Κικίλιας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά-Γιαμαρέλλου: Μπορεί να δείτε τα κρούσματα να ανεβαίνουν-Τι θα γίνει με τα φετινά Χριστούγεννα-Θετικοί σπάνε την καραντίνα και κυκλοφορούν ελεύθεροι-Τα λύματα δείχνουν 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Γιαμαρέλλου: Μπορεί να δείτε τα κρούσματα να ανεβαίνουν αρκετά-Τι θα γίνει με τα φετινά Χριστούγεννα

“Δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από τη στιγμή της εφαρμογή του γενικού lockdown” είπε η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου.

Για τα νέα μέτρα του lockdown αλλά και για το πότε και αν θα φέρουν αποτελέσματα μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής και ομότιμη καθηγήτρια παθολογία λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ.

“Μπορεί να τα δείτε τα κρούματα να ανεβαίνουν αρκετά”, ανέφερε αρχικά η κ. Γιαμαρέλλου μιλώντας στην εκπομπή “Live News” του Mega. Κι αυτό γιατί δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από την στιγμή της εφαρμογή του γενικού lockdown στην Αττική, ενώ και στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν συμπληρωθεί οι 15 ημέρες.

Ανέφερε μάλιστα, ότι όσον αφορά στην επιδημιολογική καμπύλη στην συμπρωτεούουσα, έχει μια τάση να επιπεδωθεί. “Για να φτάσει εκεί που θέλουμε θα χρειαστεί να περιμένουμε και θα έχουμε σκαμπανεβάσματα”, τόνισε.

Ερωτηθείσα για το αν τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, μίλησε για τα σχολεία που “σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν κλείσει πουθενά εκτός από περιπτώσεις απελπισίας, γιατί τα παιδιά νοσούν σε ποσοστό 5% και δεν μεταδίδουν. Μιλάμε για τα παιδιά κάτω των 11 ετών. Δεν μπορείς να σταματήσεις την παιδεία”.

Η κυρία Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στην περίπτωση του Βελγίου, μιας χώρας μικρότερης σε έκταση/πληθυσμό από τη δική μας, σημειώνοντας ότι έχει 15.000 νεκρούς. “Το παίρνω αυστηρά μέτρα από την αρχή χωρίς να ξέρω τι θα γίνει είναι πολύ δύσκολη απόφαση αν σκεφτείται την κατάθλιψη που νιώθει ο άλλος, την μελαγχολία…”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Όσο για την διάρκεια του lockdown και πιθανή επέκτασή του ως τα Χριστούγεννα, η λοιμωξιολόγος υπογράμμισε: “Το προηγούμενο lockdown κράτησε 5-6 εβδομάδες, οπότε αυτό συμπίπτει με ημερομηνία πριν τα Χριστούγεννα. Να είμαστε αισιόδοξοι και να σκεφτόμαστε ότι η Pfizer έρχεται με το εμβόλιο και πιάνει τις μεγάλες ηλικίες σε ίδιο ποσοστό με τους νεότερους. Να μας δίνει κουράγιο”.

Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Τα λύματα δείχνουν 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαΐδη, αν κάποιος νοσεί από τον ιό από τα απορρίμματα του, τα οποία πηγαίνουν στην Ψυττάλεια, μπορεί να φανεί το ιικό φορτίο – Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις.

Την αισιοδοξία του για τις μετρήσεις που γίνονται στα λύματα στην Αττική τα οποία αποτυπώνουν τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στην κοινότητα εξέφρασε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαΐδης

Η προηγούμενη έρευνα του που προκάλεσε αίσθηση έκανε λόγο για περίπου 60.000 κρούσματα. Πλέον αυτό που φάνηκε προσφάτως σε διάστημα πέντε ημερών – σύμφωνα με τον ίδιο – δείχνει περίπου 40.000 κρούσματα.

Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε, ότι, αν εφαρμοστούν τα μέτρα, το επόμενο διάστημα θα είναι σαφώς μειωμένα με μια σημαντική ανάσχεση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο.

«Από την Παρασκευή 6/11 ως και χθες (11/11) οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μικρή μείωση στο ιικό φορτίο. Με βάσει τα στοιχεία που έχουμε αυτή την στιγμή στην Αττική πρέπει να υπάρχουν περίπου 40.000 ενεργά κρούσματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει στα λύματα δεν είναι ο ακριβής αριθμός αλλά η τάση. Να δούμε δηλαδή που πως εξελίσσεται η διάδοση. Μείωση θεωρώ ότι θα δούμε τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής.

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με τις ημέρες που παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων ο κ. Θωμαΐδης αποκάλυψε ότι αυτό συνέβη την 20η Οκτωβρίου και την προηγούμενη Τετάρτη. Ωστόσο όπως τόνισε τις τελευταίες ημέρες (από Παρασκευή ως τώρα) παρατηρείτε μικρή μείωση. «Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας με τις μετρήσεις στα λύματα είναι ότι τα αποτελέσματα των μέτρων έχουν αντίκτυπο δυο εβδομάδες μετά. Άρα τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα των πρώτων μέτρων και όχι από το lockdown του περασμένου Σαββάτου (7/11)».

Τέλος ο κ. Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι για να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας τα μέτρα πρέπει να διαρκέσουν και μια εβδομάδα τουλάχιστον τον Δεκέμβριο ενώ συμβούλεψε ότι και μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας θα πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχνωτισμό στην εργασία (εφαρμογή της τηλεργασίας) και τα ΜΜΜ, και να φοράμε μάσκα!

Κοτανίδου: Δεν θα δούμε μείωση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

«Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα», σημείωσε και υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας και στην αποφυγή του συγχρωτισμού.

Στο τριπλό ρεκόρ κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων από κορωνοϊό, αναφέρθηκε η πνευμονολόγος Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, και τα όσα ανέφερε προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό.

«Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα», σημείωσε και υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας και στην αποφυγή του συγχρωτισμού.

Ερωτηθείσα για τις επόμενες ημέρες, η πνευμονολόγος, ανέφερε πως οι αριθμοί που βλέπουμε είναι κάτι που ανέμεναν οι ειδικοί, «ήταν η αιτία για το lockdown, υπογράμμισε, προσθέτοντας, «τα κρούσματα θα είναι σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν από τα μέσα της άλλης βδομάδας δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση θα είμαστε ευχαριστημένοι».

«Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ.

«Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις», ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στις νοσηλείες. «Αν είμαστε τυχεροί και μπορούμε να μεταφέρουμε έναν άρρωστο σε ένα νοσοκομείο στην ίδια πόλη είμαστε τυχεροί, βλέπουμε άλλες χώρες της Ευρώπης να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες», υπογράμμισε.

«Το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις τραγικές εικόνες που είδαμε όλοι στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά σε αυτή τη δραματική εξέλιξη, η κυρία Κοτανίδου, εμφανίστηκε αισιόδοξη και τόνισε «πως αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τα μέτρα προστασίας».

Ενώ για την άρση της καραντίνας, κατέστησε σαφές ότι εξαρτάται από το πόσο πιστά γίνεται η τήρηση των μέτρων.

Κικίλιας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία λόγω κορωνοϊού

Αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων κατά του κορονοϊού συνέστησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού συνεχίσει να επιδεινώνεται ραγδαία άφησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσθήκη κλινών COVID και ΜΕΘ, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι δραματική.

Ο ίδιος συνέστησε αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και αποφυγή των περιττών μετακινήσεων για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Οπως τόνιζε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, σήμερα την εφημερία του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το στρατιωτικό νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά covid μεταφέρονται τόσο σε κλινική covid, αλλά και στην ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς που ανήκει στη Euromedica».

Καμία λογική! Θετικοί στον κορωνοϊό σπάνε την καραντίνα για να πάνε… για νέα τεστ στη Θεσσαλονίκη! (video)

Δύο περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από χθες στη Θεσσαλονίκη μπροστά στις κάμερες! Μάλιστα οι ασθενείς  έχουν κάνει και δηλώσεις, ατάραχοι, στα κανάλια…

Στη Θεσσαλονίκη που τα κρούσματα κορωνοϊού χτυπάνε “κόκκινο”, στην πόλη που μπήκε πρώτη πρώτη σε νέο lockdown, οι πολίτες όχι απλώς δεν έμαθαν αλλά… δίνουν για ακόμα μια φορά, το κακό παράδειγμα.

Μόλις χθες, σε δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ είδαμε έναν θετικό στον κορονοϊό άνθρωπο, να κόβει βόλτες έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ γιατί… πείνασε και βγήκε να πάρει κάτι να φάει! Θυμηθείτε:

Σήμερα λοιπόν, ένας άλλος κύριος, επίσης θετικός στον κορωνοϊό, εμφανίστηκε έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο και… έκανε κι εκείνος ατάραχος, δηλώσεις στους δημοσιογράφους! Όπως και ο χθεσινός…

Ο σημερινός, που θα ακούσετε παρακάτω, στο βίντεο του ThessToday.gr,  είναι κάτοικος της Θεσσαλονίκης που εργάζονταν μέχρι πρότινος στον κλάδο της εστίασης. Έκανε πριν από μερικές μέρες rapid test το οποίο βγήκε θετικό, ακολούθησε το μοριακό για το οποίο δεν τον ενημέρωσαν και σήμερα το πρωί πήγε στην εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου για να ξανάκάνει rapid test, στο οποίο εμφανίστηκε πάλι θετικός στον κορονοϊό!

Ο ίδιος σε ερώτηση για το αν παρουσίασε συμπτώματα και αποφάσισε να κάνει rapid test, τ απάντησε ότι «είχα πυρετό και μου είπαν από τη δουλειά να πάω να κάνω τεστ», ενώ πρόσθεσε ότι δεν ξέρει από πού κόλλησε καθώς μένει μόνος στο σπίτι του. Κι επειδή θέλει να επιστρέψει στη δουλειά του, “έσπασε” την καραντίνα για να ξανακάνει τεστ.

Αν και ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι ρίσκο να κυκλοφορεί έξω παρότι θετικός στον κορονοϊό, ανέφερε ότι πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά!

Πηγές:

https://www.newsitamea.gr/2020/11/12/loimoxiologos-eleni-giamarelloy-mporei-na-deite-ta-kroymata-na-anevainoyn-arketa-ti-tha-ginei-ta-fetina-christoygenna-vinteo/?utm_medium=onesignal&utm_source=onesignal&utm_campaign=snowboots&utm_content=durable%snow%boots

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1136265/koronoios-thomaidis-sto-newsbomb-gr-ta-lymata-deixnoyn-40-000-energa-kroysmata-stin-attiki

https://www.ethnos.gr/politiki/132867_kikilias-anoihto-endehomeno-na-kleisoyn-kai-ta-dimotika-sholeia-logo-koronoioy

https://newpost.gr/ellada/5fad8d84fe66fb742bf8a7cb/koronoios-proeidopoiisi-kotanidoy-den-tha-doyme-meiosi-kroysmaton-tis-epomenes-imeres

https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/kamia-logiki-thetikoi-ston-koronoio-spane-tin-karantina-gia-na-pane-gia-nea-test-sti-thessaloniki-video/3140308/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments