905 στη Θεσσαλονίκη και 564 στην Αττική-Γουργουλιάνης: Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες για να μην χαθούν άνθρωποι-Επιβραδύνεται η πανδημία στην Ευρώπη, οι θάνατοι όμως αυξάνονται-«Καμία αύξηση» των αυτοκτονιών στην Ελλάδα

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

Στο «κόκκινο» βρέθηκε σήμερα η Θεσσαλονίκη που κατέγραψε 905 κρούσματα, με την Αττική να ακολουθεί με 564, 207 στη Λάρισα και 166 στην Πέλλα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο ίδιος έκανε λόγο για σημαντική και κρίσιμη κατάσταση που βιώνει η χώρα και για τεράστια κρίση της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορονοϊού καθώς και τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον βαθμό θετικότητας ανά περιοχή ανά 100.000 κατοίκους, όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα και τον Έβρο.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι συνολικά η Ευρώπη παρουσιάζει «συγκλονιστική εικόνα». Απηύθυνε θερμή έκκληση «να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια ώστε να τα καταφέρουμε».

«Κανείς δεν θέλει εικόνες που επικρατούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε κραταιά συστήματα υγείας που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες» είπε.

Αναλυτικότερα η κατανομή των κρουσμάτων:

Από τα 3.209 τα 29 καταγράφηκαν στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 3.180 είναι εγχώρια κρούσματα.

Συγκεκριμένα:

564 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

905 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης

9 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας

12 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας

12 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας

32 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαϊας

9 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας

19 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών

95 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας

64 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας

8 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας

1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου

9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας

111 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας

35 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα από την Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας (Ίος)

14 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων

76 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου

77 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς

11 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα από την Π.Ε. Κεφαλληνίας

101 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς

54 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης

10 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας

207 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου

47 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα από την Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου

79 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας

16 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα από την Π.Ε. Μυκόνου

34 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα από την Π.Ε. Πάρου

166 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας

46 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας

7 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου

33 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης

8 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα από την Π.Ε. Σάμου

72 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου

26 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων

9 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας

59 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας

23 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής

10 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων

-57 κρούσματα υπό διερεύνηση.    

Γουργουλιάνης στο MEGA : Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες για να μην χαθούν άνθρωποι

Για την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου της Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης.

«Η πιο δύσκολη δουλειά για κάποιον που είναι σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει αυτό το κύμα της πανδημίας είναι να εμψυχώσει τους συνεργάτες του. Σήμερα εφημερεύουμε, και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεσπάσει ξανά το κύμα πανδημίας στο νοσοκομείο. Έχουμε κάνει ό,τι προετοιμασία μπορεί να γίνει. Συνήθως δεχόμαστε 40 ασθενείς κάθε μέρα. Η κλινική συνήθως είχε 25 κρεβάτια, τώρα έχει 40 καινούργιες εισαγωγές και όλοι οι γιατροί έχουν μετακινηθεί στο τμήμα κοροναϊού», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Σχολιάζοντας τις ουρές που είχαν σχηματιστεί το πρωί της Τετάρτης έξω από το ΑΧΕΠΑ από πολίτες που ήθελαν να κάνουν rapid test, ο ίδιος είπε ότι «εδώ δε γίνονται τεστ έξω από το νοσοκομείο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που φτάνει στο νοσοκομείο είναι με κοροναϊό. Όλα τα άλλα περιστατικά έχουν πάει πολύ πίσω, η παλιά κλινική έχει λίγους ασθενείς. Προσπαθούμε να στρατολογήσουμε και νεότερους συναδέλφους από άλλες ειδικότητες για να μπουν στην προσπάθεια. Προσπαθούμε να βρούμε αναπνευστήρες, αν χρειαστεί κάποιος να υποστηριχτεί μέχρι να βρεθεί σε ΜΕΘ».

Μιλώντας για το αν υπάρχουν κενές ΜΕΘ, ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι «δεν υπάρχει κρεβάτι. Έχουν γεμίσει όλα. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν διακομιδές ασθενών προς Χαλκίδα, Λαμία, Καρδίτσα. Έχω την αίσθηση ότι και εδώ ζούμε κάτι ανάλογο με τη Θεσσαλονίκη. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια κορύφωση τις επόμενες ημέρες και σιγά – σιγά ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να έχουμε μια μείωση».

«Υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που μετακινήθηκαν. Με αναπνευστήρες προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να μην τους αφήσουμε να χαθούν, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Εμείς έχουμε τμήμα λοιμωδών με θαλάμους αρνητικής πίεσης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Όλα αυτά τα κάνουμε, και αισθάνομαι σήμερα το πρωί, από τις 9 η ώρα που ξεκίνησε η εφημερία, ότι μπαίνουμε σε μια μάχη και πρέπει να επιστρατεύσουμε αυτά τα όπλα», συνέχισε ο ίδιος.

«Εγώ έχω συντονιστικό ρόλο. Αυτό που ζούμε κάθε μέρα από φίλους και συγγενείς, είναι πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί και είναι στο σπίτι, και οι οποίοι αισθάνονται ότι θα βρεθούν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι θα πάνε καλά και θα μείνουν σπίτι τους. Αυτοί που θα φτάσουν στο νοσοκομείο είναι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, που όμως επειδή έχουν μολυνθεί πάρα πολλοί, τελικά για το σύστημα υγείας είναι πολλοί αυτοί που νοσηλεύονται. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση των ανθρώπων που βρέθηκαν σε καραντίνα, και είναι σίγουρο πως η πρωτοβάθμια φροντίδα θα πρέπει να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους, κάποιος γιατρός να μιλάει μαζί τους, και πολλοί από αυτούς έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη», κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης.

Επιβραδύνεται η πανδημία στην Ευρώπη, οι θάνατοι όμως αυξάνονται

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρεις μήνες, τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 στην Ευρώπη άρχισαν να μειώνονται την περασμένη εβδομάδα, όμως οι θάνατοι συνέχισαν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα και 60.000 θάνατοι.

Η Ευρώπη, όπου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε την Τρίτη τα 15 εκατομμύρια, παραμένει η περιφέρεια του ΠΟΥ που έχει πληγεί περισσότερο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη αντιστοιχούσε στο 46% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως και στο 49% των θανάτων, αναφέρει ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Η πίεση παραμένει στην Ευρώπη, όμως ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως «την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, η περιοχή κατέγραψε πτώση 10% στον αριθμό των εβδομαδιαίων κρουσμάτων».

Ωστόσο το ίδιο επταήμερο αναφέρθηκαν πάνω από 29.000 νεκροί του κοροναϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αυξημένος κατά 18% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Στην αμερικανική ήπειρο, τα νέα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση κατά 40% σε εβδομαδιαία βάση και ανήλθαν στα 1,45 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Περισσότεροι από 19.100 άνθρωποι κατέληξαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Η μόνη περιοχή που κατέγραψε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν η νοτιοανατολική Ασία.

55 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 1,4 εκατ. θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.339.130 θανάτους σε όλον τον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, δείχνει ο απολογισμός του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε επίσημες πηγές και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το μεσημέρι.

Τουλάχιστον 55.614.470 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων τουλάχιστον 35.645.800 είναι οι ασθενείς που θεωρείται ότι έχουν ιαθεί.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία, τόσο από πλευράς αριθμού νεκρών όσο και μολύνσεων, με 248.707 νεκρούς και 11.360.125 καταγεγραμμένες μολύνσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τουλάχιστον 4.293.640 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι περισσότερο πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 166.699 νεκρούς και 5.911.758 κρούσματα, η Ινδία με 130.993 νεκρούς (8.912.907 κρούσματα), το Μεξικό με 99.026 νεκρούς (1.011.153 κρούσματα ) και η Βρετανία με 52.745 νεκρούς (1.410.732 κρούσματα).

Ανάμεσα στις περισσότερο πληγείσες χώρες, το Βέλγιο καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 124 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθούν το Περού (107), η Ισπανία (87) και η Αργεντινή (78).

«Καμία αύξηση» των αυτοκτονιών στην Ελλάδα – Η σύγκριση με άλλες χώρες

Στη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος, η Ελλάδα γλίτωσε από την αυξητική τάση στις αυτοκτονίες που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες, διαπιστώνουν Έλληνες και ξένοι ερευνητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις τάσεις και στο εξελισσόμενο δεύτερο κύμα καραντίνας.

Το συμπέρασμα της ανάλυσης είναι καθησυχαστικό, δεν σημαίνει όμως ότι η επιδημία Covid-19 άφησε αλώβητη την ψυχολογία των Ελλήνων, διευκρίνισαν οι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο medRxiv.

«Είχαμε λόγους να πιστεύουμε ότι η πανδημία και το lockdown μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας γενικά» είπε στο B|Science ο επικεφαλής της μελέτης Σωτήρης Βανδώρος, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο King’s College του Λονδίνου και στο Χάρβαρντ.

«Η πανδημία και η καραντίνα είναι πιθανό να προκαλέσουν ψυχικές ασθένειες  σε ανθρώπους που νιώθουν απομονωμένοι. Άλλοι μπορεί να έχουν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα λόγω της πανδημίας, ή μπορεί να έχουν αρρωστήσει συγγενικά τους πρόσωπα, και μετά έχουμε το τεράστιο οικονομικό θέμα, καθώς πολύς κόσμος έχασε τη δουλειά του, ή είδε τις αποδοχές του να μειώνονται, ή έκλεισε τα καταστήματά του» εξήγησε.

Ελαφρά μείωση των αυτοκτονιών

Ο δρ Βανδώρος και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν πως ένας περιορισμός της μελέτης είναι η έλλειψη επίσημων στατιστικών δεδομένων για το διάστημα 2015-2020. Τη λύση έδωσαν τα ανεπίσημα δεδομένα που συλλέγονται καθημερινά από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Κλίμακα, η οποία συμμετείχε στη μελέτη με τους ερευνητές Όλγα Θεοδωρικάκου, Κυριάκο Κατσαδόρο και Δήμητρα Ζαφειροπούλου. O δρ Σωτήρης Βανδώρος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο King’s College του Λονδίνου και adjunct αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Τα δεδομένα της Κλίμακας, που καλύπτουν όλο το διάστημα της μελέτης, «εξετάστηκαν με τρία στατιστικά εργαλεία – απλή περιγραφική στατιστική, οικονομετρία και χρονοσειρές. Κανένα δεν έδειξε αύξηση στις αυτοκτονίες» δήλωσε ο δρ Βανδώρος, σημειώνοντας πως η ανάλυση έλαβε υπόψη παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον αριθμό των αυτοκτονιών, όπως η ανεργία, η εποχικότητα, η ημέρα της εβδομάδας και οι ετήσιες τάσεις.

Όπως επισημαίνει, άλλες μελέτες στη διάρκεια της πανδημίας έχουν δείξει αύξηση του αυτοκτονικού ιδεασμού στις ΗΠΑ και των θανάτων από αυτοχειρία στην Ιαπωνία.

Στην Ελλάδα, η ανάλυση αποκάλυψε μια «ελαφρά, στατιστικά μη σημαντική μείωση των αυτοκτονιών» ανέφερε ο δρ Βανδώρος. Επιπλέον, τη φετινή άνοιξη δεν παρατηρήθηκε η εποχική αύξηση των αυτοκτονιών που καταγράφεται τα προηγούμενα χρόνια -άνοδος σημειώθηκε φέτος το καλοκαίρι, όχι όμως σε βαθμό που θα υπερβαίνει τις γενικές τάσεις των προηγούμενων ετών.

Πλαίσιο στήριξης

Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται σε ΗΠΑ και Ιαπωνία μπορεί να σχετίζονται με τον σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19, την οικογενειακή υποστήριξη, την προβολή γραμμής τηλεφωνικής υποστήριξης από το υπουργείο Υγείας και την κλίμακα, την εισοδηματική υποστήριξη για τους οικονομικά πληττόμενους, και για ορισμένους η τηλεργασία -η αποφυγή στρεσσογόνου επαγγελματικού περιβάλλοντος και μετάβασης στην δουλειά.

Η μελέτη δεν εξετάζει τυχόν άλλες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, ωστόσο ο δρ Βανδώρος είναι σαφής: «Οι αυτοκτονίες είναι μόνο ένα από τα πιθανά αποτελέσματα των προβλημάτων ψυχικής υγείας, σίγουρα όμως δεν είναι το μόνο» τόνισε στο Β|Science.

Έδωσε δε έμφαση στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης: «Έχουμε δει σε προηγούμενες μελέτες, και δικές μας αλλά και άλλων ερευνητών, ότι η οικονομική στενότητα, η ανεργία, η ύφεση και η οικονομική αβεβαιότητα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας» ανέφερε.

Και δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως η Ελλάδα δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει σε σχετικά καλή ψυχική κατάσταση, στο μεγάλο χρονικό διάστημα που διαφαίνεται πως θα διαρκέσει η κρίση. «Δεν είναι απαραίτητο ότι το ίδιο θα συμβεί και στο δεύτερο κύμα, καθώς τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι, και η ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο» είπε.

Πηγές:

https://www.in.gr/2020/11/18/in-tv/gourgoulianis-sto-mega-prospathoume-na-vroume-anapneystires-gia-na-min-xathoun-anthropoi/

https://www.tovima.gr/2020/11/17/science/koronoios-kamia-ayksisi-ton-aytoktonion-stin-ellada-i-sygkrisi-me-alles-xores/

https://www.ethnos.gr/ellada/133717_koronoios-brazei-i-thessaloniki-me-905-kroysmata-564-stin-attiki

https://www.in.gr/2020/11/18/b-science/sars-cov2/epivradynetai-pandimia-stin-eyropi-oi-thanatoi-omos-ayksanontai/, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

https://sputniknews.gr/ellada/202011188900532-Xefeugei-i-katastasi-sti-thessaloniki-me-905-krousmata-simera—564-stin-attiki/ 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments