2752 κρούσματα-Σε καραντίνα ο Δένδιας-Τι κάνουμε αν δεν λάβουμε απάντηση στο SMS-Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία-Εξαδάκτυλος: Έχουμε πόλεμο, οι «άμαχοι» κλειδαμπαρωθείτε στο σπίτι-Η σοβαρή επιπλοκή που επηρεάζει το 50% των νοσηλευόμενων ασθενών-Πότε θα έρθει στην Ελλάδα εμβόλιο της Pfizer

Σταθερά ανοδική είναι η διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επιβεβαιώνει 2.752 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο.

Σήμερα ανακοινώνουμε 2752 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 63321, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4556 (7.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17036 (26.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

297 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 82 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 347 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 43 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 909 θανάτους συνολικά στη χώρα. 369 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε καραντίνα ο Νίκος Δένδιας

Σε καραντίνα έχει μπει ο Νίκος Δένδιας μιας και ήλθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού. O Υπουργός Εξωτερικών μπήκε σε προληπτική καραντίνα από σήμερα, μετά από συνάντηση με άτομο, το οποίο διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Το μέλος της κυβέρνησης λάμβανε όλα τα μέτρα προφύλαξης φορώντας σε όλες τις συναντήσεις του μάσκα στο πρόσωπο.

Ωστόσο ακολουθώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα θα πρέπει να τεθεί σε απομόνωση μέχρι να διαπιστωθεί από το τεστ που θα του γίνει ότι είναι αρνητικός ο ίδιος, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του στο υπουργείο και τις συναντήσεις με διπλωμάτες.

Ως εκ τούτου, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισθείσα για σήμερα το απόγευμα συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Σημειώνεται πως ο Σάμεχ Σούκρι συνοδεύει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την επίσκεψή του και τις επαφές του στη χώρα μας.

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Πάνω από 300 σχολικές μονάδες ή τμήματα είναι κλειστά σήμερα, λόγω κάποιου κρούσματος σε μαθητή ή εκπαιδευτικό

Aυξάνεται καθημερινά ο κατάλογος των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων τα οποία κλείνουν (ολόκληρα σχολεία ή κάποιες τάξεις), λόγω κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα την οποία ενημερώνει καθημερινά το υπουργείο Παιδείας. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 300 σχολεία ή τάξεις παραμένουν κλειστά ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σχετική λίστα του υπουργείου δεν υπάρχουν όλα τα σχολεία τα οποία τελούν σε αναστολή και κυρίως ιδιωτικά, διότι κατά πάσα πιθανότητα οι ιδιοκτήτες ορισμένων σχολείων δεν ενημερώνουν έγκαιρα και επίσημα τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας, όπως είναι υποχρεωμένοι. Αντίθετα επιλέγουν να ενημερώνουν απευθείας τους γονείς, ότι δηλαδή, υπάρχει κρούσμα στο σχολείο και συνεπώς δεν θα πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους έως ότου λήξει το απαιτούμενο διάστημα.

Η σχετική εγκύκλιος πάντως, του υπουργείου Παιδείας είναι σαφής και προβλέπει ότι με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, της κάθε περιοχής – ο οποίος έχει ενημερωθεί από το ίδιο το σχολείο – καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή. Όπως τονίζουν στο ethnos.gr γονείς κυρίως μαθητών δημοτικού, τα οποία έχουν κλείσει επειδή υπάρχει κρούσμα σε κάποιο παιδί ή εκπαιδευτικό, όταν τους ενημερώνουν σχετικά από το σχολείο «αρχίζει το δικό μας μαρτύριο, καθώς δεν ξέρουμε αν έχει κολλήσει, και το δικό μας παιδί και πρέπει να μπούμε στη διαδικασία των τεστ, για όλη την οικογένεια κάτι το οποίο είναι εξοντωτικό τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά».

Το πρόβλημα και η αγωνία διογκώνονται όταν στο σπίτι υπάρχουν ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα παιδιά. Πάντως, τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και ορισμένοι επιστήμονες  θεωρούν ότι για την ώρα, ο αριθμός αυτός – των 300 μονάδων ή τμημάτων, που έχουν κλείσει – δεν αποτελεί ανησυχητικό ποσοστό για την Πολιτεία ώστε να πάρει αυστηρότερα μέτρα .

Πότε κλείνει ένα σχολείο

Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.

Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα. Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση  του Διευθυντή της οικείας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.

Εφόσον αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς-κηδεμόνες. Επίσης, με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή.

Λάρισα: 14 κρούσματα στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Συναγερμός έχει σημάνει στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθώς 14 ασθενείς διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, σε σύνολο 30 νοσηλευομένων.

Σύμφωνα με το e-thessalia, θετικός στον κορωνοϊό είναι και ένας γιατρός. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε νοσηλευμένο προέκυψε το βράδυ της Δευτέρας σε τυχαίο προεγχειρητικό έλεγχο σε ογκολογικό ασθενή που νοσηλευόταν κάποιες ημέρες στην κλινική. Το βράδυ της Δευτέρας ο ασθενής μεταφέρθηκε στα Λοιμώδη. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στην ογκολογική κλινική τεστ γινόταν σε όποιον ασθενή παρουσίαζε πυρετική κίνηση ή άλλο σύμπτωμα.

Σήμερα, δύο μέρες μετά το πρώτο κρούσμα ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγία να γίνουν γρήγορα τεστ σε όλους τους νοσηλευόμενους ενώ η κλινική θα κλείσει για να γίνει απολύμανση. Οι ασθενείς όσο και οι συνοδοί θα μεταφερθούν στο τμήμα χημειοθεραπειών ή σε άλλα τμήματα και κλινικές.

Αρνούνται να εξετάσουν τους συνοδούς

Στο μεταξύ, μέχρι χθες Τρίτη 10 Νοεμβρίου, το βράδυ, οπότε και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νοσηλευόμενους είχαν φτάσει τα 5, η οδηγία του ΕΟΔΥ ήταν να γίνουν rapid test στο προσωπικό (βγήκαν αρνητικά) ενώ συνοδοί που ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ, έλαβαν από εκπροσώπους του ΕΟΔΥ την απάντηση «ότι δεν προβλέπεται τεστ για ασυμπτωματικούς».

Σύμφωνα με το e-thessalia, τους ενημέρωσαν πως αν οπωσδήποτε ήθελαν να υποβληθούν στη διαδικασία προληπτικού ελέγχου, αυτό θα πρέπει να το κάνουν εκτός νοσοκομείου. Όμως το παράδοξο είναι, ότι αν οι συνοδοί βγουν από το νοσοκομείο, δεν μπορούν να επιστρέψουν στους ασθενείς τους.

Να σημειωθεί ότι συνοδοί όπως και επισκεπτήρια απαγορεύονται στην ογκολογική κλινική όπως και σε όλες τις κλινικές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο μέσο ενημέρωσης καταγράφηκαν δύο κρούσματα στα μαγειρεία του Νοσοκομείου Βόλου.

Οκτώ κρούσματα σε γηροκομείο της Αλεξανδρούπολης

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στην Αλεξανδρούπολη, λόγω του ότι εντοπίστηκαν οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο «Ιωακείμειο» γηροκομείο της πόλης, σε άτομα του προσωπικού. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι προς το παρόν ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα e-evros.gr, διενεργήθηκαν σήμερα το πρωί τεστ σε 200 τρόφιμους και 120 τεστ στο προσωπικό του.

Να σημειωθεί πως άμεση ήταν η ανταπόκριση του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Άνθιμου, ο οποίος έδωσε τη σχετική εντολή να διενεργηθούν σε τρόφιμους και προσωπικό τα προβλεπόμενα τεστ κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής 8 στους 33 υπαλλήλους βρέθηκαν θετικοί, ενώ αναμένονται τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Aκολουθεί δελτίο Τύπου από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης:

«Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, γνωρίζοντας και εκτιμώντας τις λοιμωξιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, απαγόρευσε από 25 Φεβρουαρίου 2020 τις επισκέψεις συγγενών των τροφίμων μας στο Ιωακείμειο Γηροκομείο και στο Σταυρίδειο χρονίως πασχόντων “ο Αγιος Κυπριανός”, ενώ συγχρόνως, υπέβαλε τους εργαζομένους σε αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για την περίθαλψη, την υγιεινή των χώρων και την προμήθεια των προϊόντων.

Με εντολή του Μητροπολίτου – Προέδρου των Διοικητικών Συμβουλίων, διενεργήθηκαν από τον πρώτο μήνα, αλλεπάλληλα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων στους τροφίμους και στους εργαζομένους, τα οποία έδιναν αρνητικό αποτέλεσμα στην ανίχνευση λοίμωξης.

Κατά το πρόσφατο φθινοπωρινό διάστημα της έξαρσης διενεργήθηκαν περί τα 400 τέστ μοριακής ανίχνευσης, ομοίως με αρνητικό αποτέλεσμα (τα σχετικά παραπεμπτικά ανίχνευσης φυλάσσονται στους αντίστοιχους ατομικούς φακέλους τροφίμων και προσωπικού).

Τα παραπάνω δεδομένα είναι πλήρως γνωστά στον ΕΟΔΥ, τον έλεγχο του οποίου υποδεχθήκαμε τρεις φορές κατά τους τελευταίους μήνες και διεξήλθαμε με απόλυτη επιτυχία.

Στα τέλη Οκτωβρίου, με αφορμή την εύρεση κρούσματος σε εργαζόμενη του Ιωακειμείου, πραγματοποιήθηκε αμέσως μοριακός έλεγχος σε όλους τους τροφίμους και εργαζομένους, με αποτέλεσμα την διαπίστωση θετικού τεστ σε ηλικιωμένη τρόφιμο.

Η εργαζόμενη τέθηκε σε “κατ’ οίκον” καραντίνα και η τρόφιμος απομονώθηκε σε ειδικό δωμάτιο, όπου μετά έξι ημέρες νοσηλείας αρνητικοποιήθηκε τελείως.

Στις 2-6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ξανά στα δυο Ιδρύματά μας τεστ ανίχνευσης στους τροφίμους και στο προσωπικό. Τα αποτελέσματα μας δόθηκαν στις 10 Νοεμβρίου, όπου σημειώθηκαν θετικά κρούσματα σε εργαζομένους στο Ιωακείμειο Γηροκομείο.

Χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι αργά τα μεσάνυχτα ο Σεβ. Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. σε συνεργασία με τους υπευθύνους, και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσιόρδα στην Αθήνα, έδωσαν εντολή πραγματοποιήσεως μοριακών τέστ ανίχνευσης του ιού στους τροφίμους και στο προσωπικό.

Για τα αποτελέσματα η Ιερά Μητρόπολη θα ενημερώσει με νεώτερο Δελτίο Τύπου».

Υγειονομική βόμβα στη ΣΜΥ Τρικάλων – Πληροφορίες για πάνω από 100 κρούσματα

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική είδηση έγινε γνωστή πριν από λίγο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης «υγειονομική βόμβα» με πολλά θετικά κρούσματα κορονοϊού χτύπησε τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), η οποία εδρεύει στην πόλη των Τρικάλων.

Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων θετικών στο κορονοϊό στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς που βρίσκεται στα Τρίκαλα, αναφέρουν οι πληροφορίες, «χτυπώντας το συναγερμό» για την ηγεσία του Σώματος αλλά και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων, την ίδια στιγμή που προσωπικό και σπουδαστές βρίσκονται στο επίκεντρο.

Εγιναν 500 τέστ

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό το trikalavoice.gr, τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού είναι πολύ περισσότερα από 100 (!!!) σε σύνολο άνω των 500 τεστ που διενεργήθηκαν, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν επιβεβαιωθεί άλλα 10-15 μέσω μοριακού ελέγχου.

Ασυμπτωματικοί ασθενείς

Την ίδια στιγμή οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον covid-19 είναι ασυμπτωματικά, ίσως και λόγω του νεαρού της ηλικίας των. Το παρήγορο είναι ότι σπουδαστές και σπουδάστριες βρίσκονται όλοι σε προληπτική καραντίνα από πριν την 28η Οκτωβρίου, οπότε έχει αποφευχθεί κατά το δυνατόν η ακόμη μεγαλύτερη διασπορά.

Τέλος και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ από τη Διοίκηση στης ΣΜΥ έχουν ακολουθηθεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ έχουν ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία και το ΓΕΕΘΑ το οποίο αναλαμβάνει πια τον συντονισμό των ενεργειών.

Θεσσαλονίκη: Θετικοί 35 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Στο 6,13% φτάνει ο δείκτης θετικότητας στην Covid-19 στον ΟΑΣΘ, έναντι 32% που είναι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, εξηγώντας ότι «στα 491 δείγματα, είχαμε 31 θετικά κρούσματα και αυτό είναι κάτι λιγότερο από 1,5% στο σύνολο του προσωπικού του οργανισμού».

Τόνισε ότι σήμερα το πρωί ανέρχονταν σε 35 τα θετικά κρούσματα κοροναϊού στον ΟΑΣΘ και συμπλήρωσε ότι 160-170 εργαζόμενοί του βρίσκονται προληπτικά σε καραντίνα, σε σύνολο 2.057.

Υπογραμμίζοντας, «κάνουμε τεστ με δική μας πρωτοβουλία και με στόχο την προστασία του προσωπικού και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού», ο κ. Σκόδρας επισήμανε ότι σήμερα στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης ελήφθησαν για εξέταση 223 δείγματα και αύριο θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία σε αυτό του Φοίνικα και έτσι «θα φτάσουμε τις 1000 δειγματοληψίες», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ηγεσία του ΟΑΣΘ έχει αυστηροποιήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και διερωτήθηκε: «Είναι κακό που προσέχουμε τους εργαζομένους μας στον ΟΑΣΘ;».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καλεί σε κινητοποιήσεις

Τους φόβους της πως οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις στον ΟΑΣΘ θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η ΔΑΣ του οργανισμού και αναφέρει ότι «η σημερινή κατάσταση δεν ήρθε τυχαία, ούτε έχει να κάνει με ανικανότητα της διοίκησης του οργανισμού και της κυβέρνησης.

Έχει να κάνει με την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής τους, του κόστους – οφέλους που κυριολεκτικά παίζει στα ζάρια την ίδια την ζωή των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ όσο και των λαϊκών στρωμάτων (επιβατικό κοινό)».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί στην κινητοποίηση των συνδικάτων την Πέμπτη 19/11 για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και συμμετοχή στην απεργία, στις 26/11.

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα εμβόλιο της Pfizer

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η υφήλιος περιμένει με το «πράσινο φως» του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο της Pfizer, που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο όπλο στον πόλεμο κατά του φονικού ιού.

Μετά τον ενθουσιασμό που ακολούθησε την ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90%, η επόμενη ημέρα έφερε πολλά… ερωτήματα σχετικά με τα επόμενα βήματα. Για παράδειγμα, πότε θα ξεκινήσει η διανομή του, πώς θα μεταφερθεί, και όσον αφορά τη χώρα μας, πόσα θα λάβει η Ελλάδα.

Ο Κικίλιας για το εμβόλιο

Ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι όλος ο πλανήτης υποδέχθηκε την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

«Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια».

Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου. Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε με τη σειρά της η κ. Κοτανίδου.

Πόσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εκτίμησε ότι περίπου 7.000.000 Ελληνες θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο από τις εταιρείες Pfizer και BionTech η κυρία Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν περίμενε πως το εμβόλιο των Pfizer και BionTech θα ήταν τόσο αποτελεσματικό. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 90% είναι ικανοποιητικότατη.

Μάλιστα, η κυρία Λινού έφερε ως παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, έχουν αποτελεσματικότητα 60% με 70%. Σχετικά, πάντως, με το ερώτημα ποιοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πρώτοι, η κυρία Λινού τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού και στη συνέχεια να κάνουν το εμβόλιο ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένοι.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ακόμη πως εκτιμά ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους, υπονοώντας σαφώς ότι μέχρι τότε δεν θα έχει εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.

Επιχείρηση εμβόλιο

Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικός προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου. Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.

Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις.

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες.

Εξαδάκτυλος: Έχουμε πόλεμο, οι «άμαχοι» κλειδαμπαρωθείτε στο σπίτι

Έκτακτη σύσκεψη με λοιμωξιολόγους ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της ανησυχητικής πορείας του κορoνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Έκκληση στους πολίτες στη Θεσσαλονίκηνα παραμείνουν στα σπίτια τους από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ έχει σημάνει συναγερμός καθώς σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα από κορωνοϊό παρά το lockdown. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει νέα μέτρα ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο «κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου». Ο ίδιος σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο, επισημαίνει: «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι “άμαχοι” να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς».

Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε στον υψηλό βαθμό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη που εκτινάχθηκε στο 32%. Αυτό σημαίνει πως ένα στα τρία δείγματα κατά τον έλεγχο για κορονοϊό είναι θετικό. «Είναι γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη έχει προσβληθεί από τον covid-19», σημειώνει ο Αθάνασιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον Real fm. «Ουαί και αλόμονο αν επεκταθεί η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα», σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι εφεδρείες σε κλίνες και ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα. 

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, εξηγεί ότι «θα μας βοηθήσει πάρα πολύ κατά την περίοδο  2021-22» και συμπλήρωσε ότι ήδη «διανύουμε την περίοδο 2020-21».

Μεταφορά ασθενών με C-130 στην Αθήνα

Οι ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές θα μεταφέρονται με C-130 νοσοκομεία Αθήνας, προβλέπει το νέο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον κορωνοϊό, καθώς τα νοσοκομεία της περιφέρειας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση μετά τη ραγδαία αύξηση στα κρούσματα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται εκτάκτως εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα διατεθεί ένα C-130 με ειδική κάψουλα ώστε να διακομίζονται τα περιστατικά covid από περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι πλέον στη Βόρεια Ελλάδα θα δημιουργηθούν άλλες 50 κλίνες μέχρι το Σαββατοκύριακο, ανεξάρτητα από τις άλλες 50 που ήδη είναι σε προετοιμασία. Μάλιστα οι 50 νέες κλίνες ΜΕΘ θα δημιουργηθούν σε διάφορα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος όπως στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη κ.λ.π. «Η χώρα είναι πλέον μία υγειονομική Περιφέρεια και η μία περιοχή θα στηρίζει την άλλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου μετέβη προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Νέα μέτρα στο τραπέζι για Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική με τα κρούσματα να ανεβαίνουν καθημερινά παρά το lockdown που επιβλήθηκε νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα. Έκτακτη σύσκεψη με λοιμωξιολόγους ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της ανησυχητικής πορείας του κορoνοϊού στη Θεσσαλονίκη. ;Oπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυστηροποίηση τα μέτρα δεδομένης της επιθετικής αύξησης των νέων μολύνσεων με κορωνοϊο.

Μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των SMS, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ενδεχομένως και το κλείσιμο όλων των σχολείων. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, προς ώρας δεν υπάρχει σχετική εισήγηση, παρότι κρίθηκε ότι πρέπει να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει άμεσα η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Υπουργείο Υγείας : Οι ανασφάλιστοι ασθενείς θα διακομίζονται δωρεάν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Με διάταξη νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι ανασφάλιστοι πολίτες που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας:

«Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι που ίσχυε ήδη για τις κλίνες ΜΕΘ, για τις οποίες αν και είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί.

Εφαρμόστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αναδρομική ισχύ, καθώς η σημερινή Κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ, για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ».

Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτη είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το οποίο θα διακομίζονταν σε ιδιωτικές κλινικές μόνο ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κάτι το οποίο βάση της διάταξης δεν θα ισχύει.

Συγκλονίζει γιατρός στο Παπανικολάου – Μέσα σε 14 ώρες σχεδόν γέμισε η ΜΕΘ

Την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε με ανάρτησή του, γιατρός του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Η ΜΕΘ γέμισε μέσα σε 14 ώρες

Όπως αναφέρει, χθες κατά την εφημερία του νοσοκομείου, σε περίπου 14 ώρες, σχεδόν γέμισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Χθες η Β ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη έναντι στον Covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν? Να σας πω εγώ: 14 ώρες!!!», γράφει.

Ο γιατρός Ελευθέριος Σιώμος, κάνει έκκληση σε όλους εκείνους που δεν πιστεύουν στον κοροναϊό και δεν τηρούν τα μέτρα.

Όπως λέει στην ανάρτησή του: «Δεχόμενη τεράστια πίεση τόσο από τη γενική εφημερία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου», όσο και από νοσοκομεία γειτονικών νομών. Αν δεν πιστεύετε στη σοβαρότητα της κατάστασης, καλό είναι να συνηθίσετε στο άκουσμα της λέξης «ψεκασμένοι» (ω ναι). Δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, ο covid-19 υπάρχει και οι ηλικίες που νοσούν σοβαρά είναι αρκετά πιο χαμηλές, ίσως επειδή η διασπορά του στο γενικό πληθυσμό είναι τεράστια. Η χτεσινή μάχη κερδήθηκε με πολύ κόπο (μπράβο στους συναδέλφους), ο πόλεμος όμως μαίνεται με πολλές πολλές μάχες να ναι μπροστά μας. Εμείς, πρώτα ο Θεός, θα μαχόμαστε, εσείς? Θα κάνετε αυτές τις μάχες να έχουν αντίκρυσμα? Θα πιστέψετε επιτέλους για να τηρήσετε τα μέτρα?».

SMS 13033: Τι κάνουμε αν δεν λάβουμε απάντηση – 4,5 εκατομμύρια μηνύματα κάθε μέρα

Καθημερινά στέλνονται τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια SMS στο 13033 λόγω του lockdown και της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, παρά τα πολλά μηνύματα στο 13033, το ερώτημα που απασχολεί όλους τους πολίτες είναι τι κάνουμε στην περίπτωση που κάποιος δεν λάβει την απάντηση για να βγει από το σπίτι του. 

Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο δεύτερο lockdown – εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα μας – στέλνονται πάνω από 4 εκατομμύρια SMS στο 13033 ενώ στο πρώτο lockdown στέλνονταν ημερησίως περίπου 2,6. 

Γιατί στέλνονται περισσότερα SMS στο 13033

Ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι τα περισσότερα μηνύμα στο 13033 οφείλονται στο γεγονός ότι σε αυτό το lockdown – σε αντίθεση με την καραντίνα της περασμένης άνοιξης – τα δημοτικά σχολεία είναι ανοιχτά σχολεία και γίνονται μετακινήσεις ανηλίκων. Επίσης, επέδωσε τον αυξημένο αριθμό sms στο γεγονός ότι οι πολίτες είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το 13033 απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο.

Τι να κάνουμε σε περίπτωση που δεν λάβουμε απάντηση από το 13033

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο πολίτης αν δεν λάβει απάντηση από το 13033, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημειώνει ότι υπάρχει αυτή η περίπτωση αν βρισκόμαστε σε μέρος που δεν υπάρχει καλό σήμα. Μάλιστα, τονίζει πως στην περίπτωση που δεν πάρουμε απάντηση από το 13033 πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε. Παράλληλα, σημειώνει πως δεν υπάρχει χρέωση για το μήνυμα στο 13033 και πως αν κάποιοι έχουν κάνει φραγή σε 5ψήφια μηνύματα, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχό τους.

Όλοι οι κωδικοί για sms στο 13033 για μετακινήσεις

Η αποστολή των SMS στο 13033 λόγω του lockdown γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

-Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό

-Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)

-Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

-Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

-Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

-Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις 

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX)

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.-

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Όσοι συμπολίτες μας δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια χειρόνακτη βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες

-Όνομα/Επίθετο

-Διεύθυνση Κατοικίας

-Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

-Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Πού δεν ισχύουν τα SMS στο 13033

Ορισμένες διευκρινίσεις για το lockdown που ξεκινά από το Σάββατο έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, επανέλαβε τους λόγους που επιτρέπονται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown και ξεκαθάρισε ότι τα μηνύματα στο 13033 δεν ισχύουν για το νησί της Σάμου, που ακόμα ταλαιπωρείται από τους σεισμούς. 

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση για λελογισμένη χρήση της μετακίνησης και σημείωσε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες έχουν διπλασιαστεί. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι από αύριο Σάββατο στις 6:00 και για όλη τη διάρκεια του lockdown, οι μετακινήσιες με SMS στο 13033 γίνονται για λόγους

-εργασίας

-μετάβασης στο σχολείο

-σε καταστήματα

-σε τράπεζες

-για λόγους υγείας

-μετάβασης σε κηδεία

-σωματική άσκηση 

-και μετάβαση για διαζευγμένους γονείς.

Η σοβαρή επιπλοκή που επηρεάζει το 50% των νοσηλευόμενων ασθενών του Νίκου Παρασκευά 

Η θρόμβωση των αγγείων είναι μία από τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς που πάσχουν από COVID-19. Αυτές οι επιπλοκές, που προκαλούνται από την υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του ιού, απαιτούν ειδική αντιπηκτική θεραπεία ή σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση

Ένας από τους κύριους κινδύνους που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) είναι οι θρομβώσεις, τόσο στο αρτηριακό όσο και στο φλεβικό σύστημα, ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας.

Αυτό οφείλεται στην υπερβολική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την καταπολέμηση του ιού, το οποίο παράγει παράγοντες που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος όπως το ινωδογόνο (fibrinogen). Τα αυξημένα επίπεδα του παράγοντα αυτού συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο στο σχηματισμό θρόμβων, εφόσον ξεπερνιούνται κατά πολύ οι φυσιολογικοί αντιπηκτικοί μηχανισμοί.

Η συχνότητα εμφάνισης θρόμβωσης σε ασθενείς που έχουν COVID-19 δεν είναι ακριβώς γνωστή, αν και υπάρχουν μελέτες που εκτιμούν ότι μπορεί να επηρεάσει έως και το 50% των μολυσμένων ασθενών, ειδικά σε κρίσιμες ή πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου.

Οι επιπλοκές που προκύπτουν από τις θρομβώσεις είναι ποικίλες, πολλές από αυτές μπορεί να είναι σοβαρές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με το COVID-19.

Ο πιο συνήθης τρόπος εμφάνισης αυτών των προβλημάτων είναι η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ορίζεται ως ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος σε μια φλέβα του εν τω βάθει συστήματος. Η «βαθιά» φλεβική θρόμβωση είναι μια εν δυνάμει σοβαρή ασθένεια καθώς μπορεί να ευθύνεται για μια μείζονα επιπλοκή, την πνευμονική εμβολή. Ο θρόμβος που βρίσκεται στη φλέβα μπορεί να αποκολληθεί και να φράξει την πνευμονική αρτηρία ή κάποιον από τους κλάδους της, εμποδίζοντας έτσι το αίμα να φτάσει στους πνεύμονες για σωστή οξυγόνωση. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον επιδείνωση των αναπνευστικών προβλημάτων που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, ο οποίος προσβάλλει ιδιαιτέρως το πνευμονικό παρέγχυμα.

Η εμφάνιση θρόμβων στο αρτηριακό σύστημα είναι λιγότερο συχνή λόγω των χαρακτηριστικών του: το αίμα κυκλοφορεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να πήξει. Παρόλα αυτά έχουν περιγραφεί αρκετές πλέον περιπτώσεις αρτηριακών θρομβώσεων σε ασθενείς με COVID-19 οι οποίες είναι σοβαρές: εμφράγματα του μυοκαρδίου, εντερική ισχαιμία, νεφρική ανεπάρκεια από θρόμβωση των νεφρικών αρτηριών, ισχαιμικά εγκεφαλικά. Έχουν παρατηρηθεί επίσης περιπτώσεις οξείας ισχαιμίας (ξαφνική έλλειψη ροής αίματος) στα άκρα οι οποίες πολλές φορές απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Όσον αφορά την πρόληψη και την θεραπεία αυτών των επιπλοκών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Επομένως, η προληπτική θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα δεν συνιστάται επί του παρόντος στην πλειονότητα των ασθενών (εκτός αν έχουν επιπλέον γνωστούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση) που πάσχουν από COVID-19, καθώς παρουσιάζουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα που τους επιτρέπουν να αναρρώσουν από την ασθένεια στο σπίτι. Ωστόσο, θεωρείται χρήσιμο να διατηρείται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο κινητοποίησης σε περίπτωση καραντίνας και να αποφεύγεται η καθιστική ζωή και κατάκλιση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τα τρέχοντα πρωτόκολλα πρόληψης και θεραπείας συνιστούν την άμεση χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων (ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους). Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια της νοσηλείας και στη συνέχεια γίνεται ατομική αξιολόγηση της ανάγκης να συνεχιστούν μετά το εξιτήριο.

Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός είναι Διευθυντής στη Β’ Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Στο Παρίσι συνεργάζεται με το Τμήμα Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Bichat-Claude Bernard

Pfizer vs Sputnik – Κούρσα ανταγωνισμού για το εμβόλιο

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Pfizer και της BioNTech για 90% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιό τους κατά του κορωνοϊου, η Ρωσία υποστήριξε πως και το δικό της εμβόλιο, το Sputnik, έχει τις ίδιες ή και κάτι παραπάνω επιδόσεις.

Οι επιστήμονες, είναι γεγονός ότι κινούνται με πυρετώδη ρυθμό για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊου, ωστόσο παρά την πανανθρώπινη διάσταση της προσπάθειας, υποβόσκει και κια ανταγωνιστική «κούρσα» ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για το ποια θα λανσάρει πρώτη το εμβόλιο στην αγορά, με φόντο τα δισεκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων και των προπαραγγελιών.

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού Sputnik V έχει εμφανίσει 92% αποτελεσματικότητα βάσει της πρώτης ενδιάμεσης ανάλυσης που έγινε 21 ημέρες μετά την πρώτη δοκιμή στους εθελοντές, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό για το εμβόλιο στο Twitter.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πρωτόκολλο της κλινικής μελέτης του ρωσικού εμβολίου και η επιβεβαίωση του ισχυρισμού δεν είναι εφικτή, εξήγησαν στο Reuters ανεξάρτητοι ειδικοί.

Στη Μόσχα, πάντως, ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος: το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, από το οποίο ανακοινώθηκε η επιτυχία του εμβολίου, άνοιξε δικτυακό τόπο και λογαριασμό στο Twitter για το Sputnik V, όπου θα προσφέρει «τις τελευταίες ειδήσεις για το εμβόλιο» καθώς και «προσωπικές μαρτυρίες και σκέψεις» ανθρώπων που έχουν το έχουν ήδη λάβει.

Πάνω από 20.000 από αυτούς έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου, ενώ πάνω από 16.000 εθελοντές έχουν λάβει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση.

Στη Ρωσία, οι εμβολιασμοί με το Sputnik V ξεκίνησαν πριν καν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει παραγγείλει μέχρι στιγμής ρωσικά εμβόλια, ωστόσο η Τουρκία αναμένεται να γίνει μεγάλος πελάτης της Ρωσίας και ίσως αναλάβει μέρος της παραγωγής.

«Τα δεδομένα για το Sputnik αποτελούν μια ακόμα καλή είδηση για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19» δήλωσε στο Reuters ο Ίαν Τζόουνς, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.

«Αν και η ανακοίνωση βασίστηκε σε λιγότερες περιπτώσεις από ό,τι τα πρόσφατα δεδομένα της Pfizer, το ρωσικό εμβόλιο δείχνει εξίσου αποτελεσματικό» εκτίμησε.

Το εμβόλιο της Pfizer

Νωρίτερα η είδηση για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου των Pfizer (ΗΠΑ) και BioNTech (Γερμανία), δημιούργησε ελπίδες για την επόμενη μέρα. Όπως έγινε ήδη, γνωστό, φαίνεται να είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του, σύμφωνα με μία κλινική δοκιμή φάσης 3 σε 43.538 άτομα, εκ των οποίων τα 38.955 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα.

Η δοκιμή θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν 164 κρούσματα Covid-19 μεταξύ όσων παίρνουν μέρος σε αυτήν, κάτι που, κατά τη Pfizer, μπορεί να έχει γίνει έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε μία ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή της FDA θα συστήσει ή όχι τη χρήση του εμβολίου.

Μολονότι το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό, όταν ολοκληρωθεί η δοκιμή και έχουν αναλυθεί όλα τα δεδομένα, είναι πιθανό ότι η αποτελεσματικότητά του θα παραμείνει αρκετά πάνω από 50% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό «πλαφόν» για ένα εμβόλιο, προκειμένου η FDA να εγκρίνει την κυκλοφορία του. 

Ανάμεσα στα ερωτήματα που παραμένουν είναι κατά πόσο το εμβόλιο θα αποτρέπει τη σοβαρή νόσο και τις επιπλοκές της Covid-19 σε όσους αρρωσταίνουν, πόσο θα διαρκεί η προστατευτική ανοσία (ο επικεφαλής της BioNTech αισιοδοξεί ότι θα κρατάει τουλάχιστον ένα έτος, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί), σε ποιο βαθμό θα εμποδίζει τις μολύνσεις ή απλώς θα μειώνει τα συμπτώματα μετά τη λοίμωξη και επίσης πόσο καλά θα «δουλεύει» στους ηλικιωμένους που είναι και οι πιο ευπαθείς στον κορωνοϊό.

Η… κοστολόγηση

Παρόλα αυτά ήδη άρχισε να γίνεται λόγος για τις τιμές πώλησης του εμβολίου. Η BioNTech,  δήλωσε ότι προτίθεται να πουλά το συγκεκριμένο εμβόλιο κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς.

«Ωστόσο, η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επενδυτές του», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech, Ράιαν Ρίτσαρντσον, σε διαδικτυακή εκδήλωση των «Financial Times».

«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις. Το εμβόλιο θα πρέπει να αποτιμάται πολύ κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση παγκοσμίως. Πιθανότατα θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στις χώρες», πρόσθεσε ο Ρίτσαρντσον, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Από την άρνηση των φαρμακοβιομηχανιών να επενδύσουν στην έρευνα για ένα πιθανό εμβόλιο πριν από μερικά χρόνια, τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κούρσα για το ποιος θα το παρασκευάσει πρώτος. Ποιος θα αποκτήσει το πλεονέκτημα, στην αγορά, που κατά κοινή παραδοχή, είναι πολλών δισ.

Το εμβόλιο της Pfizer αλλά και το ρωσικό Sputnik δεν είναι τα μοναδικά, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών:

Από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca στη Βρετανία, της Moderna και της Novavax, αμφότερα στις ΗΠΑ, της CanSino σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου μαζί με τη Sinopharm, η οποία συνεργάζεται για άλλο ένα εμβόλιο με το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων και τα τρία στην Κίνα, της Janssen και της Sinovac σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Butantan στη Βραζιλία.

Επί του παρόντος 154 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και βρίσκονται σε στάδιο προ-κλινικών δοκιμών, άλλα 21 είναι στη Φάση 1 και 12 στη Φάση 2.

Πηγές:

https://www.ethnos.gr/ellada/132644_koronoios-exadaktylos-ehoyme-polemo-oi-amahoi-kleidamparotheite-sto-spiti

https://www.in.gr/2020/11/11/greece/thessaloniki-thetikoi-ston-koronaio-35-ergazomenoi-ston-oasth/

https://www.tanea.gr/2020/11/11/greece/koronaios-pote-tha-erthei-stin-ellada-emvolio-tis-pfizer/

https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6814970/se-karantina-o-nikos-dendias-ilthe-se-epafi-me-kroysma-koronoioy?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://ygeiamou.gr/blogs/koronoios-i-sovari-epiploki-pou-epireazi-to-50-ton-nosilevomenon-asthenon/

https://www.ethnos.gr/ellada/132662_sms-13033-ti-kanoyme-den-laboyme-apantisi-45-ekatommyria-minymata-kathe-mera

https://www.tanea.gr/2020/11/11/greece/koronaios-sygklonizei-giatros-sto-papanikolaou-mesa-se-14-ores-sxedon-gemise-i-meth/

https://www.in.gr/2020/11/11/health/koronaios-pfizer-vs-sputnik-koursa-antagonismou-gia-emvolio/

https://www.tovima.gr/2020/11/11/society/ypourgeio-ygeias-oi-anasfalistoi-astheneis-tha-diakomizontai-dorean-sta-idiotika-therapeytiria/

https://newpost.gr/ellada/5fabfef763ef45ee1eea4db5/koronoios-synagermos-sti-larisa-14-kroysmata-stin-ogkologiki-kliniki-toy-panepistimiakoy-nosokomeioy

https://www.ethnos.gr/ellada/132613_koronoios-ayxanontai-kathimerina-ta-kroysmata-se-dimotika-kai-nipiagogeiahttps://www.in.gr/2020/11/11/greece/koronaios-ygeionomiki-vomva-sti-smy-trikalon-plirofories-gia-pano-apo-100-krousmata/

https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6814970/se-karantina-o-nikos-dendias-ilthe-se-epafi-me-kroysma-koronoioy?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6815239/eody-2-752-kroysmata-simera-11-11-43-neoi-thanatoi-kai-297-diasolinomenoi?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://sputniknews.gr/ellada/202011118842936-mauro-rekor-me-43-neous-thanatous-kai-297-diasolinomenous—2752-krousmata-simera/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments