια), πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια στις ευπαθείς ομάδες (οι οποίες υποεκπροσωπούνται στις κλινικές δοκιμές φάσης 3), αν τα εμβόλια θα αποτρέπουν την μετάδοση του κορονοϊού (άρα αν οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλές να επιστρέψουν στη δουλειά τους χωρίς άλλες προφυλάξεις), αν θα αποτρέπουν τη σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα Covid-19, πόσο θα διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό κ.α.

Οι αρχές κάθε χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν ποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα χρησιμοποιήσουν, σε ποιο μέρος του πληθυσμού, με ποια προτεραιότητα και πόσο συχνοί θα είναι οι εμβολιασμοί. Επίσης, τονίζει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως ακόμη κι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν θα εμποδίζει τη μόλυνση όλων των εμβολιαζόμενων, ούτε θα αποτρέψει σίγουρα οι εμβολιαζόμενοι να μολύνουν άλλους. «Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι αρχές», όπως λέει, «είναι να είναι πολύ ξεκάθαρες, όσον αφορά τι είναι γνωστό και τι είναι άγνωστο, να εμπλέξουν το κοινό σε διάλογο λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απόψεις του και να χτίσουν εμπιστοσύνη μέσω της διαφάνειας». 

Δύο στους τρεις πρέπει να εμβολιαστούν

Όπως αναφέρει, είναι κρίσιμο να υπάρχει ευρεία προθυμία για εμβολιασμό, καθώς η επίτευξη ανοσίας της αγέλης θα απαιτήσει συμμετοχή άνω του 60% του πληθυσμού ή και άνω του 70%, δηλαδή τουλάχιστον δύο στους τρεις. Παράλληλα, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ύπαρξη εμβολίων δεν πρέπει να αχρηστεύσει άλλα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση αποστάσεων.

Τέλος, μια πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων Rand κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν επικρατήσει ένας «εθνικισμός των εμβολίων» και ορισμένες μεγάλες χώρες αποκλείσουν άλλες από το εμβόλιο «τους», τότε αυτό μπορεί να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία απώλεια ΑΕΠ ύψους έως 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτό θα συμβεί αν κάποιες χώρες όχι μόνο δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στους δικούς τους πολίτες, αλλά και «στοκάρουν» αποθέματα εμβολίων, αφήνοντας άλλες χώρες χωρίς καθόλου εμβόλια.

Η μελέτη δείχνει ότι όσο ο κορονοϊός δεν τίθεται υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο – κάτι που απαιτεί συντονισμένη εμβολιαστική δράση- θα υπάρχει οικονομικό κόστος για όλες τις χώρες, ακόμη και για όσες έχουν επιδείξει εμβολιαστικό εθνικισμό. Ακόμη κι αν μόνο οι φτωχές χώρες μείνουν χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια, το πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία θα φθάσει τα 153 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (για την Ευρώπη τα 40 δισ. δολ.). Αν τελικά δεν υπάρξει κανένα εμβόλιο -κάτι απίθανο- το κόστος παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Έρευνα αποδεικνύει πως κάποιοι έχουν φυσική ανοσία στον ιό

Ανάμεσα σε 302 ενήλικες που εξετάστηκαν, οι 16 (ποσοστό 5,3%) είχαν αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2, πιθανώς δημιουργημένα κατά τη διάρκεια λοιμώξεων στο παρελθόν από τους πολύ πιο άκακους εποχικούς κορoνοϊούς του κοινού κρυολογήματος

Επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία, με επικεφαλής δύο Έλληνες της διασποράς, ανακάλυψαν ότι ένα ποσοστό ανθρώπων – ιδίως μικρής ηλικίας – που ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, συνεπώς δεν αρρώστησαν από τη νόσο Covid-19, διαθέτουν μια σχετική φυσική ανοσία χάρη σε προϋπάρχοντα αντισώματα στον οργανισμό τους, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν – εν μέρει τουλάχιστον – τον νέο ιό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιώργο Κασσιώτη του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ Λονδίνου και την Ελένη Ναστούλη του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, βρήκαν ότι ανάμεσα σε 302 ενήλικες που εξετάστηκαν, οι 16 (ποσοστό 5,3%) είχαν αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2, πιθανώς δημιουργημένα κατά τη διάρκεια λοιμώξεων στο παρελθόν από τους πολύ πιο άκακους εποχικούς κορoνοϊούς του κοινού κρυολογήματος.

Επίσης, ανάμεσα σε 48 παιδιά και εφήβους ηλικίας ενός έως 16 ετών που μελετήθηκαν, στους 21 (ποσοστό 44%) ανιχνεύθηκαν παρόμοια αντισώματα. Τα εν λόγω προϋπάρχοντα αντισώματα αντιδρούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή (τη λεγόμενη υπομονάδα S2) της προεξέχουσας πρωτεΐνης-ακίδας του νέου κορωνοϊού, την οποία χρησιμοποιεί για να διεισδύσει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η υπομονάδα S2 εμφανίζει μεγαλύτερες δομικές ομοιότητες σε όλους τους κορωνοϊούς, σε σχέση με την υπομονάδα S1 της ίδιας ιικής πρωτεΐνης.

Μολονότι προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως αυτή η «διασταυρούμενη» ανοσία από άλλους συγγενικούς ιούς δεν διασφαλίζει ότι δεν θα μολυνθεί κάποιος από το νέο κορoνοϊό, η παρουσία προϋφιστάμενων αντισωμάτων μπορεί να μειώσει την μεταδοτικότητα του ιού και να μετριάσει τα συμπτώματα σε περίπτωση λοίμωξης.

Τα πειράματα με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο έδειξαν ότι το πλάσμα αίματος τόσο από τους ενήλικες όσο και από τα παιδιά που διέθεταν αντισώματα, χωρίς να έχουν μολυνθεί με Covid-19, μπορούσε να καταπολεμήσει το νέο κορωνοϊό. Αυτό δεν συνέβαινε με το πλάσμα αίματος από άτομα χωρίς τέτοια προϋπάρχοντα αντισώματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η στόχευση της συγκεκριμένης περιοχής S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του νέου ιού θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα καθολικό εμβόλιο, που θα «δουλεύει» ενάντια σε πολλούς κορoνοϊούς ταχυτόχρονα. Συγκριτικά, όσοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, αναπτύσσουν στην πορεία μεγαλύτερους αριθμούς όλων των ειδών των αντισωμάτων (IgA, IgG και IgM), τα οποία στοχεύουν και στις δύο υπομονάδες S1 και S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού.

Σχεδόν 50 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως

Ηπανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.250.879 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα, στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Περισσότερα από 49.910.930 κρούσματα της νόσου Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 32.492.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Χθες, Σάββατο, 7.370 νέοι θάνατοι και 602.036 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων θανάτων, στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους, είναι οι ΗΠΑ με 991 νεκρούς, η Ινδία (559) και το Μεξικό (485).

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 237.123 θανάτους και 9.861.898 κρούσματα, βάσει της καταμέτρησης του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. 

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 162.269 νεκρούς και 5.653.561 κρούσματα, η Ινδία με 126.121 νεκρούς (8.507.754 κρούσματα), το Μεξικό με 94.808 νεκρούς (961.938 μολύνσεις) και η Βρετανία με 48.888 θανάτους (1.171.441 μολύνσεις).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 86.212 κρούσματα (28 νέα μεταξύ Σαββάτου-Κυριακής) και 4.634 θανάτους (κανένας νέος).

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετρούν σήμερα, στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 411.726 θανάτους και 11.599.214 κρούσματα, η Ευρώπη 304.881 θανάτους (12.549.042 μολύνσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 247.605 θανάτους (10.120.352 μολύνσεις), η Ασία 176.524 νεκρούς (11.012.350 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 64.398 νεκρούς (2.730.050 κρούσματα), η Αφρική 44.804 νεκρούς (1.870.001 κρούσματα) και η Ωκεανία 941 θανάτους (29.927 κρούσματα).

Ασθενείς: Ποια βιταμίνη λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων

Ποσοστό άνω του 80% των νοσηλευόμενων με νόσο COVID-19 σε ισπανικό νοσοκομείο παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως αποτυπώθηκε σε νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας στο Σανταντέρ της Ισπανίας, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η βιταμίνη D αποτελεί ορμόνη που παράγουν τα νεφρά και η οποία ελέγχει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με σειρά προβλημάτων υγείας, αν και δεν έχει ακόμη απαντηθεί επιστημονικά γιατί η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει άλλα συστήματα του οργανισμού.

Πολλές μελέτες έχουν ήδη καταδείξει την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την προστασία από λοιμώξεις.

Οι υπογράφοντες τη μελέτη υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με συννοσηρότητες και όσοι διαβιούν σε οίκους ευγηρίας.

«Η αγωγή με βιταμίνη D πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης D, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στο μυοσκελετικό, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα» σημειώνει παράλληλα ο συν-συγγραφέας της μελέτης José L. Hernández, Ph.D. του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% σε σύνολο 216 ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο Universitario Marqués de Valdecilla παρουσίαζαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τις γυναίκες.

Οι ασθενείς με COVID-19 με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίαζαν, επίσης, αυξημένα επίπεδα στους δείκτες φλεγμονής στον ορό.

ΠΟΥ: Οι 30 αλήθειες για την Covid – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί να διανύουμε ήδη τον 11ο μήνα από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού έκανε την εμφάνισή της στον πλανήτη (Δεκέμβριος 2019 στην Κίνα), πάνω από 1.240.000 εκατ. άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλές χώρες παγκοσμίως να βρίσκονται ήδη ή να περνούν σε ένα δεύτερο lockdown, όπως και η Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έπαψαν να υπάρχουν όσοι είτε αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη του ιού είτε τη σοβαρότητά του. 

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει φαινόμενα παραπληροφόρησης και διασποράς θεωριών συνωμοσίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του όλα τα τελευταία τεκμηριωμένα νέα που διαθέτει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Ανάμεσα σε άλλα, λοιπόν, οι επισκέπτες της σελίδας του ΠΟΥ μπορούν να βρουν τα 30 στοιχεία που αποτελούν πραγματικότητα σχετικά με τον κορωνοϊό, αντίθετα με όσα λέγονται, γράφονται και διασπείρονται κατά κόρον στο διαδίκτυο. 

Τα 30 αληθή στοιχεία για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν ως εξής

-Έρευνες δείχνουν ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει κλινικά οφέλη στη θεραπεία της Covid

-Tα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες δεν θεραπεύουν την Covid

-Δεν πρέπει να φοράμε μάσκα όταν κάνουμε άσκηση

-Πολύ μικρή η πιθανότητα τα παπούτσια να διασπείρουν τον κορωνοϊό

-Η ασθένεια της Covid προκαλείται από ιό (τον κορωνοϊό) και όχι από βακτήρια

-H παρατεταμένη χρήση ιατρικών (δηλαδή, χειρουργικών) μασκών, όταν φοριούνται σωστά, δεν προκαλεί δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα ούτε ανεπάρκεια οξυγόνου

-Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από κορωνοϊό, αναρρώνουν από αυτόν

-Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη

-Οι θερμικοί σαρωτές δεν δύνανται να ανιχνεύσουν την Covid

-Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα φάρμακα για τη θεραπεία ή πρόληψη του κορωνοϊού

-Η προσθήκη πιπεριού στη σούπα ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό δεν προλαμβάνει ούτε θεραπεύει από τον κορωνοϊό

-Η Covid δεν μεταδίδεται από τις μύγες

-Ο ψεκασμός ή η κατανάλωση λευκαντικού ή εντομοκτόνου δεν προστατεύει ενάντια στην Covid και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη

-Η κατανάλωση μεθανόλης, αιθανόλης ή λευκαντικού δεν προλαμβάνει ούτε θεραπεύει την Covid και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη

-Το δίκτυο 5G δεν διασπείρει την Covid 

-Η έκθεση στον ήλιο και σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου δεν προστατεύουν από την Covid 

-Το να νοσήσει κάποιος από Covid δεν σημαίνει ότι θα το έχει για όλη του τη ζωή

-Η ικανότητα να κρατήσουμε την αναπνοή μας για 10 δευτερόλεπτα χωρίς να βήξουμε ή να νιώσουμε δυσφορία δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε Covid 

-Η Covid μπορεί να εξαπλωθεί και σε ζεστά και υγρά κλίματα

-Ο κρύος καιρός και το χιόνι δεν εξαφανίζουν την Covid

-Το καυτό μπάνιο δεν προλαμβάνει την Covid

-Η Covid δεν εξαπλώνεται με το τσίμπημα κουνουπιού

-Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί στο να σκοτώνουν την Covid

-Οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απολύμανση χεριών ή άλλων μερών του σώματος

-Τα εμβόλια ενάντια στην πνευμονία δεν προστατεύουν από την Covid

-Ο καθαρισμός της μύτης με αλατούχο διάλυμα δεν προλαμβάνει την Covid

-Η κατανάλωση σκόρδου δεν προλαμβάνει την Covid

-Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να προσβληθούν από Covid

-Τα αντιβιοτικά δεν προλαμβάνουν ούτε θεραπεύουν την Covid

-Δεν υπάρχουν φάρμακα που να προλαμβάνουν ή να θεραπεύουν την Covid

Πηγές:

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6804267/i-giagia-einai-me-koronoio-sto-nosokomeio-den-pisteyo-na-echeis-paei-se-parti-etsi 

https://www.ethnos.gr/ygeia/132022_koronoios-ereyna-apodeiknyei-pos-kapoioi-ehoyn-fysiki-anosia-ston-io

https://sputniknews.gr/epistimi/202011068781885-kathigitis-farmakologias-apth-ta-dyo-farmaka-pou-deihnoun-apotelesmata-sti-mahi-kata-tou-koronoiou/

https://www.tovima.gr/2020/11/08/science/koronoios-perimenontas-ta-emvolia-ti-lene-oi-epistimones/, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.ethnos.gr/ygeia/132064_koronoios-poy-oi-30-alitheies-gia-tin-covid-osa-prepei-na-gnorizete

https://ygeiamou.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/142366/koronoios-asthenis-pia-vitamini-lipi-sto-80-ton-nosilevomenon/

https://www.newsauto.gr/news/lockdown-pos-borite-na-pate-se-ekthesi-ich-ke-sinergio/ 

https://www.tanea.gr/2020/05/10/world/giati-i-agkyra-ekdikeitai-tous-tourkokyprious-en-meso-pandimias/

https://www.ethnos.gr/kosmos/132023_soyidia-kai-anosia-tis-agelis-makabrio-anekdoto-tis-anoixis-ki-o-efialtis-poy

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-rekor-thanaton-kai-348-eisagoges-asthenon-se-nosokomeia-se-ena-24oro-sos-ekpempei-i-thessaloniki/136794/

https://www.tovima.gr/2020/11/08/world/koronoios-sxedon-50-ekatommyria-krousmata-pagkosmios/, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6804047/enischyontai-me-300-monimoys-giatroys-oi-meth

 https://newpost.gr/ellada/5fa80e3452c3ccf52aeac885/koronoios-mayri-kyriaki-1-914-nea-kroysmata-35-neoi-thanatoi-228-diasolinomenoi 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments