3.316 κρούσματα-Οικονομική ενίσχυση αδύναμων νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα-Τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου πριν ανοίξουν τα σχολεία-Εισηγήσεις για παράταση του lockdown-Πέτσας: Αυτά θα είναι τα επόμενα μέτρα, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα-Βασιλακόπουλος: Αν δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα πεθαίνουν σε λίγο οι συγγενείς μας αβοήθητοι-Ο κορωνοϊός «τρυπώνει» και από τα μάτια-Διαδεδομένη μετάλλαξη «αψηφά» τα αντισώματα-Πώς επηρεάζει την καρδιά η νόσος COVID-19-«Επίμονη» κόπωση στα μισά και πλέον άτομα που νόσησαν-Ο ιός «δεν έχει κουραστεί», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 3.316 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66637, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες.

4587 (6.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17773 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

310 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 88 (28.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 353 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 959 θανάτους συνολικά στη χώρα. 387 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μητσοτάκης: Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση αδύναμων νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα δοθεί σε αδύναμα νοικοκυριά οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα, συμφωνώντας με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. «Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη» ανέφερε.

«Θα υπάρξει τα Χριστούγεννα οικονομική ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών. Το πώς θα το δώσουμε θα εξειδικευτεί» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, συμφωνώντας με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Από τι θα εξαρτηθεί το άνοιγμα το σχολείων, αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης με στοχευμένα τεστ σε μαθητές, αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τεστ κορωνοϊού σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου πριν ανοίξουν τα σχολεία

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν στο τέλος Νοεμβρίου όσα σχολεία παραμένουν κλειστά κατά το δεύτερο lockdown, άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας από το βήμα της Βουλής πως θα γίνουν πρώτα «έξυπνα, στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου», τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν την όποια απόφαση της κυβέρνησης και των ειδικών.

«Τεστ, μαζικά τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσθέτοντας: «Δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα ήταν και χρήσιμο να αναλώσουμε όλα τα τεστ σε ένα μαζικό τεστ του σχολικού πληθυσμού».

Από τι θα εξαρτηθεί το άνοιγμα των σχολείων

Και συνέχισε όσον αφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα σχολεία: «Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως και θα το κάνουμε, είναι να κάνουμε, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, έξυπνα στοχευμένα τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όταν προγραμματίζουμε, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου».

Αφού παρείχε δε περισσότερες διευκρινίσεις, υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί, έχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ», υποστήριξε ότι «θα μας δώσει μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για το αν έχουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα σχολεία όπως προσβλέπουμε και όπως ελπίζουμε στο τέλος του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για κάποιες εβδομάδες ακόμα την τηλεκπαίδευση»

Καταλήγοντας σχετικά με το θέμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αλλά πρέπει να πάρουμε αυτήν την απόφαση με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα. Ήμασταν εξάλλου η πρώτη χώρα που απέκτησε πρόσβαση σε αξιόπιστα rapid test τα οποία έχουν αξιοποιηθεί ειδικά σε δομές που πρέπει να παίρνουμε γρήγορα αποτελέσματα».

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης – Εισηγήσεις για παράταση του lockdown

Lockdown ακόμη και μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, βάζουν ως πρόταση στο τραπέζι οι επιδημιολόγοι καθώς η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Η απόφαση για παράταση της καραντίνας, με αυστηροποίηση ακόμη και αυτών των αυστηρών μέτρων που θα ισχύσουν από την Παρασκευή, είναι σαφέστατα πολιτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown.

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης.

Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Στην κυβέρνηση θέλουν να δουν αποτελέσματα από τα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύσουν το περασμένο Σάββατο, αλλά και από όσα ανακοινώθηκαν για αύριο.

Εφόσον υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα κρούσματα μειωθούν αισθητά και δεν υπάρχουν πολλοί νεκροί, τότε θα μπορούσε σταδιακά να ανοίξει το εμπόριο ώστε να μη χαθεί η χριστουγεννιάτικη περίοδος όπου οι τζίροι είναι αυξημένοι. 

Όπως τονίζουν, ωστόσο, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί.

Το χειρότερο σενάριο

Το χειρότερο σενάριο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να κάνουμε Χριστούγεννα σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας. Δηλαδή καμιά μετακίνηση, ούτε σε σπίτια συγγενών.

Φυσικά, επαναξιολογούνται μέτρα όπως τα ανοικτά σχολεία. Στην κυβέρνηση θέλουν να μην κλείσει η εκπαίδευση και μάλιστα γίνεται συζήτηση να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όλα βεβαίως εξαρτώνται από το πώς η πανδημία χτυπά την Ελλάδα. Και βεβαίως δεν αποκλείεται να «ανοίξουν» υπό όρους κάποιες περιοχές της χώρας, και να μείνουν σε καραντίνα οι «κόκκινες», όπως αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και τον Δεκέμβριο.

Για να μη χρειαστεί αυστηροποίηση ή επέκταση των μέτρων, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στο «ελληνικό φιλότιμο» για τήρηση των υπάρχοντων μέτρων. 

Ολα βεβαίως θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της επόμενης εβδομάδας και κατά πόσο υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας.

Και οι επιστήμονες το λένε

Την παράταση της καραντίνας επιβεβαιώνουν ως σενάριο και οι επιστήμονες που τόσο καιρό διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση και καταθέτουν προτάσεις.

Χθες, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος έδωσε αρκετές πιθανότητες στην παράταση του lockdown στη χώρα μας, πράγμα ωστόσο που θα καθοριστεί από αρκετούς παράγοντες και όχι μόνο τα κρούσματα.

Ο καθηγητής μικροβολιογίας μίλησε στο ΣΚΑΪ αναφέροντας πως είναι πιθανό να υπάρξει παράταση του καθεστώτος, πολλώ δε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό θα φανεί την επόμενη βδομάδα, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς αν θα υπάρξει απόφαση για να παραταθεί το lockdown.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος επιβεβαίωσε το σενάριο ότι δεν αποκλείεται η παράταση. 

«Βλέποντας και κάνοντας», είπε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ο κορωνοϊός έγινε πιο μεταδοτικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1.

Πέτσας: Αυτά θα είναι τα επόμενα μέτρα, αν δεν αποδώσει και η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Με την εφαρμογή των νέων μέτρων για το lockdown από αύριο, με πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, η κυβέρνηση ελπίζει πως θα καταφέρει να περιορίσει την πανδημία και παράλληλα θα συμμορφωθούν και όσοι απειθαρχούν στην καραντίνα.

Ωστόσο, για παν ενδεχόμενο, ήδη εξετάζονται και άλλα μέτρα τα οποία, αν κριθεί πως δεν αποδίδουν αυτά που τίθενται σε ισχύ από αύριο, ίσως χρειαστεί να ενεργοποιηθούν. Για αυτά τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση τοποθετήθηκε χθες στην ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ ο Στέλιος Πέτσας.

Νέοι περιορισμοί σε μετακινήσεις, σχολεία, επιχειρήσεις

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας το χρονικό διάστημα 21:00-05:00, εξετάζονται επιπλέον μέτρα τα οποία θα είναι τα εξής:

-Περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων

-Περιορισμός λειτουργίας σχολείων

-Περιορισμός λειτουργίας επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν ακόμη

«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος», επισήμανε ο κ. Πέτσας, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην κατάσταση με τις ΜΕΘ όπου τα νοσοκομεία πιέζονται, σημειώνοντας πως για να ελεγχθεί η κατάσταση, θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

«Το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι είναι πολύ εύκολο από έναν μικρό κυματισμό να περάσεις σε ένα μεγάλο κύμα, που μπορεί να γίνει τσουνάμι. Όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα, ποτέ δεν θα είναι αρκετές αν δεν ελέγξεις την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Βασιλακόπουλος: Αν δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα πεθαίνουν σε λίγο οι συγγενείς μας αβοήθητοι

Για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε στην τηλεόραση του OPEN, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας.

“Από το 2012 μέχρι το 2019 οι κλίνες μειώνονταν. Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κλίνες Εντατικές Θεραπείας, 5,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία έφταναν περίπου τις 30. Σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερες” τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σχετικά με τη λειτουργία των ΜΕΘ, υπογράμμισε ότι “απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά σε νοσηλευτές, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να εκπαιδευθούν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο προτού τις στελεχώσουν”.

“Αν είχαμε 10.000 κλίνες εντατικής θεραπείας και τις γεμίζαμε όλες με ασθενείς με κορωνοϊό, με μαθηματική ακρίβεια θα έχαναν τη ζωή τους 4.000. Η θνητότητα είναι περίπου 40%“, ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, σχετικά με την ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι η μάχη πρέπει να δοθεί πριν φτάσουμε στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

“Ακόμα και να είχαμε όλα τα λεφτά δε γίνεται να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας μέσα σε ένα ή δύο μήνες”, σημείωσε.

“Ελπίζω στην Αθήνα να πιεστεί το σύστημα υγείας λιγότερο και να μη δούμε εικόνες όπως στην Ιταλία και στο Βέλγιο. Αν δεν κάνουμε, ο καθένας μας, το μάξιμουμ το δυνατοτήτων που μπορεί, σε λίγο θα πεθαίνουν συγγενείς μας, πιθανόν και αβοήθητοι. Κανένα σύστημα δεν είναι ανεξάντλητο” τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Συναγερμός στη Μεταμόρφωση – Δεκάδες έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σπίτια ηλικιωμένων

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ μετά την επιβεβαίωση ύπαρξης θετικού κρούσματος υπαλλήλου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Μεταμόρφωση.

Η υπάλληλος που παρείχε βοήθεια σε ηλικιωμένους, διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θετικό έχει διαγνωσθεί και ένα ακόμη άτομο της υπηρεσίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΕΟΔΥ που έσπευσε να διενεργήσει τεστ για την ιχνηλάτηση όλων των επαφών της υπαλλήλου.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε σήμερα κατ΄ οίκον όλες τους ηλικιωμένους που είχε επισκεφτεί η εν λόγω υπάλληλος.

Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα προληπτικά τεστ σε εργαζομένους στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.

Αναστέλλεται η λειτουργεία του Προγράμματος

Η διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής και προαγωγής Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει την αναστολή λειτουργείας του προγράμματος από τη Δευτέρα 9/11/2020 έως την Παρασκευή 13/11/2020.

Για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο της δομής: 2102829866 ή με το τηλεφωνικό κέντρο της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής Δημ. Υγείας: 2102831133

Ο κορωνοϊός «τρυπώνει» και από τα μάτια…

Καθώς η μάσκα δεν καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, ένα ζευγάρια γυαλιά θα μπορούσε να κρατήσει μακριά τα μολυσματικά σταγονίδια από τα μάτια

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, όλη η προσπάθεια γύρω από τη σωστή χρήση της μάσκας να στρέφεται στις βασικές πύλες εισόδου του νέου κορωνοϊού, δηλαδή το στόμα και τη μύτη. Όπως, επίσης, είναι λογικό να δίνεται έμφαση και στη χρήση αντισηπτικών, ώστε να αποτρέπεται η διασπορά του ιού από τα χέρια προς το πρόσωπο. Αυτό, όμως, που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη απόλυτα είναι ότι πέρα από τη μύτη και το στόμα θα πρέπει να προστατεύουμε και τα μάτια μας, καθώς ο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί και μέσω αυτών και μάλιστα με την ίδια ευκολία.

Η μάσκα προστατεύει το μισό πρόσωπο

Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς συμβαίνει αυτό… Όταν κάποιος που έχει κορωνοϊό βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, σωματίδια ιού μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπό σας. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να αναπνεύσετε αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη σας. Εάν φοράτε μάσκα, υφασμάτινη ή νοσοκομειακή, τότε σίγουρα έχετε αυξημένη προστασία. Τα σταγονίδια, ωστόσο, μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω των ματιών σας, όπου, φυσικά, δεν μπορεί να μπει μάσκα… Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι μπορεί επίσης να μολυνθείτε αγγίζοντας τα μάτια σας αφού αγγίξετε κάτι που έχει τον ιό πάνω τους.

Μην πανικοβληθείτε εάν κοκκινίσουν τα μάτια σας

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο κορωνοϊός να προκαλέσει λοίμωξη στα μάτια (επιπεφυκίτιδα), αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Εάν έχετε κόκκινα μάτια, μην πανικοβληθείτε. Απλώς καλέστε τον οφθαλμίατρό σας για να τον ενημερώσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Λάβετε υπόψη ότι  το κοκκίνισμα των ματιών, είτε προκαλείται από ιό είτε από βακτήρια, μπορεί να επιμολύνει όποιον αγγίξει την κολλώδη και υγρά εκκρίματα από τα μάτια ή αντικείμενα μολυσμένα από αυτά.

Πώς θα προστατεύσετε, λοιπόν, τα μάτια σας από τα μολυσματικά σταγονίδια

Προστατεύοντας τα μάτια σας – καθώς και τα χέρια σας, τη μύτη και το στόμα – επιβραδύνετε την εξάπλωση του κορωνοϊού.  Μερικοί τρόποι για να κρατήσετε τα μάτια σας ασφαλή και υγιή κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας του κορωνοϊού είναι οι εξής:

-Εάν φοράτε φακούς επαφής, δοκιμάστε προσωρινά να τους αντικαταστήσετε με γυαλιά. Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο απ’ ότι ο μέσος άνθρωπος. Χρησιμοποιείστε γυαλιά πιο τακτικά, ειδικά αν έχετε την τάση να αγγίζετε τα μάτια σας συχνά ενώ φοράτε τους φακούς επαφής. Αντικαθιστώντας τους φακούς με τα γυαλιά μειώνετε την πιθανότητα ερεθισμού των ματιών, ενώ τα γυαλιά – δρώντας ως εμπόδιο – σας υπενθυμίζουν να μην αγγίζετε τα μάτια σας. Εάν πρέπει να φοράτε φακούς επαφής, βεβαιωθείτε ότι τους έχετε καθαρίσει και απολυμάνει ακριβώς όπως σας συνιστά ο οφθαλμίατρός σας.

-Φορώντας γυαλιά δημιουργείται ένα στρώμα προστασίας.Τα γυαλιά που διορθώνουν την όραση ή τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας από μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια. Παρόλα αυτά δεν παρέχουν 100% προστασία. Ο ιός μπορεί ακόμα κι έτσι να φτάσει τα μάτια σας από όλες τις ακάλυπτες πλευρές μεταξύ γυαλιών και προσώπου. Για μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά προστατευτικά γυαλιά, ειδικά εάν φροντίζετε έναν άρρωστο ασθενή ή δυνητικά εκτεθειμένο άτομο.

-Προμηθευτείτε όσο περισσότερες ιατρικές συνταγές για τα κολλύριά σας γίνεται.Εάν σας το επιτρέπει η ασφάλειά σας προμηθευτείτε για παραπάνω από ένα μήνα τις προβλεπόμενες ιατρικές συνταγές για τα μάτια σας (όπως για το γλαύκωμα). Σε καιρούς πανδημίας εγκρίνονται τρίμηνες ή εξάμηνες συνταγές φαρμάκων.

-Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών σας.Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγουμε αυτή τη συνήθεια, αλλά κάτι τέτοιο θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν αισθανθείτε την επιθυμία να τρίψετε τα μάτια σας ή ακόμα και να επανατοποθετήσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι. Τα ξηρά μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερο αίσθημα φαγούρας, για το λόγο αυτό φροντίστε να προσθέτετε συχνά σταγόνες ενυδάτωσης στα μάτια σας. Σε περίπτωση που πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιοδήποτε λόγο (ακόμη και για θεραπεία με κολλύριο) πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά από το άγγιγμα των ματιών σας, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Γρράφει ο Μιχαήλ Χριστοδουλίδης-Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Οφθαλμολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Οι μάσκες με αντιική επίστρωση προσφέρουν περισσότερη προστασία;

Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν έχουν υπάρξει αρκετές ενδελεχείς ανεξάρτητες μελέτες για να διαπιστωθεί επιστημονικά, εάν οι αντιιικές μάσκες προστατεύουν καλύτερα τον χρήστη, ή αν περιορίζουν πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Οι προδιαγραφές στις μάσκες με αντιική επίστρωση ποικίλλουν.

Πολλές αντιιικές μάσκες υποτίθεται ότι είναι κατασκευασμένες ή επικαλυμμένες με υλικά που έχουν επιπλέον ιδιότητες καταπολέμησης των ιών, όπως ο χαλκός.

Πολλοί ιστότοποι για διάφορες αντιιικές μάσκες δεν παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές έχουν τεστάρει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους, δήλωσε ο Hyo-Jick Choi, ειδικός επιστήμης υλικών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Αλλά συνήθως χρειάζονται χρόνια ολόκληρα για τον σχεδιασμό και τη δοκιμή μιας μάσκας νέας τεχνολογίας, δήλωσε ο Choi, ο οποίος είναι μέλος μιας ομάδας που έχει αναπτύξει έναν διαφορετικό τύπο αντιικής μάσκας από πριν από την πανδημία.

Οι μάσκες που διατίθενται στο εμπόριο ως “αντιικές” κοστίζουν συχνά περισσότερο από τις μάσκες τύπου N-95 και από τις κλασικές χειρουργικές μάσκες.

Μια μάσκα με αντιική επικάλυψη μπορεί να κοστίσει έως και 10 δολάρια. Αντιστοίχως, οι χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης και οι μάσκες N-95 πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης μεταξύ 0,35 – 3 δολάρια ανά μάσκα.

Ο Choi είπε ότι ένας απλούστερος τρόπος για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα των μασκών που χρησιμοποιείτε ήδη είναι να βεβαιωθείτε ότι τις φοράτε, τις εφαρμόζετε και τις βγάζετε σωστά.

Και καμία μάσκα δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως τον χρήστη, “αλλά σχεδόν οποιαδήποτε μάσκα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των άλλων στο περιβάλλον του χρήστη”, δήλωσε ο Jiaxing Huang, καθηγητής επιστήμης και μηχανικής υλικών στο Northwestern University.

COVID-19: Πώς φοράς και πώς πλένεις σωστά μια μάσκα προσώπου

Όταν φοράτε μια μάσκα προσώπου, που αγοράσατε ή φτιάξατε μόνοι σας, πρέπει να ξέρετε πώς να τη χρησιμοποιείτε με ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει το πώς την φοράτε, τι πρέπει να κάνετε ενώ την φοράτε, πώς να την αφαιρέσετε και πώς να την πλύνετε (αν είναι υφασμάτινη), για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

COVID-19: Πώς φοράμε μια μάσκα προσώπου

-Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.

-Αφαιρέστε προσεκτικά την μάσκα από το κουτί της χωρίς να της προκαλέσετε σκισίματα.

-Στην μία “ράχη” της η μάσκα έχει μια “μπανέλα” που λυγίζει. Αυτή είναι η πάνω πλευρά της μάσκας, δηλαδή η “ράχη” που τοποθετείται στην μύτη σας.

-Η εμπρός (εξωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό (συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο). Η μέσα (εσωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που θα ακουμπάει το στόμα σας.

-Περάστε τα δάχτυλά σας από τα κορδόνια της μάσκας και περάστε τα πίσω από τα αυτιά σας.

-Φέρτε την μάσκα στο ύψος της μύτης σας μέχρι κάτω από τα μάτια σας.

-Τραβήξτε την κάτω πλευρά της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού σας.

-Πιέστε την επάνω πλευρά της μάσκας (εκείνη που έχει την μπανέλα) ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στο σχήμα της μύτης σας.

Τι προσέχουμε ενώ φοράμε μια μάσκα προσώπου

-Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας προσώπου. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας και στεγνώστε καλά.

-Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας, καθώς η μόλυνση μπορεί να εισαχθεί αγγίζοντας τα μάτια σας ή εάν δεν φοράτε σωστά την μάσκα προσώπου σας.

-Οι μάσκες προσώπου δεν πρέπει να μετακινούνται κατά τη χρήση. Αυτό περιλαμβάνει το τράβηγμα πάνω στην μύτη και κάτω από το πηγούνι σας. Εάν πρέπει να αφαιρέσετε τη μάσκα σας (για παράδειγμα, για να φάτε), αφαιρέστε την με ασφάλεια και καθαρίστε τα χέρια σας.

-Αντικαταστήστε τη μάσκα προσώπου εάν είναι υγρή, κατεστραμμένη ή λερωμένη.

COVID-19: Πώς αφαιρούμε την μάσκα προσώπου

-Πρώτα απ’ όλα μην αγγίζετε την εξωτερική πλευρά της μάσκας, αφού είναι πιθανό να υπάρχουν εκεί μολυσμένα σταγονίδια.

-Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.

-Με τα δύο σας χέρια ανασηκώστε ταυτόχρονα τα κορδόνια και τραβήξτε την μάσκα από τα αυτιά σας.

-Κρατώντας την μάσκα μόνο από τα κορδόνια, πετάξτε την στα σκουπίδια.

-Πλύνετε ή απολυμάνετε και πάλι τα χέρια σας.

Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου είναι μίας χρήσης. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα πολλές φορές.

COVID-19: Πώς να πλύνεις μια μάσκα προσώπου

Στο πλυντήριο

-Μπορείτε να βάλετε την υφασμάτινη μάσκα σας με τα κανονικά ρούχα στο πλυντήριο.

-Χρησιμοποιήστε το κανονικό απορρυπαντικό ρούχων που έχετε, αλλά φροντίστε να βάλετε την μάσκα σε μια πλύση με όσο το δυνατόν υψηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας νερού (συνήθως σε πρόγραμμα για λευκά).

Στο χέρι

-Προετοιμάστε ένα διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 4 κουταλάκια του γλυκού οικιακή χλωρίνη ανά λίτρο νερού σε θερμοκρασία δωματίου.

-Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν η χλωρίνη σας προορίζεται (και) για απολύμανση. Ορισμένα προϊόντα χλωρίνης, όπως αυτά που έχουν σχεδιαστεί για ασφαλή χρήση σε χρωματιστά ρούχα, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για απολύμανση. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η χλωρίνη δεν έχει περάσει από την ημερομηνία λήξης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αναμιγνύετε ποτέ οικιακή χλωρίνη με αμμωνία ή άλλο καθαριστικό!

-Μουλιάστε την μάσκα στο διάλυμα για 5 λεπτά.

-Ξεπλύνετε καλά με νερό.

Βεβαιωθείτε η μάσκα ότι έχει στεγνώσει πλήρως προτού την ξαναφορέσετε!

COVID-19: Πώς να στεγνώσεις την μάσκα προσώπου

Στο στεγνωτήριο

-Χρησιμοποιήστε την υψηλότερη θερμοκρασία και αφήστε το στο στεγνωτήριο μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

Στον αέρα

-Απλώστε την μάσκα και αφήστε τη να στεγνώσει εντελώς. Εάν είναι εφικτό, κρεμάστε την κάπου ώστε να την χτυπάει άμεσα το ηλιακό φως.

Κορωνοϊός: Προειδοποιούν οι επιστήμονες – Διαδεδομένη μετάλλαξη «αψηφά» τα αντισώματα

Μια αρκετά διαδεδομένη μετάλλαξη του κορωνοϊού εμφανίζει τη δυνατότητα να διαφεύγει της εξουδετερωτικής δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των αντισωμάτων του, προειδοποιεί μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν βρει χιλιάδες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2, σε δείγματα που έχουν πάρει από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη με την ονομασία Ν439Κ επηρεάζει την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των αντισωμάτων, αλλά και πολλών εμβολίων.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Ρόμπερτσον του Κέντρου Έρευνας ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, οι οποίοι έκαναν εργαστηριακά πειράματα και τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το «Nature», βρήκαν ότι η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Ανάμεσα σε αυτά τα ισχυρά αντισώματα που η μετάλλαξη εξασθενεί, είναι τόσο αυτά που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον οργανισμό των ανθρώπων οι οποίοι ανάρρωσαν από την Covid-19, όσο και ορισμένα ελπιδοφόρα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται ως θεραπείες κατά του κορωνοϊού.

Η μετάλλαξη Ν439Κ έχει ανιχνευθεί να εμφανίζεται τουλάχιστον δύο φορές ανεξάρτητα και έχει εντοπιστεί να κυκλοφορεί σε 12 χώρες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το γεγονός ότι «ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταλλάσσεται για να διαφεύγει από την ανοσιακή αντίδραση, έχει συνέπειες για την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών με αντισώματα».

Γι’ αυτό, επισημαίνουν «την ανάγκη για συνεχή μοριακή επιτήρηση του κορωνοϊού, η οποία θα καθοδηγεί την ανάπτυξη και χρήση των εμβολίων και φαρμάκων».

Ο ιός «δεν έχει κουραστεί», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Οι πολίτες έχουν αρχίσει να κουράζονται από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις όσο ο κόσμος αναμένει ένα εμβόλιο, δήλωσε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Έντεκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19 –που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους, έχει προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως και έχει ανατρέψει τις ζωές όλων– ο Τέντρος υπογράμμισε ότι το να βασιζόμαστε σε υποσχόμενα, αλλά όχι ακόμη με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα εμβόλια είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα.

“Μπορεί εμείς να έχουμε κουραστεί από την covid-19, αλλά αυτή δεν έχει κουραστεί με εμάς. Οι ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται, αλλά ο ιός δεν έχει αλλάξει σημαντικά ούτε οι τρόποι περιορισμού του”, προειδοποίησε ο Τέντρος μιλώντας στο Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι.

Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, ακόμη και lockdown, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της πανδημίας και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας τους.

Τη Δευτέρα η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει έδειξε να είναι 90% αποτελεσματικό έναντι της covid-19, βάσει των αρχικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών τρίτης φάσης που διεξάγει.

“Χρειαζόμαστε άμεσα ένα εμβόλιο, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο και να βασίζουμε όλες μας τις ελπίδες εκεί”, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τελικά παρασκευαστεί, να μοιραστεί δίκαια, και κυρίως με τις φτωχές χώρες.

«Επίμονη» κόπωση στα μισά και πλέον άτομα που νόσησαν

Περισσότερα από τα μισά άτομα που νόσησαν – ακόμη και ελαφρά – με τον νέο κορωνοϊό συνέχιζαν να εμφανίζουν κόπωση 10 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Από τα πιο κοινά συμπτώματα

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης με SARS-CoV-2. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν έχουν μελετηθεί ενδελεχώς ενώ εκφράζονται φόβοι από τους ειδικούς ότι ο ιός μπορεί να πυροδοτήσει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν 128 άτομα τα οποία είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν στο σύνολό τους από ένα κέντρο αντιμετώπισης της COVID-19 στο Νοσοκομείο St James στο Δουβλίνο. Ηταν 54% γυναίκες και 46% άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 49,5 έτη. Το 55,5% εξ αυτών είχαν νοσηλευθεί για COVID-19 ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούνταν ως εξωτερικοί ασθενείς. Η εκτίμηση της κατάστασης των ασθενών έγινε 72 ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο για όσους είχαν νοσηλευθεί και 14 ημέρες μετά τη διάγνωση για όσους δεν είχαν νοσηλευθεί.

Κόπωση τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση

Με βάση ειδική κλίμακα που μετρά τα επίπεδα κόπωσης, το 52,3% των συμμετεχόντων εμφάνιζε κόπωση τουλάχιστον έξι – ακόμη και δέκα – εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό. Μόνο το 42,2% των εθελοντών ανέφεραν ότι ένιωθαν απολύτως υγιείς μετά τη νόσηση.

Άσχετη με τη βαρύτητα της νόσου

Ακρως σημαντικό ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της βαρύτητας της νόσου, της ανάγκης για εισαγωγή στο νοσοκομείο, ή της αύξησης των δεικτών φλεμγονής με την πιθανότητα εμφάνισης εμμένουσας κόπωσης μετά τη λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό. Επίσης με βάση την ανάλυση οι γυναίκες καθώς και τα άτομα με ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης εμφάνιζαν πιο πολλές πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα της… επίμονης κόπωσης.

Δύσκολη η πρόβλεψη

Όπως σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης «τα ευρήματα φέρνουν στο φως το βαρύ ‘φορτίο’ της κόπωσης μετά την COVID-19. Αποδεικνύουν επίσης ότι η εμμένουσα κόπωση μετά τη μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό δεν σχετίζεται με τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η πρόβλεψη της εμφάνισής της δεν είναι εύκολη».

Νέο «κρυμμένο γονίδιο» ανακαλύφθηκε στο γενετικό κώδικα του κορωνοϊού

Η νέα αυτή ανακάλυψη από τους επιστήμονες ίσως βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση της δομής και της συμπεριφοράς του κορονοϊού και ως εκ τούτου στην αποκάλυψη νέων οδών για τον έλεγχο και την ανάσχεσή του.

Ερευνητές από Ταϊβάν, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως νέο, άγνωστο έως τώρα «επικαλυπτόμενο γονίδιο» κρυμμένο στον γενετικό κώδικα του SARS-CoV-2.

Σε νέα ερευνητική εργασία επί του γονιδίου -που ονομάστηκε ORF3d- οι επιστήμονες υπό τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Τσέις Νέλσον από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Academia Sinica/American διευκρινίζεται πως ο λόγος που το γονίδιο δεν είχε ανιχνευθεί για τόσο καιρό ήταν επειδή είναι προσεκτικά κρυμμένο, σφραγισμένο μέσα σε μια σειρά νουκλεοτιδίων και καλυμμένο με άλλες ακολουθίες γονιδίων.

«Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του γονιδιώματος, ο SARS-CoV-2 και οι συγγενείς του είναι μεταξύ των πιο μεγάλων ιών RNA που υπάρχουν» εξηγεί ο Νέλσον σε δηλώσεις του σχετικά με τα νέα ευρήματα.

«Συνεπώς είναι ίσως πιο επιρρεπείς στη “γονιδιωματική απάτη” απ’ ό,τι άλλοι RNA ιοί» πρόσθεσε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη λειτουργία του ή την κλινική του σημασία» συνεχίζει ο Νέλσον, αναφερόμενος σε ενδεχόμενα «τυφλά σημεία» για ανθρωπογενείς φαρμακευτικές θεραπείες για την καταπολέμηση του ιού που προκαλείται από την ανακάλυψη.

Ο Νέλσον και οι συνεργάτες του εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως η περαιτέρω κατανόηση του κορονοϊού σε βάθος ίσως βοηθήσει «στην αποκάλυψη νέων οδών για τον έλεγχό του, για παράδειγμα, μέσω αντιικών φαρμάκων».Σύμφωνα με τον ερευνητή, δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν το ενδεχόμενο το «κρυμμένο γονίδιο» να προέκυψε στο πλαίσιο της εξέλιξης της COVID-19 να αναπαράγεται πιο αποτελεσματικά και να επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανακάλυψη ενδέχεται να αποδειχτεί εξόχως σημαντική, δεδομένου του ότι ο SARS-CoV-2 έχει συνολικά μόλις 15 γνωστά γονίδια. Τα επικαλυπτόμενα γονίδια θεωρούνται σχετικά κοινά, ωστόσο μπορούν να αποδειχτούν διαβόητα δύσκολα να ανιχνευθούν καθώς πολλά από τα εργαλεία (υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές) που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για τη μελέτη των ιών, δεν είναι σχεδιασμένα για να τα εντοπίζουν.

Πώς επηρεάζει την καρδιά η νόσος COVID-19

Παρόλο που ο SARS-CoV-2 είναι γνωστός ως αναπνευστικός ιός, οι γιατροί πιστεύουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει άμεσα τον καρδιακό μυ και να προκαλέσει άλλα προβλήματα που οδηγούν σε καρδιακή βλάβη.

Σε ορισμένα άτομα, καθώς η νόσος COVID-19 μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων, μπορεί να στερήσει από την καρδιά το επαρκές οξυγόνο που χρειάζεται. Μερικές φορές προκαλεί μια συντριπτική φλεγμονώδη αντίδραση που “χτυπάει” την καρδιά καθώς το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει την μόλυνση.

Ο κορονοϊός μπορεί επίσης να εισβάλει στα αιμοφόρα αγγεία ή να προκαλέσει φλεγμονή μέσα σε αυτά, οδηγώντας σε θρόμβους αίματος, που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές.

Έχουν βρεθεί θρόμβοι αίματος σε όλο το σώμα σε πολλούς ασθενείς με COVID-19. Αυτό οδήγησε ορισμένους γιατρούς να δοκιμάσουν αραιωτικά αίματος, αν και δεν υπάρχει επιστημονική επιβεβαίωση για αυτήν τη θεραπεία.

Ο δρ. Sean Pinney από το πανεπιστήμιο του Σικάγο λέει ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για βλάβες στην καρδιά, οι οποίες σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Αλλά καρδιακές επιπλοκές έχουν επίσης βρεθεί σε ασθενείς με COVID-19 χωρίς γνωστή προηγούμενη νόσο.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Journal of the American College of Cardiology σημειώνει ότι έχουν βρεθεί ενδείξεις καρδιακής εμπλοκής σε τουλάχιστον 25% των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσοστό είναι 30% ή και υψηλότερο. Επίσης, μερικές μελέτες έχουν βρει αυξημένα επίπεδα ενζύμων και άλλα σημάδια που υποδηλώνουν καρδιακή βλάβη ακόμη και σε ασθενείς με ηπιότερη νόσο COVID-19. Δεν είναι γνωστό εάν αυτή η ζημιά είναι μόνιμη.

Μια μικρή μελέτη βρήκε ίχνη του ιού SARS-CoV-2 στις καρδιές ασθενών COVID-19 που πέθαναν από πνευμονία. Μια άλλη έρευνα, χρησιμοποιώντας απεικόνιση της καρδιάς, εντόπισε φλεγμονή του καρδιακού μυός σε τέσσερις αθλητές κολλεγίων που είχαν αναρρώσει από ήπιες μολύνσεις COVID-19. Δεν υπήρχαν διαθέσιμες εικόνες πριν αρρωστήσουν οι αθλητές και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε αν είχαν προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα.

Ο δρ. Tom Maddox, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, λέει ότι δεν είναι σαφές εάν ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία μιας φυσιολογικής καρδιάς.

“Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν ξέρουμε”, είπε ο Maddox.

Πηγές:

https://www.newsitamea.gr/2020/11/12/koronoios-kampanaki-vasilakopoyloy-kanoyme-o-ti-mporoyme-tha-pethainoyn-se-ligo-oi-syggeneis-mas-avoithitoi/?utm_medium=onesignal&utm_source=onesignal&utm_campaign=snowboots&utm_content=durable%snow%boots, thetoc.gr

https://eleftherostypos.gr/ygeia-epistimi/o-koronoios-tryponei-kai-apo-ta-matia/

https://www.iatropedia.gr/tips/covid-19-oi-maskes-me-antiiki-epistrosi-prosferoun-perissoteri-prostasia/136982/?utm_source=newsit.gr&utm_medium=Referral&utm_campaign=top5box

https://www.iefimerida.gr/ellada/petsas-ayta-tha-einai-ta-epomena-metra

https://www.cnn.gr/focus/story/242391/koronoios-proeidopoioyn-oi-epistimones-diadedomeni-metallaxi-apsifa-ta-antisomata

https://eleftherostypos.gr/koronoios/658185-koronoios-o-ios-den-exei-koyrastei-proeidopoiei-o-poy/

https://www.tovima.gr/2020/11/12/society/koronoios-xristougenniatikos-efialtis-eisigiseis-gia-paratasi-tou-lockdown/

https://sputniknews.gr/epistimi/202011128851431-neo-krymmeno-gonidio-anakalyfthike-sto-genetiko-kodika-tou-koronoiou/

https://www.tovima.gr/2020/11/12/science/koronoios-epimoni-koposi-sta-misa-kai-pleon-atoma-pou-molynontai-me/

https://sputniknews.gr/kyvernisi/202011128853392-mitsotakis-tha-dothei-oikonomiki-enishysi-adynamon-noikokyrion-gia-ta-Hristougenna-/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr 

https://www.newsitamea.gr/2020/11/12/pos-epireazei-tin-kardia-nosos-covid-19/?utm_medium=onesignal&utm_source=onesignal&utm_campaign=snowboots&utm_content=durable%snow%boots , Iatropedia.gr

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1136226/koronoios-synagermos-sti-metamorfosi-dekades-elegxoi-toy-eody-se-spitia-ilikiomenon ν

https://sputniknews.gr/ellada/202011128853626-test-koronoiou-se-mathites-gymnasiou-kai-lykeiou-prin-anoixoun-ta-sholeia-/ 

https://www.tovima.gr/2020/11/12/society/koronoios-3-316-nea-krousmata-310-se-meth-50-nekroi/ 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments