3.227 κρούσματα-Με τεστ στους μαθητές θα γίνει το άνοιγμα σχολείων-«Έβαλαν το πατέρα μου σε δυο σακούλες»-«Νέοι άνθρωποι παρακαλούν για λίγο οξυγόνο»-«Ο κορωνοϊός θα έρχεται σε κύματα τα επόμενα χρόνια»-Νοσηλεύτρια-εθελόντρια: «Γιατί αφήνω πίσω την κόρη μου, γονείς και συναδέλφους»-Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα της πανδημίας;-Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η φυσική ανοσία μετά την ανάρρωση διαρκεί έξι μήνες-Aυξάνονται τα περιστατικά επαναμολύνσεων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.227 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Δραματική και άκρως ανησυχητική παραμένει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν χθες τα 900, προκαλώντας νέο σοκ και δείχνοντας για ακόμη μία φορά την κρισιμότητα της κατάστασης. Το σύστημα στη Θεσσαλονίκη ήδη πιέζεται και οι ΜΕΘ στενάζουν, ενώ υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στις ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 3227 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85261, εκ των οποίων το 53.6% άνδρες.

4725 (5.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 21605 (25.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

499 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 153 (30.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 427 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1347 θανάτους συνολικά στη χώρα. 547 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Ο κορωνοϊός θα έρχεται σε κύματα τα επόμενα χρόνια»

«Οι αναλύσεις δείχνουν ότι δεν θα εξαφανιστεί, θα παραμείνει όπως η γρίπη, ελπίζουμε να τον ελέγχουμε με εμβολιασμούς», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής στο Brown και διευθυντής του Κέντρου Σύνθεσης Αποδεικτικών Στοιχείων Υγείας των ΗΠΑ

«Οι πιο λογικές αναλύσεις δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα τον έχουμε σε πιο μόνιμη βάση, θα παραμείνει, όπως άλλοι ιοί, όπως η γρίπη, ελπίζοντας με την ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας εμβολίων να τον ελέγχουμε με εμβολιασμούς και αν η ανοσία των εμβολίων είναι μικρής διάρκειας, μόνο έξι μήνες, ένας χρόνος ή δύο χρόνια, θα πρέπει να περιμένουμε ότι ο ιός θα έρχεται σε κύματα τα επόμενα χρόνια» εκτιμά ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ Θωμάς Τρικαλινός, ένας επιστήμονας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας διαχείρισης της πανδημίας. Ως διευθυντής του Κέντρου Σύνθεσης Αποδεικτικών Στοιχείων Υγείας «τροφοδοτεί» με τους συναδέλφους του καθημερινά με αναλύσεις και κατάλληλες εκτιμήσεις τις υπηρεσίες της κυβερνήτου της πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ, Τζίνα Ραϊμόντο, με στόχο την ορθότερη διαχείριση του ιού.

Η «πρώτη του ύλη» απαρτίζεται από εργαλεία και μεθοδολογίες που συνδέουμε περισσότερο με μελέτες στην οικονομία, την επιστήμη των υπολογιστών, τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, όπως είναι η επεξεργασία δεδομένων, τα μοντέλα προβλέψεων, οι αναλύσεις υπό καθεστώς αβεβαιότητας, τα οποία όμως αναδεικνύονται εντελώς απαραίτητα στην περίπτωση του κορωνοϊού. «Στην αβέβαιη κατάσταση που διαμορφώνει ο Covid-19, όταν δεν υπάρχει καλή αντίληψη για το πώς συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός, πώς σκοτώνει, πώς μεταδίδεται, τότε χρειάζονται υποθέσεις σε κάποιο διάστημα πιθανών τιμών, χρειάζονται μοντέλα για να δούμε πιθανά σενάρια εξέλιξης της πανδημίας» επεξηγεί ο Θωμάς Τρικαλινός, μιλώντας στα «ΝΕΑ». Εχοντας σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα, το Postdoc στη σύνθεση δεδομένων, που ξεκίνησε φτάνοντας στις ΗΠΑ το 2006, τον οδήγησε στον συνδυασμό Ιατρικής και Μαθηματικών.

Στόχος των αναλύσεων η πρόβλεψη

«Κύριος στόχος των αναλύσεων που κάνουμε είναι η πρόβλεψη της δυνατότητας του συστήματος να διαχειριστεί την κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία» επεξηγεί ο έλληνας επιστήμονας. «Προσπαθούμε να δούμε, εστιάζοντας στις πιθανότητες για καθεμία από τις επόμενες τριάντα μέρες, αν χρειάζεται και πότε να σημάνει συναγερμός. Εξετάζουμε ποια είναι τα όρια στα νοσοκομεία, τις δυνατότητες των ΜΕΘ, πόσο έχουν αυξηθεί οι νέες λοιμώξεις, την εξέλιξη του μέσου όρου λοιμώξεων κάθε νέου ασθενούς. Αν το Rt ξεπεράσει το ανησυχητικό επίπεδο του 1,3 βλέπουμε ότι θα χρειαστούμε να είναι έτοιμες οι εφεδρείες, επιπλέον χώροι που στήνονται και εξοπλίζονται προσωρινά, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός είτε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, οπότε δίνεται χρόνος στην κυβερνήτη να προετοιμάσει τους κατοίκους».

Οι διαπιστώσεις του δείχνουν εμμέσως πόσο κρίσιμη είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου ο δείκτης μεταδοτικότηταςRt εκτοξεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου στο 1,47, τιμή ίση με τημέγιστη τιμή (1,48) που παρουσίασε η χώρα μας στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Τα μοντέλα βοήθησαν, όπως μας λέει ο Θωμάς Τρικαλινός, να ελεγχθεί το πρώτο κύμα στο Ρόουντ Αϊλαντ. Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται σήμερα, καθώς «ανεβαίνουν τα κρούσματα, και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, είναι πιθανό ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σε δύο μήνες» προβλέπει ο έλληνας επιστήμονας για την αμερικανική πολιτεία του Ρόουντ Αϊλαντ.

Ο έλεγχος της πανδημίας και τα εμβόλια

Τα μοντέλα που επεξεργάζεται δεν εξαντλούνται μόνο στη διαχείριση της πανδημίας βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. «Η λύση για τον έλεγχο της πανδημίας δεν θα έρθει από τη θεραπεία, η οποία θα είναι υποστηρικτική, αλλά με τη βοήθεια του εμβολίου. Εξετάζουμε μοντέλα για το πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, αναλόγως με τη διαθέσιμη ποσότητα, πόσο γρήγορα μπορεί να γίνουν, πού θα δοθεί προτεραιότητα» λέει, επισημαίνοντας όμως ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. «Και στην περίπτωση που θα έχουμε εμβόλια υπάρχουν ζητήματα, διότι δεν θα γνωρίζουμε τη διάρκεια της ανοσίας που θα παράσχει το εμβόλιο» λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown.

Πρόκειται για ζήτημα που οδηγεί και αυτό στη χρήση αναλύσεων προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις. «Υπάρχουν αναλύσεις με μοντέλα, που δείχνουν ότι αν η ανοσία των εμβολίων είναι μικρής διάρκειας, μόνο έξι μήνες, ένας χρόνος ή δύο χρόνια, θα πρέπει να περιμένουμε ότι ο ιός θα έρχεται σε κύματα τα επόμενα χρόνια. Η εξέλιξη της πανδημίας θα εξαρτάται από τη διάρκεια της ανοσίας, πόσο πετυχημένο είναι το εμβόλιο και την εφαρμογή των μέτρων, πόσο θα χαλαρώνουμε την προσοχή μας, αλλά και από το πώς θα μπορέσουμε με τα εμβόλια να πετυχαίνουμε τον καινούργιο ιό που θα μεταλλάσσεται συνεχώς. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο ιός θα παραμείνει, όπως οι άλλοι ιοί, όπως η γρίπη, και ενδεχομένως να έρχεται σε κύματα. Αν υπάρχει τεχνολογία εμβολίων τότε μπορούμε να περιμένουμε ότι θα έχουμε κατάλληλα εμβόλια με τα οποία θα αντιμετωπίζουμε τον ιό. Οι πιο λογικές αναλύσεις δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα τον έχουμε σε πιο μόνιμη βάση ελπίζοντας ότι θα τον ελέγχουμε με εμβολιασμούς. Αλλά κανείς δεν ξέρει ειδικά με τον ιό αυτό διότι είναι δύσκολο να κρατηθεί σε μικρά νούμερα, σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, όπως το SARS, που ήταν σοβαρότερη, αλλά μεταδιδόταν μόνο αν κάποιος είχε συμπτώματα, ενώ ο κορωνοϊός φαίνεται να μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς, ενώ αρκετοί έχουν πολύ ήπια συμπτώματα».

Επιστροφή στην κανονικότητα

Κατά τον Θωμά Τρικαλινό «ένα βασικό ερώτημα στην τρέχουσα πανδημία είναι η κατανόηση του αντίκτυπου των κυβερνητικών παρεμβάσεων και πότε η κοινωνία μπορεί να επιστρέψει στο φυσιολογικό». Το ζητούμενο αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο του νέου επιδημιολογικού μοντέλου DELPHI (το διευθύνει μάλιστα ο έλληνας καθηγητής του αμερικανικού Πανεπιστημίου MIT Δημήτρης Μπερτσιμάς), στο οποίο συμμετείχε ο Θωμάς Τρικαλινός, και διαπιστώθηκε τον περασμένο Απρίλιο ότι οι περιορισμοί μαζικής συγκέντρωσης και το κλείσιμο σχολείων κατά μέσο όρο μείωσαν τα ποσοστά μόλυνσης περισσότερο (29,9 ± 6,9% και 17,3 ± 6,7% αντίστοιχα), ενώ από τη διαμονή στο σπίτι η μείωση ήταν 74,4% (συν ή πλην 3,7%) σε όλες τις χώρες που το εφάρμοσαν.

Οι προβλέψεις για τον κορωνοϊό δεν είναι εύκολες. «Προσπαθούμε να μοντελοποιήσουμε ένα σύστημα, όπως είναι η κοινωνία. Αν κάνω μία πρόβλεψη η κοινωνία θα αντιδράσει σε αυτή την πρόβλεψη. Υπό αυτή την έννοια είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει να προβλεφθεί η αντίδραση του κόσμου στην πρόβλεψη» καταλήγει ο Θωμάς Τρικαλινός.

«Έβαλαν το πατέρα μου σε δυο σακούλες»-Σπαρακτική μαρτυρία άνδρα που έχασε τον πατέρα του – Το μήνυμά του σε όσους δεν «παίρνουν σοβαρά» τον κορωνοϊό

«Τα γράφω για να “τρομάξω” κάποιους που το αντιμετωπίζουν ελαφρά την καρδία… Σας το λέω με κάθε εντιμότητα ότι δεν εύχομαι τέτοιο θάνατο ουτε στον χειρότερό μου εχθρό… », αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκλονίζει η μαρτυρία άνδρα για τον χαμό του πατέρα του από κορωνοϊό.

Ο Κώστας Οικονομίδης, που κατάγεται από τη Φλώρινα και μένει στη Λευκωσία, δημοσιοποίησε τον τρόπο με τον οποίο έχασε τον πατέρα του, με ανάρτησή του στο facebook, «όχι για να με λυπηθείτε» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Τα γράφω για να «τρομάξω» κάποιους που το αντιμετωπίζουν ελαφρά την καρδία… Σας το λέω με κάθε εντιμότητα ότι δεν εύχομαι τέτοιο θάνατο ουτε στον χειρότερό μου εχθρό… Ποιος  από εσάς θέλει να πάρει τηλέφωνο στο νοσοκομείο για να ενημερωθεί για την κατάσταση του αγαπημένου του και να του λένε στην ψύχρα οτι ακόμα και να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ δε θα προτιμήσουν τον μπαμπά σου γιατι ειναι 73 χρονών.. Και να σου λένε οτι εμεις θα του δίνουμε οξυγόνο, αλλα δε θα βγάλει τη νύχτα…», γράφει ο κ. Οικονομίδης.

Ο πατέρας του ήταν 73 ετών και είχε ιστορικό με νόσημα όπως είπε το οποίο δεν σχετίζεται με το αναπνευστικό. Πέντε μέρες μετά που διαγνώστηκε θετικός, ο 73χρονος κατέληξε στο Νοσοκομείο της Φλώρινας. Ο 73χρονος διαγνώστηκε την περασμένη Τρίτη, την Πέμπτη μπήκε Νοσοκομείο και την Κυριακή το απόγευμα κατέληξε.

«Είχε κάποια προβλήματα υγείας, αλλά ήταν «στο πόδι»… Ο κορωνοϊός τον ξεπάστρεψε μέσα σε 4 μέρες… Και πιστέψτε με, επειδή έχασα και την μητέρα μου πριν απο 1,5 χρόνο απο καρκίνο, ο covid ειναι χειροτερος…», αναφέρει.

«Τον πατέρα μου τον έβαλαν σε δυο σακούλες και σφράγισαν το φέρετρο.. Είδα την κηδεία μέσω viber», λέει ο κ.Οικονομίδης, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ. «Λάμβανε κορτιζόνη, είχε αστάθεια και έπεσε και δεν μπορούσε να σηκωθεί. Αποφασίσαμε να τον πάρουμε στο Νοσοκομείο για να μπορεί κάποιος να τον προσέχει. Λόγω της κατάστασης δεν μπορούσαμε να είμαστε δίπλα του», προσθέτει.

«Το Σάββατο μας είπε ο γιατρός ότι μάλλον δεν θα βγάλει τη νύχτα. Μας είπαν ότι του παρέχουν ότι μπορούν στο μικρό νοσοκομείο της Φλώρινας με ό,τι μέσα έχουν. Μας είπαν ότι τα πράγματα με τις ΜΕΘ στην Ελλάδα ήταν τραγικά και δεν μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι για τον πατέρα μας», είπε  ο κ.Οικονομίδης.

Δείτε την ανάρτηση : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3575865115824018&id=100002016945825 

Με τεστ στους μαθητές θα γίνει το άνοιγμα σχολείων

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα «έξυπνα στοχευμένα τεστ» για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Από τα αποτελέσματα θα κριθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Σε δύσκολο «γρίφο», αναμένεται να εξελιχθεί ξανά το άνοιγμα των σχολείων για την Κυβέρνηση,καθώς αυτή τη στιγμή, με τα επιδημιολογικά δεδομένα, που υπάρχουν η απόφαση για την επαναλειτουργία τους στις 30 Νοεμβρίου δεν μοιάζει εφικτή και ίσως χρειαστεί παράταση χρόνου.

Τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στο Υγείας, επικρατεί προβληματισμός, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι τα σχολεία έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων, που θα ανοίξουν. Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη εβδομάδα (κατά πάσα πιθανότητα το 4ημερο 23-27 του Νοεμβρίου), θα πραγματοποιηθούν τα «έξυπνα στοχευμένα τεστ» για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, όπως έχει προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα αποτελέσματα από τη διενέργειά τους, θα συνδράμουν, ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για την ημερομηνία, κατά την οποία θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία. Για την ώρα πάντως, τουλάχιστον από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και την επιλογή των μαθητών,οι οποίοι θα κάνουν τα τέστ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ν΄ανοίξουν τα σχολεία στην προκαθορισμένη ημερομηνία αλλά όπως τόνισαν στο ethnos.gr, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας «αυτή τη στιγμή και με τα δεδομένα που έχουμε, είναι δύσκολη μια τέτοια απόφαση. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ν΄ακούσουμε τους επιστήμονες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, πάντως δήλωσε ότι «σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων μετά το lockdown για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού,ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας».

Σε κάθε περίπτωση το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολικών μονάδων αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με επιπτώσεις τόσο στη μαθησιακή λειτουργία των μαθητών όσο και στην ψυχολογία τους. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζει να προχωρά με δυσκολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, παρά τις προσπάθειες, που γίνονται για την αναβάθμιση του συστήματος και των υποδομών. Ταυτόχρονα χιλιάδες οικογένειες και κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές με δυσκολία μπορούν ν΄ ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα ούτε και τις γνώσεις, ώστε να στηρίξουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους.

Πολιτική αντιπαράθεση για την τηλεκπαίδευση

Πάντως τα προβλήματα αυτά συνεχίζουν να προκαλούν πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενώ σήμερα,με αφορμή την εικόνα μαθητών, από χωριό της Ηλείας, οι οποίοι προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από ένα καφενείο, ξεκίνησε νέος γύρος κατηγοριών. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την εικόνα αυτή,τονίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, τον κατηγόρησε για καταστροφολογία, προσθέτοντας ότι δείχνει μια αγωνία να επενδύσει σε μια καταστροφή. «Να δοθεί, επιτέλους τέλος στον παραλογισμό,που βιώνει η εκπαίδευση», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει:

Στην Ηλεία μικρά παιδιά κάνουν μάθημα στα καφενεία,μέσα στο κρύο και μπροστά σε έναν απαρχαιωμένο υπολογιστή. Στη Δυτική Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στα ορεινά χωριά και στα μικρά νησιά, το 97% των μαθητών δε διαθέτει και δεν έχει λάβει εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση. Στον Κορυδαλλό γίνονται έρανοι στα σχολεία για να προμηθευτούν οι μαθητές tablet και υπολογιστές.

Συγκλονίζει διασώστης του ΕΚΑΒ: «Νέοι άνθρωποι παρακαλούν για λίγο οξυγόνο»

«Έχω βρεθεί στην δύσκολη θέση να βλέπω νέους υγιείς ανθρώπους να παρακαλούν για λίγο οξυγόνο, να μπερδεύουν τα λόγια τους, να λιποθυμούν μόλις κάνουν δυο βήματα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο διασώστης του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρος Λαφιώτης.

Όπως τονίζει ο ίδιος στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού ήταν και αυτός δύσπιστος αλλά πλέον έχει αλλάξει γνώμη.

“Έχω βρεθεί στην δύσκολη θέση να βλέπω παιδιά να χαιρετούν τους γονείς τους που έφευγαν για το νοσοκομείο με την απορία “ζωγραφισμένη” στο πρόσωπό τους: άραγε θα τον ξαναδώ;”, σημειώνει.

Μάλιστα, όπως γνωστοποιεί το 90% των κλήσεων στο ΕΚΑΒ, ίσως και παραπάνω, αφορούν ασθενείς με κορονοϊό. “Σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ να μείνετε σπίτι αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μετακινηθείτε, να φοράτε μάσκα παντού και να προσέχετε τον εαυτό σας αλλά και τους συνανθρώπους σας”

Ολόκληρη η ανάρηση του διασώστη:

“Το ονομα μου ειναι Λαφιωτης Αλεξανδρος ειμαι διασωστης στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονικης και ειμαι ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ !!!! Ημουν ενας απο εσας τους “δυσπιστους” που στην αρχη της πανδημιας ελεγα, ρε μηπως μας κοροϊδευουν; αποκλειεται να μεταδιδεται τοσο ευκολα,τα νουμερα που μας παρουσιαζουν ειναι ψευτικα, σιγα μια απλη γριπη ειναι, ελα μωρε τα θυματα ειναι μονο ηλικιωμενοι με συνοδα νοσηματα… ΠΛΕΟΝ ΟΧΙ !!!!

Σας γραφω λοιπον για να σας ενημερωσω: το τελευταιο διαστημα οι κλησεις του ΕΚΑΒ σε ποσοσοστο 90% ισως και παραπανω αφορουν ασθενεις με SARS COV-2.

Οχι μονο ηλικιωμενους αλλα και πολλους νεους ανθρωπους, χωρις αλλες ασθενειες…

Εχω βρεθει στην δυσκολη θεση να βλεπω νεους υγιεις ανθρωπους να παρακαλουν για λιγο οξυγονο, να μπερδευουν τα λογια τους, να λυποθυμουν μολις κανουν δυο βηματα…

Εχω βρεθει στην δυσκολη θεση να βλεπω παιδια να χαιρετουν τους γονεις τους που εφευγαν για το νοσοκομειο με την απορια “ζωγραφισμενη” στο προσωπο τους: αραγε θα τον ξαναδω;

Να τους χαιρετουν χωρις να μπορουν να τους φιλησουν γιατι υπηρχε ο κινδυνος να κολλησουν κι αυτοι…

Εχω κι εγω να δω μηνες δικους μου ανθρωπους γιατι φοβαμαι να παω κοντα τους μηπως τους κολλησω…

Εχω και εγω δικους μου ανθρωπους που καταστραφηκαν οικονομικα απο αυτη την κατασταση…

Στο πρωτο lockdown τα πραγματα ηταν διαφορετικα…

Οι δρομοι ηταν αδειοι, κυκλοφορουσαν ελαχιστα αυτοκινητα και οι ανθρωποι ηταν προσεκτικοι.

Ισως γι αυτο βγηκαμε σχετικα γρηγορα απο την πρωτη κριση.

Νομιζω οτι στο δευτερο κυμα τα πραγματα δεν ειναι το ιδιο. Βλεπω νεα παιδια να λενε: “πωωω ρε φιλε εσκασα με τη μασκα” την στιγμη που την φορουν για να παρουν 2 λεπτα εναν καφε. Την ιδια στιγμη ηλικιωμενοι με ενα σωρο προβληματα την φορουν για ωρες ολοκληρες υπομονετικα για να προστατεψουν τον εαυτο τους και τους αλλους.

Η κατασταση ειναι πλεον ΟΡΙΑΚΗ !!!

Δεν ειναι συνομωσια ειναι ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ !!!

Στα νοσοκομεια οι συναγωνιστες μας γιατροι και νοσηλευτες δινουν αγωνα αναμεσα στις εφημεριες να ελευθερωσουν μερικα κρεβατια ειτε στις κλινικες ειτε στις ΜΕΘ. Οι κλινικες για αλλες ειδικοτητες κλεινουν ή συγχωνευονται για να μπορεσουν τα νοσοκομεια μας τον τεραστιο φορτο των ασθενων με κορωνοϊο που δεχονται καθημερινα…

Δυστυχως κι εμεις στο ΕΚΑΒ παρα τα υπερβολικα πολλες φορες μετρα ασφαλειας εχουμε τα “θυματα” μας, ευτυχως οχι απωλειες, με συναδελφους μου που νοσουν…

Σας γραφω λοιπον και σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ να μεινετε σπιτι αν δεν υπαρχει σοβαρος λογος να μετακινηθειτε, να φορατε μασκα ΠΑΝΤΟΥ και να προσεχετε τον εαυτο σας αλλα και τους συνανθρωπους σας και ολοι μαζι να επιστρεψουμε παλι στην ζωη που ειχαμε πριν, να αγκαλιασουμε και να φιλησουμε τους δικους μας ανθρωπους !!!

Σας ευχαριστω για την υπομονη σας…”.

Νοσηλεύτρια-εθελόντρια στο protothema.gr: «Γιατί αφήνω πίσω την κόρη μου, γονείς και συναδέλφους»

Η νοσηλεύτρια από τα Γιάννενα μίλησε στο protothema.gr για τα συναισθήματά της, για τις εμπειρίες της μέσα στις ΜΕΘ, για την αντίδραση των δικών της ανθρώπων όταν τους ενημέρωσε ότι πρέπει να τους αφήσει διότι την «καλεί» η συνείδησή της

Η Μαρία Μπένου μίλησε για τα συναισθήματα της, για τις εμπειρίες της μέσα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, για την αντίδραση των δικών της ανθρώπων όταν τους ενημέρωσε ότι πρέπει να τους αφήσει διότι την καλεί η συνείδηση της, το καθήκον απέναντι στον συνάνθρωπο που παλεύει να επιβιώσει διασωληνομένος.

Η Μαρία από τα Γιάννενα χρειάστηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να επεξεργαστεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχει πάρει στη ζωή της τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια. Να αποχωριστεί την οικογένεια της για ένα μήνα, ίσως και περισσότερο εάν χρειαστεί και να θέσει την ζωή της σε κίνδυνο, μοχθώντας ταυτόχρονα ώστε να σωθούν άλλες ζωές. Εάν αυτός δεν είναι ο ορισμός του αλτρουισμού, τότε ποιος είναι.

Σε λίγες μέρες από τώρα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, θα φιλοξενηθεί σε ξενοδοχείο πολύ κοντά στο ΑΧΕΠΑ και με το «καλημέρα» θα παρουσιαστεί στο πεδίο της μάχης. Γνωρίζει ότι χρόνος για συστάσεις δεν πρόκειται να υπάρξει παρά μόνο επικοινωνία με νοήματα πίσω από τις μάσκες και τις προσωπίδες.

Η Μαρία Μπένου εξηγεί στο protothema.gr τον λόγο που την οδηγεί στα δοκιμαζόμενα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο πλευρό ασθενών και συναδέλφων της.

«Το αποφάσισα αμέσως μόλις ενημερώθηκα οτι χρειάζονται βοήθεια τα νοσοκομεία, οι συνάδελφοι μας κι όσο ο κόσμος νοσεί. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, πρέπει πιστεύω να δείξουμε ανθρωπιά και να βοηθάμε! Αφήνω πίσω την κόρη μου, τους γονείς μου, φίλους κ συναδέλφους».

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση τους μόλις τους ενημέρωσες ότι σκέφτεσαι να πας εκεί όπου σε έχουν πλέον μεγάλη ανάγκη, αναλαμβάνοντας και το ανάλογο ρίσκο;

«Το περιβάλλον μου αντέδρασε με φόβο όπως και είναι λογικό, ιδιαίτερα η οικογένεια μου εξέφρασε φόβους για την ασφάλεια μου. Η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε είναι πολύ δύσκολη, αλλά με αισιοδοξία, ανθρωπιά και συναδελφικότητα θα τα καταφέρουμε»

Η κόρη σου, τι σου είπε;

«Η κόρη μου είναι 28 ετών, αρκετά μεγάλη για να καταλάβει. “Μαμά, αν πάθεις κάτι θα σε σφάξω” μου είπε γελώντας, όμως ξέρω ότι ανησυχεί όπως κι όλοι μας. Φοβάται και είχε τις δικές της ενστάσεις».

Εσύ δεν φοβάσαι;

«Δεν σου κρύβω ότι κι εγώ φοβάμαι. Όμως είμαι αισιόδοξη. Με λίγη προσοχή κι όλα καλά θα πάνε».

Όμως η Θεσσαλονίκη «βράζει», η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

«Λες να μην το γνωρίζω; Όμως εκεί είναι και οι συνάδελφοι μου, που δουλεύουν νύχτα μέρα, που έχουν γονατίσει. Αυτοί δεν έχουν ψυχή; Ειλικρινά δεν είμαι ήρωας, ούτε μου αρέσει όλη αυτή η διάσταση που έχει πάρει το θέμα σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Απλά σέβομαι τον συνάδελφο μου. Κι αν μου επιτραπεί η έκφραση, κάνω κάτι γιατί του γουστάρω, γιατί μου αρέσει η δουλειά μου».

Η Μαρία Μπένου αυτό τον καιρό συνεχίζει να εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στις 30 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει στο ΑΧΕΠΑ. Έχει όμως ήδη προλάβει να δει και να βιώσει πολλά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο περιστατικό που χρειάστηκε να χειριστείς από το ξεκίνημα της πανδημίας;

«Έναν ασθενή από τα Γρεβενά. Νέος, εκεί γύρω στα 30 χωρίς υποκείμενο νόσημα απ΄ότι άκουσα. Διασωληνομένος έδινε την δική του μάχη επιβίωσης. Συνεχίζει να είναι διασωληνομένος κι απ’ όσα λένε οι γιατροί πάει καλύτερα. Τα χρειάστηκα με αυτή την περίπτωση, ίσως επειδή στη θέση του θα μπορούσε να ήταν η κόρη μου ή οποιοσδήποτε άλλος νέος. Ο ιός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, έχει αποδειχτεί αυτό δυστυχώς. Δύσκολα περιστατικά ήταν κι αυτά που μας ήρθαν από το γηροκομείο».

Για εκείνους που εξακολουθούν να μην πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού ή να μην παίρνουν στα σοβαρά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία, τι σκέφτεσαι;

«Τους προσκαλώ να έρθουν στα νοσοκομεία αναφοράς και να δουν με τα μάτια τους πώς είναι να νοσείς από Covid-19 και μετά μιλάμε. Ύπουλη γρίπη..»

Πανστρατιά αλληλεγγύης για την Θεσσαλονίκη – Σπεύδουν νοσηλεύτριες από κάθε γωνιά της χώρας

Μετά τις 10 νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κρήτη που ήδη εργάζονται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και τις τρεις από τα Ιωάννινα, συνάδελφοί τους από την Κέρκυρα, την Κομοτηνή αλλά και από το Άργος έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στην Θεσσαλονίκη που εργάζονται σε συνθήκες πολέμου. 

Στην Θεσσαλονίκη δίνεται η σκληρότερη μάχη με τον κορωνοϊό. Από τους 3.500 χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά στην χώρα, πάνω από 1.500 είναι στα νοσοκομεία της πόλης. Οι υγειονομικές δυνάμεις αν και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία, έχουν φτάσει πια στα όριά τους.

Επίσης σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ χθες έγιναν 160 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης παρ΄όλο που το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες.

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Ο Ζονγκ Νανσάν είναι κάτι σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα της Κίνας. Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας σε ζητήματα πανδημίας έκανε συστάσεις ήδη το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Τότε οι Κινέζοι κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών. Οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με πολλές χώρες της Δύσης. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μάχονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ζονγκ Νανσάν έχει μόνο καλές ειδήσεις να ανακοινώσει στη κινεζική κοινή γνώμη.

Στα μέσα ενημέρωσης ο κινέζος ειδικός εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μεγάλα τμήματα της χώρας: «Στην Κίνα η κατάσταση είναι καλή. Ήταν όμως μια νίκη, η οποία κερδήθηκε με πολύ αγώνα», λέει ο 84χρονος γιατρός. Και πράγματι στην καταπολέμηση της πανδημίας ο κινεζικός πληθυσμός έκανε πολλές αξιοσημείωτες θυσίες. Πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους αποκλείστηκαν για εβδομάδες από τον έξω κόσμο. Χάρη στην απομόνωση, τα μαζικά τεστ κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων η Κίνα τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες του πλανήτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ακόμα και αν οι αρχές δείχνουν να αδιαφόρησαν σχεδόν πλήρως για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Σε τροχιά ανάπτυξης η κινεζική οικονομία

Σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία εδώ και μήνες δεν καταγράφηκε άξιος λόγου αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που θα καταγράψει ανάπτυξη. Ακόμα και στη Γιουχάν, επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ζωή έχει ήδη επιστρέψει στους καθιερωμένους ρυθμούς.

Η Γιουχάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη, η οποία λόγω του κορωνοϊού, αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο. Από τα περισσότερα από 86.000 κρούσματα στη χώρα πάνω από 50.000 καταγράφηκαν στη Γιουχάν. Από τα 4.600 θύματα του κορωνοϊού πάνω από 3.800 καταγράφηκαν στη Γιουχάν.

«Όσοι πάνε κινηματογράφο υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψώνια», εξηγεί ο κύριος Ουάνγκ.Ο 45χρονος γυμναστής περιγράφει τη κατάσταση στη γενέτειρά του Γιουχάν ως εξής: «Σε γενικές γραμμές όλα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς».

Λίγες εστίες μετάδοσης στη χώρα

Ο κ. Γουάνγκ, ο οποίος την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει για εβδομάδες μέσα στο σπίτι του, αδυνατεί να καταλάβει γιατί σε άλλες χώρες ο κόσμος αντέδρασε οργισμένα όταν είδε ένα βίντεο από τη Γιουχάν με πολλούς εορτάζοντες σε πάρτι δίπλα σε πισίνα: »Οι άνθρωποι κάνουν λάθος και κρίνουν όσα βλέπουν στην Κίνα ανακαλώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πατρίδες τους».

Ο 45χρονος γυμναστής γνωρίζει ότι η Κίνα δεν έχει τελειώσει άπαξ δια παντός με την πανδημία. Πότε πότε εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή τη`ν παραλιακή πόλη Κινγκντάο όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Κινγκντάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορωνοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Στην υπόλοιπη Κίνα ωστόσο η ζωή κυλά κανονικά.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η φυσική ανοσία μετά την ανάρρωση διαρκεί έξι μήνες

Η φυσική ανοσία απέναντι στο νέο κορωνοϊόμετά από ανάρρωση -όχι η τεχνητά προκαλούμενη ανοσία μέσω εμβολιασμού – μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες Αμερικανών επιστημόνων.

Το πόσο ακριβώς μπορεί να είναι η διάρκεια της φυσικής ανοσίας (χωρίς εμβόλιο) είναι δύσκολο να προβλεφθεί, επειδή οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποια ακριβώς επίπεδα των διαφόρων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζονται για να προστατεύσουν από το νέο ιό. Πάντως τόσο οι νέες μελέτες, όσο και άλλες, δείχνουν ότι ακόμη και σχετικά μικροί αριθμοί αντισωμάτων ή Τ και Β κυττάρων είναι επαρκείς στους περισσότερους ανθρώπους για να τους προστατεύουν για καιρό μετά από μια λοίμωξη Covid-19.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ και του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), συνέλεξαν δείγματα αίματος από 149 ασθενείς με Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι ένα μήνα μετά την λοίμωξη, όλοι οι ασθενείς είχαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, αυτά τα αντισώματα ήταν ακόμη ισχυρότερα και καλύτερα στην καταπολέμηση του ιού.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών φαίνεται πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, αν εκτεθεί ξανά σε αυτόν. «Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι που μολύνονται, είναι πολύ απίθανο να αρρωστήσουν ξανά για τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο ανοσολόγος δρ Μίχελ Νουσεντσβάιγκ του Ροκφέλερ.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η παρουσία αντισωμάτων σε τόσους πολλούς ασθενείς που ανάρρωσαν, είναι ενθαρρυντικό σημάδι και για την ανταπόκριση των ανθρώπων στα εμβόλια.

Μια δεύτερη μελέτη, επίσης στο bioRxiv, με επικεφαλής τον ιολόγο Σέιν Κρότι του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla της Καλιφόρνια, η οποία ανέλυσε δείγματα αίματος σε βάθος μηνών από 185 ασθενείς ηλικίας 19 έως 81 ετών με Covid-19, κατέληξε στο ακόμη πιο ενθαρρυντικό συμπέρασμα ότι η ανοσιακή μνήμη του οργανισμού και συνεπώς η παρουσία των αντίστοιχων αντισωμάτων στο σώμα όσων πέρασαν τη νόσο, διαρκεί το λιγότερο έξι μήνες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και αρκετά χρόνια.

Δύο τύποι Τ-λεμφοκυττάρων (CD4+ T και CD8+ T) που σκοτώνουν άλλα μολυσμένα κύτταρα, εμφάνισαν σχετικά αργή μείωση στο σώμα (στο 50% μετά από τρεις έως πέντε μήνες), ενώ τα κύτταρα μνήμης Β που δημιουργούν περισσότερα αντισώματα στην πορεία, αν χρειαστεί, εμφανίζουν απρόσμεναη αύξηση με το πέρασμα του χρόνου, καθώς είναι περισσότερα μετά από έξι μήνες από ό,τι ένα μήνα μετά την αρχική λοίμωξη.

Η μελέτη δείχνει ότι οκτώ μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πια αναρρώσει, διαθέτουν ακόμη αρκετά αντισώματα για να κάνουν πέρα τον κορωνοϊό και να αποτρέψουν μια νέα λοίμωξη. Ο ρυθμός μείωσης των αντισωμάτων φαίνεται σχετικά αργός, κατά τους ερευνητές, συνεπώς σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις, η φυσική ανοσία μπορεί να διαρκεί για πολύ καιρό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

«Η ποσότητα των κυττάρων μνήμης πιθανότατα θα εμποδίσει την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων να αρρωστήσουν σοβαρά και να νοσηλευθούν λόγω κορωνοϊού για πολλά χρόνια», δήλωσε ο δρ Κρότι.

Η εκτίμηση αυτή φέρνει ένα αέρα αισιοδοξίας, αντίθετα με την απαισιοδοξία που είχε σκορπίσει μια πρόσφατη πιο απαισιόδοξη βρετανική μελέτη σύμφωνα με την οποία τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μειώνονται αισθητά μέσα σε μερικούς μήνες. Οι Αμερικανοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανοσία κατά του ιού δεν θα είναι βραχύβια και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις και στους εμβολιασμούς, όταν αυτοί ξεκινήσουν, καθώς πιθανώς δεν θα χρειαστεί επανάληψή τους κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με εκείνα άλλων επίσης ενθαρρυντικών μελετών, που δείχνουν ότι οι αναρρώσαντες από Covid-19 έχουν ισχυρή φυσική ανοσία. «Όλες αυτές οι μελέτες λίγο-πολύ παραπέμπουν στην ίδια εικόνα, ότι από τη στιγμή που κάποιος περνάει τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες της λοίμωξης, η υπόλοιπη ανοσιακή αντίδρασή του φαίνεται αρκούντως συμβατική», δήλωσε ο ανοσολόγος Ντίπτα Μπατατσάρια του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Για «συναρπαστικά νέα, αυτό ακριβώς που έπρεπε να συμβαίνει», έκανε λόγος και η ιαπωνικής καταγωγής ανοσολόγος Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

Παρόλα αυτά, όπως έδειξε και η νέα μελέτη, ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν έχει διαρκείας φυσική ανοσία μετά την ανάρρωση. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την ανοσολόγο Τζένιφερ Γκόμερμαν του καναδικού Πανεπιστημίου του Τορόντο, αναμένεται ότι τα εμβόλια θα καλύψουν το κενό της ανοσιακής απόκρισης.

Aυξάνονται τα περιστατικά επαναμολύνσεων

Οι περιπτώσεις ανθρώπων που φαίνονται να μολύνονται ξανά από τον κορωνοϊό και να περνάνε για δεύτερη φορά τη νόσο Covid-19, αν και παραμένουν σχετικά σπάνιες, είναι ολοένα συχνότερες σε όλο τον κόσμο. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς αποτελεί ένδειξη ότι σε μια μειονότητα ανθρώπων -αλλά όχι στους περισσότερους- η φυσική ανοσία εξασθενεί σχετικά γρήγορα.

Ενδεικτική και καθόλου μοναδική, σύμφωνα με το «Science», είναι η περίπτωση της 22χρονης Ολλανδέζας νοσοκόμου Σέιν ντε Γιονγκ, η οποία διαγνώστηκε με κοροναϊό στις 17 Απριλίου, είχε ήπια συμπτώματα επί δύο εβδομάδες, στη συνέχεια ανέρρωσε και βγήκε αρνητική σε νέο τεστ στις 2 Μαΐου, οπότε επέστρεψε στη δουλειά της σε ένα νοσοκομείο του Ρότερνταμ. Αλλά τα συμπτώματα της επανεμφανίστηκαν (δύσπνοια, ναυτία, μυϊκοί και κοιλιακοί πόνοι, καταρροή, ανοσμία, διάρροια), στις 3 Ιουλίου έκανε νέο τεστ και διαγνώστηκε ξανά με κοροναϊό. «Μου κάνετε πλάκα!», ήταν η αντίδραση της, όπως είπε η ίδια.

Αναφορές για τέτοια περιστατικά είναι ολοένα συχνότερες. Η δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο και μάλιστα σε σύντομο χρόνο υποδηλώνει ότι σε ορισμένους ανθρώπους ο οργανισμός τους δεν έχει διατηρήσει αρκετά αντισώματα για να κρατήσει μακριά τον κοροναϊό SARS-CoV-2. Ειδικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους τίθεται πιο επιτακτικά το ερώτημα πόσο θα τους βοηθήσουν τα εμβόλια και πόσο θα διαρκεί η ανοσία τους μετά τον εμβολιασμό.

Λιγότερο σοβαρή η δεύτερη λοίμωξη;

«Το ερώτημα που όλοι θέλουν να απαντήσουν, είναι αν η δεύτερη λοίμωξη θα είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή ή όχι και τι μπορούν να μας διδάξουν αυτές οι επαναμολύνσεις για την ανοσία γενικότερα απέναντι στον SARS-CoV-2», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Ντέρεκ Κάμινγκς του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Φαίνεται πάντως, όπως αναμενόταν, πως μια δεύτερη λοίμωξη είναι πιο ελαφριά από την πρώτη, καθώς η τελευταία έχει δημιουργήσει κάποια αμυντικά «αναχώματα», ανεπαρκή μεν για να αποφευχθεί η επαναλοίμωξη, αλλά επαρκή συνήθως για να είναι ελαφρύτερα τα συμπτώματα τη δεύτερη φορά.

Ο λοιμωξιολόγος Αντόνιο Μπερτολέτι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης εκτιμά ότι «οι περισσότερες επαναμολύνσεις με το νέο κοροναϊό θα είναι ασυμπτωματικές», ενώ θεωρεί ακόμη και θετική μια επαναληπτική λοίμωξη, «επειδή συνεχίζει να ενισχύει και να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Η πρώτη περίπτωση πιθανής επαναληπτικής λοίμωξης αναφέρθηκε από Νοτιοκορεάτες επιστήμονες τον Απρίλιο, αλλά η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση υπήρξε στο τέλος Αυγούστου και αφορούσε έναν 33χρονο από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε αρχικά διαγνωστεί με κοροναϊό τον Μάρτιο και βρέθηκε ξανά θετικός σε τεστ που του έγινε στις 15 Αυγούστου στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, έχοντας πιο ήπια συμπτώματα από ό,τι την άνοιξη. Από τότε, έχουν υπάρξει τουλάχιστον άλλες 24 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, αλλά οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Πότε θεωρείται επίσημα επαναληπτική λοίμωξη

Για να θεωρηθεί κάποιος ασθενής επίσημα ως περιστατικό επαναληπτικής λοίμωξης, πρέπει να βγει θετικός σε δεύτερο μοριακό τεστ PCR και αφού έχει μεσολαβήσει ένα αρνητικό τεστ, καθώς επίσης μια χρονική περίοδος χωρίς συμπτώματα.

Όμως, σύμφωνα με την ιολόγο Σαντάλ Ρόισκεν του Ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), τα πράγματα μπορεί να μην είναι πάντα ξεκάθαρα: ένα δεύτερο θετικό τεστ -ακόμη κι αν έχει προηγηθεί ένα αρνητικό ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο τεστ- μπορεί να οφείλεται στο ότι ο ασθενής είχε στην αναπνευστική οδό του ένα υπόλειμμα μη αναπαραγόμενου ιικού RNA από την αρχική λοίμωξη του ή μπορεί να είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικά στελέχη κοροναϊού ταυτόχρονα (πράγμα σπάνιο αλλά όχι αδύνατο) ή επειδή ο οργανισμός του είχε καταστείλει, αλλά ποτέ δεν είχε εξαλείψει τον κοροναϊό, συνεπώς επί της ουσίας δεν πρόκειται για νέα λοίμωξη, αλλά για τα «μεθεόρτια» της πρώτης.

Προκειμένου να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, πολλοί επιστήμονες θέλουν να δουν δύο πλήρεις «αναγνώσεις» γονιδιώματος του κορωνοϊού, τόσο με βάση το πρώτο θετικό όσο και το δεύτερο θετικό δείγμα, για να βεβαιωθούν ότι όντως επρόκειτο για διαφορετική λοίμωξη και όχι για συνέχιση της πρώτης. Αλλά, σύμφωνα με τον αιματολόγο Πολ Μος του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, «αυτός ο πήχης είναι πολύ ψηλός. Σε πολλές περιπτώσεις, το γενετικό υλικό απλώς δεν είναι διαθέσιμο». Αλλά και να ήταν, πολλά εργαστήρια δεν έχουν τον χρόνο εν μέσω πανδημίας για να κάνουν συγκριτική γενετική μελέτη ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο δείγμα.

Έτσι, ο αριθμός των γενετικά επιβεβαιωμένων επαναμολύνσεων θεωρείται πολύ μικρότερος από τον αριθμό των ύποπτων περιπτώσεων: ενδεικτικά η Ολλανδία έχει βρει 50 τέτοια ύποπτα περιστατικά, η Βραζιλία 95, η Σουηδία 150, το Μεξικό 285 και το Κατάρ 243.

«Να προετοιμαζόμαστε για κύμα επαναλοιμώξεων»

Στους άλλους τέσσερις πιο άκακους κορωνοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, οι επαναλοιμώξεις συμβαίνουν κατά μέσο όρο μετά από 12 μήνες, σύμφωνα με την ιολόγο Λία βαν ντερ Χουκ του Ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, η οποία εκτιμά ότι κάτι ανάλογο περίπου θα συμβεί τελικά και με το νέο κορωνοϊό, καθώς ολοένα περισσότεροι πρώην ασθενείς θα χάνουν τη φυσική ανοσία τους. «Καλύτερα να προετοιμαζόμαστε για ένα κύμα επαναλοιμώξεων στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Αυτά είναι κακά νέα για όσους ακόμη πιστεύουν στη ανοσία της αγέλης μέσω φυσικών λοιμώξεων», ανέφερε.

Άλλοι επιστήμονες είναι λιγότερο απαισιόδοξοι. Πρόσφατες έρευνες Αμερικανών ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα μετά από φυσική ανοσία μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανώς σε αρκετές περιπτώσεις για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες, σύμφωνα με τον Σέιν Κρότι του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla της Καλιφόρνια.

Όπως εξάλλου είχε παρατηρηθεί στις νόσους SARS και MERS, επίσης από κοροναϊούς, οι άνθρωποι που αρρώστησαν πιο σοβαρά, έχουν μετά ισχυρότερη φυσική ανοσία, ενώ όσοι αρρώστησαν «στο πόδι», εμφανίζουν λιγότερα αντισώματα.

Όμως δεν είναι όλες οι επαναληπτικές λοιμώξεις πιο ήπιες από τις αρχικές. «Βλέπουμε όλους τους διαφορετικούς συνδυασμούς», τόνισε η Ρόισκεν. Μεταξύ άλλων, υπάρχει ο κίνδυνος μια εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την πρώτη λοίμωξη να οδηγήσει σε επιδείνωση της δεύτερης.

Πηγές:

https://www.skai.gr/news/world/giati-i-kina-den-exei-deytero-kyma-tis-pandimias, Πηγή: DW

https://www.protothema.gr/greece/article/1066815/nosileutria-ethelodria-sto-protothemagr-giati-afino-piso-tin-kori-mou-goneis-kai-sunadelfous/

https://www.ethnos.gr/ellada/133863_koronoios-me-test-stoys-mathites-tha-ginei-anoigma-sholeion

https://www.cnn.gr/kosmos/story/243259/koronoios-nea-ereyna-apokalyptei-oti-i-fysiki-anosia-meta-tin-anarrosi-diarkei-exi-mines

https://www.tanea.gr/2020/11/17/interviews/o-koronaios-tha-erxetai-se-kymata-ta-epomena-xronia/, Θωμάς Τρικαλινός

https://www.newsit.gr/ellada/panstratia-allileggyis-gia-tin-thessaloniki-speydoun-nosileytries-apo-kathe-gonia-tis-xoras/3144923/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification

https://www.tovima.gr/2020/11/19/science/koronoios-syxnotera-ta-peristatika-asthenon-pou-kollane-gia-2i-fora/, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.in.gr/2020/11/19/greece/koronaios-sparaktiki-martyria-andra-pou-exase-ton-patera-tou-minyma-tou-se-osous-den-pairnoun-sovara-ton-koronaio/

https://thecaller.gr/ellada/koronoios-sigklonizi-diasostis-tou-ekav-nei-anthropi-parakaloun-gia-ligo-oxigono/

https://www.iefimerida.gr/ellada/3227-kroysmata-koronoioy-19-11-anakoinosi-eody 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments