2.581 κρούσματα-Έρευνα: «Νούμερο 1» εστία μετάδοσης τα σούπερ μάρκετ-Το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) μειώνει την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά-Μελέτη από τη Δανία δείχνει ότι δεν αποκομίζουμε πολλά από τη χρήση μάσκας-Μειωμένη κατά 25% η συγκέντρωση κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης-Εικόνες σοκ από το Νοσοκομείο Βόλου: Νεκροί από τον κορωνοϊό σε σάκους εκτός ψυγείου-Νέος ασθενής χωρίς ιστορικό τη μία μέρα περπατούσε και την άλλη πέθανε

Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας εν μέσω του πανεθνικού lockdown. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 2.581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

4766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) μειώνει την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά

Το τριπλό παιδικό εμβόλιο εναντίον ταυτόχρονα της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR) μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από Covid-19, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «mBio» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, μελέτησαν 80 άτομα διαγνωσμένα κορωνοϊό, χωρισμένα σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν είχαν κάνει στο παρελθόν το εμβόλιο MMR ΙΙ. Διαπιστώθηκε ότι στους ασθενείς με Covid-19 που είχαν παλαιότερα εμβολιαστεί με το τριπλό εμβόλιο, τα επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της παρωτίτιδας (μαγουλάδες) ήσαν αντιστρόφως ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της Covid-19.

Αυτοί που ήσαν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού, είχαν τα περισσότερα αντισώματα από το εμβόλιο MMR, ενώ όσοι είχαν αρρωστήσει σοβαρά από Covid-19 και είχαν χρειαστεί οξυγόνο, ήσαν εκείνοι με τα λιγότερα αντισώματα από τον παλαιότερο εμβολιασμό με MMR.

«Βρήκαμε μια στατιστικά σημαντική αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα αντισωμάτων κατά της παρωτίτιδας και της σοβαρότητας της Covid-19 στους ανθρώπους κάτω των 42 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει εμβολιασμό με το MMR II», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τζέφρι Γκολντ. «Αυτό ενισχύει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι το εμβόλιο MMR μπορεί να προστατεύει έναντι της Covid-19. Επίσης μπορεί να εξηγεί γιατί τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλότερη αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και πολύ μικρότερο ποσοστό θανάτων», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο MMR II, που παράγεται από τη Merck, περιέχει το στέλεχος «Edmonston» της ιλαράς, το στέλεχος «Jeryl Lynn B-level» της παρωτίτιδας και το στέλεχος «Wistar RA 27/3» της ερυθράς. Η πλειονότητα των παιδιών κάνει το πρώτο εμβόλιο MMR στην ηλικία των 12 έως 15 μηνών και το δεύτερο στα τέσσερα έως έξι έτη τους.

«Είναι η πρώτη ανοσολογική μελέτη που αξιολόγησε τη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο MMR II και στην Covid-19, δείχνοντας σαφώς ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα τους, κάτι που δικαιολογεί την περαιτέρω μελέτη του θέματος», δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Ντέηβιντ Χάρλεϊ του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

«Το εμβόλιο MMR II θεωρείται ασφαλές, με πολύ λίγες παρενέργειες. Αν παρέχει το όφελος της πρόληψης της λοίμωξης από Covid-19, αποτρέποντας την εξάπλωση της ή μειώνοντας τη σοβαρότητα της ή ένα συνδυασμό αυτών των δύο, τότε υπάρχει μια πολύ θετική αναλογία υψηλού οφέλους έναντι χαμηλού κινδύνου. Με βάση τη μελέτη μας, θα ήταν συνετό να εμβολιαστούν εκείνοι άνω των 40 ετών, με το μέγιστο αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται αν οι δύο εμβολιασμοί του MMR γίνουν σε απόσταση τουλάχιστον 28 ημερών», πρόσθεσε.

Αισιόδοξα μηνύματα στη Θεσσαλονίκη: Μειωμένη κατά 25% η συγκέντρωση κορωνοϊού στα λύματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη είναι εδώ και αρκετό καιρό στο «κόκκινο». Ωστόσο, σήμερα (20/11) έρχονται κάποια αισιόδοξα μηνύματα, καθώς μειωμένη είναι η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην τελευταία μέτρηση από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού της ανάλυσης σε δείγματα λυμάτων της 18ης Νοεμβρίου, που ελήφθησαν χθες το πρωί από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Θεόδωρος Καραπάντσιος δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως «σε σχέση με το δείγμα της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 25%».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου, το αποτέλεσμα «είναι μία πρώτη θετική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, μένει όμως να αποδειχθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 12 Οκτωβρίου είχε ξεκινήσει να καταγράφεται μία εκθετική αύξηση στη συγκέντρωση του κορωνοϊού στα λύματα, η οποία συμβάδιζε με τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη. Κάθε εβδομάδα οι μετρήσεις του ΑΠΘ έδειχναν το ιικό φορτίο να αυξάνεται και σήμερα είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωσή του μεταξύ δύο δειγματοληψιών.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Ανησυχητική έρευνα: «Νούμερο 1» εστία μετάδοσης τα σούπερ μάρκετ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE), που διεξήχθη από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με την οποία τα σούπερ μάρκετ είναι η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διεξήχθη η μελέτη, καταγράφηκαν 128.808 κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία και όπως προέκυψε ο πιο συνός χώρος που επισκέπτονταν πιο συχνά οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν τα σούπερ μάρκετ. Ακολουθούσαν τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS.) Αναλύοντας τις επαφές και με την ιχνηλάτηση 128.808 Βρετανών που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, η υπηρεσία εντόπισε τα σημεία, στα οποία είναι πιθανό να μεταδίδεται ο ιός.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, στα σούπερ μάρκετ πήγαινε το 18,3% των συμμετεχόντων,, στο Γυμνάσιο το 12,7%, στο Δημοτικό το 10,1%, στο νοσοκομείο το 3,6%, στο ξενοδοχείο το 1,5%, στο πανεπιστήμιο το 1,4%, στο γυμναστήριο το 1,1% και, τέλος, στα εστιατόρια ή τις καφετέριες το 1,0%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη Βρετανία αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, να υποστηρίζει στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πούμε πότε θα αρθεί το lockdown.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν τα τρία τέταρτα των παμπ και των εστιατορίων στη Βρετανία αναμένεται ότι θα κλείσουν την ερχόμενη χρονιά εξαιτίας των περιορισμών στη λειτουργία τους, που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Independent», που επικαλείται σχετική έρευνα του κλάδου.

Μελέτη που εκπόνησαν οι οργανώσεις British Beer and Pub Association, UK Hospitality και British Institute of Innkeeping, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, το 72% των επιχειρήσεων εκτιμούν «ότι δεν θα είναι πλέον βιώσιμες το 2021 κι ότι θα βάλουν λουκέτο».

Στην ανακοίνωσή τους, οι τρεις οργανώσεις καταγγέλλουν «τον καταστροφικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχουν για τον τομέα οι κυβερνητικοί περιορισμοί».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών ΜΕΘ: “Νέος ασθενής χωρίς ιστορικό τη μία μέρα περπατούσε και την άλλη πέθανε”

Γέμισαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας με ασθενείς κάτω των 45 ετών που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καν προηγούμενο ιατρικό ιστορικό.

Η μαρτυρία της διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης συγκλονίζει: “Χάσαμε νέο άνθρωπο μέσα σε δύο μέρες”, λέει.

Ιστορίες θριάμβου, αλλά και ιστορίες ήττας διηγούνται καθημερινά οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας, για να κρατήσουν στη ζωή ασθενείς που πάσχουν από επιπλοκές του κορονοϊού. Οι γιατροί θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, όπως λένε, για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε όλοι από τον αόρατο εχθρό. “Δεν εξαιρείται κανείς, ούτε ο νέος, ούτε ο υγιής”, τονίζουν οι διευθυντές τριών ΜΕΘ της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64 ετών διασωληνωμένοι είναι σχεδόν οι μισοί από τους 499 ασθενείς. Και συγκεκριμένα οι 225.

Γιατρός ΜΕΘ: “47χρονών ασθενής – Τη μία περπατούσε και μετά τον χάσαμε χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα

Δύο ασθενείς σε παραγωγική ηλικία βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης. O ένας δίνει ακόμα τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Είναι μόνο 42 ετών και νοσεί από σοβαρή πνευμονία, χωρίς να έχει άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία να τον κατατάσσουν στις ευάλωτες ομάδες.

Ο δεύτερος ασθενής, όμως, 47 ετών ήταν πιο άτυχος, λέει  η Διευθύντρια της Μονάδας, Γλυκερία Βλαχογιάννη:

“Είχαμε πρόσφατα έναν ασθενή 47 χρονών, που είναι ένας πολύ νέος άνθρωπος, μέσα σε δύο μέρες έφυγε απ’ τη ζωή, χωρίς να μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Δηλαδή την προηγούμενη μέρα ήταν περιπατητικός, πήγε στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου, διασωληνώθηκε επιτόπου, τον φέρανε σε μας και σε δύο μέρες κατέληξε. Τόσο ραγδαία!”, αναφέρει συγκλονισμένη η Διευθύντρια.

“Όσο μεγαλώνει η δεξαμενή των κρουσμάτων, τόσο περισσότερους νέους βλέπουμε”

Γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία, ή ακόμα και εντελώς υγιείς μέχρι να νοσήσουν από τον κορονοϊό, καταλήγουν στις ΜΕΘ ή ακόμη και σε θάνατο;

Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ “Αττικόν”, Ηρακλής Τσαγκάρης, υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρχει κάποιο αδιάγνωστο υποκείμενο νόσημα, οι παράγοντες είναι πολλοί.

“Εμείς είχαμε ασθενείς από 40 ετών και πάνω. Μπορεί σε κάποιους ασθενείς που είναι από συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά στρώματα να μην υπάρχει καλή καταγραφή για κάποιο τυχόν νόσημα, που μπορεί μεν να υπάρχει, αλλά να μην έχει διαγνωστεί.  Πάντως, είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνει η δεξαμενή των κρουσμάτων, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχουμε νέους ανθρώπους στις ΜΕΘ”.

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του “Αττικόν”, υποστηρίζει ότι υπάρχουν γενετικά “τυχεροί” και “άτυχοι” ασθενείς:

“Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι γενετικά ευνοημένοι και κάποιοι που θα είναι γενετικά “άτυχοι”. Η ανοσολογική απάντηση πάντα έχει τη σημασία της. Μετά έχει σημασία το στέλεχος του ιού που θα χτυπήσει κάποιον. Δηλαδή δεν είναι πάντα στη διάρκεια αυτών των 9 μηνών της πανδημίας, το ίδιο στέλεχος που οδηγεί σε βαριά νόσο. Και εκεί είναι καθαρά θέμα τύχης”

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν τους νέους στις ΜΕΘ…

Σημαντικός παράγοντας στη βαριά νόσηση, που μπορεί να οδηγήσει έναν νέο ασθενή ή και απόλυτα υγιή σε ΜΕΘ, είναι και η κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος, υποστηρίζει στο iatropedia.gr, ο κ. Τσαγκάρης:

“Αυτό το ξέρουμε και από τη γρίπη: αν κάποιον τον “χτυπήσει” ο ιός, μετά από άλλη λοίμωξη, έχει τελείως διαφορετική έκβαση. Αν δηλαδή είναι το ανοσοποιητικό του εξασθενημένο για τυχαίους λόγους. Όλο αυτό, όμως, έχει περισσότερο θεωρητική βάση. Είναι πολύ δύσκολο να το ποσοτικοποιήσεις το κάθε συγκεκριμένο περιστατικό”, σημειώνει ο γιατρός.

Κάθε απώλεια είναι πόνος για μας… Περισσότερο στους νέους!

Σε ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας έχει χρειαστεί να προσφέρει νοσηλεία και η Μονάδα Εντατικής του Νοσοκομείου “Σωτηρία”. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αντωνία Κουτσούκου, περιγράφει παρόμοια περιστατικά:

“Είχαμε και 45άρηδες. Για μένα είναι πολύ νέος ένας άνθρωπος 45 ετών. Είχε παχυσαρκία, το οποίο θεωρείται νόσημα σ’ αυτούς τους ασθενείς. Αποδεικνύεται ότι η παχυσαρκία δεν είναι καλή σ’ αυτήν την συγκεκριμένη ίωση. Εμείς μέχρι στιγμής έχουμε καλή έκβαση σ’ αυτούς τους ασθενείς. Κάποιοι βέβαια δεν τα καταφέρνουν. Το παλεύουμε. Μικρές ηλικίες, εμείς στη δική μου τη Μονάδα, δεν έχουμε χάσει. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό”, τονίζει η κα. Κουτσούκου.

Κάθε μάχη και μια ιστορία, κάθε απώλεια πόνος, λέει η γιατρός:

“Κάθε απώλεια είναι πόνος για μας. Πραγματικά! Και με τους νεότερους είναι ακόμη πιο επώδυνο. Όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία, αλλά καταλαβαίνετε ότι ένας νέος, ενεργό μέλος της κοινωνίας που ξαφνικά βρίσκεται από μια ίωση να χάνει τη ζωή του, είναι πάρα πολύ επώδυνο και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε εύκολα”.

Ένα Εμβόλιο που επεμβαίνει στο ανθρώπινο DNA-RNA εφαρμόζεται ΧΩΡΙΣ Μακροχρόνια Μελέτη Παρενεργειών

Νέα μελέτη στη Δανία διαπιστώνει ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν από την μόλυνση από COVID

Του Jonathan Miltimore*-Απόδοση στα Ελληνικά: Νίκος ΜαρήςΛίγα ζητήματα είναι πιο αμφιλεγόμενα στις μέρες μας, από ό,τι οι εντολές για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Και η συζήτηση πρόκειται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο ακαδημαϊκό περιοδικό Annals of Internal Medicine δημιουργεί περισσότερες αμφιβολίες για τις πολιτικές που αναγκάζουν υγιή άτομα να φορούν καλύμματα προσώπου, με την ελπίδα να περιοριστεί η διάδοση του COVID-19. «Ερευνητές στη Δανία ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι χειρουργικές μάσκες δεν προστάτευαν τους χρήστες από τη μόλυνση από τον κορωνοϊό σε μια εκτεταμένη, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή», αναφέρουν οι New York Times .

Η μελέτη είναι ίσως το καλύτερο επιστημονικό τεκμήριο μέχρι σήμερα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η οποία διενεργήθηκε από τις αρχές Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης προσέλαβαν περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες που ήταν αρνητικοί σε τεστ για το COVID-19 αμέσως πριν την έναρξη του πειράματος. Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν χειρουργικές μάσκες και δόθηκε η εντολή να τις φορούν έξω από το σπίτι. Οι άλλοι μισοί είχαν οδηγίες να μην φορούν μάσκα έξω από το σπίτι. Περίπου 4.860 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το πείραμα, αναφέρουν οι Times. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά.

«Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι οι μάσκες θα μειώσουν το ποσοστό μόλυνσης κατά το ήμισυ στους μετέχοντες. Αντίθετα, 42 άτομα στην ομάδα μάσκας, ή 1,8 τοις εκατό, μολύνθηκαν, σε σύγκριση με 53 στην ομάδα χωρίς μάσκα, ή 2,1 τοις εκατό. Η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική», αναφέρουν οι Times.

Ο Δρ Henning Bundgaard, επικεφαλής του πειράματος και ιατρός στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς του είναι σαφή: «Η μελέτη μας δίνει μια ένδειξη πως δεν αποκομίζουμε πολλά από τη χρήση μάσκας.»

Οι Times σημειώνουν ότι η έρευνα «δεν αντιφάσκει με τα αυξανόμενα δεδομένα ότι οι μάσκες μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού από το χρήστη σε άλλους» – προσθέτει όμως ότι τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα υιοθέτησε την άποψη ότι οι μάσκες προστατεύουν τα άτομα από τη μόλυνση του ιού.

Ωστόσο, δύο σημαντικά πράγματα πρέπει να σημειωθούν εδώ.

Οι Times έχουν δίκιο ότι η μελέτη «δεν αντιφάσκει» με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι μάσκες μπορούν να αποτρέψουν τους άρρωστους από τη μετάδοση του ιού σε άλλους. Ωστόσο, η Δανική μελέτη δεν εξέταζε αυτό. Όπως σημειώνει το έγγραφο, μόνο υγιή άτομα δοκιμάστηκαν στο πείραμα.

Δεύτερον, δεν υπήρξε ποτέ μεγάλη διαφωνία σχετικά με το αν οι άρρωστοι πρέπει να φορούν μάσκα. Από την αρχή της πανδημίας, οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας συμφώνησαν ότι τα μολυσμένα άτομα οφείλουν να φορούν μάσκα για να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.

«Οι μάσκες είναι σημαντικές για κάποιον που έχει μολυνθεί, ώστε να αποτρέψει τη μόλυνση κάποιου άλλου», σημείωσε ο Δρ Anthony Fauci τον Μάρτιο στην εκπομπή 60 λεπτά: «Όταν βρισκόμαστε εν μέσω ενός ξεσπάσματος επιδημίας, η χρήση μάσκας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν λίγο καλύτερα και μπορεί ακόμη και να εμποδίσει ένα σταγονίδιο. Αλλά δεν παρέχει την τέλεια προστασία που πιστεύουν οι άνθρωποι ότι παρέχει, και συχνά υπάρχουν ακούσιες συνέπειες: Οι άνθρωποι ασυναίσθητα πιάνουν διαρκώς τη μάσκα και αγγίζουν το πρόσωπό τους.»

Ο Fauci αργότερα άλλαξε τη θέση του, λέγοντας ότι αποθάρρυνε τη χρήση μάσκας λόγω της ανησυχίας του για ελλείψεις στον ανεφοδιασμό. Αλλά δεν έκανε λάθος στο ότι η χρήση μάσκας συνοδεύεται από απρόθετες συνέπειες, όπως το ότι οι άνθρωποι αγγίζουν πολύ το πρόσωπό τους.

Ο επικεφαλής του CDC Robert Ray Redfield Jr. προχώρησε περισσότερο από τον Fauci, δηλώνοντας δημόσια ότι «αυτή η μάσκα προσώπου με προστατεύει πιο εγγυημένα από τον COVID, από ό,τι εάν έκανα ένα εμβόλιο κατά του COVID» (σ.σ. κάτι παρόμοιο υποστήριξε σε διάγγελμα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας). Ωστόσο, ο ισχυρισμός του Redfield δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της μελέτης της Δανίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «αναγνωρίζει ότι δεν διαθέτουμε τεκμήρια για το ότι η χρήση μάσκας προστατεύει υγιή άτομα από το SARS-CoV-2».

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Δανίας διαψεύδουν τον ισχυρισμό των αξιωματούχων δημόσιας υγείας ότι η χρήση χειρουργικής μάσκας μπορεί να προστατεύσει τα άτομα από τη μόλυνση με COVID-19, αλλά αυτό είναι απίθανο να τερματίσει τη διαμάχη για τη μάσκα, η οποία έχει γίνει ένα από τα πιο τοξικά θέματα συζήτησης σήμερα. Αξίζει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι οι μάσκες δεν ήταν ένα διχαστικό ζήτημα, έως ότου οι κυβερνήσεις άρχισαν να απαιτούν τη χρήση τους.

Όπως έχω ήδη πει, μπορούν να υπάρξει εύλογη και πειστική επιχειρηματολογία τόσο υπέρ όσο και κατά της χρήσης μάσκας από τον υγιή πληθυσμό. Αντικαθιστώντας όμως την ατομική επιλογή με συλλογικές εντολές, οι κρατικοί αξιωματούχοι πολιτικοποίησαν το ζήτημα και μαγάρισαν την επιστήμη. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες αντιμετώπισαν αιτήματα ανάκλησης  ερευνών που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για όλους δεν βασίζονταν σε στέρεα δεδομένα. Επιπλέον, η Δανική μελέτη φαίνεται να καθυστέρησε να δημοσιοποιηθει επειδή τα ιατρικά περιοδικά ήταν επιφυλακτικά για τα ευρήματά της.

Λίγοι από εμάς – ακόμη και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, όπως φαίνεται – είναι σε θέση να απαντήσουν με οποιοδήποτε βαθμό βεβαιότητας, για το εάν οι μάσκες είναι μια αποτελεσματική μορφή προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Μερικοί το βλέπουν αυτό σαν λόγο να αναγκάσουν τους πάντες να φορούν μάσκα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα είναι ο λόγος που η απόφαση πρέπει να αφεθεί στα μεμονωμένα άτομα.

«Κάθε ορθολογική δράση είναι κατ’ αρχήν ατομική δράση», παρατήρησε κάποτε ο οικονομολόγος Ludwig von Mises. «Μόνο το άτομο σκέφτεται. Μόνο το άτομο συνδιαλέγεται. Μόνο το άτομο δρα».

Οι κρατικοί αξιωματούχοι της υγείας δεν θα έπρεπε να προτείνουν κανένα προληπτικό μέτρο – πόσο μάλλον να το επιβάλλουν – χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι αποτελεσματικό. (Στη δημόσια υγεία, αυτό είναι γνωστό ως η αρχή της αποτελεσματικότητας.) Το να αναγκάζουν οι κυβερνήσεις υγιείς ανθρώπους να φορούν μάσκες ήταν εξ αρχής μια προσβολή των δικαιωμάτων που διατηρούμε αναφορικά με το σώμα μας και τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπειά.

Πλέον, αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μια προσβολή και στην ίδια την επιστήμη.

***

Ο Jonathan Miltimore είναι διευθυντής σύνταξης στην Ιστοσελίδα FEE.org. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό TIME, στην Wall Street Journal, στο CNN, στο Forbes, και στο Fox News.

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Foundation for Economic Education

Εικόνες σοκ από το Νοσοκομείο Βόλου: Νεκροί από τον κορωνοϊό σε σάκους εκτός ψυγείου

Εικόνες σοκ στο Νοσοκομείου του Βόλου, με ανθρώπους που πέθαναν από κορωνοϊό να βρίσκονται τοποθετημένοι σε σάκους εκτός ψυγείου, όπως μεταδίδει τοπικό Μέσο. Στο χώρο του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου, φαίνεται πως δεν υπάρχουν αρκετοί ψυκτικοί θάλαμοι και έτσι προκύπτουν οι αποτροπιαστικές εικόνες που βλέπετε παρακάτω.

Ο taxydromos.gr δημοσιεύει φωτογραφίες οι οποίες φέρεται να είναι σημερινές από τον χώρο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου του Βόλου.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως λόγω της αύξησης των θανάτων λόγω κορονοϊού, οι ψυκτικοί θάλαμοι έχουν «φρακάρει».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αχιλλοπουλείου σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και την Ένωση Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος αναζητούν την ιδανική λύση για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.

H απάντηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου

Το Γενικό Νοσοκομείου Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός, αναφέροντας: «Από λειτουργίας του, το ΓΝ Βόλου “Αχιλλοπούλειο” διαθέτει έξι ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους  με συνθήκες διατήρησης-φύλαξης σορών.

Ως συνέχεια του νεκροτομείου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σοροί σε περίπτωση που ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των θαλάμων σε θερμοκρασία χαμηλής ψύξης.

Χθες 19-11-2020 είχαμε έντεκα θανάτους συμπολιτών μας και μέχρι την παρούσα στιγμή αυξήθηκαν σε δέκα έξι.

Από χθες παρελήφθησαν οι οκτώ σοροί προς ταφή και αναμένεται η παραλαβή των υπολοίπων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ διαδικασίες και με σεβασμό στα νεκρά σώματα και στις οικογένειες των άτυχων συμπολιτών μας.

Επισημαίνεται ότι ο χώρος του νεκροτομείου, κατόπιν αυτοψίας του ιδίου του Διοικητή του Νοσοκομείου, είναι κλειδωμένος και πρόσβαση σ’ αυτό έχει μόνο η νεκροτόμος του Νοσοκομείου κατά το πρωινό ωράριο και οι τραυματιοφορείς κατά το υπόλοιπο 24ωρο, μετά από κλήση της εφημερεύουσας του γραφείου διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Επιπροσθέτως, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες συνεργασίας με το Δήμο Βόλου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, προκειμένου οι σoροί των αρνητικών σε Covid-19 συμπολιτών μας να φιλοξενούνται στο Κοιμητήριο του Δήμου Βόλου».

ΥΦΕΘΑ Α.Στεφανής: Θα επισκεφτεί το 424 ΓΣΝΕ για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής θα επισκεφτεί το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Δευτέρα διότι μπαίνει σε εφαρμογή στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που ανάμεσα σε όσα προβλέπει είναι η ανάπτυξη νέας «μονάδας» στον χώρο του ελικοδρομίου, το οποίο θα φιλοξενήσει ασθενείς που έχουν κορωνοϊό.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, στον συγκεκριμένο χώρο αναμένεται να τοποθετηθούν κοντέινερ και στρατιωτικές σκηνές προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με covid-19.

Την ίδια στιγμή, είναι ήδη σε ετοιμότητα το πυρηνικό καταφύγιο στα υπόγεια του 424 ΓΣΝΕ όπου έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια και εξοπλισμός ώστε να λειτουργήσει άμεσα ως νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης για περιστατικά covid, καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον πολύ δύσκολη, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και ως προς τη σοβαρότητα των περιστατικών και τον αριθμό των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ή και να διασωληνωθούν.

Επίσης, όπως αναφέρει το GRTimes.gr, ο 2ος όροφος του 424 ΓΣΝΕ μοιράζεται πλέον ανάμεσα στο στρατιωτικό νοσοκομείο και στο ΑΧΕΠΑ και σε ασθενείς covid και μη -covid, ενώ μέχρι πρότινος είχε διατεθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του ΑΧΕΠΑ

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments