Lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου-Τρομακτική η πίεση στα νοσοκομεία-«Φράκαραν» οι ΜΕΘ-Ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών-Θεσσαλονίκη: «Οι φοιτητές ευθύνονται για την έκρηξη κρουσμάτων»

Τα «σκληρά δεδομένα« των νοσηλευόμενων, των διασωληνωμένων και των νεκρών αποτυπώνουν την βαριά, θλιβερή εικόνα της επιδημίας που θα κυριαρχεί για πολλές ημέρες ακόμη στη χώρα, και κυρίως στο σύστημα υγείας.

Οι εισαγωγές τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται στις 450 ημερησίως, αριθμός που πιέζει πολύ τα νοσοκομεία.

Όπως και οι διασωληνωμένοι οι οποίοι αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 10%! Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 400 και σήμερα ανέρχονται στους 443.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως οι άνδρες που έχουν διασωληνωθεί είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και στις δύο ηλικιακές ομάδες, 40-64 χρόνων και 65 και άνω.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι διασωληνωμένοι 143 άνδρες και 60 γυναίκες ηλικίας 40-64 χρόνων καθώς και άλλοι 154 άνδρες και 76 γυναίκες της ακόμη πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, εκείνης των ατόμων 65 χρόνων και άνω.

Άλλοι 63 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο απολογισμός των νεκρών παραμένει βαρύς για μια ακόμη ημέρα, καθώς 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τη μοιραία επίπτωση της επιδημίας δείχνουν τα συνολικά στοιχεία των νεκρών: από τους 1.228 θανάτους που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, οι μισοί, 602, έχουν καταλήξει τις τελευταίες 17 ημέρες του Νοεμβρίου.

Lockdown και τον Δεκέμβρη – Έρχονται οι πιο δύσκολες μέρες με τα κρούσματα

Θα ανοίξουν τα δημοτικά έως τέλος του μήνα, ωστόσο η παράταση του lockdown μοιάζει μονόδρομος. Πρωτόγνωρα θα είναι αναμφισβήτητα τα φετινά Χριστούγεννα. Τι θα ανοίξει πρώτα με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό αν αποδώσουν τα μέτρα της δεύτερης καραντίνας.

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στην χώρα μας, με 2.422 νέες μολύνσεις μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, δημιουργεί νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι ενώ βρισκόμαστε ήδη για δεύτερη φορά σε καθεστώς lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι εφικτό να ανοίξει η χώρα, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Έτσι, το lockdown θα συνεχιστεί είτε μέχρι τις 7 είτε μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη.

Τα στοιχεία δείχνουν εκθετική αύξηση του κορωνοϊού κάτι που θα αποτυπωθεί στα κρούσματα των επόμενων ημερών, που θα υπάρξει κορύφωση στους αριθμούς και πίεση στο σύστημα υγείας.

Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία

Στόχος του Μαξίμου, όταν το επιτρέψει η πανδημία, είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού. Επισημαίνουν ότι έγινε ένα «πείραμα», σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να δούμε να μπορούμε να ζήσουμε με τον κορονοϊό και ανοιχτή την οικονομία. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, το «πείραμα» αυτό απέτυχε παγκοσμίως.

Από εδώ και πέρα, στόχος είναι να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα με προσοχή, ενώ είναι βέβαιο πως τα φετινά Χριστούγεννα δε θα μοιάζουν με αυτά των προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι αρχές είχαν εντοπίσει ότι τα πάρτι οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι είχαν ειδοποιηθεί οι τοπικές αρχές και η αυτοδιοίκηση.

Τρομακτική η πίεση στα νοσοκομεία – Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας καθώς καταγράφηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι έφτασαν τους 443 από 400, σε ένα 24ωρο. Η χώρα μοιάζει να βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Οι κλινικές Covid-19 γεμίζουν η μία μετά την άλλη, ενώ η διασπορά του ιού στην κοινωνία είναι αυτή που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι επόμενες 10 μέρες είναι κρίσιμες καθώς ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού θα ληφθούν και οι αντίστοιχες κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο Mega: «Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επομένης».

Παράλληλα σημείωσε ότι «στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία. Ακολούθως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τελείωσαν οι ΜΕΘ στο Παπανικολάου – 1.000 ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα-Ρεκόρ εισαγωγών στο «Ιπποκράτειο»: 117 ασθενείς ως τις 8 το πρωί

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Νικόλαος Καπραβέλος , διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Δεν μπορεί κανείς να περιγράψει μια κατάσταση που αλλάζει από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή εφημερία του Παπανικολάου είναι καλύτερη δεν είχαμε σήμερα την μεγάλη προσέλευση που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Βλέπουμε μια κάμψη των νέων εισαγωγών.

»Αυτό που μας ανησυχεί είναι η μεγάλη διασπορά που εξακολουθεί να υπάρχει στο γενικό πληθυσμό. Δηλαδή οι άνθρωποι που έρχονται να κάνουν, ασυμπτωματικοί σχεδόν το τεστ, βρίσκονται θετικοί. Ακόμα δηλαδή η διασπορά είναι προβληματική.

»Δείγμα ότι κάτι χάθηκε σε αυτή την περίπτωση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών πλέον. Έχουμε αυτή τη στιγμή στο Παπανικολάου περίπου 180 ασθενείς και στη Βόρεια Ελλάδα είναι πάνω από 1.000».

Και συνεχίζει λέγοντας:

«Μεγάλο πρόβλημα είναι η τρομακτική πίεση στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή έχω κρεβάτι, πριν από λίγο δεν είχα και αυτό γιατί διακινήθηκε ένας ασθενής ο οποίος πήγε καλά, 35 χρονών. Αισθανόμαστε επομένως υπερήφανοι. Το πρωί ήμασταν θυμωμένοι που χάσαμε έναν ασθενή. Από τους 180 ασθενείς που έχουμε, οι 10 είναι σε μια πιο βαριά κατάσταση και ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη βοήθεια. Άρα καταλαβαίνετε ότι οι δυνατότητες που έχουμε έχουν φτάσει στο ανώτερο σημείο. Είμαστε στη ίδια κατάσταση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα».

Σημειώνεται μάλιστα, ότι ήδη το «Παπανικολάου» έχει μετατρέψει πολλές αίθουσες χειρουργείων σε ΜΕΘ για Covid-19. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, «σήμερα η μάχη είναι εντονότερη από οποιαδήποτε άλλη μέρα», ενώ πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε ότι αποσωληνώθηκε ένας 35χρονος ασθενής.    

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, 11 διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου, με κοινή τους ανακοίνωση τόνισαν ότι το «Παπανικολάου» εξαντλεί τα όριά του και με δυσκολία θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. «Είναι μια προειδοποίηση, μία έκκληση αγωνίας, η οποία καταγράφει την πληρότητα του νοσοκομείου σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στο Open ο διευθυντής Αγγειοχειρουργικής του νοσοκομείου, Άγγελος Μεγαλόπουλος.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». «Τώρα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έχουμε 40 διασωληνωμενους. Ανοίξαμε και αίθουσες των χειρουργείων» δήλωσε η Αναστασία Πολίτου, νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, κάθε ρεκόρ εισαγωγών για κορωνοϊό έσπασε σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου, το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έως τις 8:00 το πρωί εισήχθησαν για νοσηλεία 117 ασθενείς με υψηλό πυρετό και άλλα έντονα συμπτώματα κορονοϊού, αριθμός που δοκίμασε για μία ακόμη φορά τις αντοχές του νοσοκομείου. Ο πρόεδρος Εργαζομένων του Ιπποκρατείου δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες που είχε αναπτύξει το νοσοκομείο… Οι ΜΕΘ είναι πλήρεις από χθες και συνεχίζουμε».

Σημειώνεται ότι στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται 205 ασθενείς με κορωνοϊό ενώ καλυμμένες είναι και οι 13 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ αναπτύσσονται νέες στα χειρουργεία. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά τις εφημερίες είναι ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών για νοσηλεία από Covid-19:

-στις 4 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 45 ασθενείς με κορονοϊό    

-στις 8 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 88 ασθενείς με κορονοϊό    

-στις 12 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 102 ασθενείς με κορονοϊό    

-στις 16 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 117 ασθενείς με κορωνοϊό    

Ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών κορωνοϊού – Στην Καβάλα η πρώτη

Στην Καβάλα η πρώτη διακομιδή ασθενούς με COVID-19 από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η διακομιδή έγινε το πρωί της Κυριακής καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο συντονιστής του ΕΚΑΒ Γιώργο Κοντός επιλέχθηκε η συγκεκριμένη η λύση καθώς η κατάσταση της υγείας του ασθενούς ήταν ελεγχόμενη, Άλλη μία διακομιδή προγραμματίστηκε να γίνει στις Σέρρες, ωστόσο την τελευταία στιγμή βρέθηκε λύση και το περιστατικό εξυπηρετήθηκε από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης, μετατρέποντας και χειρουργεία και κλινικές σε Covid-κρεβάτια. 

Στο 70% η πληρότητα των ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό 

Ωστόσο ολοένα και αυξάνεται η πίεση και στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με το Open στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που εφημερεύει σήμερα Τρίτη και έχει καλυφθεί το 67,5% των ΜΕΘ και το 55,1% των κλινικών Covid-19. Συγκεκριμένα, από τις 40 ΜΕΘ μόνο οι 13 είναι κενές, ενώ αναφορικά με τις κλινικές Covid, από τις 127 κλίνες, ελεύθερες είναι οι 70.  

Γιατροί και νοσηλευτές τονίζουν στο Open ότι χρησιμοποιούν από το περίσσευμα των δυνάμεών τους, καθώς τα ύποπτα περιστατικά που φτάνουν στα επείγοντα είναι συνεχόμενα. Μάλιστα, ο χώρος στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» στον οποίο βρίσκονται οι ασθενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν έχει ήδη γεμίσει.

Όσον αφορά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος νοσηλεύεται για 6η μέρα σε ΜΕΘ του νοσοκομείου, η κατάστασή του είναι σταθερή και τα συμπτώματά του παραμένουν ήπια, ενώ τα τελευταία 24ωρα δεν έχει πυρετό. Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου μίλησαν στο Open και ανέφεραν ότι εκείνος είναι «ήρεμος, ευδιάθετος και τους δίνει κουράγιο».

Στο «κόκκινο» τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας

Την ώρα που 6 περιφερειακές ενότητες έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, οι δωρεάν έλεγχοι μέσα από το αυτοκίνητο δείχνουν πως Ξάνθη και Τρίκαλα έχουν χτυπήσει «κόκκινο» όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δράμα, η θετικότητα αγγίζει το 20%. 

Οριακή είναι η κατάσταση και στις ΜΕΘ της Λάρισας, στην οποία η πληρότητα των εντατικών αγγίζει το 100%. «Η κατάσταση είναι δραματική. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα και είμαστε σε αναμονή καινούργιων αναπνευστήρων για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε άλλα 4 κρεβάτια ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο», ανέφερε στο Open ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Στα Τρίκαλα τη Δευτέρα 17/11 σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή, από πολίτες που ήθελαν να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό, την ώρα που στο νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται 55 ασθενείς με Covid-19. Στην Ξάνθη, την ώρα που ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται πλέον στο 11.6%, δύο άνδρες, 52 και 54 ετών αποσωληνώθηκαν πριν από λίγες ώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, η διασπορά του ιού στην πόλη οφείλεται σε φοιτητές που επέστρεψαν στις οικίες τους από άλλες πόλεις.

Νοσοκομείο Δράμας: Χωρίς άδεια ΜΕΘ, πρόβλημα στην παροχή οξυγόνου

Το νοσοκομείο μας βρίσκεται στα όριά του. Περίπου 50 εργαζόμενοι νοσούν από τον ιό, τονίζει στο ethnos.gr η πρόεδρος των γιατρών, Παρθένα Κιόρτεβε

Κραυγή απόγνωσης από τους γιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο βρίσκεται πλέον στα όρια του, καθώς η εισαγωγή ασθενών με κορονοϊό είναι συνεχής και οι υποδομές του δεν μπορούν να αντέξουν το μεγάλο φορτίο. Αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρο το νοσοκομείο υπάρχουν μόλις τρεις άδειες κλίνες, ενώ 136 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό. Παράλληλα, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό έχει φρακάρει, με αποτέλεσμα να αναζητούνται λύσεις στη μετατροπή άλλων χώρων σε ΜΕΘ. Σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου έχουν τοποθετηθεί ράντζα, προκειμένου να παρασχεθεί περίθαλψη σε ασθενείς.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr η πρόεδρος των γιατρών στο νοσοκομείο της Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, είναι τόσο μεγάλο το φορτίο που δέχεται το συγκεκριμένο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργείται πρόβλημα στην παροχή οξυγόνου. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαήμερο μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν καταλήξει είκοσι ασθενείς από κορονοϊό, ενώ αυτήν τη στιγμή περίπου πενήντα εργαζόμενοι νοσούν από τον ιό.

«Κάθε μέρα έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση ασθενών και πάρα πολλά κρούσματα κορωνοϊού, τη στιγμή που έχουμε μείνει πολύ λίγοι, αφού νοσεί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού. Το νοσοκομείο μας βρίσκεται στα όριά του, στο ”κόκκινο”. Το χειρότερο είναι ότι παρά την καραντίνα δεν έχει παρατηρηθεί καμία μείωση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Κιόρτεβε.

Υγειονομικοί στο «στόχαστρο» του κορωνοϊού

Εκτός από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία, ολοένα και  περισσότεροι υγειονομικοί προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 1.500 είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι υγειονομικού που νοσούν σε όλη τη χώρα από Covid-19, με τους μισούς να ανήκουν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια ώρα 500 περίπου υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα. Μάλιστα, μόλις χθες, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου νικήθηκε από κορονοϊό μια 49χρονη εργαζόμενη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.  

Μάλιστα, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, μίλησαν στην κάμερα του Open για την σκληρή μάχη που δίνουν καθημερινά με τον κορονοϊό, παρόλο που βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης. 

«Λιγότερα από 900 κρούσματα μέχρι τέλος του μήνα»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλύει τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα Θεσσαλονίκης και Αθήνας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης ενώ κάνει λόγο για λιγότερα από 900 κρούσματα έως τέλος του μήνα.

«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις επόμενες μια, δύο μέρες μια μείωση στα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι αισθητή», είπε ωστόσο τόνισε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ δεν θα σταθεροποιηθεί τόσο σύντομα αλλά προς το τέλος του μήνα.

«Στη Θεσσαλονίκη το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του και είναι καλό να προετοιμαστούμε τις επόμενες 5-6 μέρες».

Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα εκτιμά ότι «είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης, κυρίως στα κρούσματα και στις 20-22 Νοεμβρίου θα έχουμε την ίδια αποκλιμάκωση και στις ΜΕΘ, στους διασωληνωμένους ασθενείς και με λίγη καθυστέρηση και στους θανάτους.

Τα νέα θα είναι καλά, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου όταν θα έχουν περάσει και οι 3 εβδομάδες του lockdown θα φτάσουμε περίπου τα 800, ίσως λίγο παραπάνω, κρούσματα. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε μετά. Πρακτικά, μετά πρέπει να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με σύνεση, με αποφασιστικότητα να κερδίσουμε την πανδημία. Το ζήτημα είναι εάν θα μείνουμε ανοιχτά και πώς».

Όπως είπε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οι ειδικοί προτείνουν το lockdown – ακορντεόν, μέχρι την άνοιξη.

ΠΟΕΔΗΝ: «Φράκαραν» οι ΜΕΘ

Για επιθετική διασπορά του ιού στην Κεντρική Μακεδονία έκανε λόγο νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι οι ΜΕΘ που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, άνοιξαν και γέμισαν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό καθημερινά είναι σε κλινικές νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ» και εξηγεί ότι «όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους. Περιστατικά κορωνοϊού με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ που όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους».

«Τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές κορωνοϊού στο νοσοκομείο Κατερίνης και δύο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής επειδή είναι γεμάτες οι ΜΕΘ. Γίνεται ή δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ», σημειώνει.

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιαννάκος λέει πως στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο που εφημέρευε χθες, «έγινε χαμός για άλλη μια φορά», με πάνω από 100 εισαγωγές θετικών περιστατικών κορωνοϊού στο νοσοκομείο:

«Γεμάτες οι δέκα κλίνες ΜΕΘ και αμέσως γέμισαν οι τέσσερις νέες κλίνες που δημιουργήθηκαν στις χειρουργικές αίθουσες. Δεν υπάρχει προσωπικό για άνοιγμα νέων. Δύο ακόμη διασωληνωμένοι ασθενείς χθες έγιναν διακομιδή στο ΑΧΕΠΑ που γέμισαν και εκεί τα πάντα, ΜΕΘ, ανάνηψη, καρδιοχειρουργική μονάδα, χειρουργικές αίθουσες με 40 διασωληνωμένους ασθενείς».

«Στο Γεννηματάς άνοιξαν οι έξι κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και γέμισαν αμέσως. Καμία κλίνη ΜΕΘ δεν διαθέτουμε πια στη Κεντρική Μακεδονία και έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους. Θα λογίζονται κλίνες ΜΕΘ πια οι θάλαμοι με έναν φορητό αναπνευστήρα χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως για παράδειγμα οι θάλαμοι στην ουρολογική κλινική του Γεν. Νοσοκομείου Λάρισας», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει λέγοντας ότι «τώρα πια προσέρχονται στα ΤΕΠ νέοι άνθρωποι με κορωνοϊό που προσέρχονται στο νοσοκομείο όταν είναι αργά και αμέσως διασωληνώνονται. Έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Η μάχη είναι άνιση καθ’οτι εξαντλούνται ταχέως και οι εφεδρείες του».

Θεσσαλονίκη: «Θα είναι δύσκολες οι επόμενες δέκα ημέρες»-Οι φοιτητές ευθύνονται για την έκρηξη κρουσμάτων

Συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές τους, ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να αντέξουν στην πίεση τα νοσοκομεία της πόλης, απηύθυναν επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε απόψε με τηλεδιάσκεψη.

Στη συνεδρίαση που συγκλήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες για την πορεία του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, έκανε λόγο για μία «δύσκολη κατάσταση, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όρια του. ‘Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα. Η διασπορά συνεχίζεται γιατί κλείσαμε την εστίαση και καθημερινά κάποιοι μαζεύονται σε σπίτια. ‘Αρα εκτίθενται στον κίνδυνο. Πλέον, δεν έχουμε τον χρόνο να μιλάμε, είναι πολύτιμος. Εμείς θα πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία, εσείς να ενημερώνετε», είπε ο κ.Μεταλλίδης.

Για το ΑΧΕΠΑ είπε πως το 1/3 του νοσοκομείου, δηλαδή 200 κλίνες, είναι κατειλημμένες αυτή τη στιγμή από ασθενείς με κορωνοϊό. «Στις ΜΕΘ μπορούσε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός, όμως φτάσαμε σε σημείο να νοσηλεύουμε πολλούς ασθενείς. Δεν δημιουργούνται νοσοκομεία σε τρεις μήνες», τόνισε ο κ. Μεταλλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες δημοτικών συμβούλων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Ιωάννης Κιουμής, έδωσε μία αισιόδοξη είδηση με αφορμή τη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου: «Θα τολμήσω, με επιφύλαξη, να πω ότι υπάρχει μια μικρή, αλλά ορατή ύφεση του αριθμού της προσέλευσης των ασθενών που είναι ύποπτοι ή πάσχουν από τον κορωνοϊό. Δεν φτάνει μια τέτοια μέρα βέβαια. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στατιστικά με τις εφημερίες και των άλλων νοσοκομείων τις επόμενες ημέρες. Είναι καλό όμως να μην ξεκινήσουμε με μία ολόμαυρη εικόνα αλλά με κάτι που έχει μέσα του και λίγο φως».

Ερωτηθείς ο κ.Κιουμής για τον λόγο που οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εκτίμησε πως ένας βασικός λόγος ήταν η άφιξη των φοιτητών στην πόλη. «Στα μέσα του Σεπτέμβρη η εικόνα της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν ειδυλλιακή. Με έναν εκπληκτικό τρόπο τα κρούσματα ανέβηκαν ραγδαία. Οι καιρικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν δραματικά. Ούτε οι συγκοινωνίες έγιναν χειρότερες. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς δεν άλλαξαν συνήθειες. Αυτό που έγινε ήταν η μαζική επάνοδος των φοιτητών. Είμαστε μία φοιτητούπολη, άνθρωποι νέοι αναζήτησαν τις παρέες τους μετά το καλοκαίρι, θέλησαν να βγουν έξω. Υπήρξε μία χαλαρότητα γενικότερα».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της πόλης. ‘Οπως είπε «η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. ‘Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις, είπε πως «εάν αφήναμε την πανδημία να εξελιχθεί από την εμπειρία μας από τις άλλες επιδημίες θα περιμέναμε να έχουμε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού θα πληρώναμε βαρύτατο φόρο αίματος. Θα περιμέναμε να έχουμε μία επανάληψη κατά τα τέλη Ιανουαρίου και μία ύφεση στα τέλη Μαρτίου». Ο κ.Εξαδάχτυλος τόνισε πως «τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν Πάσχα του ’20, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου εκτίμηση, γιατί δεν έχουμε δει ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, ζήτησε από τους κατοίκους να προχωρήσουν σε ένα «προσωπικό, οικογενειακό lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, γιατί οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες». Υποστήριξε πως μετά το άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει και πάλι να τηρούνται τα μέτρα «ειδάλλως θα ξαναγυρίσουμε εδώ που είμαστε».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/thessaloniki-tha-einai-dyskoles-oi-epomenes-deka-imeres

Πηγές:

https://www.ethnos.gr/ellada/133468_koronoios-nosokomeio-dramas-horis-adeia-meth-problima-stin-parohi-oxygonoy

https://www.newsit.gr/politikh/Lockdown-kai-ton-dekemvri-erxontai-oi-pio-dyskoles-meres-me-ta-krousmata/3143696/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification

https://www.iefimerida.gr/ellada/thessaloniki-tha-einai-dyskoles-oi-epomenes-deka-imeres

https://www.ethnos.gr/ellada/133563_koronoios-efimeries-tromoy-sti-thessaloniki-117-eisagoges-stis-8-proi

https://www.cnn.gr/ellada/story/243209/koronoios-asfyktiki-i-piesi-sta-nosokomeia

https://www.ethnos.gr/ellada/133345_thessaloniki-xekinisan-oi-diakomides-asthenon-koronoioy-stin-kabala-i-proti

https://www.protothema.gr/greece/article/1066284/ston-anapneustira-gia-mia-akomi-nuhta-thessaloniki-larisa-serres/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments