1490 κρούσματα-Πότε το 13033 μπορεί να αρνηθεί την έξοδο-Το εμβόλιο της Pfizer έχει πάνω από 90% επιτυχία-Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα και είμαστε στο σπίτι-Πώς και πού γίνονται τα τεστ Covid όσο διαρκεί το lockdown-Τι SMS στέλνουμε για μετακίνηση σε δικαστήρια, δικηγόρους-Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βόλτες με τα κατοικίδια-Πώς η παραπληροφόρηση επιβαρύνει τον αναρρώσαντα-Πόσο αποτελεσματικές είναι οι ασπίδες προσώπου

Στα 1.490 είναι τα κρούσματα σήμερα 9/11 στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκαν Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιτήρησης Covid-19, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 41 νέοι θάνατοι.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοινώθηκαν 1.490 κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 41 νέοι θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι είναι 239.

Ευαγγελισμός – 20 κρούσματα σε εργαζόμενους και ασθενείς

Συναγερμός έχει σημάνει στον Ευαγγελισμό λόγω μεγάλης διασποράς κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε ασθενή η οποία νοσηλευόταν στην Ορθοπεδική κλινική, διαπιστώθηκαν 10 κρούσματα σε εργαζόμενους και περίπου άλλα 10 σε ασθενείς.

Έτσι μετά από αυτή την εξέλιξη,  εκτάκτως η Ορθοπεδική και η Νευροχειρουργική βγήκαν εκτός εφημερίας.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για διασπορά και στη Γναθοχειρουργική καθώς και στην Πλαστική Χειρουργική (που εφημερεύουν κανονικά από τις 14:30), οι οποίες συστεγάζονται λόγω συγχωνεύσεων με τις προαναφερόμενες. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και το θέμα χειρίζεται η Α ΥΠΕ.

Πότε το 13033 μπορεί να «αρνηθεί» την έξοδο- Τι να προσέξετε με το SMS

Δεν αποκλείεται η απάντηση, στο SMS στο 13033, για μετακίνηση, να είναι και αρνητική ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μιλώντας στον ANT1, ο κος Σταμπουλίδης εξήγησε ότι μπορεί τα sms στο 13033 να μην έχουν όριο αλλά αν το σύστημα εντοπίσει πολλές μετακινήσεις από έναν αριθμό, μπορεί να τον εμποδίσει και να «αρνηθεί» την έξοδο.

«Όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές», θα σας κόψει, τόνισε συγκεκριμένα.

Επιπρόσθετα, όπως διευκρινίστηκε επίσης, σε περίπτωση που ο πολίτης στείλει μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, τότε πριν βγει από το σπίτι του, θα πρέπει να ξαναστείλει μήνυμα και να λάβει απάντηση.

Το να μη λάβει απάντηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως εκείνη την ώρα, στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπάρχουν πολλά μηνύματα.

Σημειώνεται ακόμη πως σε περίπτωση που το μήνυμα σταλεί αλλά δεν είναι γραμμένο σωστά, βάσει των οδηγιών για το ποια θα πρέπει να είναι η μορφή του το σύστημα “απαντά” αυτόματα με ένα μήνυμα στο οποίο, δίνει οδηγίες για τον τρόπο που αυτό πρέπει να γραφτεί και ζητά εκ νέου αποστολή στη σωστή μορφή.

Δερμιτζάκης: Δεν θα έχουμε δραματική μείωση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

Οαυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας στη χώρα, αλλά και ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, ανησυχεί τόσο την κυβέρνηση που λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, όσο και τους ειδικούς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown που βρίσκεται η χώρα.

«Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».

Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν.

«Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δε θα δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση.

«Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα».

Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο βδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα.

Παγώνη: Δεν θα γιορτάσουμε κανονικά τα Χριστούγεννα. Αμφιβάλω και για το Πάσχα

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ», όπου η ίδια εξέφρασε τις αμφιβολίες της σχετικά με το κατά πόσο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα καταφέρουν να γιορτάσουν το φετινό Πάσχα.

Επίσης, η ίδια ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της πως σε περίπτωση που τα μέτρα δεν είναι αποδοτικά, τότε θα χρειαστεί να παραταθούν, ενώ επεσήμανε πως η κανονικότητα θα επανέλθει μετά τον εμβολιασμό όλων των πολιτών. Αναλυτικότερα:

Όσα ανέφερε στις δηλώσεις της στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ»

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 και κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση», είπε αρχικά η Ματίνα Παγώνη.

«Τώρα έχουμε και μη Covid περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε.  «Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους» πρόεσθεσε, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά. «Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο», τόνισε.

«Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες», επεσήμανε. «Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο», επεσήμανε, η Ματίνα Παγώνη.

Επίσης, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας ανέφερε πως στην κανονικότητα θα επανέλθουμε όταν εμβολιαστούμε όλοι. Συγκεκριμένα, η ίδια κατέληξε, λέγοντας «Αμφιβάλω και για το καλοκαίρι. Ο ιός θα είναι εδώ και μετά το εμβόλιο, θα μπορέσουμε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα όταν εμβολιαστούν όλοι. Το Πάσχα θα φοράμε όλοι μάσκες. Θα κρατάμε αποστάσεις. Θα είναι απαγορευτικός ο συνωστισμός».

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι «ασπίδες προσώπου» – Το υπ. Υγείας απαντά

Διευκρινίσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ασπίδων προσώπου ως μέσο προστασίας κατά του κορωνοϊού, παρέχει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο μέσω της οποίας απευθύνει συστάσεις αναφορικά με την χρήση της μάσκας προσώπου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών) εν μέσω της πανδημίας της COVID-19.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η χρήση προστατευτικής μάσκας, φαίνεται ότι όταν χρησιμοποιείται συνολικά οδηγεί σε μείωση του βαθμού μετάδοσης, και του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μάσκες προσώπου είναι αποτελεσματικές όχι μόνο στη μείωση της απελευθέρωσης των αναπνευστικών εκκρίσεων (έλεγχος πηγής), αλλά και στην προστασία από μόλυνση (αυτοπροστασία) των ατόμων που τις φορούν σωστά.

Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της χρήσης της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην αφήνει κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως οι ασπίδες προσώπου (face shields) προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων κι ως εκ τούτου, δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας.

Επίσης, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους.

Μάλιστα, ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται μάσκες προστασίας.

Τεράστια εξέλιξη: Το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό

Άκρως θετικά τα νέα από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό, το οποίο αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από ό,τι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc. και την BioNTech SE αποδείχθηκε καλύτερο από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από τον κορωνοϊό σε Covid-19 σε μια κεντρική μελέτη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην κούρσα των εμβολίων που μπορούν να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία. Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Και όλα αυτά την ώρα που φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο εργάζονται πυρετωδώς για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πανδημία κορωνοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.250.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Οι επιστήμονες ελπίζουν σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο επιφανής επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει ότι θα ήταν αποδεκτό ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 50% με 60%. Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση αποτελεσματικότητας που πραγματοποιήθηκε από εξωτερική και ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων από την κλινική μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer. Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις δύο ομάδες των ατόμων που μετείχαν στις δοκιμές -εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο και εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo)- προέκυψε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από την Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλλει ωστόσο, καθώς η ασφάλεια και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη της ικανότητας του εμβολίου μας να αποτρέπει την COVID-19», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπουρλάς. «Αγγίζουμε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ καθώς τα ποσοστά μόλυνσης καταγράφουν νέα ρεκόρ, νοσοκομεία είναι στα όρια των αντοχών τους και οικονομίες πασχίζουν να ανοίξουν ξανά», συνέχισε.

«Με τα σημερινά νέα είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια υπεραναγκαία ανακάλυψη βοηθώντας στον τερματισμό αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε επιπλέον δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου από χιλιάδες συμμετέχοντες τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε. Περίπου το 42% των συμμετεχόντων στις δοκιμές είχε διαφορετικά υπόβαθρα, ανέφεραν οι Pfizer και BioNTech, προσθέτοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμη σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μόλις θα έχουν στα χέρια τους δεδομένα δύο μηνών, που αναμένονται την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σημειωτέον, πάντως, ότι δεν είναι ακόμη γνωστό το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer σε κρίσιμες υπο-ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, όπως και κατά πόσον το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει βαριές περιπτώσεις, αφού δεν είχε νοσήσει βαριά ουδείς από τους συμμετέχοντες που κόλλησαν Covid-19 σε αυτόν τον γύρο της ανάλυσης.

Να σημειωθεί ότι Pfizer και BioNTech αναμένουν ότι θα έχουν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτους και 1,3 δισ. το 2021.

Χάρηκε και ο Τραμπ!

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτησε το «υπέροχο νέο», μετά την ανακοίνωση των εργαστηρίων Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό κατά 90% κατά του Covid-19.

«Το χρηματιστήριο ανεβαίνει, ένα εμβόλιο φθάνει σύντομα. Αποτελεσματικότητα 90%. Τι υπέροχο νέο!», έγραψε στο Twitter.

Πώς και πού γίνονται τα τεστ Covid όσο διαρκεί το lockdown στη χώρα

Σχεδόν σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα συνεχίζουν να γίνονται κανονικά τα τεστ εν μέσω lockdown

Μειωμένα φοβούνται ότι θα είναι τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί όχι όμως επειδή θα έχει καμφθεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας, αλλά εξαιτίας των μειωμένων τεστ εν μέσω lockdown. Άλλωστε οι πολίτες στην πλειοψηφία τους παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ενώ πολλοί θεωρούν ακόμη και ότι δεν γίνονται τα τεστ εξαιτίας της νέα καραντίνας.

Γεγονός που προβληματίζει δεόντως τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας αλλά και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Άλλωστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει στην υποεκτίμηση της επιδημίας στη χώρα μας. Οι ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν μέρα μέρα την επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, θεωρούν βέβαιον ότι λόγω του lockdown οι πολίτες θα μειώσουν τις επισκέψεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ειδικά όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα του Covid, αλλά και στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Τεστ στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως τα τεστ συνεχίζονται κανονικά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όπου βέβαια οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους. Μάλιστα για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μπουν τα rapid test σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας, όπου μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν κυρίως τα τεστ PCR για το αποτέλεσμα των οποίων απαιτούνται αρκετές ώρες ενίοτε και μέρες λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας μεταφοράς των δειγμάτων.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία από το υπουργείο Υγείας για την αποστολή αναλώσιμων υλικών για rapid test στα περισσότερα Κέντρα Υγείας της χώρας, ενώ ήδη στη Βόρεια Ελλάδα λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου που είχε καταγραφεί πριν το ολικό lockdown, τα Κέντρα Υγείας πραγματοποιούν rapid test εδώ και λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου και τα 46 Κέντρα Υγείας που είναι ενταγμένα στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης έχουν προμηθευτεί από το υπουργείο Υγείας και κάνουν και rapid test.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί – λένε πηγές του ethnos.gr- πως με την ενεργοποίηση και των Κέντρων Υγείας με τα rapid test, θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία όπου μέχρι σήμερα έσπευδαν οι πολίτες για το τεστ του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά τα σημεία διενεργείας δειγματοληπτικών ελέγχων στο δημόσιο τομέα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων (PCR) Covid-19 σε 180 Κέντρα Υγείας και 43 Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την επικράτεια.

Οι πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό μπορούν να μεταβαίνουν κανονικά για τεστ στις μονάδες υγείας, ενώ κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει προηγουμένως επικοινωνία με το σημείο του εργαστηριακού ελέγχου ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία.

Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα και είμαστε στο σπίτι

Αυτά τα βήματα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι νομίζουν ότι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να είναι πάνω από 2.000 και τη χώρα να έχει μπει σε καθολικό lockdown, το ερώτημα που απασχολεί αρκετούς είναι τι μπορούμε να κάνουμε αν νοσήσουμε από τον ιό.  Ετσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περίπτωση εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων όμοιων με αυτών του κορωνοϊού, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας και εφόσον το κρίνει θα πρέπει να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον ΕΟΔΥ στο 1135.

Στη συνέχεια κρίνεται αν ο ασθενής πρέπει να παραμείνει σπίτι του σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες ή χρήζει νοσηλείας και πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που έχουμε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα κορωνοϊού χωρίς εμφάνιση συμπτωμάτων υπάρχει η δυνατότητα μοριακού ελέγχου, ο οποίος πρέπει να διενεργείται μετά τις 4 έως 5 ημέρες μετά την επαφή ώστε να έχει παρέλθει ικανοποιητικός χρόνος επώασης για την βέλτιστη ακρίβεια του αποτελέσματος.

Πάντως, οι ειδικοί απαντούν ότι υπάρχει πιθανότητα να νοσεί κάποιος ασθενής αλλά να είναι ασυμπτωματικός. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, πρέπει να τηρεί πιστά τους κανόνες υγιεινής που έχουν ορίσει οι αρμόδιες Αρχές.  

Τι SMS στέλνουμε για μετακίνηση σε δικαστήρια, δικηγόρους και συμβολαιογράφους

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξηγεί τι κωδικό πρέπει να στείλει κάποιος στο 13033 για τη μετάβαση σε δικαστικές Αρχές και γραφεία δικηγόρων και συμβολαιογράφων εν μέσω lockdown.

Διευκρινίσεις όσον αφορά τη μετάβαση σε δικαστικές Αρχές και γραφεία δικηγόρων και συμβολαιογράφων εν μέσω lockdown έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολτικής Προστασίας.

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η ΓΓΠΠ εξηγεί ότι οι πολίτες μπορούν να στέλνουν SMS στο 13033 με κωδικό 3 για τις κάτωθι μετακινήσεις:

-Μετάβαση σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος, κατηγορούμενος – Έγγραφα που το αποδεικνύουν: Η μετάβαση αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή βεβαίωση δικηγόρου.

-Μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.

-Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας ή βεβαίωση δικηγόρου / συμβολαιογράφου που πιστοποιεί με αποστολή έγχαρτου εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την κλήση / πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.

Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύονται από τη σχετική φόρμα που καλύπτει τις μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών με την επισήμανση ότι για λόγους εργασίας οι τρεις αυτές κατηγορίες, δηλαδή δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, μπορούν να κινούνται και εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας.

Το αυτό ισχύει και για τους μάρτυρες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός της περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βόλτες με τα κατοικίδια στην καραντίνα

Συμβουλές για την προστασία των κατοικίδιων ζώων, τους σκύλους και τις γάτες, από τον κορονοϊό αλλά και τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες τους κατά τη διάρκεια της βόλτας την περίοδο του lockdown, δίνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ιδιωτών Κτηνιάτρων, Αθηνά Τραχήλη.

Η κ. Τραχήλη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογράμμισε πως όταν «βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα δεν αφήνουμε αυτή την περίοδο ξένους ανθρώπους να τον χαϊδέψουν, καθώς μπορεί κάποιος να μεταφέρει τον ιό. Δεν πρέπει να το επιτρέπουμε, αν και οι σκύλοι και οι γάτες δεν νοσούν».

Ανέφερε, επίσης, πως όταν υπάρχει κρούσμα σε μία οικογένεια «θα πρέπει το ζώο ή να το δώσει ο ιδιοκτήτης σε κρατική δομή ή σε κάποια άλλη οικογένεια να το φιλοξενήσει ή να επικοινωνήσει με τον κτηνίατρο του για να βρεθεί μία λύση». Παράλληλα, συνέστησε προσοχή στον καθαρισμό και το πλύσιμο των κάτω άκρων του κατοικίδιου, μετά τη βόλτα, με «τα κατάλληλα αντισηπτικά και όχι με χλωρίνη!».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, βόλτες δεν πηγαίνουν μόνο οι ιδιοκτήτες σκύλων, όπως είπε η κ. Τραχήλη: «Στην πρώτη καραντίνα παρατηρήθηκαν και γάτες με λουράκι. Όταν ακούγαμε για lockdown, αρκετοί ιδιοκτήτες γάτας μας ρώτησαν για να μάθουν εάν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, σαμαράκι ή κολάρο, για να μπορούν να βγάζουν τη γατούλα τους βόλτα».

Συνέστησε, τέλος, στους ιδιοκτήτες ζώων να προσέρχονται στα κτηνιατρεία της χώρας, που παραμένουν ανοιχτά αυτό το διάστημα, μόνο για τις απολύτως απαραίτητες εξετάσεις, ενώ λόγω των αυστηρών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα άτομο και όχι από όλη την οικογένεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Έρευνα : Εκτρεφόμενα ζώα και κατοικίδια δεν μεταδίδουν σε ανθρώπους τον κορωνοϊό

Τα πιο σημαντικά εκτρεφόμενα ζώα στη Γερμανία δεν μπορούν να μολυνθούν με τον κορωνοϊό ούτε και να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, κάτι που ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα. Αυτό προκύπτει από έρευνα  του Ινστιτούτου Φρίντριχ- Λέφερ η οποία έγινε για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας.

Πιο συγκεκριμένα, το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι εκτρεφόμενα ζώα όπως οι χοίροι και τα κοτόπουλα δεν διατρέχουν κίνδυνο να μολύνουν με κορωνοϊό τα άλλα ζώα που εκτρέφονται μαζί τους.

Τι διαπιστώθηκε

Σε μεμονωμένα ζώα όπως τα βοοειδή, παρατηρήθηκε απλώς ένας «ελάχιστος πολλαπλασιασμός κορωνοϊού», ο οποίος όμως δεν μεταδόθηκε ούτε καν μετά από επαφή τους με άλλα εκτρεφόμενα βοοειδή, αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα του εν λόγω Ινστιτούτου. Από αυτά τα ζώα δεν υπάρχει επίσης κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο.

Εξετάστηκαν όμως και λοιμώξεις κορωνοϊού στα κατοικίδια. Σε γάτες και σκύλους εντοπίστηκαν μεν λοιμώξεις SARS-CoV-2 οι οποίες ερευνήθηκαν επίσης πειραματικά,  αλλά δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται από αυτά τα κατοικίδια ζώα.

Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να κολλήσεις

Η συμβίωση στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 60 φορές, αν βγάζει κάποιος το σκύλο του βόλτα στο πάρκο ο κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου αυξάνει κατά 78%, ενώ η κατ’ οίκον παράδοση των προϊόντων του σούπερ-μάρκετ αυξάνει τον κίνδυνο κατά 94%. Ο κίνδυνος εργασίας εκτός σπιτιού εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 76%.

Tι δείχνει ισπανική έρευνα

Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι διαπιστώσεις μίας ισπανικής έρευνας, με βάση την εμπειρία της χώρας από το πρώτο εθνικό lockdown κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδα και της Ανδαλουσιανής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Σάντσεζ Γκονζάλεζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research», μελέτησαν δειγματοληπτικά 2.086 άτομα.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι οι κάτοχοι σκύλων πρέπει να παίρνουν πολύ προσεκτικά μέτρα υγιεινής, καθώς η μόλυνσή τους μπορεί να προέλθει είτε άμεσα από το ίδιο το ζώο είτε έμμεσα εάν αυτό μολυνθεί από τον ιό όταν βγαίνει έξω (π.χ. από κάποιο αντικείμενο ή επιφάνεια σε πάρκο). «Από επιστημονική άποψη δεν υπάρχει δικαιολογία να κλείνουν οι παιδικές χαρές για την αποτροπή των λοιμώξεων, αλλά να παραμένουν ανοικτά τα πάρκα, όπου κυκλοφορούν οι σκύλοι, όταν υπάρχουν πολυάριθμα αντικείμενα που μπορούν να λειτουργήσουν ως οχήματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2», αναφέρουν οι ερευνητές. Η ύπαρξη γάτας ή άλλου κατοικίδιου στο σπίτι δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων.

Μοναδική σωτηρία τα μέτρα πρόληψης

«Εν μέσω πανδημίας και εν απουσία μίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, τα προληπτικά μέτρα υγιεινής είναι η μοναδική σωτηρία και αυτά τα μέτρα πρέπει, επίσης, να εφαρμόζονται στους σκύλους, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μελέτη μας, αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο μόλυνσης κάποιου», τόνισε η Σάντσεζ Γκονζάλεζ.

Ένα από πιο αποτελεσματικά μέτρα υγιεινής, το οποίο βοηθά να μειωθεί (έως 94%) ο κίνδυνος μόλυνσης, σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές, είναι η άμεση απολύμανση των προϊόντων που έχουν αγοραστεί από το σούπερ-μάρκετ, ιδίως αν αυτά έχουν παραδοθεί στο σπίτι με delivery. Η μελέτη θεωρεί το μέτρο πιο αποτελεσματικό ακόμη και από τη χρήση μάσκας και γαντιών, την απολύμανση των παπουτσιών ή το πλύσιμο των ρούχων μετά την επιστροφή στο σπίτι.

Πώς η παραπληροφόρηση επιβαρύνει τον αναρρώσαντα από κορωνοϊό

Οι συνέπειες του Covid-19 μπορεί να είναι «οι κλασικές της βαριάς νόσησης που δεν αφορούν αποκλειστικά τον κορωνοϊό αλλά γενικά όλους τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ», ξεκαθαρίζει ο διευθυντής της Κλινικής Covid-19 στον «Ευαγγελισμό», Γιάννης Καλομενίδης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ψυχοτραυματισμός, τις συνέπειες του οποίου έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ανθρώπους τον πρώτο καιρό που έμπαιναν στο νοσοκομείο, στην απομόνωση, και έτρεμαν, έκλαιγαν, ήταν σε άθλια κατάσταση. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Κανείς δεν χαίρεται που είναι στο νοσοκομείο, αλλά εδώ είχαμε μία μεγαλύτερη επιβάρυνση. Υπήρξε σαφώς ψυχοτραυματισμός και τις συνέπειες αυτού έχουμε κυρίως να αντιμετωπίσουμε σήμερα», περιγράφει ο Γιάννης Καλομενίδης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Κλινικής Covid-19 της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τον ιό της πανδημίας. Ο γιατρός που παρακολουθεί τους περισσότερους αναρρώσαντες ασθενείς στη χώρα συνιστά σύνεση από την πλευρά της Πολιτείας και των επίσημων εκπροσώπων της, καθώς και των συναδέλφων του, για τον νέο κορωνοϊό όσον αφορά το επικοινωνιακό επίπεδο. «Εχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε τις συνέπειες των λόγων μας. Δεν μπορεί με την ισχύ της γνώμη ενός καθηγητή, μη έχοντας επαφή με το θέμα, να βγαίνουμε να λέμε κάτι που διαβάσαμε το οποίο θα επιτείνει τον φόβο και εν τέλει θα επιβαρύνει τον αναρρώσαντα που είναι σπίτι ήδη με αγωνία και κατάθλιψη».

Επειδή συμβαίνει στην πανδημία να βλέπουν τους ασθενείς κατά την ανάρρωσή τους, γιατροί οι οποίοι προηγουμένως δεν είχαν εξοικείωση με βαριά πάσχοντες έχουμε αυτή την παραφιλολογία, που υπερτιμάει τη σημασία αναμενόμενης παρατεταμένης επιβάρυνσης της υγείας, με εμμένοντα προβλήματα, τα οποία στην πορεία του χρόνου βελτιώνονται, μας λέει.

Οι συνέπειες του Covid-19 μπορεί να είναι «οι κλασικές συνέπειες της βαριάς νόσησης που δεν αφορούν αποκλειστικά τον κορωνοϊό αλλά γενικά όλους τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με βαριά νόσο, π.χ. βαριά πνευμονία ή σήψη. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουμε από δεκαετίες ότι χρειάζονται παρατεταμένο χρόνο να ανανήψουν, μπορεί να έχουν κινητικά προβλήματα και να χρήζουν αποκατάστασης, μπορεί να επιμένει για κάποιο καιρό κάποιου βαθμού αναπνευστική δυσπραγία, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα -παρότι θα αργήσουν- θα γίνουν καλά και θα επανέλθουν σε μία πλήρως λειτουργική κατάσταση».

Από εκεί και πέρα υπάρχει μία υπόνοια καίτοι όχι καλά διευκρινισμένη ότι ελάχιστοι αναπτύσσουν κάποιου βαθμού πνευμονική ίνωση. «Οπως κάθε τραύμα αφήνει μία ουλή, ενδέχεται όταν αποδράμει μία πολύ βαριά νόσος όπως είναι η πνευμονία να κάνει το ίδιο, αλλά από όσο γνωρίζουμε όχι σε βαθμό που να κάνει αναπηρία δηλαδή αναπνευστική ανεπάρκεια». Σπάνια επίσης, από τους ασθενείς που πέρασαν μία βαριά μυοκαρδίτιδα -στη χώρα μας δεν είχαμε τέτοιο περιστατικό- μπορεί να παρατηρηθεί μία εμμένουσα καρδιακή δυσλειτουργία. Αυτά τα σπάνια περιστατικά που συνδέονται με όλες τις ιώσεις τυγχάνουν εκτεταμένης δημοσιότητας και λανθασμένα παίρνουν τα χαρακτηριστικά ενός είδους κανόνα», μας λέει.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι η εμμονή ορισμένων συμπτωμάτων σε ασθενείς που νόσησαν ακόμα και ήπια, τα οποία δεν είναι δραματικά αλλά είναι ενοχλητικά και μοιάζουν με το σύνδρομο χρόνιας εξάντλησης που ακολουθεί και άλλες ιώσεις. Οι άρρωστοι αυτοί παρουσιάζουν μία ποικιλία από συμπτώματα που είναι κυρίως μυική αδυναμία, μυαλγίες, κεφαλαλγίες, θολότητα σκέψης (mental cloudiness), ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, δυσπεψία, που μπορούν να επιμένουν για αρκετές εβδομάδες. Το αν έχουν οργανική ή ψυχογενή βάση, όπως εξηγεί, είναι άγνωστο ακόμα, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Εξιτήριο

Από τους 46 ασθενείς του «Ευαγγελισμού» 22-85 ετών που παρακολουθεί η ομάδα Καλομενίδη περισσότεροι από τα δυο τρίτα (29) είχαν σοβαρή νόσο, ενώ 13 είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Είχαν μία ποικιλία από συννοσηρότητες με πιο συχνή την υπέρταση 35%, ενώ οι μισοί ήταν καπνιστές. Η αναπνευστική λειτουργία των ασθενών αυτών, δύο μήνες μετά το εξιτήριο, ήταν όλες φυσιολογικές εκτός από ένα 20% που παρουσίαζε ήπια διαταραχή σε μια πολύ ευαίσθητη δοκιμασία και δύσπνοια στη μεγάλη κόπωση (π.χ. ανηφόρα). «Είναι κάτι που προσδοκούμε τώρα στους 4 μήνες που θα τους δούμε να έχει αποδράμει», μας λέει.

Τα στατιστικά του πρώτου νοσοκομείου της χώρας είναι πολύ καλά. Από τη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», που είναι κέντρο αναφοράς ΜΕΘ Covid-19 για τη χώρα, επτά στους δέκα ασθενείς έλαβαν εξιτήριο, ενώ από την κλινική Covid-19 το 90%. «Εφόσον υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα υγείας που δεν έχει καταρρεύσει και οι υγειονομικοί μπορούν να κάνουν αυτό που έχουν μάθει να κάνουν τα πράγματα πάνε καλά. Αυτό έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αισιοδοξία», επισημαίνει.

Αυτό που έχει μεγάλη αξία και το οποίο δεν συζητιέται αρκετά κατά τον αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας είναι τα ψυχιατρικά συμπτώματα, τα οποία είναι τα πιο συχνά που έχει παρατηρήσει η ομάδα του και καταστροφικά. Ο λόγος γίνεται για ποσοστά κατάθλιψης 40%, άγχος που ξεπερνάει το 50%, κακό ύπνο με εφιάλτες, γαστρεντερολογικές επιπλοκές.

Τέτοια συμπτώματα ψυχογενούς βάσης μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του συνδρόμου μεταψυχικού τραυματισμού που εμφανίζεται στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει βαριά. «Εδώ όμως έχουμε μία διαφορετική υπόθεση. Ο ασθενής που νοσηλεύτηκε άκουγε για τον φονικό ιό καθημερινά, είχε ήδη δει προηγουμένως στην τηλεόραση τα καμιόνια στην Ιταλία, τελικά αρρώστησε, βγήκε διάγνωση, ήρθαν στο σπίτι του άνθρωποι με άσπρες στολές αστροναύτη, τον πήραν, οι δικοί του τον κοιτούσαν, δεν ήξεραν αν θα ξαναβρεθούν, τον έφεραν στο νοσοκομείο, μπήκε σε ένα δωμάτιο απομόνωσης, δεν μπορούσαν να τον επισκεφτούν οι άνθρωποί του, οι θεραπευτές του έμπαιναν στο δωμάτιο φορώντας στολές και με καλυμμένα πρόσωπα, ούτε ένα χαμόγελο δεν μπορούσε να δει, η φωνή έβγαινε αλλοιωμένη με τις μάσκες, δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Ολο αυτό δημιουργούσε ένα τεράστιο άγχος», σημειώνει και προσθέτει: «Μένει να αποδειχθεί αν το ψυχιατρικό σκέλος μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο χρόνιας εξάντλησης».

Ο κόσμος τώρα, λέει, είναι λιγότερο αγχωμένος σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας. Με πρώτους τους γιατρούς. «Αν κάτι μας δίδαξε το πρώτο κύμα είναι ότι δεν συνέβαινε αυτό που θεωρούσαμε. Εβγαιναν τα πρώτα ποσοστά θνητότητας από τη Γουχάν και μιλούσαν για 5% θνητότητα, άλλοι υπολόγιζαν ότι μπορεί να φτάσει 10%. Τελικά φαίνεται ότι η θνητότητα είναι κάτω από 1% και ότι συντριπτικά εκείνοι που κινδυνεύουν είναι οι μεγάλες ηλικίες, οι άνθρωποι με συννοσηρότητες, οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν με ενεργητικές πολιτικές».

Πολιτικές, εξηγεί, που αφορούν κυρίως τις δομές που διαμένουν οι άνθρωποι αυτοί, τα γηροκομεία. «Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε τους γέροντες στα γηροκομεία», μας λέει, «αυτός είναι ένας πολύ καθοριστικός λόγος που είχαμε καλές επιδόσεις στο πρώτο, κύμα γιατί αν δείτε τις δυτικές χώρες, οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους ήταν σε τροφίμους γηροκομείων».

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: πάνω από 60% στο Βέλγιο, τα 2/3 στην Αγγλία και την Ουαλία, πάνω από 80% στον Καναδά, 50% στη Γαλλία, αναφέρει. «Αρα υπάρχει ανάγκη προστασίας αυτών των ανθρώπων με τρόπο οργανωμένο και δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Για όσους δε είναι ακραία φτωχοί και μόνοι τους, πρέπει να τους εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα, να μη χρειάζεται να βγουν στον δρόμο για επαιτεία. Χρειάζονται πολιτικές που δεν σχετίζονται με τη νόσο, αλλά με την υποστήριξη του πληθυσμού αυτού και τη δημιουργία μίας συνθήκης ώστε να μη μολυνθούν και αν μολυνθούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».

Αισιοδοξία

Στους ασθενείς που έχουν περάσει τον κορονοϊό ο Γ. Καλομενίδης προτείνει να είναι αισιόδοξοι με την έννοια ότι επιβίωσαν, να γνωρίζουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα, έστω και με καθυστέρηση, θα επιστρέψουν στις δυνάμεις τους, να μη φοβούνται και όσοι έχουν κάποια συμπτώματα ακόμα να τα συζητάνε με τον γιατρό τους, γιατί απλά μπορεί να σχετίζονται με κάτι άλλο το οποίο να πρέπει να διαγνωστεί και να θεραπευτεί. Στους συναδέλφους του συνιστά να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να αποφανθούν για τα του ιού.

Σε όλους ζητάει να τηρούν τα μέτρα, διευκρινίζοντας ότι «την ίδια στιγμή που όταν οι επίσημες πολιτικές στέλνουν τα παιδιά στα σχολεία, καταργώντας την έννοια των αποστάσεων μπροστά στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας, η χρήση της μάσκας είναι κάτι το οποίο μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς και να συμβάλλει σε μία κοινή προσπάθεια ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον δίπλα του, κυρίως στους πιο αδύναμους. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι κυρίως ευθύνη της πολιτείας».

Το εμβόλιο που ενέκριναν και χρησιμοποιούν ήδη στα ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τις πιο οργανωμένες χώρες παγκοσμίως και αυτό είναι μάλλον αυταπόδεικτο από τη στιγμή που χρειάστηκε να χτίσουν κυριολεκτικά παλάτια πάνω στην άμμο, ήτοι να δημιουργήσουν υπερσύγχρονες πόλεις εκεί που υπήρχε μόνο έρημος. Αυτό φαίνεται και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ψεκασμοί στους δρόμους και στους χώρους των πολυκαταστημάτων ακόμη και με drones, εξονυχιστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με τη βοήθεια καμερών και ενός υπερσύγχρονου κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, απεριόριστες δυνατότητες για τη διενέργεια (δωρεάν) τεστ και με τη μέθοδο drive-through και ένα εργαστήριο διαγνωστικών ελέγχων στο οποίο ντρέπεσαι να πατήσεις και κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ειδικά για την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ορισμένα από τα όπλα που έχει ρίξει η μεσανατολική χώρα στη μάχη κατά του covid-19.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 14 εκατομμύρια τεστ σε μια χώρα με 10 εκατ. κατοίκους (!), που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί έχουν ελεγχθεί και δεύτερη φορά.

Εσχάτως υπάρχει και άλλο ένα όπλο, για το οποίο δεν μιλάει κανείς διεθνής (ή μάλλον δεν ακούγεται ακόμα και αν μιλήσει). Πρόκειται για το εμβόλιο που ανέπτυξε η κινέζικη εταιρία Sinopham και σύμφωνα με τις αρχές της χώρας έχει χορηγηθεί ήδη σε 31.000 εθελοντές στα Η.Α.Ε. σε επίπεδο κλινικών δοκιμών.

Οι δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας δεν έχει εντοπιστεί έως τώρα καμία απροσδόκητη και ανεπιθύμητη παρενέργεια, με αποτέλεσμα το κινέζικο εμβόλιο να εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές και για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων.

«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην πρώτη σειρά “ηρώων” άμυνας που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό», ανέφερε σε ένα tweet η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσης και Καταστροφών Έκτακτης Ανάγκης των ΗΑΕ.

Το εμβόλιο Sinopham έλαβε την έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση τον Ιούνιο και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι δοκιμές φάσης 1 και 2 στα Η.Α.Ε. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι όλοι οι ασθενείς παρήγαγαν αντισώματα κατά του ιού μετά από δύο δόσεις για τέσσερις εβδομάδες, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη της Φάσης 3 των δοκιμών. Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση, οι παρενέργειες όλων των εθελοντών που συμμετείχαν στο τελικό στάδιο δοκιμών περιορίστηκαν σε ένα απλό πονόλαιμο.

Στο δυτικό κόσμο τρία είναι τα εμβόλια που έχουν φτάσει στη φάση της τελευταίας κλινικής δοκιμής – αυτά των Pfizer, Moderna και AstraZeneca (Οξφόρδη). Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο αναδεικνύονται μόνο αυτά στο διεθνή Τύπο και δεν γίνεται μια στοιχειωδώς επαρκής αναφορά για την κινέζικη απόπειρα, που είναι ήδη αποδεκτή σε μία από τις πλουσιότερες και πιο σύγχρονες χώρες του κόσμου.

Αν και μάλλον το ερώτημα αυτό είναι ρητορικό…

Ο απλός λόγος που η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ

Μπορούμε να συμφωνήσουμε, είτε πιστεύουμε στο μέγεθος της σοβαρότητας αυτής της πανδημίας είτε όχι, πως η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει φτάσει σε ασφυκτικό σημείο σε αυτό το δεύτερο κύμα έξαρσης της.

Καθημερινά σπάμε ρεκόρ σε νέους νοσούντες, αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι στο πόσοι απ΄αυτούς βρίσκονται σε επικίνδυνο στάδιο εξάπλωσης του ιικού φορτίου στον οργανισμό τους και κατ΄επέκταση θα χρειαστεί να εισαχθούν άμεσα σε ΜΕΘ.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως οι νοσούντες με κορωνοϊό δεν είναι οι μόνοι που έχουν ανάγκη για ΜΕΘ. Είναι πολλές ακόμα περιπτώσεις. Κι όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα για όλους, τότε ο αποκλεισμός κάποιων μπορεί να γίνει απ΄όλες τις δεξαμενές.

Αυτό σημαίνει πως έχουν τεθεί εκτός κι άνθρωποι που νοσούν από τον Covid-19 στην πιο βαριά μορφή κι είναι στο έλεος των αντοχών του οργανισμού τους, ενώ παράλληλα μπαίνουν σε αυστηρή κατ΄οίκον καραντίνα και είτε βιώνουν απάνθρωπες στιγμές/τελευταίες ώρες είτε δέχονται φροντίδα από συγγενείς και φίλους με κίνδυνο να τους κολλήσουν.

Σε όλο αυτό το άσχημο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και μια γνώση που δεν θυμόμαστε να μας έχει γίνει ποτέ άλλοτε διαθέσιμη από κάποιον ειδικό. Ούτε καν από τους πλέον αρμόδιους, τους επιδημιολόγους-λοιμωξιολόγους που καθοδηγούν την κυβέρνηση, δηλαδή τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα του. Το γιατί το γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα, αν και εσχάτως πυροβολούν διαρκώς τα πόδια τους ενώπιον της κοινής γνώμης.

Ο καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής της Έ Χειρουργικής Κλινικής, ο κ. Εύαγγελος Μενενάκος, έκανε μια άκρως κατατοπιστική ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook όπου αναδεικνύεται με τον καλύτερο και χωρίς να μπορείς να αντικρούσεις τρόπο αυτό που συμβαίνει με τις ΜΕΘ.

Εξηγεί λοιπόν ο κ. Μενενάκος ότι ακόμα κι αν αύριο ξυπνήσουμε και η κυβέρνηση έχει φτιάξει 10.000 ΜΕΘ, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε αποσυμφορίζει την κατάσταση στο σύστημα υγείας ως προς το νοσηλευτικό-ιατρικό δυναμικό.

Κι αυτό γιατί πέραν του ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού σύμφωνα με τα δεδομένα νέων εισαγωγών αυτές τις ημέρες, υπάρχει και ανεπάρκεια γνώσης και ικανότητας για την διαχείριση καταστάσεων ΜΕΘ. Χρειάζεται, εξηγεί, τουλάχιστον 12-13 χρόνια μέσω αναισθησιολογίας (14 σίγουρα μέσω χειρουργικής) κάποιος για να εκπαιδευτεί επαρκώς σε αυτό το κομμάτι, να γίνει δηλαδή εντατικολόγος.

Αυτή η επισήμανση δημιουργεί αυτομάτως ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό στα πρόσωπα που είναι καταρτισμένα για να διαχειριστούν έναν ασθενή σε ΜΕΘ και να καθοδηγήσουν και τους νέους νοσηλευτές που κλήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά να μπουν στα βαθιά και να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις που σε συνθήκες μη πανδημίας θα τις αντιμετώπιζαν μόνο ως παρατηρητές.

Γίνεται αντιληπτό ότι εν μέσω πανδημίας υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Αν βρεθούν κι άλλες ΜΕΘ, δεν υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό. Αν γίνουν προσλήψεις ακόμα και πολλών χιλιάδων νοσηλευτών, δεν υπάρχει ο χρόνος για να εκπαιδευτούν έστω υποτυπωδώς σε αυτό το κομμάτι, σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα του ειδικού κ. Μενενάκου. Γι΄αυτό όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, τόσο πιο πολύ θα αυξάνονται και οι νεκροί, που στο κάτω κάτω της γραφής είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα αυτής της πανδημίας.

Άρα γίνεται πιο επιτακτικό να κάνουμε όλοι μας κτήμα μας το κομμάτι της ατομικής ευθύνης, της προστασίας και της πρόληψης, όσο κι αν έχουμε δικαιολογημένα κουραστεί πια με την όλη κατάσταση κι όσο κι αν η κυβερνητική διαχείριση εσχάτως μας δίνει αρκετές αφορμές αμφισβήτησης, ιδίως σε επίπεδο κινήτρων της και ηθικού βάθους.

Και ασφαλώς γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη η κυβέρνηση να δημιουργήσει μισθολογικά κίνητρα ώστε να ωθήσει γιατρούς να γίνουν εντατικολόγοι. Όταν μιλάμε για μια από τις πιο δύσκολες ειδικότητες, όπου ο γιατρός καλείται να διαχειριστεί εκτός των όλων και το ψυχολογικό φορτίο του να είναι καθημερινά με τα πιο βαριά περιστατικά ασθενών που βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου, ο μισθός δεν μπορεί να είναι τα σημερινά ψίχουλα.

Η κυβέρνηση πλέον δεν έχει καμιά δικαιολογία. Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα τελειώσει. Η ανάγκη όμως δημιουργίας ενός αξιόπιστου συστήματος υγείας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς (που σήμερα γονατίζουν για να καλύψουν κενά και ελλείψεις) είναι πιο επιτακτική από ποτέ…

Πηγές:

https://www.ethnos.gr/ygeia/132191_koronoios-pos-kai-poy-ginontai-ta-test-covid-oso-diarkei-lockdown-sti-hora

https://www.iefimerida.gr/ygeia/thetiko-neo-embolio-tis-pfizer-gia-ton-koronoio

https://menshouse.gr/covid-19/133208/kati-parapano-tha-xeroyn-to-emvolio-poy-enekrinan-kai-chrisimopoioyn-idi-sta-iae

https://www.ethnos.gr/ygeia/132014_koronoios-ti-prepei-na-kanoyme-ehoyme-symptomata-kai-eimaste-sto-spiti

https://menshouse.gr/covid-19/133159/covid-19-i-anartisi-kathigiti-cheiroyrgikis-gia-tis-meth-poy-sokarei

https://www.newsitamea.gr/2020/11/08/lockdown-ti-sms-stelnoyme-metakinisi-se-dikastiria-dikigoroys-symvolaiografoys/?utm_medium=onesignal&utm_source=onesignal&utm_campaign=snowboots&utm_content=durable%snow%boots 

https://www.tanea.gr/2020/11/09/greece/dermitzakis-koronaios-den-tha-exoume-dramatiki-meiosi-krousmaton-tis-epomenes-evdomades/

https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/265824_pos-i-parapliroforisi-epibarynei-ton-anarrosanta-apo-koronoio

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1135037/lockdown-osa-prepei-na-gnorizete-gia-tis-voltes-me-ta-katoikidia-stin-karantina

https://www.newsitamea.gr/2020/11/09/matina-pagoni-tha-giortasoyme-kanonika-ta-christoygenna-amfivalo-to-pascha/?utm_medium=onesignal&utm_source=onesignal&utm_campaign=snowboots&utm_content=durable%snow%boots

https://www.skai.gr/news/greece/lockdown-pote-to-13033-mporei-na-arnithei-tin-eksodo-ti-na-proseksete-me-to-sms

https://www.tanea.gr/2020/11/09/greece/synagermos-ston-eyaggelismo-20-krousmata-se-ergazomenous-kai-astheneis/

https://www.in.gr/2020/11/09/world/ereyna-ektrefomena-zoa-kai-katoikidia-den-metadidoun-se-anthropous-ton-koronaio/

https://www.tovima.gr/2020/11/09/science/koronoios-se-aytes-tis-treis-periptoseis-einai-pio-eykolo-na-kolliseis/

https://sputniknews.gr/hrisima/202011098820317-poso-apotelesmatikes-einai-oi-aspides-prosopou—to-yp-Ygeias-apanta/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments